Zupa ogórkowa
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy

Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Skutek jest katastrofalny

Gotowanie zupy ogórkowej to codzienność wielu gospodyń domowych. Czy wiecie, że łatwo można popełnić przy niej poważny błąd?

Kiszone ogórki, ziemniaki, włoszczyzna. Składniki na zupę ogórkową, dobra pani domu będzie w stanie wyrecytować z pamięci wyrwana ze snu o 3 w nocy.

A co z kolejnością dodawania kolejnych składników do garnka? Tutaj także cała czynność zwykle odbywa się w sposób niemal automatyczny. Niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej powinni przyswoić sobie jednak pewną wiedzę. Chodzi mianowicie o to, kiedy w zupie powinny wylądować ogórki wraz z sokiem.

Kiedy dodawać ziemniaki do zupy ogórkowej?

Słyszeliście o tym, że nie można wrzucać ziemniaków do ogórkowej już po dodaniu kwasu? Jeśli tak postąpicie, wasze kartofle będą twarde nawet po ugotowaniu!

Chodzi co prawda tylko o samą powierzchnię gotowanych ziemniaków, ale nawet taki szczegół może zepsuć wasz cały wysiłek. Cała sprawa gotowania ziemniaków rozbija się o kwasowe środowisko, w którym gotowanie nie przebiega jak należy.

Dlatego kolejność wrzucania składników do zupy ogórkowej powinna być następująca i niezmienna:

  • Na początek mięso
  • Potem włoszczyzna
  • Później ziemniaki
  • A na sam koniec gotowania starte na tarce ogórki i opcjonalnie ogórkowy sok ze słoiczka.

Dla przypomnienia przedstawimy wam także przepis na klasyczną zupę ogórkową. Taką jak u babci!

Zobacz także
Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem. Prosty przepis na smaczną zupę

Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem. Prosty przepis na zupę ogórkową

Dodajcie do zupy ogórkowej te 2 składniki. Będzie idealnie kremowa – pytanie czy odważycie się spróbować?

Dodajcie do zupy ogórkowej te 2 składniki. Będzie idealnie kremowa. Odważycie się spróbować?

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • Kawałek kury z kośćmi– podudzia, skrzydełka itp.
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 4-5 średnich ogórków startych na tarce
  • 3-4 ziemniaki
  • Śmietana do zup – ok. ćwierć szklanki
  • Sól i pieprz
  • Sól i pieprz
  • Koperek w proszku

Przygotowanie:

  1. Mięso zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy.
  2. Włoszczyznę pokrójcie drobno, ziemniaki zaś na nieco większe kawałki.
  3. Po ok. 30 min gotowania mięsa dodajcie warzywa. Ziemniaki wrzućcie do garnka kilkanaście minut później.
  4. Dopiero gdy warzywa będą miękkie, dodajcie do zupy starte ogórki.
  5. Gotujcie zupę do miękkości wszystkich warzyw.
  6. Doprawcie zupę solą i pieprzem, a także koperkiem.
  7. Zabielcie zupę śmietaną, hartując ją najpierw w szklance poprzez dodawanie do niej gorącej zupy. 

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA