Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?
Pixabay
Newsy

Czy jedzenie tatara jest bezpieczne? Niekoniecznie. Na co trzeba uważać?

Tatar to surowe mięso, więc należy być ostrożnym podczas przygotowania tego dania. Niewłaściwie przechowywane może być trucizną!

Tatar tworzony jest z surowego mięsa wołowego lub wieprzowego. Serwuje się go z surowym jajkiem i cebulką, dlatego jest to danie, które musi być przygotowane z idealnie przechowywanych składników. Surowe mięso czy jajko mogą stanowić wielkie zagrożenie dla zdrowia, warto więc na nie uważać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy tatar jest bezpieczny dla zdrowia?

Tatar wieprzowy jest na pewno tańszy w przygotowaniu niż wołowy, ale jeden i drugi typ mięsa może być siedliskiem bakterii takich jak Listeria, Salmonella, Campylobcater czy E. coli.

W surowym mięsie mogą się także znajdować pasożyty takie jak włosień kręty czy tasiemiec. Choroby te mogą być niezwykle poważne w skutkach i na stałe wpłynąć na niesprawność układu pokarmowego.

Bezpieczny tatar to taki stworzony z wysokiej jakości, świeżego (!) mięsa ze sprawdzonego źródła, a także bezpiecznie przechowywany w chłodzie i spożywany wkrótce po wyjęciu z lodówki. Sięganie po gotowe tatary paczkowane nie jest dobrym pomysłem – na pewno nie są one świeże, dlatego istnieje większe ryzyko, że zawierają szkodliwe bakterie.

Jakie mięso na tatar?

Przygotowując tatara samodzielnie w domu należy upewnić się, że kupujecie mięso od sprawdzonego sprzedawcy. Warto wydać na nie odrobinę więcej w dobrych delikatesach czy lokalnym sklepie mięsnym niż decydować się na masowo paczkowane mięso z sieciowego supermarketu.

Mięso na tatar powinno zostać zmielone już w domu, nie w sklepie – macie wtedy gwarancję, że jest to w 100 proc. czysty kawałek mięsa, który zakupiliście, bez domieszki innych (być może tańszych albo gorszej jakości rodzajów). Mięso na tatara powinno być stale przechowywane w lodówce. Czas, który spędzi poza nią to wyłącznie moment jego przygotowania oraz podania. Siekanie surowego mięsa nie powinno się odbywać na drewnianej desce do krojenia, w którą z łatwością wnikną resztki.

Warto pamiętać, aby nie serwować tatara z długim wyprzedzeniem – nie powinien leżeć na stole w temperaturze pokojowej aż do momentu, kiedy będzie spożywany. Z tego powodu również należy uważać na tatary serwowane na weselach – przystawki, którymi zastawiane są stoły mogą stać przez kilka godzin w cieple, co sprzyja rozwojowi bakterii.

Źródło: shareinfo.pl

Tatar
gotujmy.pl/kasienka1987
Newsy
Siekacie czy mielicie mięso na tatara? Ten ważny szczegół zdecyduje o jego smaku
Tatar to idealna przekąska na nadchodzącego Sylwestra. Pasuje do alkoholu i chrupiącego pieczywa. Jeden sprytny trik sprawi, że jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Wokół tatara narosło wiele nieporozumień. Część ludzi zdaje sobie sprawę z ryzyka, jakie wiąże się z jedzeniem surowego mięsa czy jajek. Inni nie mają zaś o nim zielonego pojęcia. Czy tatar to bezpieczna propozycja kulinarna? Największym sprzymierzeńcem tatara jest temperatura W niskiej temperaturze, mowa o przedziale 0-4 stopni, wiele bakterii w ogóle się nie rozmnaża. Wraz z jej wzrostem tempo rozmnażania się bakterii rośnie. Najwyższe dosięga temperatur zbliżonych do temperatury ciała człowieka. Po przekroczeniu pewnego progu gorąca, przykładowo wysokich 50 stopni, bakterie przestają się rozmnażać i zaczynają umierać. Jak skorzystać z tej wiedzy przygotowując tatara? Nie tylko niska temperatura pozwoli wam przygotować bezpieczny tatar. Nie każdy wie, że wnętrze nienaruszonego kawałka mięsa jest sterylne. Bakterie nie mogą przedrzeć się przez jego zwartą strukturę i znajdują się tylko na powierzchni, z której stosunkowo łatwo się ich pozbyć, traktując je wysoką temperaturą. Wystarczy maksymalnie minutowe przesmażenie sztuki mięsa na tatar. Proste i działa! Jak wybrać najlepsze mięso i jak je rozdrobnić? Mięso na tatar powinno być niepoprzerastane tkanką łączną. Mamy na myśli gładką i jednolitą sztukę. Jedzenie surowych ścięgien i błon bowiem nie należy do najprzyjemniejszych doświadczeń. Nie jest też ani trochę zdrowe. Od dawna ulubionym rodzajem mięsa Polaków na tatar jest rostbef. Odpowiednio chudy, ma doskonały i specyficznie mięsny smak. Podczas wyrabiania, możecie dodać do niego gazowanej wody. To mięso chude i kruche, co sprawia, że można go pokroić w efektywnie prezentującą się, większą kostkę, bez obawy, że goście będą ją żuli niczym kawałek ciągnącej się gumy. Jeśli wybierzecie na tatar rostbef, wystarczy jego przemrożony kawałek pokroić na plasterki, a...

