Czym najlepiej przykryć jedzenie, które chowacie do lodówki? Niewiele osób wie, że zależy to nie tylko od rodzaju dania, ale także od naczynia, w którym jest przechowywane. Nie każdy także zdaje sobie sprawę z tego, ile zastosowań mają folie do żywności!

Czym przykryć obiad w lodówce?

Jeśli danie zostało umieszczone w metalowej misce, przykryjcie je przezroczystą folią plastikową. Aluminiowa, która zetknie się z metalowym naczyniem, szybko wejdzie w reakcję z jedzeniem i zepsuje jego smak.

Wszelkiego rodzaju nabiał, czyli sery żółte, pleśniowe, twarogi, a także warzywa również warto przechowywać w plastikowej folii przezroczystej. W ten sposób najdłużej zachowają świeżość.

Do czego służy folia aluminiowa?

Przyda się zwłaszcza do pieczenia lub przykrywania dań w piekarniku (ciast, zapiekanek itd.) – dzięki swojej srebrnej powłoce i specjalnej konstrukcji, odbija ciepło i sprawia, że danie nie przypala się z góry, a równomiernie zapieka. 

Zobacz także:

Folia aluminiowa sprawdzi się także, jeśli chcecie utrzymać ciepło potrawy jak najdłużej. Jak to zrobić? Wystarczy owinąć danie błyszczącą stroną folii do wewnątrz. Jeśli jednak chcecie szybciej wystudzić potrawę, zawińcie je w odwrotną stronę. Folia aluminiowa zawsze ma dwie strony: strona błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa – przepuszcza je.

Ten typ folii może być jednak stosowany także do przedłużania świeżości żywności przechowywanej w lodówce. Warto jednak pamiętać, aby owijać ją matową stroną do środka – produkt będzie mógł w ten sposób „oddychać”, a folia będzie lepiej przewodzić chłód produkowany przez lodówkę. 

Folie do żywności - zagrożenia

Pamiętajcie, aby nigdy nie wkładać folii aluminiowej do mikrofali! Może ona spowodować pożar, a nawet zepsucie się kuchenki mikrofalowej.

To jednak nie jedyne zagrożenie, nad którym zastanawiają się panie domu. Wiele z nich martwi się także czy folia aluminiowa jest bezpieczna dla zdrowia.

Co do folii plastikowej, z kolei, nie można pod żadnym pozorem umieszczać w piekarniku. Najprawdopodobniej szybko się stopi, przypali i spowoduje bardzo nieprzyjemny zapach.

Czytaj też: