Smażenie naleśników uwielbiają wszyscy. To nie tylko zapowiedź pysznego posiłku z ulubionymi dodatkami na słodko lub słono, ale też cała masa dobrej zabawy.

Z pewnością próbowaliście już niemal cyrkowych sztuczek i kugli z podrzucaniem naleśników, które w powietrzu robią kilka salt, zanim wylądują na właściwej stronie. Zanim jednak przejdziecie do smażenia, kluczowe jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. A tutaj pojawiają się już pewne rozbieżności i dylematy.

Czy powinno się odstawiać ciasto naleśnikowe do wypoczęcia?

Między innymi takim dylematem jest to, jakiej konsystencji powinno być ciasto na naleśniki. Nasza odpowiedź? To zależy.

Jedni wolą naleśniki cieniutkie jak papier i usmażone na minimalnej ilości oleju. Drudzy wolą konkretne, lekko grube naleśnikowe ciasto.

Zobacz także:

I to właśnie z grubością i gęstością ciasta związane jest odpoczywanie ciasta po jego przygotowaniu za pomocą miksera czy trzepaczki. Kiedy odstawicie ciasto na ok. pół godziny lub godzinę po zmiksowaniu składników, w cieście zacznie pracować gluten zawarty w mące pszennej. Dzięki temu ciasto delikatnie zgęstnieje i stanie się o wiele bardziej elastyczne, co przypadnie do gustu zwolennikom grubszych, konkretnych naleśników.

A więc, czy powinno się pozwalać odpocząć ciastu naleśnikowemu? Decyzja należy do was i od waszych preferencji smakowych. Jeżeli bardzo wam się spieszy, możecie zagęścić ciasto poprzez dosypanie do niego odrobiny więcej mąki. W ten sposób obędzie się bez „odpoczynku”. Zdecydowanie ważniejsze jest dodawanie do ciasta na naleśniki oleju, który zapobiegnie przypalaniu.

Jak poprawić smak naleśników?

Jeśli chodzi o smak ciasta naleśnikowego, kluczowa jest sól. Bez niej ciasto na naleśniki będzie sprawiało wrażenie pustego, bez wyrazu.

Teraz przechodzimy już do naleśnikowego finiszu. A więc pozostaje kwestia tego, z czym można je smacznie podać. Oto nasze propozycje:

  • Powidła
  • Dżemy
  • Konfitury
  • Kremy czekoladowe typu nutella
  • Ser twarogowy
  • Smażone jabłka
  • Szpinak
  • Mięso
  • Warzywa

Przepis na naleśniki z wodą gazowaną

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • 3/4 szklanki wody lub wody gazowanej
  • Szklanka mleka
  • Pół łyżeczki soli
  • Łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszajcie dokładnie trzepaczką lub mikserem.
  2. Rozgrzejcie patelnię i wlejcie na nią jeszcze odrobinę oleju.
  3. Smażcie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
  4. Podawajcie z ulubionymi dodatkami.
  5. Smacznego!