rosół zdjecie
bogusia82
Newsy

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Gotując rosół, wrzucacie wszystkie warzywa do garnka już na początku gotowania? Wiele tracicie! Dzięki zamianie kolejności, wasz rosół będzie pachniał znacznie bardziej intensywnie!

Rosół od lat niezmiennie króluje na niedzielnych stołach Polaków. Przepis na rosół jest jeden, ale każdy ma trochę inny sposób przygotowania tej klasycznej zupy. Przygotowując rosół, od zawsze wrzucacie do garnka mięso i mieszankę warzyw oraz przyprawy i gotujecie je po prostu przez jakiś czas? Jeśli to robicie, nie wykorzystujecie potencjału waszego rosołu! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół to tradycja na polskich stołach

Każdy z was na pewno pamięta rosół z dzieciństwa. Ten kultowy bulion warzywno-mięsny jest znany naszym przodkom już od setek lat! Przepis na rosół został opublikowany już w pierwszej książce kucharskiej, wydanej w Polsce, która pochodzi z 1682 roku! Rosół bez wątpienia można nazwać jedną z narodowych potraw polskich. Pachnący i aromatyczny rosół idealnie sprawdza się na weekendowy obiad, ale też w trakcie różnorodnych uroczystości. Wyobrażacie sobie wesele bez rosołu?

Jakie warzywa do rosołu?

Na pewno do swojego rosołu dodajecie:

  • marchewkę,
  • pietruszkę,
  • seler,
  • kawałek pora,
  • ziele angielskie.

To tradycyjna receptura na rosół. Jeśli jesteście bardziej wtajemniczeni, może dodajecie do tej zupy też:

Każdy z tych składników nadaje wyjątkowego smaku rosołowi. Jeśli chcecie przygotować naprawdę aromatyczny rosół, liczą się jednak nie tylko wykorzystane składniki i ich jakość, ale też kolejność dodawania ich do wywaru.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Pachnący rosół: te warzywa dodajcie na koniec

Jeśli marzy wam się rosół o naprawdę aromatycznym zapachu i chcecie zachwycić bliskich udoskonaloną recepturą na ten klasyczny wywar mięsno-warzywny, posłuchajcie naszej rady. Do swojego rosołu dodajcie koniecznie natkę pietruszki i lubczyk. Zróbcie to jednak dopiero pod koniec gotowania! Dlaczego? Dzięki temu zabiegowi, lubczyk i natka pietruszki nie rozgotują się i nie utracą swojego zapachu.

Natka pietruszki i lubczyk to typowo polskie dodatki. Te składniki odpowiadają za unikatowy zapach i aromat rosołu. Niektórzy, próbując opisać zapach lubczyku, mówią, że „pachnie jak rosół”. To najlepsze potwierdzenie, że dodanie lubczyku i natki pietruszki do rosołu wpływa bardzo korzystnie na jego zapach i smak potrawy. Z powodzeniem zastąpią maggi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy przygotować rosołu w ten sposób, bardzo wiele przed wami.

Smak i aromat przygotowanych potraw

To, że przygotowana przez was potrawa będzie pyszna, to wbrew pozorom nie tylko zasługa jej smaku. Na aromat potrawy równie mocno składa się jej smak, jak i jej zapach! Dobrze wiecie, że podczas przeziębienia jedzenie nie smakuje tak samo dobrze. To między innymi przez zatkany nos i częściową utratę węchu! Przy spożywaniu posiłku, zmysł smaku i zapachu uzupełniają się i razem wpływają na ogólny odbiór danej potrawy. Pamiętajcie o tym, kiedy następny raz będziecie przygotowywać rosół. Na jego zapach wpływa przede wszystkim kolejność dodawanych składników.

włoszczyzna
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować rosół z mrożonej włoszczyzny? Dodajcie 1 składnik a znacząco zyska na smaku
Rosół to doskonała propozycja na niedzielny obiad, ale i podczas chłodniejszych dni, na rozgrzanie organizmu. Dodanie jednego składnika do mrożonej włoszczyzny, podkręci smak zupy oraz nada jej wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Sprawdźcie!

