Zupa ogórkowa
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy

Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Skutek jest katastrofalny

Gotowanie zupy ogórkowej to codzienność wielu gospodyń domowych. Czy wiecie, że łatwo można popełnić przy niej poważny błąd?

Kiszone ogórki, ziemniaki, włoszczyzna. Składniki na zupę ogórkową, dobra pani domu będzie w stanie wyrecytować z pamięci wyrwana ze snu o 3 w nocy.

A co z kolejnością dodawania kolejnych składników do garnka? Tutaj także cała czynność zwykle odbywa się w sposób niemal automatyczny. Niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej powinni przyswoić sobie jednak pewną wiedzę. Chodzi mianowicie o to, kiedy w zupie powinny wylądować ogórki wraz z sokiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiedy dodawać ziemniaki do zupy ogórkowej?

Słyszeliście o tym, że nie można wrzucać ziemniaków do ogórkowej już po dodaniu kwasu? Jeśli tak postąpicie, wasze kartofle będą twarde nawet po ugotowaniu!

Chodzi co prawda tylko o samą powierzchnię gotowanych ziemniaków, ale nawet taki szczegół może zepsuć wasz cały wysiłek. Cała sprawa gotowania ziemniaków rozbija się o kwasowe środowisko, w którym gotowanie nie przebiega jak należy.

Dlatego kolejność wrzucania składników do zupy ogórkowej powinna być następująca i niezmienna:

  • Na początek mięso
  • Potem włoszczyzna
  • Później ziemniaki
  • A na sam koniec gotowania starte na tarce ogórki i opcjonalnie ogórkowy sok ze słoiczka.

Dla przypomnienia przedstawimy wam także przepis na klasyczną zupę ogórkową. Taką jak u babci!

Zobacz także
Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem. Prosty przepis na smaczną zupę

Zupa z ogórków małosolnych z czosnkiem. Prosty przepis na zupę ogórkową

Dodajcie do zupy ogórkowej te 2 składniki. Będzie idealnie kremowa – pytanie czy odważycie się spróbować?

Dodajcie do zupy ogórkowej te 2 składniki. Będzie idealnie kremowa. Odważycie się spróbować?

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • Kawałek kury z kośćmi– podudzia, skrzydełka itp.
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 4-5 średnich ogórków startych na tarce
  • 3-4 ziemniaki
  • Śmietana do zup – ok. ćwierć szklanki
  • Sól i pieprz
  • Sól i pieprz
  • Koperek w proszku

Przygotowanie:

  1. Mięso zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy.
  2. Włoszczyznę pokrójcie drobno, ziemniaki zaś na nieco większe kawałki.
  3. Po ok. 30 min gotowania mięsa dodajcie warzywa. Ziemniaki wrzućcie do garnka kilkanaście minut później.
  4. Dopiero gdy warzywa będą miękkie, dodajcie do zupy starte ogórki.
  5. Gotujcie zupę do miękkości wszystkich warzyw.
  6. Doprawcie zupę solą i pieprzem, a także koperkiem.
  7. Zabielcie zupę śmietaną, hartując ją najpierw w szklance poprzez dodawanie do niej gorącej zupy. 
Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?
Flick
Newsy
Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?
Sól i pieprz to stanowczo za mało. By podkreślić kwaśny smak ogórkowej, warto wybrać jeszcze kilka innych smakowych dodatków.

Przepis na zupę ogórkową to z pozoru nic trudnego. Kawałek mięsa z kością, kilka ziemniaków, włoszczyzna, no i przede wszystkim ogórki kiszone. To wiedzą wszyscy. Wielu jednak „wykłada” się w czasie doprawiania ogórkowej. Pieprz, sól, no i co dalej? Nie warto zatrzymywać się na samym koperku! Warto pomyśleć także o takich przyprawach, które sprawią, że wasza zupa stanie znacznie bardziej aromatyczna i głęboka w smaku. Dlatego też proponujemy wam dodanie odrobiny takich nieco rzadziej używanych do zupy ogórkowej przypraw jak na przykład: Estragon Lubczyk Oregano Majeranek Oczywiście z tymi dodatkami nie należy przesadzać. Podstawowymi przyprawami, które obowiązkowo powinny znaleźć się w ogórkowej, jest oczywiście sól i pieprz, a także liść laurowy, ziele angielskie i koperek suszony. To właśnie one zapewnią wam bazę, wokół której możecie dalej eksperymentować z ciekawszymi smakami. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis na zupę ogórkową: Składniki: Kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością Kilka ziemniaków 1-2 marchewki Korzeń pietruszki Kawałek selera Cebula Kilka ogórków kiszonych Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Koperek Opcjonalnie – dodatkowe przyprawy podane przez nas powyżej Przygotowanie: Zalejcie mięso zimną wodą i zagotujcie, zbierając cały czas szumy. Dodajcie do gotującego się wywaru liść laurowy i ziele angielskie. Włoszczyznę obierzcie ze skórki, cebulę opalcie nad ogniem. Wrzućcie warzywa do zupy. Ziemniaki pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do zupy na ok. 15 min przed końcem gotowania. Ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka i...

Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków
Lubicie proste, smaczne i szybkie zupy? W sezonie na młodą białą kapustę koniecznie spróbujcie ugotować tradycyjną parzybrodę.

Też czekaliście całą zimę na młodą kapustę? Kiedy sezon na to warzywo wreszcie ruszył, nie warto poprzestawać na bigosie , kapuście zasmażanej czy klasycznych gołąbkach . Młoda biała kapusta otwiera znacznie więcej kulinarnych szufladek. Skąd wzięła się nazwa parzybroda? Pamiętacie kuchnię babć i mam? Nie brakowało w niej tanich, szybkich, ale za to smacznych pożywnych zup. Dawniej często robiło się je także z wykorzystaniem młodej kapusty. Takim daniem jest właśnie tak zwana parzybroda. Skąd wzięła się ta dość zabawna nazwa? Być może od dużej ilości dodawanego do smaku pieprzu, który miał parzyć niegdysiejszych smakoszy. Z drugiej strony etymologia może być zupełnie inna – na Kielecczyźnie w ten sam sposób nazywa się inne jednogarnkowe danie . Alternatywną nazwą tego dania jest także „pazibroda”. Przepis na zupę parzybrodę Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka lub odpowiednia ilość udek 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 2 pietruszki Pół selera Kawałek pora Ok. 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 4-5 ziemniaków 1 pęczek koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania bulionu na skrzydełkach. Zalejcie mięso zimną wodą, dodajcie ziele angielskie i liść laurowy i gotujcie, zbierając szumowiny. Po ok. 40 min gotowania dodajcie obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Kiedy mięso będzie już miękkie, a bulion aromatyczny, dodajcie do środka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ok. 10 min gotowania dodajcie do środka poszatkowaną drobno młodą kapustę. Kiedy warzywa zmiękną, dodajcie pokrojony drobno koperek, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Podawajcie z chlebem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy
Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista
Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej . A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu. Kiedy dodać kaszę do krupniku? Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka. Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń ! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Marchew Kawałek selera Cebula 4 ziemniaki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku. Ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach...

Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Idealna dla osób lubiących kwaśne smaki.

Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.  Zupa ogórkowa na rosole  Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!  Przepis na zupę ogórkową na rosole Składniki: 3 litry rosołu 5 ziemniaków  7 ogórków kiszonych słodka śmietana  szczypta pieprzu  sól  liść laurowy ziele angielskie majeranek i  lubczyk czosnek łyżka masła posiekany koperek  Sposób przygotowania: Zagotujcie rosół. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.  Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.  Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Na...