Kotlety schabowe tłuczek
Adobe Stock
Newsy

Czym rozbić schabowego, gdy nie macie tłuczka? Ta metoda jest prosta i genialna    

Spryt to nieodłączny atrybut sprawnego kucharza i sprawnej gospodyni domowej. Przydaje się np. w obliczu braku tłuczka do kotletów schabowych.

Ten problem znają dobrze studenci, osoby często zmieniające lokum, czy też po prostu zapominalscy. A więc: jak rozbić schabowe bez tłuczka?

Przygotowanie kotletów schabowych w warunkach „polowych” lub „partyzanckich”, wcale nie musi być niemożliwe.

Oczywiście, niczym tak dobrze nie ubijecie kotletów, jak kratkowanym tłuczkiem. Ten nie tylko rozpłaszcza powierzchnię mięsa, ale dość mocno zmienia strukturę schabu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na wypadek braku tłuczka

Właśnie stąd na nowoczesnych tłuczkach do mięsa znajdziecie dwie końcówki. Jedna z nich, właśnie ta kratkowana, służy do zmiękczania schabu wieprzowego.

Z kolei druga, ta z podłużnymi paskami, przydaje się do ubijania mięsa o innej strukturze – np. wołowiny lub karkówki.

Powoli do lamusa odchodzą stare tłuczki, które pamiętacie jeszcze z czasów PRL-u. Z jednej strony kratka, a z drugiej niemal zawsze tępy tasak do odkrajania kawałków.

Tłuczek
Adobe Stock

Wróćmy teraz do głównego tematu naszych dzisiejszych rozważań. Jak więc rozbić mięso na schabowe bez tłuczka do mięsa?

Kulinarni spryciarze próbowali w tym zakresie wielu już rozwiązań. Wśród nich królują np. te z wykorzystaniem deski do krojenia.

Zamiast układać na niej kotlety, niektórzy uderzają tą właśnie deską w mięso, spłaszczając powierzchnię kotleta.

Metoda niezbyt praktyczna, ale w kryzysowych sytuacjach rzeczywiście może zadziałać. Pamiętajcie jedynie o tym, by mięso umieścić wcześniej w foliowym worku.

Zobacz także
Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Dzięki temu unikniecie zabrudzenia całej kuchni przez opadające z mięsa małe kawałki.

Inną ratunkową pomocą podczas ubijania kotletów, może okazać się butelka z wodą. Będzie to niezbyt wygodne, ale w końcu powinno przynieść zamierzony efekt.

Bezpiecznie i skutecznie

Zamiast nietypowych kombinacji z butelką i deską, my proponujemy inny sposób. Będzie on przypominał te powyższe, ale okaże się znacznie skuteczniejszy.

Chodzi o użycie wałka do ciasta. Plaster mięsa wieprzowego zawińcie w foliowy woreczek, a następnie umieśćcie go na desce do krojenia.

Za pomocą wałka uderzajcie w powierzchnię mięsa, do momentu aż uzyskacie odpowiedni kształt kotleta schabowego.

A potem? Potem pozostaje doprawić kotlety, obtoczyć w klasycznej panierce z jajka, mąki i bułki tartej, usmażyć na dobrym, rozgrzanym tłuszczu i cieszyć się smakowitym obiadem!

Jak widać, dla chcącego nic trudnego! Oczywiście polecamy jednak w pierwszej kolejności użycie do rozbijania kotletów tradycyjnego tłuczka. 

To właśnie on sprawi, że mięso będzie miało charakterystyczną strukturę ze swojego rodzaju dołkami. 

               

Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie przyprawy podbiją smak schabu
Gotujmy.pl/mela25
Newsy
Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie dodatki podbiją smak schabu
Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze w smaku, jeśli użyjecie odpowiednich przypraw. Przyprawy do schabowych to nie tylko sól i pieprz. Jakie są najlepsze przyprawy do kotletów schabowych? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule.

Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy  to podstawa.  Jaka przyprawa do kotleta schabowego? Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego. Jak przyprawić schabowe? Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab . Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej . Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy: śliwkowo-cynamonowa marynata do kotletów schabowych marynata z majonezu do kotletów schabowych marynata do schabowych po amerykańsku Przepis na klasyczne schabowe Składniki: 4 plastry kotleta schabowego jajko przyprawa do steków  bułka tarta mąka sól olej...

Jak sprawić, by schabowe nie kurczyły się podczas smażenia? Mamy praktyczne rady
Własne
Newsy
Co zrobić, żeby schabowe nie kurczyły się podczas smażenia? Zróbcie to z białą obwódką wokół kotleta
Kurczenie się schaboszczaków podczas smażenia to zmora smakoszy cienkich kotletów. Ten naturalny proces można jednak wydatnie zastopować.

