
Kiszone ogórki, ziemniaki, włoszczyzna. Składniki na zupę ogórkową, dobra pani domu będzie w stanie wyrecytować z pamięci wyrwana ze snu o 3 w nocy.
A co z kolejnością dodawania kolejnych składników do garnka? Tutaj także cała czynność zwykle odbywa się w sposób niemal automatyczny. Niedoświadczeni adepci sztuki kulinarnej powinni przyswoić sobie jednak pewną wiedzę. Chodzi mianowicie o to, kiedy w zupie powinny wylądować ogórki wraz z sokiem.
Kiedy dodawać ziemniaki do zupy ogórkowej?
Słyszeliście o tym, że nie można wrzucać ziemniaków do ogórkowej już po dodaniu kwasu? Jeśli tak postąpicie, wasze kartofle będą twarde nawet po ugotowaniu!
Chodzi co prawda tylko o samą powierzchnię gotowanych ziemniaków, ale nawet taki szczegół może zepsuć wasz cały wysiłek. Cała sprawa gotowania ziemniaków rozbija się o kwasowe środowisko, w którym gotowanie nie przebiega jak należy.
Dlatego kolejność wrzucania składników do zupy ogórkowej powinna być następująca i niezmienna:
- Na początek mięso
- Potem włoszczyzna
- Później ziemniaki
- A na sam koniec gotowania starte na tarce ogórki i opcjonalnie ogórkowy sok ze słoiczka.
Dla przypomnienia przedstawimy wam także przepis na klasyczną zupę ogórkową. Taką jak u babci!
Przepis na zupę ogórkową
Składniki:
- Kawałek kury z kośćmi– podudzia, skrzydełka itp.
- Liść laurowy i ziele angielskie
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 4-5 średnich ogórków startych na tarce
- 3-4 ziemniaki
- Śmietana do zup – ok. ćwierć szklanki
- Sól i pieprz
- Sól i pieprz
- Koperek w proszku
Przygotowanie:
- Mięso zalejcie wodą, dodajcie liść laurowy i gotujcie na wolnym ogniu, zbierając szumy.
- Włoszczyznę pokrójcie drobno, ziemniaki zaś na nieco większe kawałki.
- Po ok. 30 min gotowania mięsa dodajcie warzywa. Ziemniaki wrzućcie do garnka kilkanaście minut później.
- Dopiero gdy warzywa będą miękkie, dodajcie do zupy starte ogórki.
- Gotujcie zupę do miękkości wszystkich warzyw.
- Doprawcie zupę solą i pieprzem, a także koperkiem.
- Zabielcie zupę śmietaną, hartując ją najpierw w szklance poprzez dodawanie do niej gorącej zupy.