czy można mrozić ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy

Czy można zamrozić surowe ciasto drożdżowe? Tak, ale pod pewnym warunkiem

Pandemia sprawiła, że Polacy chętniej zaczęli mrozić pieczywo. A słyszeliście może już o mrożeniu drożdżowego ciasta?

Rogaliki, bułki, pączki, bochenki chleba… Tę listę można wymieniać niemal w nieskończoność. Czymże byłoby nasze życie bez drożdżowych wypieków?

Takich scenariuszy nawet nie powinno się kreślić. Pieczywo i słodkości wypiekane na drożdżach są naszym narodowym dobrem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

W czasie pandemii Polacy wrócili do pieczenia

Ze względu na pandemię koronawirusa, wielu Polaków wróciło do pieczenia chleba we własnym zakresie, w domu.

Świadczą o tym twarde dane. Raporty Głównego Urzędu Statystycznego i innych ośrodków badawczych mówią choćby o tym, że wzrosła sprzedaż mąki, olejów, mleka – wszystkiego, czego potrzeba do wypieku chleba.

W czasie największych obostrzeń i zamknięcia gospodarki, z półek sklepowych w ekspresowym tempie znikał nie tylko papier toaletowy, ale także drożdże.

Na pewno przypominacie sobie te obrazki. Polacy na nowo pokochali wypieki z ciasta drożdżowego i w najlepsze oddają się nadal sztuce jego wyrabiania.

Jak właściwie przyrządzić ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe uchodzi za niezbyt łatwe w przygotowaniu, ale wystarczy krótka praktyka, by przekonać się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują.

Kluczem do powodzenia przy wyrobie ciasta drożdżowego, jest zastosowanie odpowiedniej ilości składników w odpowiedniej temperaturze.

Ważne jest także to, by wyrabiać ciasto dostatecznie długo, by do jego wnętrza dostały się pęcherzyki powietrza, odpowiedzialne za pulchność wypieku.

By ciasto nie było za ciężkie, należy ostrożnie postępować z dosypywaniem do niego mąki. Zagniatanie ciasta może być z tego powodu na początku prawdziwym testem na cierpliwość.

Więcej o tym jak właściwie przyrządzić ciasto drożdżowe przeczytacie w jednym z naszych innych tekstów.

Wystarczy kliknąć tutaj: Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?

Dzisiaj zastanowimy się nad innym aspektem pieczenia i wyrabiania ciasta drożdżowego. A mianowicie, o znoszeniu przez takie ciasta niskich temperatur.

Zobacz także
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

ser żółty

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać

Co stanie się, gdy ciasto drożdżowe znajdzie się w zamrażarce?

Na pewno nie raz zdarzało się wam, że pomyliliście się nieco w rachubach i z ciasta na dwie blachy, wyszła wam porcja jak dla połowy wojskowego plutonu.

Co z tym fantem zrobić? O wyrzucaniu nie ma mowy – w kuchni nie może się przecież nie nic zmarnować.

Ale kto to wszystko zje? – pytacie siebie samych w takich momentach. Jest na to rozwiązanie. Ciasto drożdżowe nie musi być od razu poddane wypiekowi.

Na krótką chwilę nic nie stanie mu się podczas pobytu w lodówce. Mało tego. Jeśli włożycie je do zamrażarki, będziecie mogli skorzystać z niego nawet po kilku miesiącach!

Uważajcie tylko na jedną rzecz. Drożdże piekarskie w cieście nie przestaną pracować nawet w niskich temperaturach.

Wielu z was mocno się pewnie zdziwi, ale ciasto włożone do zamrażarki, może nawet podwoić swoją objętość zaraz po wyjęciu z niskiej temperatury!

jak długo wyrabiać ciasto drożdżowe
Flickr
Newsy
Jak długo wyrabiać ciasto drożdżowe, aby było idealne? Gdy będzie tak wyglądać to znak, że jest gotowe
Chcecie, by wasze drożdżowe wypieki wychodziły pulchniutkie i lekkie? Bardzo ważny jest sposób wyrabiania ciasta! Poznajcie najlepszą technikę.