Chyba każda pani domu musiała kiedyś zetknąć się z problemem skurczonych schabowych. Dla niektórych głodomorów nie jest to  szczególnie wielki problem, ale na pewno znacie osoby, które cenią sobie cienkie, dużych rozmiarów kotlety. Dlaczego kotlety schabowe kurczą się podczas smażenia? Wielu smakoszy nie lubi grubego, słabo rozbitego mięsa schabowego. Całą sprawę pogarsza nieraz jeszcze zjawisko kurczenia się kotleta schabowego podczas smażenia na tłuszczu. Co jest powodem takiego zjawiska? Samo kurczenie się mięsa podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze jest czymś naturalnym. W czasie smażenia z mięsa paruje zawarta w nim woda. Jednak odpowiednie przygotowanie i przestrzeganie kilku zasad może ten proces zahamować i przynieść plon w postaci eleganckich, dużych i przede wszystkim cienkich kotletów. Co zrobić, by schabowe się nie kurczyły? Jak już wspomnieliśmy – do tego potrzebnych będzie kilka prostych trików i sztuczek. Kupujcie mięso dobrej jakości – często powodem kurczenia się schabowych jest duża ilość wody, która wydziela się z gorszego mięsa podczas smażenia i powoduje zmniejszanie się kotletów. Najważniejszą, a zarazem najbardziej prozaiczną przyczyną kurczenia się kotletów na patelni jest zwijanie się ich ze względu na obecność białej, tłustej obwódki wokół kotleta. By zminimalizować kurczenie się mięsa - ponacinajcie ją delikatnie w niewielkich odstępach przed zapanierowaniem. Kurczenie to proces naturalny dla włókien mięsa – właściwie utłuczenie ich za pomocą tłuczka zmienia strukturę mięsa i zmniejsza ryzyko nadmiernego skurczenia. Warto przed smażeniem namoczyć rozbite już kotlety w marynacie sporządzonej z mleka i opcjonalnie z dodatkiem pokrojonej w piórka cebuli....

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Z pozoru kotlet schabowy wydaje się być banalnym daniem w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Pominięcie bądź zlekceważenie pewnych reguł jak odpowiednie smażenie, może doprowadzić do zepsucia smaku dania. Tylko taka obróbka termiczna pozwoli uzyskać idealnie soczystego schabowego.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie od lat gości na polskim stole, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza prostocie oraz wyjątkowemu aromatowi.  Jak smażyć kotlety schabowe?   Sekret udanego kotleta schabowego tkwi w odpowiednim smażeniu. Oprócz dobrze nagrzanej patelni z tłuszczem, przede wszystkim powinno się go smażyć po jednym razie na każdej ze stron! Ciągłe przewracanie mięsa sprawi, że panierka nie będzie tak chrupiąca, a wręcz może się rozpadać. Poza tym bułka tarta wsiąknie ogromną ilość tłuszczu, więc ostatecznie całość nie będzie tak smaczna. Schabowe najpierw należy smażyć z jednej strony, a później obrócić na drugą i już! Jakie jest najlepsze mięso na kotlety schabowe? Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu. Takie mięso najlepiej jest kupić bezpośrednio u rzeźnika bądź w dobrym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Jeśli decydujecie się na zakup mięsa w supermarkecie, koniecznie zwróćcie uwagę na datę przydatności, skład oraz kolor. Zbyt blada barwa może świadczyć o niezbyt świeżym produkcie! Jakie składniki do kotletów schabowych?  Do usmażenia klasycznych schabowych wystarczy kilka składników. To właśnie w nich tkwi sekret udanego dania. Kombinowanie z przyprawami bądź innymi dodatkami może skończyć się fiaskiem. Tradycyjny przepis sprawdza się w każdej sytuacji. W tej kwestii ważna jest też ta zasada: im mniej, tym lepiej! Przepis na kotlety schabowe Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mąki smalec do smażenia sól  pieprz...

Panierowanie schabowych
Newsy
Przed smażeniem schabowych solicie mięso czy jajko? Jeden z tych sposobów stosują wasze babcie
Sprawdźcie, jaka jest tradycyjna metoda dodawania soli do kotletów schabowych.

Przepis na kotlet schabowy teoretycznie jest jeden, w praktyce jednak każdy robi je trochę inaczej. Jednym z punktów spornych w przepisie na schabowe jest to, czy powinno się solić kotleta, czy jajko, w którym będzie on panierowany. Może wydawać się wam,  że nie ma za dużej różnicy. Okazuje się, że według tradycji, tylko jedna z tych metod jest poprawna. Rozbite, panierowane kotlety wieprzowe, które smaży się na oleju lub smalcu. Przepis na schabowe jest teoretycznie bardzo prosty, ale to małe szczegóły będą odróżniać przepyszne kotlety schabowe od tych przeciętnych. By przygotować tradycyjne kotlety schabowe będziecie potrzebować: plastry schabu jajko lub jajka (w zależności od ilości kotletów) mąkę bułkę tartą pieprz sól. Jak przygotować kotlety schabowe do smażenia? Kotlety schabowe przed usmażeniem należy właściwie rozbić i panierować. Niektórzy lubią bardzo cienko rozbite kotlety schabowe, inni preferują grubsze kawałki mięsa. Niezależnie od tego do której grupy się zaliczacie, na pewno będziecie panierować i przyprawiać kotlety przed smażeniem. Rozbite schabowe powinno się najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku, a później w bułce tartej. Niektórzy pomijają całkowicie etap obtaczania kotleta w mące. Niezależnie od tego, jaki jest wasz sposób na panierowanie kotletów, musicie jeszcze odpowiednio je przyprawić. Kiedy solić kotlety schabowe? Podstawową potrawą używaną do kotletów schabowych jest sól. Jest wiele technik na solenie schabowego. Niektórzy oprószają solą już surowe mięso przed panierowaniem. Inni twierdzą jednak, że powoduje to jego twardnienie i wolą dodawać sól do panierki. Tradycyjną metoda stosowaną od pokoleń jest dodanie soli do jajka, w którym będzie...