Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?
Adobe Stock
Newsy

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?

Jak przechowywać jedzenie, aby jak najdłużej zachowało świeżość i smak? Być może zawsze robiliście to źle!

Czym najlepiej przykryć jedzenie, które chowacie do lodówki? Niewiele osób wie, że zależy to nie tylko od rodzaju dania, ale także od naczynia, w którym jest przechowywane. Nie każdy także zdaje sobie sprawę z tego, ile zastosowań mają folie do żywności!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym przykryć obiad w lodówce?

Jeśli danie zostało umieszczone w metalowej misce, przykryjcie je przezroczystą folią plastikową. Aluminiowa, która zetknie się z metalowym naczyniem, szybko wejdzie w reakcję z jedzeniem i zepsuje jego smak.

Wszelkiego rodzaju nabiał, czyli sery żółte, pleśniowe, twarogi, a także warzywa również warto przechowywać w plastikowej folii przezroczystej. W ten sposób najdłużej zachowają świeżość.

Do czego służy folia aluminiowa?

Przyda się zwłaszcza do pieczenia lub przykrywania dań w piekarniku (ciast, zapiekanek itd.) – dzięki swojej srebrnej powłoce i specjalnej konstrukcji, odbija ciepło i sprawia, że danie nie przypala się z góry, a równomiernie zapieka. 

Folia aluminiowa sprawdzi się także, jeśli chcecie utrzymać ciepło potrawy jak najdłużej. Jak to zrobić? Wystarczy owinąć danie błyszczącą stroną folii do wewnątrz. Jeśli jednak chcecie szybciej wystudzić potrawę, zawińcie je w odwrotną stronę. Folia aluminiowa zawsze ma dwie strony: strona błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa – przepuszcza je.

Zobacz także
Jak sprawdzić szczelność lodówki? Wystarczy... kartka papieru lub banknot

Jak sprawdzić szczelność lodówki? Wystarczy... kartka papieru lub banknot

Trzymacie to jedzenie poza lodówką? Uważajcie – ta bakteria zabija człowieka w ciągu 5 dni

Trzymacie to jedzenie poza lodówką? Uważajcie – ta bakteria zabija człowieka w ciągu 5 dni

Ten typ folii może być jednak stosowany także do przedłużania świeżości żywności przechowywanej w lodówce. Warto jednak pamiętać, aby owijać ją matową stroną do środka – produkt będzie mógł w ten sposób „oddychać”, a folia będzie lepiej przewodzić chłód produkowany przez lodówkę. 

Folie do żywności - zagrożenia

Pamiętajcie, aby nigdy nie wkładać folii aluminiowej do mikrofali! Może ona spowodować pożar, a nawet zepsucie się kuchenki mikrofalowej.

To jednak nie jedyne zagrożenie, nad którym zastanawiają się panie domu. Wiele z nich martwi się także czy folia aluminiowa jest bezpieczna dla zdrowia.

Co do folii plastikowej, z kolei, nie można pod żadnym pozorem umieszczać w piekarniku. Najprawdopodobniej szybko się stopi, przypali i spowoduje bardzo nieprzyjemny zapach.

Czytaj też:

folia aluminiowa
Adobe Stock
Newsy
 Zauważyliście, że folia aluminiowa ma 2 strony? Każda ma inne zastosowanie
Z kuchenną folią aluminiową jest podobnie jak z materiałem, którym ratownicy medyczni okrywają rannych podczas wypadków – jej dwie strony służą do dwóch różnych celów.