Lubicie ciasto drożdżowe? Niektórzy ze względu na fakt, iż ten rodzaj ciasta wymaga dłuższych przygotowań i ścisłego przestrzegania zasad podanych w przepisie, zniechęcają się do niego. Czy rzeczywiście zrobienie ciasta drożdżowego jest takie trudne? Nic bardziej mylnego! Przy odrobinie wprawy każdy jest w stanie się tego nauczyć. Jak powstaje ciasto drożdżowe? Zasadnicza różnica między drożdżówkami a tradycyjnymi wypiekami polega na tym, że poza standardowymi składnikami w postaci jajek, mąki i cukru, stosuje się także drożdże. A dokładniej drożdże szlachetne, które są grzybami stosowanymi w przemyśle spożywczym. Używa się ich przede wszystkim do wszystkich produktów, które powstają w procesie fermentacji, czyli na przykład w przypadku piwa i wina, a także ciast. Zaczyn do ciasta drożdżowego musi zawierać cukier, który jest przez drożdże przetwarzany na dwutlenek węgla i alkohol. W połączeniu z glutenem z mąki powstaje bardzo elastyczne, lekkie i puchate ciasto! Jak poprawnie wyrabiać ciasto drożdżowe? Jednak by drożdżowe wypieki wyszły bardzo pulchne, niezwykle ważna jest technika wyrabiania. Długie i dokładnie wyrabianie sprawia, że białka zawarte w mące wytwarzają gluten, który odpowiada za elastyczność ciasta. Techniki wyrabiania ciasta drożdżowego Podrzucanie ciasta Zagniatanie Przesuwanie na boki Rozciąganie Najlepsze jest jednak połączenie tych technik! Wypróbujcie sposób polegający na rozciąganiu, a następnie przesuwaniu ciasta. Należy złapać boki ciasta, pociągnąć je do góry i zawinąć do środka. To sprawi, że do środka wtłoczycie dużo powietrza, a ciasto wyjdzie lekkie i pulchne. Jeśli macie dużo siły w rękach i twardą stolnicę, to nie bójcie się energicznie ciskać w nią kulą ciasta! W ten sposób też...

czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było smaczniejsze? Wstawcie je do wyrośnięcia w to nietypowe miejsce
O tym, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła do wyrośnięcia, wiedzą nawet osoby nie mające pojęcia o pieczenia. A jak takie ciasto reaguje na zimno?

Drożdżówki, paszteciki, ciasta, pizze, pierogi – zastosowań ciasta drożdżowego jest naprawdę całe mnóstwo. Tak samo dużo jest metod i sposobów wyrabiania ciasta drożdżowego. Począwszy od sposobu przyrządzania zaczynu z drożdży, a skończywszy na jego wyrastaniu. Zatrzymajmy się więc przy rośnięciu drożdżowego ciasta. Przyjęło się, że ciasto drożdżowe najlepiej i najszybciej rośnie w cieple. Częściowo to prawda, częściowo nie. Odstawiona pod kaloryfer miska z ciastem drożdżowym rzeczywiście szybko podwoi swoją objętość. Gorzej ze smakiem. Zbyt wysoka temperatura podczas wyrastania, poskutkuje za bardzo wyczuwalnym smakiem drożdży w cieście. Czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce? Lepiej więc wybierać więc ciepłe, ale nie za gorące miejsca w domu. A co z rośnięciem ciasta drożdżowego w zimnie? Taki sposób preferują doświadczeni pizzerzy i eksperci w pieczeniu drożdżowego ciasta.  Odstawione do lodówki ciasto rośnie bardzo powoli, ale po wyrośnięciu i wypieczeniu smakuje naprawdę doskonale. Wystarczy więc po zakończeniu wyrabiania ciasta uformować z niego kulę, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Będziecie zachwyceni efektami nazajutrz! Przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 jajko Łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 4 łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłej wody lub mleka Przygotowanie: Drożdże rozczyńcie z cukrem. Mąkę przesiejcie i wsypcie do dużej miski lub garnka. Podgrzejcie mleko lub wodę. Do większości mąki dodajcie drożdże, sól i zacznijcie wyrabiać ciasto, dolewając do środka odrobinę ciepłego płynu. Na początku można wyrabiać ciasto łyżką, potem zacznijcie...

