Dieta przeciw obrzękom. Co jeść, aby nie puchnąć?
Adobe Stock
Newsy

Dieta przeciw obrzękom. Co jeść, aby nie puchnąć?

Obrzęki i opuchlizna ciała spowodowane są zatrzymaniem wody w organizmie. Problem ten da się jednak zniwelować odpowiednią dietą.

Dieta przeciw obrzękom może zdziałać cuda na opuchnięte dłonie, nogi czy twarz. Układając odpowiedni jadłospis pod predyspozycje do puchnięcia można spodziewać się także utraty 2-3 kilogramów masy ciała. Będzie to nagromadzona w organizmie woda, której wydalenie sprawi, że poczujecie się smuklejsi i lżejsi. Podpowiadamy, jakie produkty doskonale pozbywają się nadmiaru wody, a które wzmagają jej gromadzenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie produkty zatrzymują wodę w organizmie?

Jeśli macie tendencję do zatrzymywania wody, powinniście bezwzględnie unikać produktów bogatych w sól. Jednak nie chodzi tu tylko o potrawy z dużą ilością tej przyprawy, ale także wysokosodową wodę mineralną, paczkowane wędliny, słone przekąski, paczkowane pieczywo, słodycze, gotowe dania czy żywność przetworzona. 

Obrzęki często są spowodowane także nadmiernym spożyciem alkoholu, słodkich napojów gazowanych oraz tych zawierających duże ilości kofeiny (kawa, energetyki czy napoje izotoniczne).

Co jeść, żeby nie puchnąć?

Podstawą w diecie na obrzęki jest żywność bogata w potas taka jak figi, morele, rodzynki czy banany. To właśnie ten pierwiastek wspomaga pracę organizmu i reguluje gospodarkę wodną. Owoce bogate w potas są jednak często kaloryczne i pełne cukru, dlatego równie dobrze możecie sięgnąć po warzywa: pomidory, ziemniaki, marchew czy seler. Jadłospis osoby zmagającej się z częstą opuchlizną powinien być także bogaty w oczyszczające cytrusy, rośliny strączkowe, kaszę gryczaną oraz orzechy czy pestki.

Zobacz także
Czy można popijać posiłki, czy to niezdrowe, bo rozcieńcza soki żołądkowe? Odpowiedź jest jedna

Czy można popijać posiłki, czy to niezdrowe, bo rozcieńcza soki żołądkowe? Odpowiedź jest jedna

Wszyscy myślą, że te orzechy są zdrowe - tymczasem są promieniotwórcze. Czy mogą zaszkodzić?

Wszyscy myślą, że te orzechy są zdrowe - tymczasem są promieniotwórcze. Czy mogą zaszkodzić?

Nadmiaru wody pomogą pozbyć się też herbaty ziołowe z mięty, skrzypu czy dziurawca oraz wszystkie produkty działające moczopędnie: czereśnie, truskawki, pietruszka, ogórki, żurawina czy cebula.

Źródło: Poradnik Zdrowie

Spuchnięte nogi? Nie wińcie upału, przyczyna leży na waszym talerzu
AdobeStock
Newsy
Spuchnięte nogi? Nie wińcie upału, przyczyna leży na waszym talerzu
Puchną wam nogi? Wiemy jakie mogą być przyczyny tej sytuacji. Dokładnie przyjrzyjcie się waszej diecie.