Pierwszą cienką folię aluminiową na rynek wprowadzono już ponad sto lat temu. To wydarzenie zawdzięczamy niejakiemu Richardowi S. Reynoldsowi. To właśnie dzięki temu Amerykaninowi możemy zajadać się wspaniałymi ziemniakami z ogniska... Folii aluminiowej używamy zwykle bez zbędnego zastanawiania się i namysłu.  Zakupione w sklepie „sreberko” służy nam do pakowania kanapek, wędlin i innych składników. „Dwie strony medalu” Czasami wykorzystujemy folię także do pieczenia ryb, ziemniaków czy innych pieczeni w domu. Zastanawialiście się kiedyś, jak łatwo wtedy o pomyłkę? Standardowo folia aluminiowa ma dwie strony – jedną błyszczącą, o metalicznym połysku, a drugą matową. W jakim wypadku użyjemy, a kiedy drugiej? Już spieszymy z odpowiedzią. Jeżeli chcemy, by folia aluminiowa spełniała należycie swoje zadanie podczas pieczenia, owińmy produkty matową stroną na zewnątrz. Wtedy będziemy mieli pewność, że potrawa upiecze się równomiernie. Błyszcząca strona sprawia, że folia będzie zatrzymywała ciepło. Ostrożność także wskazana Jeśli z kolei zawiniemy kanapki i inne jedzenie stroną błyszczącą na zewnątrz, wtedy nasza żywność zachowa świeżość na dłużej. Wtedy nawet w ciepłe dni, nasze produkty nie będą się zanadto nagrzewały. Folia aluminiowa blokuje przepływ powietrza, wody i światła – produkty zawinięte w „sreberko” są również odporne na zapachy innych potraw na przykład podczas przetrzymywania w lodówce. Podczas używania folii warto zachować jednak ostrożność. Nie należy podgrzewać w mikrofalówce opakowanej w nią żywności.

Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Adobe Stock
Newsy
Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Sposobów na zapakowanie śniadania do pracy czy szkoły jest sporo. Papier śniadaniowy, serwetki, torebki, śniadaniówki… I choćby wydawało się, że kanapki będą dłużej świeże, lepiej nie używajcie do tego folii aluminiowej.

Drugie śniadanie poza domem, w ciągu dnia pełnego wciąż nowych zadań, to posiłek, który pozwala chwilę odpocząć i dostarczyć organizmowi nowej porcji energii. Nie należy z niego rezygnować, tłumacząc to brakiem czasu czy dietą. Dietetycy zwracają uwagę, że właśnie będąc na diecie, warto jeść częściej, a nie ograniczać się do 3 posiłków dziennie. Jedząc 5 razy dziennie, zwykle jemy mniejsze porcje na raz i ułatwiamy naszemu organizmowi ich strawienie. Dlaczego kanapki lepiej zawijać w papier, a nie w folię aluminiową? Szykując kanapki do zjedzenia poza domem mamy na uwadze to, żeby się nie rozpadły, nie rozmiękły i nie zeschły. Chcemy wyjąć je ze śniadaniówki świeże, pomimo, że były zrobione kilka godzin wcześniej. Szukamy więc takich opakowań, które pozwolą zachować świeżość i tak trafiamy na folię aluminiową. Jej nazwa pochodzi od słowa aluminium, inaczej glin, i wzięła się stąd, że w jej składzie jest właśnie ten pierwiastek. Glin jest pierwiastkiem chemicznym, który bardzo długo był uważany za neutralny dla zdrowia człowieka. Ostatecznie jednak stwierdzono, że to substancja, która może przenikać do ludzkiego organizmu i działać na niego szkodliwie. Wpływa negatywnie na nerki, układ moczowy, a gdy w ciele człowieka zgromadzi się go dużo, zaczyna mieć negatywny wpływ na niemal wszystkie komórki organizmu. Upośledza narządy, wpływa degenerująco na układ nerwowy. Do organizmu człowieka z folii aluminiowej może się przedostać się za pośrednictwem żywności. Drobinki glinu najpierw przenikają do pożywienia, a z niego do naszego organizmu. Dzieje się tak zarówno w przypadku potraw zimnych, jak kanapki i gorących, jak pomidory czy ziemniaki zapiekane w folii.  Jak prawidłowo i bezpiecznie używać folii aluminiowej? Jednak folii aluminiowej nie należy się...

Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy
Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Śmiało można przyznać, że grillowanie to jeden z głównych sportów narodowych Polaków, poza piłką nożną oczywiście. Niektórzy grillujący starają sie poprawić smak swoich dań poprzez używanie różnych patentów. Niestety folia aluminiowa nie jest dobrym wyborem w tej kwestii.

