Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec
Gotujmy.pl
Newsy

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Gotując rosół, wrzucacie wszystkie warzywa do garnka już na początku gotowania? Wiele tracicie! Dzięki zamianie kolejności, wasz rosół będzie pachniał znacznie bardziej intensywnie!

Rosół od lat niezmiennie króluje na niedzielnych stołach Polaków. Przepis na rosół jest jeden, ale każdy ma trochę inny sposób przygotowania tej klasycznej zupy. Przygotowując rosół, od zawsze wrzucacie do garnka mięso i mieszankę warzyw oraz przyprawy i gotujecie je po prostu przez jakiś czas? Jeśli to robicie, nie wykorzystujecie potencjału waszego rosołu! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół to tradycja na polskich stołach

Każdy z was na pewno pamięta rosół z dzieciństwa. Ten kultowy bulion warzywno-mięsny jest znany naszym przodkom już od setek lat! Przepis na rosół został opublikowany już w pierwszej książce kucharskiej, wydanej w Polsce, która pochodzi z 1682 roku!

Rosół bez wątpienia można nazwać jedną z narodowych potraw polskich. Pachnący i aromatyczny rosół idealnie sprawdza się na weekendowy obiad, ale też w trakcie różnorodnych uroczystości. Wyobrażacie sobie wesele bez rosołu?

Jakie warzywa do rosołu?

Na pewno do swojego rosołu dodajecie:

  • marchewkę,
  • pietruszkę,
  • seler,
  • kawałek pora,
  • ziele angielskie.

To tradycyjna receptura na rosół. Jeśli jesteście bardziej wtajemniczeni, może dodajecie do tej zupy też:

Każdy z tych składników nadaje wyjątkowego smaku rosołowi. Jeśli chcecie przygotować naprawdę aromatyczny rosół, liczą się jednak nie tylko wykorzystane składniki i ich jakość, ale też kolejność dodawania ich do wywaru.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Pachnący rosół: te warzywa dodajcie na koniec

Jeśli marzy wam się rosół o naprawdę aromatycznym zapachu i chcecie zachwycić bliskich udoskonaloną recepturą na ten klasyczny wywar mięsno-warzywny, posłuchajcie naszej rady. Do swojego rosołu dodajcie koniecznie natkę pietruszki i lubczyk. Zróbcie to jednak dopiero pod koniec gotowania! Dlaczego? Dzięki temu zabiegowi, lubczyk i natka pietruszki nie rozgotują się i nie utracą swojego zapachu.

Natka pietruszki i lubczyk to typowo polskie dodatki. Te składniki odpowiadają za unikatowy zapach i aromat rosołu. Niektórzy, próbując opisać zapach lubczyku, mówią, że „pachnie jak rosół”. To najlepsze potwierdzenie, że dodanie lubczyku i natki pietruszki do rosołu wpływa bardzo korzystnie na jego zapach i smak potrawy. Z powodzeniem zastąpią maggi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy przygotować rosołu w ten sposób, bardzo wiele przed wami.

Smak i aromat przygotowanych potraw

To, że przygotowana przez was potrawa będzie pyszna, to wbrew pozorom nie tylko zasługa jej smaku. Na aromat potrawy równie mocno składa się jej smak, jak i jej zapach!

Dobrze wiecie, że podczas przeziębienia jedzenie nie smakuje tak samo dobrze. To między innymi przez zatkany nos i częściową utratę węchu! Przy spożywaniu posiłku, zmysł smaku i zapachu uzupełniają się i razem wpływają na ogólny odbiór danej potrawy. Pamiętajcie o tym, kiedy następny raz będziecie przygotowywać rosół. Na jego zapach wpływa przede wszystkim kolejność dodawanych składników.

Magda Gessler tylko tak robi rosół. Dzięki temu 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający
Ons/Flickr
Newsy
Magda Gessler rosół robi tylko w ten sposób. Dzięki 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający
Ten rosół jest prawdziwą bombą aromatu i składników odżywczych. Idealny na coraz chłodniejsze dni. Doskonałe proporcje warzyw i mięsa, a do tego pachnące przyprawy, które działają na zmysły i zdrowie. W końcu na gotowaniu Magda Gessler zna się najlepiej. 

