Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry
AdobeStock
Newsy

Czy rosół można zamrozić? Zróbcie tak, a długo będzie dobry

Zostało wam dużo rosołu? Nie musicie go zużyć od razu!

Rosół to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale także baza do robienia różnych zup, sosów i gulaszów. Niestety, przyrządzenie bulionu jest dość czasochłonne i nie każdy ma możliwość i ochotę gotować przez kilka godzin rosół przy okazji robienia zupy pieczarkowej albo gołąbków. Pojawia się więc chęć zrobienia rosołu na zapas, jednak niestety zupa ta szybko się psuje. Czy można ją wobec tego na przykład… zamrozić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak mrozić rosół?

Rosół jak najbardziej nadaje się do mrożenia! Trzeba jednak zrobić to w odpowiedni sposób. Nie polecamy mrozić kilkudniowego rosołu, ponieważ istnieje ryzyko, że zaczął on już się psuć. Najlepiej od razu po ugotowaniu tej zupy przestudzić ją, rozlać do pojemników, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażalniku.

Dobrze jest przelewać rosół do pojemników przez gęste sitko, żeby pozbyć się fragmentów chrząstek, kości, warzyw i mięsa. Dzięki temu otrzymacie czysty bulion, idealny do przyrządzania różnych potraw.

Koniecznie zapiszcie sobie datę na pojemniku z rosołem. Zupę tę można przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie pół roku. Po tym czasie straci ona swoje walory smakowe i może się zacząć po prostu psuć. Polecamy też rozlać rosół do kilku mniejszych pojemników – pamiętajcie, że raz rozmrożonego rosołu nie wolno zamrażać po raz drugi!

Zobacz także
Rosół

Przykrywacie gotujący się rosół pokrywką czy nie? Ten szczegół ma ogromny wpływ na jego smak

Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne

Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne

Co można mrozić oprócz rosołu?

Nie tylko rosół nadaje się do mrożenia! Możecie przedłużyć trwałość także takich nieoczywistych produktów, jak:

  • Białka jajek – po rozmrożeniu będą się ubijać nawet lepiej, niż świeże.
  • Ciasto na pierogi – pamiętajcie, by ponownie je wyrobić po rozmrożeniu, ponieważ może być lepkie.
  • Ciasto na pizzę – przed zamrożeniem powinno się je posmarować oliwą i zawinąć szczelnie w folię.
  • Ciasto z kremem – pozostałe po świętach i różnych uroczystościach wypieki wystarczy zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Pamiętajcie jednak, że ciasto powinno się znajdować jak najdalej od wędlin, mięs i ryb.
  • Świeże zioła, np. koperek, pietruszka i szczypiorek

Czytaj także:

Mrożenie rosołu
Newsy
Jak prawidłowo mrozić rosół? Ta metoda jest najlepsza. Znaliście ją?
Zobaczcie jak robić to prawidłowo, żeby nie tracić jego cennych właściwości.

Rosół to zupa, którą wielu z was pewnie mogłoby jeść na okrągło. Smakuje prawie każdemu i jada się go w Polsce naprawdę często. Niestety, zupę tę robi się bardzo długo. Macie czasem ochotę na rosół i chcielibyście natychmiast ja zaspokoić? Zdarza wam się, że zrobicie za duży gar rosołu i ciężko jest go zjeść, zanim się zepsuje? Sprawdźcie, czy dobrym pomysłem jest mrożenie rosołu i jak robić to właściwie. Przechowywanie rosołu Rosół, który nie jest przechowywyany w lodówce, dość szybko się psuje. Wywar mięsny to idealne miejsce rozwoju bakterii. Co zrobić, żeby móc cieszyć się jego smakiem na dłużej bez konieczności gotowania małych porcji, które zajmuje zawsze dużo czasu? Okazuje się, że świetnym pomysłem jest mrożenie rosołu! Nie traci on swoich właściwości smakowych ani zdrowotnych. Jak mrozić rosół, by zachować jego właściwości? Najlepiej zamrozić jest rosół jak najszybciej po jego ugotowaniu. Jeśli przeczuwacie, że macie za dużą porcję, od razu po przestudzeniu wydzielcie część do zamrożenia. Rosół wlejcie po prostu do odpowiednich pojemników, szczelnie zamknijcie i włóżcie do zamrażalnika. Sposoby mrożenia rosołu Są trzy sposoby mrożenia rosołu: W postaci gotowej zupy – zamrażajcie po prostu porcję rosołu, którą możecie odgrzać i zjeść ze świeżo ugotowanymi dodatkami Porcja rosołu z makaronem –świeżo ugotowany makaron będzie pewnie smaczniejszy, ale takie zamrażanie rosołu też jest możliwe Zamrażanie skondensowanego bulionu – specjalne zagęszczenie rosołu przed zamrożeniem, aby jego smak był wyraźniejszy i zajmował mniej miejsca w lodówce. Możecie odparować więcej wody z rosołu do zamrożenia, a przed jego zjedzeniem po prostu rozcieńczyć zupę wrzątkiem W czym...

mrożenie rosołu
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować rosół, by miał złocisty kolor? Zapomnijcie o cebuli. Dodajcie kawałek innego warzywa
Rosół wychodzi wam smaczny, ale ma zbyt delikatny kolor? Można go łatwo poprawić i nadać mu piękną barwę. Wykorzystajcie nasze triki.