Fala upałów w Polsce powiększa bardzo popularny problem. Chodzi o puchnięcie nóg. Wiele osób zmaga się z puchnięciem kończyn, a w upały szczególnie to doskwiera. Jaka jest tego przyczyna? Najczęściej nie chodzi tylko wysokie temperatury. Duże znaczenie ma również dieta. Żywieniowe przyczyny puchnięcia nóg Jeśli puchną wam nogi, koniecznie musicie spojrzeć na własny talerz oraz do swojego… kubka. Najczęstszą przyczyną puchnięcia kończyn jest bowiem odwodnienie. Organizm zatrzymuje wodę wewnątrz, a wy widzicie to jako puchnięcie. Najlepszą receptą na puchnięcie jest po prostu odpowiednie nawadnianie się . Wraz z wiekiem zmniejsza się uczucie pragnienia , nie będziecie zatem odczuwać konieczności picia, ale mimo wszystko musicie uzupełniać płyny. Wypijajcie minimum 2 litry wody dziennie. Oprócz tego, koniecznie przyjrzyjcie się swojej podaży soli w diecie. Większość Polaków je jej zdecydowanie za dużo . Nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, a to objawia się między innymi puchnięciem. Wykorzystajcie nasze wskazówki na ograniczenie spożycia soli , ale limitujcie też te produkty: Gotowe sosy Wędliny Kiełbasy Żółte i pleśniowe sery Kiszonki i soki z kiszonek Kostki rosołowe i mieszanki przyprawowe Przyny puchnięcia nóg Wiele przypadków pchnięcia to właśnie problem z nagromadzeniem wody w organizmie z powodu małej podaży płynów lub zbyt dużego spożycia soli. Puchnięcie nóg może być jednak bardzo ważnym objawem innych chorób. Nie bagatelizujcie go i koniecznie skonsultujcie to z lekarzem. Przyczyną puchnięcia nóg może być także: Zapalenie osierdzia Choroby nerek Obrzęki limfatyczne Ciąża i zmiany hormonalne z tym związane Różnorodne choroby serca: niewydolność serca,...

Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka
Adobe Stock
Newsy
Ten produkt znajduje się w każdym sklepie. Okazało się, że jest trujący i może powodować raka
Często podczas zakupów wiele osób nie zwraca uwagi na produkty wkładane do koszyka. To błąd! Sporo artykułów spożywczych zawiera w składzie zbędne dodatki, a jak się okazuje, niektóre z nich mogą powodować poważne choroby.

Produkty spożywcze często mają w swoim składzie ukryte - pod tajemniczymi znakami - różne dodatki. Są to zazwyczaj wszelkiego rodzaju ulepszacze, wzmacniacze smaku i spulchniacze. Niestety, nie wnoszą one nic dobrego, a jedynie mogą powodować negatywne konsekwencje w naszym organizmie. Podczas zakupów warto przyglądać się składom, aby uniknąć przykrych niespodzianek. Świadome zakupy  Udając się na zakupy, warto przyglądać się składom kupowanych rzeczy. Jednym z głównych wyznaczników dobrych produktów, jest krótka lista składników. Tutaj sprawdza się zasada, im krótsza, tym lepsza. Wówczas będziecie mieć pewność, że dany artykuł nie zawiera w swoim składzie dodatkowych ulepszaczy. Poza tym, warto zwrócić uwagę czy, aby przypadkiem, wśród dodatków nie ma pewnych bezużytecznych rzeczy jak cukier, olej palmowy czy syrop gluzkozowo-fruktozowy. To składniki, które są zupełnie zbędne w artykułach spożywczych, a jedynie pogarszają ich jakość.  Tajemnicze dodatki w składzie Aby świadomie dokonywać wyborów podczas robienia zakupów, warto wcześniej zapoznać się z najczęściej pojawiającymi się dodatkami w produktach. Zazwyczaj nie są one potrzebne i nie wnoszą wartościowych składników, a jedynie obniżają jakość poszczególnych rzeczy. Mogą również powodować zmiany w organizmie, które będą mniej lub bardziej poważne, a także mieć różne inne działanie. Aby uniknąć nieprzewidzianych konsekwencji, warto dobrze zapoznać się z artykułami, jakie lądują w naszym koszyku.  Niebezpieczny produkt na sklepowych półkach  Jak się okazało, we wszystkich sklepach spożywczych znajdują się produkty niebezpieczne dla zdrowia. Chodzi mianowicie o wszelkie artykuły marynowane w solance o wysokim stężeniu....

Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. Okazuje się, że można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy
Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. A nadmiar? Tak, można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
O roli wapnia w budowie kości i zębów powiedziano już wiele. A skąd bierze się jego nadmiar w organizmie i jak poradzić sobie z jego większą ilością?