Znana restauratorka i gwiazda telewizji dzieli się ze swoimi fanami przepisami na wiele różnych potraw. Jej rosół przeszedł już do legendy. Zawsze dodaje do niego włoszczyznę kupowaną na sztuki i mięso mieszane wysokiej jakości. Oprócz najlepszych składników bazowych, Magda Gessler ogromną wagę przywiązuje również do przypraw. Dzięki nim jej rosół jest nie tylko esencjonalny, ale także aromatyczny i działający prozdrowotnie. Zobaczcie, co wrzuciła do garnka.  Jakie właściwości posiadają goździki?  Goździki to cudownie pachnąca przyprawa o działaniu rozgrzewającym i leczniczym. Są wykorzystywane i doceniane od wieków. Pomagają budować odporność i walczyć ze stanami zapalnymi, a to dzięki właściwościom antywirusowym i antybakteryjnym goździków. Od dawna stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, gdyż łagodzą ból gardła i udrażniają zatkany nos.   Doskonale również działają na niestrawność i bóle brzucha, a także zwalczają pasożyty. Obniżają poziom cholesterolu, co przy jedzeniu tłustego rosołu niewątpliwie ma znaczenie.    Przepis na aromatyczny rosół Magdy Gessler z goździkami  Składniki: ½ kg szpondra wołowego   1 kura rosołowa   6 pietruszek   6 marchewek   2 cebule  1 seler  1 por  ¼ kapusty włoskiej  1 pęczek natki pietruszki  5 goździków   2 łyżki lubczyku  5 liści laurowych   1 łyżka pieprzu ziarnistego  5 ziaren ziela angielskiego  sól do smaku  Sposób przygotowania:  Mięso i warzywa umyjcie. Warzywa obierzcie i pokrójcie. Mięso podzielcie na mniejsze kawałki.   Cebulę opalcie przed dodaniem.  Mięso i warzywa zalejcie zimną wodą i dodajcie wszystkie przyprawy z...

Rosół
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Polacy kłócą się, czy dodawać tę przyprawę do rosołu. Pominięcie jej to według wielu kucharzy profanacja
Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków, dlatego też wielu z nich nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania! O tę przyprawę kłócą się wszyscy Polacy!

Wbrew pozorom rosół jest prosty w przygotowaniu. O jego wyjątkowości świadczy odpowiednia ilość warzyw, dobór mięsa lub dodane zioła. Wokół rosołu toczą się dyskusje, czy pominięcie lubczyku w wywarze jest profanacją?  Wszyscy znają sałatkę jarzynową, kotlety schabowe czy rosół, ale co dom to inny przepis. Każdy ma swój patent na ulubione dania, czy jest to dodanie jakiegoś składniku czy zmiana sposobu obróbki. W tym kontekście Polacy lubią sprzeczać się o wykonanie tradycyjnych dań. Przykładem dyskusji może być pytanie, czy powinno dodawać się lubczyk do rosołu? Pominięcie jej to według wielu profanacja.  Lubczyk uznawany jest za afrodyzjak  Lubczyk to smakowita i zdrowa alternatywa dla płynnej przyprawy typu maggi. Ma podobny aromat, ale bez zbędnych wzmacniaczy smaku czy dodatkowego cukru w składzie. Ponadto jest uznawany za jeden z afrodyzjaków. To dość naciągana sprawa, jednak najszybciej przez żołądek do serca! Szkoda byłoby nie spróbować. Idealnie więc sprawdzi się podczas walentynkowej kolacji.  Czy powinno dodawać się lubczyku do rosołu?  Nie ma dobrego rosołu bez dwóch kluczowych składników, czyli lubczyku i opalanej nad ogniem cebuli! Bulion z dodatkiem lubczyku nabywa wyjątkowego, głębokiego aromatu, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób! To zioło doskonale sprawdzi się również w zestawieniu z owocami morza, grzybami, strączkami czy mięsem z dziczyzny, królika bądź jagnięciny.  Dodawanie lubczyku do różnych potraw pozytywnie wpływa na stan organizmu. Działa szczególnie intensywnie, jeśli zostanie dodany pod koniec gotowania. Lubczyk pomaga w trawieniu. Dzięki sporej zawartości polifenoli, pomaga regulować poziom cholesterolu w organizmie. Jest szczególnie wskazany przy...

Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Dzięki tak zrobionemu wywarowi nic się nie zmarnuje
Ons/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Zamiast makaronu wybierzcie ten dodatek
Talerz pożywnego, rozgrzewającego rosołu to prawdziwa rozkosz w chłodny dzień. Zazwyczaj przyrządza się go na włoszczyźnie i dwóch rodzajach mięs, a podaje razem z makaronem. Ewa Wachowicz robi go jednak inaczej. Jej wersja jest nie tylko pyszna, ale również bardzo tania.

Prowadząca program „Ewa gotuje” nieraz już zaskakiwała swoimi pomysłami na rosół. Ta wersja jest jednak rewolucyjna. Nie chodzi w niej o dodatkowe przyprawy, czy inny gatunek mięsa. Zmiany następują już na poziomie wywaru warzywnego, a kończą się na dodatkach - albowiem w tym rosole nie uświadczycie tradycyjnych klusek.  Co dodaje do rosołu Ewa Wachowicz?  Do przyrządzenia tej smakowitej zupy wykorzystuje się pieczone w piekarniku obierki z ziemniaków. Razem z porcją włoszczyzny stworzą one niezwykle aromatyczny wywar warzywny o głębokiej barwie. Tradycyjną wkładkę mięsną w tym daniu Ewa Wachowicz zamieniła na błyskawiczne w przygotowaniu knedelki z wątróbki. Takie podroby to niezwykle wartościowe, smaczne i niedrogie mięso, a knedelki z niego przygotowane godnie zastąpią kurczaka czy szponder, jak również porcję makaronu.  Przepis na rosół na obierkach Ewy Wachowicz  Składniki:   2 marchewki  1 duża cebula  natka pietruszki  kawałek selera  obierki z 6 dużych ziemniaków  1 ząbek czosnku  gałązka lubczyku   1 łyżka domowej mieszanki przypraw do rosołu  sól i pieprz  oliwa   1 ½ l wody  Składniki na knedelki wątróbkowe: 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej   2 ząbki czosnku   1 cebula   1 bułka namoczona w mleku  1 jajko   garść posiekanej natki pietruszki   ½ łyżeczki majeranku   ½ szklanki bułki tartej   1 łyżka masła  Sposób przygotowania:  Obierki z ziemniaków rozłóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skropcie oliwą i posypcie solą i pieprzem. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny.  Włoszczyznę umyjcie, obierzcie i...

włoszczyzna
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować rosół z mrożonej włoszczyzny? Dodajcie 1 składnik a znacząco zyska na smaku
Rosół to doskonała propozycja na niedzielny obiad, ale i podczas chłodniejszych dni, na rozgrzanie organizmu. Dodanie jednego składnika do mrożonej włoszczyzny, podkręci smak zupy oraz nada jej wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Sprawdźcie!

Mrożone warzywa to idealna opcja, kiedy brakuje na rynku w sprzedaży świeżych produktów bądź sprawdzi się dla osób zabieganych. Ze względu na długi proces gotowania rosołu, włoszczyzna prosto z zamrażarki, zdecydowanie przyśpieszy przygotowanie zupy. Sekretny dodatek do bulionu sprawi, że nabierze on zupełnie innego aromatu. Tradycyjny rosół Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest serwowana na co dzień, jak i od święta. Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Doskonale sprawdza się również podczas osłabienia organizmu czy przeziębień. Swoją wyjątkowość rosół zawdzięcza wielu składnikom, z jakich się go przygotowuje. Ważne jest dobre jakościowo mięso i odpowiednia ilość warzyw. Dzięki takiej kompozycji, rosół będzie nie tylko aromatyczny, ale i pełny cennych wartości. Właściwości zdrowotne lubczyku Lubczyk jest znany przede wszystkim jako afrodyzjak. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego cennych wartości. Dodanie go podczas przygotowywania posiłków, dodatkowo urozmaica wartości odżywcze dania. Lubczyk chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na układ moczowy czy pracę nerek. Jego wyjątkowe właściwości przyspieszają przemianę materii, a także wspomagają układ pokarmowy przy niestrawności.  Lubczyk ma wyjątkowy zapach oraz aromat. Dodany do rosołu, podkreśli i uwydatni jego smak. Przepis na aromatyczny rosół z dodatkiem mrożonej włoszczyzny i lubczyku Składniki:  porcja rosołowa z kurczaka lub 5-6 skrzydełek z kurczaka 3 litry wody 1 opakowanie włoszczyzny w słupkach około 400 g 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego sól ⅓ łyżki suszonego lubczyku...