Mrożone warzywa to idealna opcja, kiedy brakuje na rynku w sprzedaży świeżych produktów bądź sprawdzi się dla osób zabieganych. Ze względu na długi proces gotowania rosołu, włoszczyzna prosto z zamrażarki, zdecydowanie przyśpieszy przygotowanie zupy. Sekretny dodatek do bulionu sprawi, że nabierze on zupełnie innego aromatu. Tradycyjny rosół Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest serwowana na co dzień, jak i od święta. Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Doskonale sprawdza się również podczas osłabienia organizmu czy przeziębień. Swoją wyjątkowość rosół zawdzięcza wielu składnikom, z jakich się go przygotowuje. Ważne jest dobre jakościowo mięso i odpowiednia ilość warzyw. Dzięki takiej kompozycji, rosół będzie nie tylko aromatyczny, ale i pełny cennych wartości. Właściwości zdrowotne lubczyku Lubczyk jest znany przede wszystkim jako afrodyzjak. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego cennych wartości. Dodanie go podczas przygotowywania posiłków, dodatkowo urozmaica wartości odżywcze dania. Lubczyk chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na układ moczowy czy pracę nerek. Jego wyjątkowe właściwości przyspieszają przemianę materii, a także wspomagają układ pokarmowy przy niestrawności.  Lubczyk ma wyjątkowy zapach oraz aromat. Dodany do rosołu, podkreśli i uwydatni jego smak. Przepis na aromatyczny rosół z dodatkiem mrożonej włoszczyzny i lubczyku Składniki:  porcja rosołowa z kurczaka lub 5-6 skrzydełek z kurczaka 3 litry wody 1 opakowanie włoszczyzny w słupkach około 400 g 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego sól ⅓ łyżki suszonego lubczyku...

sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy
Marzy wam się bogaty i esencjonalny rosół? Dodajcie do wywaru te liście. Wcale nie chodzi o liście laurowe
Aby rosół był idealny w smaku, trzeba wiedzieć jakie zioła i przyprawy należy do niego dodać. Używacie tych liści?

Smaczny rosół gotowany na dobrym mięsie i dużej ilości warzyw, jest nie tylko pyszną zupą, ale także bazą do sosów i innych zup. By był idealnie klarowny, aromatyczny i miał piękną barwę, warto gotować go według starych wskazówek naszych babć. Ogromnie ważna w gotowaniu bulionu jest cierpliwość! Zrobicie dobry rosół nawet w godzinę, ale w smaku nigdy nie będzie tak dobry, jak bulion gotowany przez kilka godzin. Trzeba też zwracać uwagę na składniki – lubczyk zagwarantuje wam wyjątkowy aromat zupy. Podobnie jest z łodygami selera! W większości przepisów pojawia się jedynie korzeń selera, a liście i łodygi są pomijane. Wielka szkoda, ponieważ łodyżki selera naciowego są niezwykle aromatyczne i nadają zupie wspaniały smak i zapach! Spróbujcie sami, a już zawsze będziecie dodawać je do zupy. Przepis na aromatyczny rosół Do przygotowania złotego bulionu, który będzie niezwykle esencjonalny, potrzebne wam będą poniższe składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 1 skrzydło z indyka 5 marchewek 1 mały korzeń selera 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 mały por 4 łodygi selera naciowego Pęczek pietruszki Pół pęczka lubczyku Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie Mięso umyjcie i włóżcie do garnka. Dodajcie do niego pieprz, pięć liści laurowych i 4 ziarna ziela angielskiego. Zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gdy woda zacznie się gotować, skręćcie gaz i gotujcie. W tym czasie przygotujcie warzywa. Obierzcie seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i podpieczcie na suchej patelni (nigdy nie opiekajcie cebuli nad gazowym palnikiem, ponieważ przechodzi ona wówczas trującymi substancjami zawartymi w gazie). Umyjcie pora i łodygi selera. Kiedy woda z...

Rosół
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Polacy kłócą się, czy dodawać tę przyprawę do rosołu. Pominięcie jej to według wielu kucharzy profanacja
Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków, dlatego też wielu z nich nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania! O tę przyprawę kłócą się wszyscy Polacy!