Od najmłodszych lat powtarza się, że aby mieć zdrowe mocne kości i prawidłowo rosnąć, trzeba spożywać produkty bogate wapń. Wśród nich dominuje i cieszy się największą popularnością oczywiście mleko . Być może część z was pamięta jeszcze takie zwyczaje, jak zapewnianie dzieciom w szkole szklanki czy kartonika tego białego napoju dziennie. Innym w pamięć wryła się na pewno głośna kampania społeczna sprzed lat z przewodnim hasłem: „Pij mleko, będziesz wielki”. Dlaczego wapń jest ważny dla ludzkiego organizmu? Jaką rolę tak naprawdę odgrywa w ludzkim organizmie wapń? Nie da się ukryć, że jest podstawowym składnikiem kości. O wapniu mówi się nie tylko w kontekście budowy mocnego szkieletu, ale także wtedy, gdy mowa o właściwej kondycji zębów. Rola wapnia nie kończy się tylko na budowie kości i zębów. Ten pierwiastek jest ważny także z tego powodu, że jest niezbędny także dla właściwego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego. Większość z nas dobrze wie, jak radzić sobie z niedoborami wapnia. Chodzi tutaj głównie o dietę bogatą w nabiał i unikanie szczawianów obecnych w szpinaku, szczawiu czy rabarbarze . Odłóżmy niedobór wapnia na bok. Dlaczego? Warto rozważyć scenariusz, w którym tego pierwiastka jest w naszym organizmie aż za dużo. Czy to możliwe – mogliby zapytać sceptycy. Niestety, ten problem spotyka całkiem dużą grupę osób. Jak pozbyć się z organizmu nadmiaru wapnia? Nadmiar wapnia w organizmie, czyli hiperkalcemia, ściśle wiąże się z nadmiarem innego pierwiastka w ludzkim organizmie. Chodzi tutaj o magnez. Wówczas dochodzi do wystąpienia stanu nierównowagi między tymi oboma pierwiastkami a sodem i potasem. Oprócz tego wpływ na nadmiar wapnia w organizmie ma działanie hormonu PTH – jego...

Macie takie objawy? To oznaka, że nadużywacie jednego składnika w diecie. Uważajcie
AdobeStock
Newsy
Macie takie objawy? To oznaka, że nadużywacie jednego składnika w diecie. Uważajcie
Wszystko w nadmiarze szkodzi. Dotyczy to zwłaszcza składnika, który jecie codziennie.

W spożywanych przez was codziennie produktach kryje się składnik, którego na pewno jecie o wiele więcej, niż potrzeba. I nie chodzi tym razem o cukier! Polacy zdecydowanie nadużywają w swojej diecie soli, która znajduje się praktycznie wszędzie. Nawet w słodyczach! Jeżeli jecie jej za dużo, to wasz organizm w końcu da wam o tym znać. Sprawdźcie, jakie są objawy nadużywania soli w diecie. Jakie są objawy przedawkowania soli? Jeśli mocno doprawiacie swoje potrawy, to najprawdopodobniej spożywacie o wiele więcej soli, niż wasz organizm potrzebuje. Natomiast jeżeli zaobserwujecie u siebie poniższe objawy, to może być prawie pewni, że jecie zbyt wiele soli i powinniście ją ograniczyć w swojej diecie! Zwiększone pragnienie – czujecie, że cały czas chce wam się pić i macie sucho w ustach? To jeden z typowych objawów jedzenia zbyt dużych ilości soli. Nie dość, że chce wam się bardziej pić, to spożywane potrawy wydają się mieć słabszy smak. Ból głowy – gdy jecie bardzo dużo soli, wówczas tętnice ulegają uszkodzeniu i do mózgu dociera zbyt mała ilość krwi i tlenu. W wyniku tego możecie zacząć odczuwać bóle głowy w okolicach płatu czołowego. Opuchlizna i obrzęki – spuchnięte dłonie czy stopy to jeden z możliwych objawów przedawkowania soli. Gdy jecie za dużo tego składnika, wówczas wasz organizm zatrzymuje wodę i dochodzi do obrzęków. Czy nadmiar soli szkodzi zdrowiu? Należy podkreślić, że soli nie można całkowicie wykluczyć z diety, ponieważ sód jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak większość osób przekracza jego dzienną dawkę, która równa się zaledwie jednej, płaskiej łyżeczce soli! Jeżeli jecie soli zbyt dużo, to możecie sobie bardzo poważnie zaszkodzić. O konsekwencjach przedawkowania...