Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty.

Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta?

Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami.

Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej.

Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty?

Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie.

Zobacz także:

  • Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii.
  • Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce.
  • Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp.
  • Reguluje procesy trawienne.
  • Przyspiesza metabolizm.
  • Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami.
  • Przyspiesza gojenie ran.
  • Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym.
  • Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego.
  • Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok.
  • Zwiększa potencję seksualną.
  • Pomaga w walce z bezsennością.

Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty?

Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać go osoby cierpiące na następujące dolegliwości:

  • Nadciśnienie tętnicze
  • Choroby nerek
  • Choroby naczyniowo-sercowe
  • Choroby układu pokarmowego

W tych ostatnich przeciwskazania dotyczą tego, że kiszonki działają drażniąco na śluzówkę żołądka. Samą kapustę kiszona można płukać lub obgotować, usuwając nadmiar soli. Jednak sok nawet poddany obróbcie, nadal pozostanie słony.

Kiedy pić sok z kiszonej kapusty? Czy można pić go na czczo?

W sieci można znaleźć bardzo wiele porad dotyczących picia soku z kiszonej kapusty. Są takie, które zalecają picie go na czczo i wieczorem po kolacji. Tymczasem choć znane jest korzystne działanie soku na organizm, lepiej nie pić go na czczo, bo może wywołać podrażnienie błony śluzowej żołądka, zwłaszcza u osób, które mają wrzody.

Bezpieczniej jest pić sok pomiędzy posiłkami. Należy go jednak wypijać z umiarem. Sok ma działanie przeczyszczające, może więc wywołać biegunkę. Także osoby ze schorzeniami jelit czy wątroby regularne picie soku powinny skonsultować z lekarzem.

Picie soku kilka razy dziennie lepiej, ze względu na dużą ilość soli nie jest zalecane nawet dla osób zdrowych.  Bezpieczniejsza będzie  szklanka soku z kiszonej pita kilka razy w tygodniu.

Źródło: Poradnik Zdrowie, medonet, Zdrowie Radio Zet