Kiszone ogórki, ziemniaki, włoszczyzna. Składniki na zupę ogórkową, dobra pani domu będzie w stanie wyrecytować z pamięci wyrwana ze snu o 3 w nocy.

A co z kolejnością dodawania kolejnych składników do garnka? Tutaj także cała czynność zwykle odbywa się w sposób niemal automatyczny. Niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej powinni przyswoić sobie jednak pewną wiedzę. Chodzi mianowicie o to, kiedy w zupie powinny wylądować ogórki wraz z sokiem.

Kiedy dodawać ziemniaki do zupy ogórkowej?

Słyszeliście o tym, że nie można wrzucać ziemniaków do ogórkowej już po dodaniu kwasu? Jeśli tak postąpicie, wasze kartofle będą twarde nawet po ugotowaniu!

Chodzi co prawda tylko o samą powierzchnię gotowanych ziemniaków, ale nawet taki szczegół może zepsuć wasz cały wysiłek. Cała sprawa gotowania ziemniaków rozbija się o kwasowe środowisko, w którym gotowanie nie przebiega jak należy.

Zobacz także:

Dlatego kolejność wrzucania składników do zupy ogórkowej powinna być następująca i niezmienna:

  • Na początek mięso
  • Potem włoszczyzna
  • Później ziemniaki
  • A na sam koniec gotowania starte na tarce ogórki i opcjonalnie ogórkowy sok ze słoiczka.

Dla przypomnienia przedstawimy wam także przepis na klasyczną zupę ogórkową. Taką jak u babci!

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • Kawałek kury z kośćmi– podudzia, skrzydełka itp.
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 4-5 średnich ogórków startych na tarce
  • 3-4 ziemniaki
  • Śmietana do zup – ok. ćwierć szklanki
  • Sól i pieprz
  • Sól i pieprz
  • Koperek w proszku

Przygotowanie:

  1. Mięso zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy.
  2. Włoszczyznę pokrójcie drobno, ziemniaki zaś na nieco większe kawałki.
  3. Po ok. 30 min gotowania mięsa dodajcie warzywa. Ziemniaki wrzućcie do garnka kilkanaście minut później.
  4. Dopiero gdy warzywa będą miękkie, dodajcie do zupy starte ogórki.
  5. Gotujcie zupę do miękkości wszystkich warzyw.
  6. Doprawcie zupę solą i pieprzem, a także koperkiem.
  7. Zabielcie zupę śmietaną, hartując ją najpierw w szklance poprzez dodawanie do niej gorącej zupy.