Wbrew pozorom rosół jest prosty w przygotowaniu. O jego wyjątkowości świadczy odpowiednia ilość warzyw, dobór mięsa lub dodane zioła. Wokół rosołu toczą się dyskusje, czy pominięcie lubczyku w wywarze jest profanacją?  Wszyscy znają sałatkę jarzynową, kotlety schabowe czy rosół, ale co dom to inny przepis. Każdy ma swój patent na ulubione dania, czy jest to dodanie jakiegoś składniku czy zmiana sposobu obróbki. W tym kontekście Polacy lubią sprzeczać się o wykonanie tradycyjnych dań. Przykładem dyskusji może być pytanie, czy powinno dodawać się lubczyk do rosołu? Pominięcie jej to według wielu profanacja.  Lubczyk uznawany jest za afrodyzjak  Lubczyk to smakowita i zdrowa alternatywa dla płynnej przyprawy typu maggi. Ma podobny aromat, ale bez zbędnych wzmacniaczy smaku czy dodatkowego cukru w składzie. Ponadto jest uznawany za jeden z afrodyzjaków. To dość naciągana sprawa, jednak najszybciej przez żołądek do serca! Szkoda byłoby nie spróbować. Idealnie więc sprawdzi się podczas walentynkowej kolacji.  Czy powinno dodawać się lubczyku do rosołu?  Nie ma dobrego rosołu bez dwóch kluczowych składników, czyli lubczyku i opalanej nad ogniem cebuli! Bulion z dodatkiem lubczyku nabywa wyjątkowego, głębokiego aromatu, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób! To zioło doskonale sprawdzi się również w zestawieniu z owocami morza, grzybami, strączkami czy mięsem z dziczyzny, królika bądź jagnięciny.  Dodawanie lubczyku do różnych potraw pozytywnie wpływa na stan organizmu. Działa szczególnie intensywnie, jeśli zostanie dodany pod koniec gotowania. Lubczyk pomaga w trawieniu. Dzięki sporej zawartości polifenoli, pomaga regulować poziom cholesterolu w organizmie. Jest szczególnie wskazany przy...

rosół z grzybami przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie do rosołu grzyby? Jednych pod żadnym pozorem nie dodawajcie. Zdominują i zepsują jego smak
Czy można dodać grzyby do rosołu? Bardzo istotna jest przy tym jedna zasada – jeżeli się do niej nie zastosujecie, to zupa nie wyjdzie!

Choć rosół jest bardzo klasyczną i tradycyjną zupą, to istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie. Już sam wybór mięsa ma znaczenie – inaczej smakuje rosół gotowany na mięsie z kurczaka, a inaczej na wołowinie albo kaczce. Smak zupy można zmieniać także dzięki zmianie proporcji warzyw. Na przykład im więcej marchewki, tym rosół wyjdzie słodszy. Niektórzy idą o krok dalej i dodają do rosołu dodatki, które wcale się z tą zupą nie kojarzą. Na przykład… grzyby! Jakie grzyby do rosołu? Jeśli chcecie zrobić rosół z grzybami, to musicie pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie. Do tej zupy nie dodaje się pieczarek i suszonych grzybów! Całkowicie niszczą one smak rosołu, ponieważ ich aromat jest tak intensywny, że zdominuje całą zupę. Jeśli chcecie dodać grzyby do rosołu, to używajcie tylko i wyłącznie świeżych – zebranych dopiero co w lesie albo mrożonych. Najlepsze do rosołu są oczywiście prawdziwki, ale gotowany z dodatkiem świeżych podgrzybków też jest bardzo smaczny. Przepis na rosół z grzybami Do przygotowania smacznego rosołu z grzybami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram ulubionego mięsa do rosołu 3 marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Dwie łodygi selera Natka pietruszki Świeży lubczyk 1 cebula Kawałek pora Dwa liście kapusty włoskiej 12 świeżych, leśnych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie. Zbierzcie ścięte białko (szumowiny) z powierzchni wody. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki, a cebulę opalcie na patelni lub nad palnikiem...