Dla większości majówka jest oficjalnym okresem rozpoczęcia sezonu grillowego. Już kilka dni przed majówką wiele osób szykuje się do tego momentu i wyciąga z garaży czy piwnic, zakurzone sprzęty. To idealny pomysł na spędzenie miłego czasu w gronie bliskich przy dobrym jedzeniu. Wykorzystanie folii aluminiowej w kuchni Folia aluminiowa jest w codziennym użyciu w kuchni. Jest wykorzystywana przede wszystkim do zawijania kanapek czy też przechowywania żywności w lodówce bez ryzyka przejścia innymi zapachami. Gospodynie domowe najczęściej jednak wykorzystują folię do pieczenia różnego rodzaju mięs. Owinięty nią kawałek zachowuje swoją soczystość oraz aromat. To dobre rozwiązanie do zatrzymania świeżości artykułów spożywczych. Folia aluminiowa nie do grillowania  O negatywnych skutkach wypływających z podgrzewania folii aluminiowej wiadomo nie od dziś. Mimo tego Polacy wykorzystują ją nagminnie podczas grillowania. Tymczasem wysoka temperatura powoduje to, że do przygotowywanego jedzenia trafia więcej aluminium niż wynika to z maksymalnych norm określonych przez Światową Organizację Zdrowia. Szczególnie podatne na takie przenikanie są dania płynne, kwaśne bądź ostre. Skutki grillowania w folii aluminiowej  Przedostanie się znacznych ilości pierwiastka aluminium do żywności grozi naprawdępoważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć negatywne piętno na zdrowiu. Wśród niepożądanych skutków nadmiaru tego składnika wyróżnia się: zwiększenie ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera negatywny wpływ na pracę nerek zwiększenie problemów z układem kostnym negatywne ddziaływanie na funkcjonowanie mózgu.  Alternatywy grillowania  Ze względu na szereg niebezpiecznych konsekwencji wynikających z grillowania...

Folia aluminiowa przydaje się nie tylko do pieczenia. Owińcie nią stopy. Efekt was zaskoczy (na zmarznięte stopy, na odprężenie)
AdobeStock
Newsy
Folia aluminiowa przydaje się nie tylko do pieczenia. Owińcie nią stopy. Efekt was zaskoczy
Na co dzień owijamy w nią mięso, ryby i owoce. A co powiecie na to, żeby owinąć folią aluminiową stopy lub inne części ciała?

Folia aluminiowa ma szerokie zastosowanie w kulinariach, ale także poza nimi. Jak wykorzystać ją w codziennym życiu? Niektóre triki mogą was  zaskoczyć. Dlaczego warto owinąć folią aluminiową stopy? Dopadło was przeziębienie lub grypa? Możecie przyspieszyć proces wracania do zdrowia – wystarczy, że użyjecie folii aluminiowej. Owińcie stopy 5-7 warstwami folii i pozostawcie na godzinę. Dajcie stopom 2-godzinną przerwę, a następnie owińcie kolejne 5-7 warstw wokół stóp na godzinę. Dajcie stopom 2-godzinną przerwę i powtórzcie proces jeszcze raz. Poczujecie się lepiej w mgnieniu oka! Folia aluminiowa świetnie się sprawdza nie tylko w przypadku grypy czy przeziębienia. Ma ona też kilka innych leczniczych właściwości. Owijanie części ciała folią aluminiową może przynieść wiele korzyści: Na marznięcie stóp. Dzięki swoim właściwościom, folia aluminiowa może skutecznie chronić ciało przed chłodem i doskonale utrzymywać ciepło Świetna na zmęczenie. Ponieważ folia reorganizuje kanały energii w ciele, może pomóc nam się zrelaksować. Włóżcie dwa małe paski folii do lodówki na kilka godzin, a następnie umieśćcie je pod oczami. Gdy je zdejmiecie, poczujecie się bardziej rozbudzeni Łagodzi reumatoidalne zapalenie stawów. Folia może również pomóc na drętwienie lub ból stawów. Okresowe owijanie palców folią aluminiową może pomóc złagodzić ból związany z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Łagodzi ból po oparzeniach. Po oczyszczeniu rany i przykryciu jej warstwą gazy, można owinąć ją folią, aż ból ustąpi Jeśli odczuwacie ból mięśni, folia może pomóc złagodzić wasz ból. Delikatnie nawijajcie folię wokół bolącego obszaru, a następnie...