Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
AdobeStock
Newsy

Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry

Zostało wam dużo rosołu? Nie musicie go zużyć od razu!
Katarzyna Wyborska
czerwiec 01, 2021

Rosół to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale także baza do robienia różnych zup, sosów i gulaszów. Niestety, przyrządzenie bulionu jest dość czasochłonne i nie każdy ma możliwość i ochotę gotować przez kilka godzin rosół przy okazji robienia zupy pieczarkowej albo gołąbków. Pojawia się więc chęć zrobienia rosołu na zapas, jednak niestety zupa ta szybko się psuje. Czy można ją wobec tego na przykład… zamrozić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak mrozić rosół?

Rosół jak najbardziej nadaje się do mrożenia! Trzeba jednak zrobić to w odpowiedni sposób. Nie polecamy mrozić kilkudniowego rosołu, ponieważ istnieje ryzyko, że zaczął on już się psuć. Najlepiej od razu po ugotowaniu tej zupy przestudzić ją, rozlać do pojemników, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku.

Dobrze jest przelewać rosół do pojemników przez gęste sitko, żeby pozbyć się fragmentów chrząstek, kości, warzyw i mięsa. Dzięki temu otrzymacie czysty bulion, idealny do przyrządzania różnych potraw.

Koniecznie zapiszcie sobie datę na pojemniku z rosołem. Zupę tę można przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie pół roku. Po tym czasie straci ona swoje walory smakowe i może się zacząć po prostu psuć. Polecamy też rozlać rosół do kilku mniejszych pojemników – pamiętajcie, że raz rozmrożonego rosołu nie wolno zamrażać po raz drugi!

Zobacz także

Co można mrozić oprócz rosołu?

Nie tylko rosół nadaje się do mrożenia! Możecie przedłużyć trwałość także takich nieoczywistych produktów, jak:

  • Białka jajek – po rozmrożeniu będą się ubijać nawet lepiej, niż świeże.
  • Ciasto na pierogi – pamiętajcie, by ponownie je wyrobić po rozmrożeniu, ponieważ może być lepkie.
  • Ciasto na pizzę – przed zamrożeniem powinno się je posmarować oliwą i zawinąć szczelnie w folię.
  • Ciasto z kremem – pozostałe po świętach i różnych uroczystościach wypieki wystarczy zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Pamiętajcie jednak, że ciasto powinno się znajdować jak najdalej od wędlin, mięs i ryb.
  • Świeże zioła, np. koperek, pietruszka i szczypiorek

Czytaj także:

Komentarze
mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy Jak i kiedy mrozić rosół? Ten sprytny sposób znają tylko nieliczni
Odpowiednio zamrożony rosół to klucz do sukcesu. Aby zachował wszystkie, cenne wartości odżywcze nie powinniście bagatelizować żadnych zaleceń dotyczących tego procesu. W innym przypadku produkt może stanowić niemałe zagrożenie dla waszego zdrowia.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Mrożenie jedzenia, a w szczególności zup może zaoszczędzić mnóstwo czasu. Tak więc ugotowanie niedzielnego rosołu w większej ilości, a następnie poddanie go działaniu bardzo niskiej temperatury to bardzo dobry pomysł. Bowiem wywar przyrządzony na bazie mięsa i warzyw może stanowić bazę dla wielu potraw. Kiedy jest potrzebny, wystarczy po niego sięgnąć. Najpierw lodówka, później zamrażalka Podczas mrożenia ciepłych produktów, zarówno mięsa, warzyw, owoców, jak i zup obowiązują pewne zasady. Przede wszystkim wkładana do zamrażalnika żywność powinna zostać uprzednio wystudzona na blacie, a następnie schłodzona w lodówce. Dopiero tak przygotowany rosół możecie umieścić w zamrażalniku. Opakowania nie mogą być byle jakie Niemniej ważne są opakowania. Do mrożenia rosołu wiele osób używa słoików pozostałych z innej żywności. Te oczywiście mają kilka plusów. Bowiem nie narażają was na żadne dodatkowe koszty i są gotową, odmierzoną porcją obiadową dla całej rodziny. Niestety na tym koniec. Minusów jest zdecydowanie więcej. Przede wszystkim słoiki zajmują bardzo dużo cennego miejsca w zamrażalniku. Okazuje się również, że umieszczona w nich zupa zdecydowanie dłużej się rozmraża. Decydując się na takie opakowanie należy także wziąć pod uwagę, że pod wpływem bardzo niskiej temperatury i zwiększenia objętości rosołu naczynie może pęknąć. W tym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się spożywcze woreczki strunowe. Co prawda nie są zbyt ekologiczne i trzeba za nie zapłacić, jednak zajmują niewiele miejsca w zamrażalniku, a zawarty w nich produkt szybciej zmienia stan ze stałego w ciekły. Nie wszystko można mrozić W ten sposób zamrozicie nie tylko rosół, ale również wiele innych produktów spożywczych....