ciasto drożdżowe wyrabianie
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?
Wyrabianie ciasta drożdżowego wymagają wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim cierpliwości. Oto nasze wskazówki.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie drożdżowe wypieki waszych babć są najbardziej pulchne, najdelikatniejsze? Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Panie domu z długim stażem, po prostu spełniają siłą rzeczy trzy podstawowe warunki powodzenia drożdżowego wypieku. O cieście drożdżowym nasze babunie wiedzą wszystko. To oczywiście bierze się z tego, ile już razy przyszło im je wyrabiać. Ciasto drożdżowe bez obaw To z kolei przekłada się na stoicki spokój i olbrzymie pokłady cierpliwości. Babcie wiedzą, że ciasto potrzebuje czasu i ten czasu mu zapewniają. Nie oznacza to jednak, że młodzi adepci sztuki piekarskiej, są z góry skazani na niepowodzenie, jeśli chodzi o pieczenie ciast drożdżowych. Jeśli będziecie wypełniali wszystkie wskazówki, które poniżej przedstawimy, ciasto powinno udać się bez problemu. Pieczenie „drożdżówek” to nie fizyka kwantowa czy jądrowa. Wszystkie tajniki pieczenia ciast na drożdżach prędzej czy później będą do przyswojenia. Kilka zastrzeżeń Przed tym jak opowiemy wam co nieco o tym, jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe, potrzebnych będzie parę zastrzeżeń. Po pierwsze. Ciasto drożdżowe nierówne drugiemu ciastu drożdżowemu. Wiele zmienia się w zakresie przygotowania w zależności od tego, czy pieczemy np. wypieki słodkie czy wytrawne. Po drugie. Nie ma z góry określonych proporcji na ciasto drożdżowe. Składniki będą się od siebie różniły w zależności od przeznaczania ciasta. To z kolei oznacza, że różniła się będzie także ilość drożdży. Ciasto bardziej „naładowane” składnikami będzie wymagało dodania większej ilości drożdży. Po trzecie. Ilość drożdży, a także ilość mąki i innych składników będzie zależała od tego, ile ciasta chcecie przyrządzić,...

Wyrabianie ciasta drożdżowego
Newsy
Jak sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione? Pomoże wam "test palca". Znacie go? 
Koniecznie wykonajcie ten test, kiedy następnym razem będziecie wyrabiać ciasto drożdżowe!

Wszyscy pewnie wiecie, że jednym z najważniejszych elementów starannego przygotowania ciasta drożdżowego, jest jego wyrobienie. Czy wiecie jednak, kiedy można przestać je wyrabiać? Znamy prosty sposób, za pomocą którego sprawdzicie, czy ciasto drożdżowe jest już dostatecznie dobrze wyrobione. Ciasto drożdżowe To klasyczny smakołyk, któremu naprawdę trudno się oprzeć! Upieczenie ciasta drożdżowego nie jest tak trudne, jak może się to wydawać, ale wymaga skupienia i dobrej techniki. Idealne ciasto drożdżowe jest pulchne, puszyste i lekko zarumienione na wierzchu. Bardzo często ozdabiacie je też pewnie kruszonką, która doskonale dopełnia smakiem i teksturą ciasto drożdżowe. Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? Przy wypieku ciasta drożdżowego ważne jest kilka elementów. Na sukces pysznego ciasta drożdżowego składają się: Świeże składniki – podstawa pysznego ciasta drożdżowego. Wykorzystajcie składniki najlepszej jakości, a ciasto odwdzięczy się wam pysznym smakiem i niezwykłą puszystością. Dobra mąka – istnieje zasada, że im więcej glutenu w mące, tym bardziej pulchne i puszyste ciasto. Nie eksperymentujcie z zamienianiem mąki pszennej na inne rodzaje. Najlepsza będzie mąka typu 550. Przesianie mąki – nie pomijajcie tego kroku! Pozwala na pozbycie się ewentualnych zanieczyszczeń! Dobry dobór tłuszczu – najsmaczniejsze ciasto drożdżowe wyjdzie na maśle, ale możecie upiec je też z dodatkiem oleju. Rozpuśćcie masło przed dodaniem do ciasta, masa będzie miała lepszą konsystencję. Świeże drożdże – podstawa ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe można upiec też z dodatkiem suszonych drożdży, ale na świeżych urośnie szybciej i będzie smaczniejsze. Dodatek soli – niezbędny w dobrym przepisie na ciasto drożdżowe. Wystarczy szczypta,...