bakterie w mięsie
AdobeStock
Newsy
Przyrządzasz w ten sposób mięso? Uważaj. Mogą się z niego wydobywać groźne bakterie!
Choć bardzo smaczne, to nieumiejętnie przyrządzone może być śmiertelnie niebezpieczne. Dowiedz się, jak prawidłowo przygotowywać mięso!

Choć wegetarianizm i weganizm jest coraz bardziej popularny, to wciąż większość ludzi nie wyobraża sobie życia bez mięsa. Można od czasu do czasu zjeść jarski obiad, ale po jakimś czasie zaczyna nam brakować białka i mamy ochotę na kotlety lub pieczeń. Sposobów przygotowywania mięsa jest bardzo dużo – wiedzieliście, że niektóre mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Niebezpieczne mięso Dziś to coraz rzadszy problem, ale dawniej ludzie nie mieli możliwości badania mięsa pod kątem pasożytów. Przez to łatwo zakażali się tasiemcem lub bakteriami, które wywoływały groźne choroby. W przeszłości nawet ostre zatrucie pokarmowe było bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ silna biegunka i wymioty powodują skrajne odwodnienie, a w konsekwencji śmierć. Dziś mięso jest dokładnie badane przed dopuszczeniem do sprzedaży, jednak zawsze istnieje ryzyko, że będzie skażone bakteriami lub pasożytami. Na co powinniśmy uważać?   Sushi – dzięki postępującej globalizacji nie musimy już jechać do dalekiej Japonii, by móc spróbować sushi. Dziś to danie można zjeść w japońskiej restauracji za bardzo rozsądną cenę, a nawet kupić gotowe w supermarkecie. Nie zapominajmy jednak, że sushi to po prostu surowa ryba z dodatkami. A w surowym mięsie możemy znaleźć bakterie E.Coli, które odpowiadają za zatrucie pokarmowe. Badacze wykryli w sushi także gronkowca złocistego! Tatar – uwielbiane w Polsce danie, które może być groźne dla zdrowia! Surowe mięso wołowe może zawierać nie tylko bakterie E. coli, ale nawet salmonellę! Wieprzowina – jeżeli gotujemy, smażymy lub pieczemy wieprzowinę, to jesteśmy bezpieczni. Jednak niedogotowane i lekko surowe mięso wieprzowe jest bardzo niebezpieczne i jego spożycie może nawet prowadzić do śmierci! W surowej wieprzowinie może się znaleźć...

Tatar Magdy Gessler
Paweł Kibitlewski/ons.pl, Rainer Zenz/Wiki Commons
Przepisy
Smakowity tatar „Oko pirata” od Magdy Gessler. Kilka kroków i będziesz w kulinarnym niebie!
To potrawa dla prawdziwych koneserów. Są i tacy, którzy przenigdy nie zdecydują się na spróbowanie tak przygotowanego surowego mięsa. Nie wiedzą, co tracą!