Przeczytaj
pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Zostało ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Pyszny farsz Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Aby przygotować te wyjątkowe pierogi, potrzebujesz: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie Farsz: Najlepiej za pomocą maszynki zmiel mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle, a następnie dodaj do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałuj pieprzu! Jeśli farsz jest twoim zdaniem zbyt suchy, to dodaj do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszaj. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiaj ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienko. Za pomocą szklanki powycinaj kółka, do których będziemy dodawać farsz. Łyżką układaj farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiaj. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Przeczytaj
nieprzyjemne zapachy w lodówce
Adobe Stock
Newsy Ten problem z lodówką ma każdy z nas - użyjcie mokrej gazety, a efekt będzie piorunujący
Nieprzyjemny zapach w lodówce to zmora wielu pań domu. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów na pozbycie się tego problemu. Idealnie sprawdzi się tutaj między innymi mokra, czarno-biała gazeta, ale nie tylko.
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Przyczyną unoszących się w lodówce, często niezbyt przyjemnych zapachów, jest przede wszystkim nieprawidłowo przechowywana żywność. Aromat ryby, mięsa i sałatki oraz zapach cebuli, zupy i ciasta nie może tworzyć dobrego połączenia. Produkty, mimo że świeże, zaczynają po pewnym czasie pachnieć sobą nawzajem, a w raz z nimi cała lodówka. Ten problem dotyka każdej pani domu, a ponieważ nie jest chwilowy, a wręcz przeciwnie, jest długotrwały i bardzo uciążliwy, należy wiedzieć, jak mu zaradzić. Na szczęście jest na to kilka dobrych i prostych sposobów. Przechowywanie jedzenia i mycie lodówki Przede wszystkim pamiętajcie o właściwym przechowywaniu. Każdy produkt powinien być zapakowany w oddzielne, plastikowe bądź szklane, szczelnie zamknięte pudełeczko do żywności. To sprawi, że mieszanie się aromatów będzie zdecydowanie utrudnione. Pamiętajcie również, że lodówkę powinno się regularnie i bardzo dokładnie myć, co najmniej kilka razy do roku. W końcu to miejsce, w którym przechowujecie jedzenie, a z tym nie ma żartów.  Rozlany sok z ogórków, nawet wytarty ścierką wciąż pozostawia zapach. Taką półkę należy od razu wyjąć i umyć pod bieżącą wodą, a najlepiej przy okazji zrobić tak z każdą inną. Jeśli jednak stosujecie się do tych zasad, a w waszej lodówce mimo wszystko nieprzyjemnie pachnie, możecie spróbować kilku prostych trików, które pozwolą wam w końcu cieszyć się świeżością. Mokra gazeta do lodówki Przede wszystkim możecie użyć do tego zwykłej, czarno-białej gazety. Zwilżcie ją wodą, a następnie zwińcie w kulkę. Tak przygotowaną umieśćcie w lodówce na całą dobę. Możecie być pewni, że w tym czasie wszystkie zapachy stracą na intensywności. Ocet z wodą Ocet to produkt,...

Przeczytaj
Schab pieczony
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy Wyjątkowo aromatyczny schab pieczony w rękawie. To właśnie dzięki niemu mięso nie jest suche
Schab upieczony w rękawie jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być idealną propozycją na obiad, a po ostudzeniu smakuje równie wspaniale ze świeżym pieczywem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Schab to mięso w pewnym sensie wyjątkowe. Często na polskich stołach pojawia się na specjalne okazje. Świąteczne potrawy Schab pieczony to doskonały sposób na delikatne, soczyste i pyszne mięso na świąteczny stół. Zdarza się nam podawać je na Wielkanoc lub Boże Narodzenie. Upieczony schab możemy podawać na wiele sposobów. Przy tym jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak najwięcej smaku Schab z piekarnika to danie nadające się na każdą okazję, w tym zarówno jako wędlina na przyjęcie, jak i mięso na codzienny obiad. Możemy go podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale spisuje się jako danie główne na ciepło, jak i również na zimno do kanapek lub sałatek. Uniwersalny i pyszny Schab pieczony możemy łączyć z wieloma składnikami. Do pieczonego schabu idealnie pasują m.in. owoce. Świetnie nadają się do tego np. śliwki, morele, żurawina czy maliny. Doskonale sprawdzi się również w połączeniu z takimi dodatkami, jak na przykład grzyby. Sekret pieczenia W połączeniu z gęstymi sosami  utworzy wspaniałe danie obiadowe, które z powodzeniem będziecie mogli zaserwować na przykład podczas przyjęcia. Schab warto upiec w rękawie. Dzięki temu nie będzie suchy! Składniki: 1,3 kg schabu 1 łyżka majeranku  1 łyżka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli do smaku pieprz mielony kilka ząbków czosnku Na początek wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce i dokładnie łączymy. Schab należy wcześniej umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przygotowaną mieszanką. Na końcu szpikujemy mięso. W celu ułatwienia sobie tego procesu robimy w nim nacięcia i wkładamy w nie kawałki czosnku. Całość szczelnie związujemy w rękawie do pieczenia i...

Przeczytaj