Tradycyjna maszynka do mielenia mięsa ma również inne zastosowanie, o którym nie wszyscy wiedzą. Doskonale sprawdza się jako urządzenie do przygotowywania pysznych, domowych słodkości! Z pewnością te ciasteczka pamiętają Wasi rodzice, a może i wy? Dla wielu osób te przysmaki są symbolem beztroskiego, błogiego dzieciństwa.
Ciastka maszynkowe hitem PRL-u
Wypieki z maszynki są dość proste w przyrządzeniu, dlatego poradzi sobie z nimi nawet laik kuchenny. Będziecie potrzebować zaledwie kilku składników, które zapewne każdy z was ma w domu. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale tak samo szybko znikają z talerzy! Ich dodatkową zaletą jest to, że mogą być przechowywane przez dłuższy czas w suchym i zacienionym miejscu.
Dzięki nim zawsze będziecie mieć coś słodkiego pod ręką na wypadek niezapowiedzianych gości. Chyba, że wcześniej zostaną znalezione przez łakomczuszków! Sprawdźcie przepis na szybkie, przepyszne ciasteczka z maszynki!
Chociaż dawniej nasze mamy i babcie często piekły tzw. maszynkowe na smalcu (nawet ze skwarkami), to dzisiaj polecamy wam wykorzystanie do ich zrobienia masła. Ten szlachetny tłuszcz nada im wyjątkowego aromatu.
Zobacz także:
Przepis na ciastka z maszynki
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 2 żółtka
- 20 dag miękkiego masła
- 10 dag cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Z podanych powyżej składników szybko zagniećcie jednolite ciasto.
- Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Zamiast przystawki z dziurkami, wybierzcie tą do ciasteczek.
- Przygotowane ciasto wkładajcie partiami do maszynki i jednocześnie kręćcie korbką. W ten sposób powstaną węże, które należy podzielić na kilkucentymetrowe kawałki.
- Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem. Ułóżcie na nim przygotowane ciasteczka.
- Pieczcie je w nagrzanym na 180 stopni piekarniku na złoty kolor przez około 10-15 minut. Smacznego!