Delikatny smak przypominający niektórym wędzonego łososia, aksamitna tekstura i doznania nieporównywalne z niczym innym. Tatar to rarytas. Dobrze przygotowane surowe mięso to prawdziwe niebo w gębie! Zwłaszcza, gdy mówimy o tatarze wedle receptury słynnej Magdy Gessler. Owszem, zjedzenie po raz pierwszy w życiu mięsa niepoddanego obróbce termicznej może wzbudzić mieszane uczucia. Jednak musimy was uspokoić – jeżeli mięso na tatar pochodzi z zaufanego miejsca, nie ma powodów do obaw. Najważniejszym czynnikiem w doborze odpowiedniego kawałka polędwiczki wołowej jest jej świeżość. Nie powinno się przygotowywać tatara z mrożonej wołowiny – dla zachowania bezpieczeństwa, a przede wszystkim ze względu na walory smakowe, wykorzystujmy jedynie świeże kawałki mięsa. Podobnie z jajkiem, które posłuży nam za tytułowe „oko pirata”. Krótka piłka – im jajko świeższe, tym lepsze. Najlepiej oczywiście, jeżeli dysponujemy jajami prosto z kurnika. Wtedy nie będziemy mieli najmniejszych oporów przed zjedzeniem surowego żółtka. Poniżej przedstawiamy wam przepis na smakowity tatar „Oko pirata” zainspirowany recepturą Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”. Składniki: 50 dag świeżej, mielonej lub bardzo drobno posiekanej polędwicy wołowej 4 żółtka jaj Kilka łyżek wody 100 ml oleju słonecznikowego Sól i pieprz Kapary do dekoracji Mała cebula Przygotowanie: Ręcznie wyrabiamy zmielone mięso z 2 żółtkami, olejem i wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy tatar będzie miał jednolitą konsystencję, wykładamy go na talerzu i przygotowujemy zagłębienie na żółtko. Okładamy mięso drobno pokrojoną cebulką. Całość wieńczymy ułożeniem żółtka na wierzchu i przyozdobieniem...

gessler
ONS
Newsy
Magda Gessler ostrzegała rok temu przed jajami tasiemca w znanej potrawie wigilijnej. Warto o tym przypomnieć 
Z pewnością nikt nie chciałby się zakazić tasiemcem - a szczególnie podczas Świąt! Wiedzieliście, że w jednej z tradycyjnych potraw mogą znajdować się jaja pasożytów?

Śledzie to obowiązkowy element wigilijnego stołu. Mogą być z cebulką, w śmietanie lub w musztardzie – przepisów jest mnóstwo! Ale czy wiecie, że mogą się w nich znajdować… jaja tasiemca?! Zakażenie tasiemcem Tasiemiec to nie przelewki! Zjedzenie jego jaj powoduje chorobę zwaną tasiemczycą. Najczęściej dochodzi do tego poprzez spożycie surowego mięsa, np. tatara albo nieprzebadanych śledzi. Objawy zakażenia tasiemcem to: Nagły spadek masy ciała Bóle brzucha Nudności Brak apetytu Wymioty Zaparcia Odwodnienie Osłabienie Aby zminimalizować ryzyko zakażenia tasiemcem, należy przede wszystkim: Unikać jedzenia surowego i niedogotowanego mięsa – np. steków, tatara czy śledzi. Myć ręce Odrobaczać zwierzęta Dbać o czystość miejsc, w których przebywają nasze zwierzęta Niebezpieczne śledzie Rok temu, przed świętami Magda Gessler na swoim kanale na YouTube podzieliła się z widzami kilkoma filmami, w których pokazywała jak przygotowywać różne potrawy wigilijne. Wśród nich znalazły się także śledzie. Wiele osób z pewnością było w szoku, gdy restauratorka zwróciła uwagę na to, że w kupowanych przez nas śledziach mogą znajdować się jaja tasiemca! Dlaczego? Okazuje się, że obecnie śledź jest „zaniedbaną” rybą w Polsce. Producenci oszczędzają i sprzedają praktycznie surowe filety, a to właśnie w surowym mięsie kryją się jaja pasożytów. Oczywiście przed dopuszczeniem do sprzedaży śledzie są badane, ale jeżeli kupujecie je np. prosto od rybaków, to bardzo prawdopodobne jest, że będą one skażone tasiemcem! Restauratorka ubolewa także nad tym, że w Polsce nie da się już kupić śledzi „takich jak dawniej” i sama swoje śledzie kupuje w Niemczech. Jak twierdzi, Niemcy potrafią...