Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?
Flickr
Newsy

Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?

Lubicie pomidory? Lepiej uważajcie z ich jedzeniem z samego rana. Mogą sprawić więcej szkód, niż przynieść korzyści.

Pomidory są zdrowe i basta – ten temat nie podlega żadnej dyskusji. Zawierają bardzo silny przeciwutleniacz, czyli likopen, wiele cennych składników i minerałów. Ich spożycie pozytywnie wpływa na funkcje całego ludzkiego organizmu.

Jest jednak jedna pora dnia, podczas której lepiej wystrzegać się spożycia pomidorów. Chodzi o śniadanie. Nie można zabronić nikomu oczywiście pysznej kanapki z serem, szynką, pomidorem i sałatą na pierwszy posiłek dnia, ale stanowczo niewskazane jest jedzenie samych pomidorów na czczo. Dlaczego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów na czczo?

Szkodliwość jedzenia pomidorów z samego rana wynika z ich charakterystycznych właściwości. Zobaczcie zresztą sami, dlaczego nie powinno jeść się tych warzyw na początek dnia:

  • Taniny zawarte w składzie pomidorów przyczyniają się do gorszego wchłaniania żelaza przez organizm człowieka
  • Jedzone z rana pomidory przyczyniają się do podwyższenia poziomu kwasowości w przewodzie pokarmowym
  • Jedzone z rana pomidory mogą pododawać dolegliwości zwłaszcza u osób cierpiących na tak zwany refluks żołądkowo-przełykowy
  • Pomidorów nie powinny spożywać z rana także osoby przyjmujące regularnie leki przeciwzakrzepowe ze względu na witaminę K zawartą w pomidorach. Ten związek wpływa na obniżenie skuteczności takich właśnie medykamentów

Zobacz też: Kto w ogóle nie powinien jadać pomidorów?

Zobacz także
Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał

Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał

Najlepsze przyprawy do ogórków kiszonych. To one nadają im smaku

Co ma więcej witaminy C: ogórek kiszony czy pomidor? Nasze zmysły nas oszukują

Po jakie pomidory sięgać?

Warto wiedzieć, jakie pomidory kupować w sklepach, by nie kupić takich, które dodatkowo podrażniają żołądek (m.in. malinowe). Jednym z mitów pokutujących w wielu polskich domach, jest ten, że nie powinno się jeść ogórków i pomidorów razem. To nie jest prawda, ale faktem jest, że zdrowsze są pomidory przetworzone, oraz że lepiej nie łączyć pomidorów z twarożkiem.

Czytaj także:

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Sprawdzamy, co najlepiej jeść na czczo?
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty...

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy
Adobe Stock
Newsy
Jesteście rano senni? Sięgnijcie po te produkty. Działają lepiej niż kubek mocnej kawy
Kawa to nie jedyne remedium na poranną senność. Zamiast picia tego smacznego, ale nie do końca zdrowego napoju, wybierzcie zdrowsze produkty.

Budzik o tak zwanej nieludzkiej porze to codzienna rutyna wielu z nas. Nic w tym dziwnego, że cała masa Polaków ratuje się od porannej „śpiączki” kubkiem mocnej i często czarnej kawy. Mała czarna wbrew pozorom przynosi jednak bardzo krótkotrwały skutek. Jej działanie jest ograniczone, a poza tym picie jej na pusty żołądek to gotowy problem dla żołądka. Zamiast kawy warto z rana jeść i pić inne rzeczy. Jakie? Rzućcie okiem na przygotowaną przez nas listę. Na niej znajdziecie zarówno produkty, które dostarczą organizmowi orzeźwiającej energii poprzez cukry, ale też takie, które utrzymają organizm „w gotowości bojowej” poprzez dostarczenie mu białka. Co powinno się jeść z rana, by nie być sennym? Gęste soki owocowe z miąższem Dojrzałe owoce wyciśnięte na klarowne soki dostarczają potrzebnej organizmowi z rana energii. Jednak ich działanie ulega znacznemu osłabieniu przez pozbawienie ich miąższu. To właśnie miąższ zapewnia przedłużenie procesu trawienia cukrów, a zatem dłuższe dostarczanie organizmowi energii. Ma to kluczowe znaczenie zwłaszcza w pierwszej połowie dnia. Banany Są idealną słodką przekąską, która nie ma właściwości zwykłych słodyczy. Chodzi oczywiście o połączenie dużej ilości cukru roślinnego, czyli fruktozy i błonnika. Daktyle W tym przypadku możemy mówić o podobnej mieszance energetyczno-błonnikowej jak w przypadku bananów. Daktyle to perfekcyjny zamiennik dla tuczących słodkości, które nie dają poczucia sytości. Różnicę poczujecie po zjedzeniu kilku daktyli. W przeciwieństwie do „wciągających” batoników i cukierków, przy jedzeniu daktyli ochota na słodycze przemija znacznie szybciej, a poza tym dostarczają one organizmowi prawdziwy energetyczny zastrzyk w sam raz na rano....

Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić
Flickr
Newsy
Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić
Pomidory są zdrowe w każdej postaci. Wielu jednak zdziwi się, że pomidory poddane obróbce termiczne wykazują jeszcze więcej cennych wartości odżywczych, takich jak np. zwiększona ilość likopenu.

Jedzenie świeżych pomidorów to dla wielu nie tylko przyjemne wrażenia smakowe, ale także pewne pozytywne odczucia natury psychologicznej. Chodzi oczywiście o naturalne połączenie świeżych warzyw ze zdrowym stylem życia i racjonalnym odżywianiem. Jaki wpływ ma jedzenie pomidorów na zdrowie człowieka? Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie pomidorów przynosi waszemu organizmowi naprawdę wiele korzyści. Sprawdźcie sami tę krótką listę: Zapobiegają wystąpieniu miażdżycy Wykazują właściwości przeciwrakowe Działają moczopędnie Wpływają na poprawę systemu odpornościowego Pozytywnie oddziałują na procesy trawienne Działają pozytywnie na układ nerwowy Neutralizują negatywne skutki promieniowania ultrafioletowego Są małokaloryczne i pomagają w walce z otyłością Tymczasem okazuje się, że surowe pomidory jedzone dotąd ze smakiem na zdrowie przez wielu Polaków wcale nie muszą być zdrowsze od tych przetworzonych. Jak to możliwe, że sosy i koncentraty poddane obróbce termicznej wykazują więcej zdrowotnych walorów niż świeże pomidory? Dlaczego pomidory przetworzone są zdrowsze niż surowe? Cała zagwozdka tkwi w substancji zwanej likopenem. Likopen zawarty jest zarówno w pomidorach surowych, jak i w tych przetworzonych. Mowa tu m.in. o daniach z pomidorów poddanych obróbce cieplnej, jak i np. o pomidorach suszonych. Pomidory suszone zawierają nawet 2-3 razy więcej likopenu niż pomidory świeże. Co to oznacza? Likopen to bardzo silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów. To właśnie ta substancja odpowiada za wiele pozytywnych cech zdrowotnych wynikających z jedzenia pomidorów. Niezależnie od tego, co wykazały badania, jedzenie świeżych pomidorów wciąż powinno być stałym punktem w waszych jadłospisach. Przeczytajcie jeden z naszych...