Pyszny i złocisty rosół to wizytówka każdej pani domu. W końcu w Polsce na każdą większą okazję lub rodzinne spotkanie gotuje się rosół. Jest delikatny i każdemu smakuje, a do tego nie powoduje żadnych dolegliwości żołądkowych. Jak zrobić dobry rosół? By zrobić smaczny bulion, trzeba się trzymać kilku prostych zasad. Trzymajcie się więc poniższych wskazówek: Dużo warzyw – warzywa nadają rosołowi kolor i aromat, a jeśli użyjecie ich za mało, to zupa będzie mdła. Dobre mięso – nie ma co żałować mięsa do rosołu. Najlepiej wybrać takie, które ma trochę tłuszczyku. Dzięki temu zupa będzie wyjątkowo aromatyczna i bardziej wyrazista w smaku. Sól na końcu – mięso i warzywa powinny się gotować bez dodatku soli, ponieważ wtedy oddadzą do wody najwięcej smaku. Co zrobić, by rosół miał złoty kolor? Zdarza się, że mimo usilnych starań rosół choć jest bardzo smaczny, to jednak ma nieapetyczny, mdły kolor. Czasami jest to kwestia mięsa. Bulion gotowany tylko na mięsie z kurczaka jest bardzo delikatny i przejrzysty. Istnieje więc wiele sposobów na to, by polepszyć kolor zupy! Wiedzieliście, co ludzie dodają do rosołu? Można użyć np.: karmelu curry kurkumy mięsa z bażanta Piękny złoty rosół wychodzi też wówczas, gdy gotuje się go na mięsie z wiejskiej kury lub z dodatkiem mięsa wołowego, a konkretnie antrykotu. Inną sprawdzoną sztuczką na polepszenie koloru rosołu jest dodanie do niego niewielkiego kawałka buraka w trakcie gotowania. Co zrobić, gdy ugotuje się za dużo rosołu? Jeśli ugotuje się go za dużo, to bez problemu można go zużyć do przygotowania innej zupy albo sosu. Mięsny bulion to genialna baza do zupy pomidorowej albo pieczarkowej! Można też ugotować w nim kapustę i zrobić...

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...

Jak długo można przechowywać w słoiku rosół?
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać rosół w słoiku? Wszystko zależy od 1 rzeczy
Zdarza się, że zostanie wam po obiedzie sporo rosołu, a chętnych na kolejną dokładkę już nie widać. Jak można uporać się z nadmiarem tej zupy?

Podobno od przybytku głowa nie boli. Ale nie w przypadku gromadzenia zapasów świeżych potraw, na które nie ma już chętnych. Tak jest choćby z rosołem. Czasami aż żal wylewać wspaniały, długo gotowany wywar na drobiowym mięsie i świeżej włoszczyźnie. Mamy na to sposób. A nawet dwa naprawdę ciekawe sposoby. Pierwszy z nich to zakonserwowanie rosołu w gorących słoiczkach. Na pewno znacie zasady prostej, domowej pasteryzacji. Rosół z takiego słoiczka, przez długi czas może być przechowywany nawet poza lodówką. Co, jeśli jednak nie macie w domu dużej spiżarki lub nie chcecie składować słoików z jedzeniem na widoku? Czy można mrozić rosół? Mamy dla was inne, alternatywne rozwiązanie. Wszelkich trudności z przechowywaniem zakonserwowanego lub niezakonserwowanego rosołu, pozbawi was zamrażarka. Zamrażanie rosołu to naprawdę świetne rozwiązanie dla zapracowanych i zabieganych pań domu. W sam raz na niespodziewaną, „podbramkową sytuację”. Czyli na przykład wtedy, gdy ktoś w waszym domu poważnie się rozchoruje i nie macie już czasu na długie ślęczenie przy garnku z rosołem w kuchni. Zanim jednak przyjdzie do karmienia chorej osoby ciepłym rosołkiem, wywar trzeba najpierw odpowiednio przygotować do zamrożenia. Niezbyt rozsądne będzie mrożenie dużych ilości bulionu w wielkich, nieporęcznych słojach, które z trudem przecisną się przez drzwiczki zamrażarki. Jak powinno się zamrażać rosół? Co więc z tym fantem zrobić? Kiedy uznacie, że nie ma już chętnych na niedzielny rosół, przegotujcie go raz jeszcze. Tym razem jednak nie na maleńkim, ledwie mrugającym ogniu, a za to na jak największym palniku i na największym ogniu. Zapytacie – o co chodzi? Rzecz idzie o zredukowanie ilości wody w rosole. W garnku po takiej redukcji i wygotowaniu...