Kotlety mielone
Wikipedia Commons
Newsy

Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 

Doświadczone gospodynie znają przepis na kotlety mielone na wyrywki. Błędy przydarzyć się mogą młodszym adeptom sztuki gotowania. Oto co zrobić, by mielone były zwarte, pulchne i nierozpadające się.

Dzisiaj na warsztat weźmiemy najczęstszy błąd popełniany podczas przygotowywania kotletów mielonych. Kiedy domownicy już ostrzą sobie zęby na wasze mielone, nagle na patelni dochodzi do małej awarii – kotlety rozpadają się na małe kawałki.

W takich sytuacjach na ratunek jest już zwykle za późno. Kotlety smaży się przecież w dużych ilościach, wykładając je od razu na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy trafi wam się taka przykra wpadka, nie popadajcie w panikę. Nieudane kotlety można w mig przerobić na bazę do mięsnego sosu.

Tak właśnie podsmażone mięso świetnie nada się do przygotowania przepysznego sosu bolońskiego z dodatkiem przecieru pomidorowego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Babcine sztuczki na kotlety mielone

Zostawmy na razie sos i wróćmy do kotletów. Teraz skupmy się na tym, jak przygotowywać kotlety mielone, by w przyszłości uniknąć ich rozpadania. Zacznijmy od wyboru mięsa. Jeśli w kupionym przez was mięsie jest dużo wody, trzeba uciec się do sztuczek z zagęszczeniem mięsnej masy.

Zobacz także
Kotlety mielone w takim sosie to absolutny hit na całym świecie. Dodajcie 1 składnik, a posmakują każdemu

Kotlety mielone w takim sosie to absolutny hit na całym świecie. Dodajcie 1 składnik, a posmakują każdemu

Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach.

Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczą 4 składniki

Czasem zdarza się, że tańsze mięso, które kupiliście w zamkniętym pudełku jest po prostu zbyt wodniste. To prosta droga to rozpadnięcia się kotletów podczas smażenia. Nie pozostaje nic innego jak skorzystać ze starego babcinego triku z pomocą namoczonej w mleku lub w wodzie bułki. Przed dodaniem jej do mięsa, wyciśnijcie z niej nadmiar wilgoci, a potem wszystko dokładnie razem wymieszajcie.

Inną opcją jest dosypanie do mięsa bułki tartej lub nawet kaszy manny. Nie możecie zapomnieć także o jajku, które ma za zadanie wiązać kotlety w jednolite formy.

Jakie mięso wybrać do smażenia kotletów mielonych?

Jeśli stosujecie się do tych podstawowych zasad podczas przygotowania kotletów, a problem rozpadającego się mięsa na patelni nie mija, trzeba szukać rozwiązania gdzie indziej.

Może nim być wybór innego rodzaju mięsa. Kotlety nie mają prawa się udać, jeżeli mięso do nich użyte będzie za chude. Jeśli poprosicie w sklepie mięsnym o zmielenie szynki wieprzowej i wykorzystacie ją na kotlety, wasza praca może pójść na marne. Nie wspomnimy nawet o jeszcze chudszym schabie. Przy wyborze takiego mięsa, nie ma innego wyjścia – trzeba dodać do masy mięsnej nieco tłuszczu, np. smalcu.

Na koniec kwestia smażenia. Mielone mogą zacząć się rozpadać wtedy, gdy włożycie je na jeszcze nierozgrzany tłuszcz. Trzeba więc dopilnować, by olej lub smalec, na którym smażycie swoje kotlety miał odpowiednią temperaturę.

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia kotletów mielonych. To dlatego ociekają potem tłuszczem
Flickr
Triki kulinarne
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia kotletów mielonych. To dlatego ociekają potem tłuszczem
Na pewno macie swój sprawdzony przepis na kotlety mielone. Kotlety można jednak łatwo zepsuć przez jeden błąd. Nie popełniajcie go już nigdy!

Kotlety mielone to klasyk kuchni polskiej. Z mięsa mielonego, cebuli, jajka i namoczonej bułki, powstaje proste, ale bardzo smaczne danie, które gości niemal w każdym polskim domu. Najczęściej serwujecie je pewnie z ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków.  Jak powinien smakować idealny kotlet mielony? Idealne kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz, w środku zaś soczyste i mięsiste. Kotlety mielone muszą być odpowiednio puszyste. To proste danie przysparza jednak czasem wielu kłopotów. Niektórzy z was pewnie też popełniają ten błąd, przez który kotlety nie są tak smaczne i nadają się praktycznie do wyrzucenia.  Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wsiąkały tłuszczu? Jednym z największych grzechów popełnianych przy robieniu kotletów mielonych, jest na pewno używanie zbyt dużej ilości bułki tartej. Bułka tarta jest niezbędnym dodatkiem do kotletów mielonych i zapewnia im pożądaną chrupkość, gdy jest jej jednak za dużo, danie robi się po prostu niesmaczne. W ten sposób postępuje wiele słabych restauracji i barów mlecznych, które chcą zaoszczędzić na mięsie. Obtoczcie kotlety jedynie delikatnie w bułce z zewnątrz i dodawajcie jej do masy mięsnej z umiarem. Nie przesadzajcie z jej ilością, przez to kotlety będą twarde i będą palić się przy smażeniu. Jak zrobić idealne kotlety mielone? Przy przygotowaniu idealnych kotletów mielonych musicie pamiętać o kilku zasadach. Wyjdą wtedy pyszne i soczyste. Oto zasady przygotowania dobrych kotletów mielonych: Nie kupujcie mięsa mielonego. Sami wybierzcie odpowiedni kawałek i poproście o zmielenie go w sklepie albo wykorzystajcie maszynkę do mielenia mięsa, jeśli ją macie. Dzięki temu macie kontrolę nad tym, jakie mięso wykorzystacie do kotletów mielonych i ile będzie zawierało tłuszczu.  Nie zapominajcie o dodatku tłuszczu. Smażone kotlety mielone to...

Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych
Adobe Stock
Newsy
Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych
Bułka tarta, mąka, a może nic? Obtaczacie swoje kotlety mielone w czymkolwiek przed smażeniem na patelni?

Mięso mielone , jajko, cebula, sól, pieprz, namoczona w mleku bułka lub odrobina bułki tartej – przepis na kotlety mielone to nie fizyka kwantowa. Jednak schody zaczynają się dla niektórych zaraz przy końcu ich wyrabiania. Obtaczać w bułce tartej, czy nie obtaczać – oto jest pytanie… Kotlety mielone dla wielu stanowią nawet smaczniejsze danie niż uwielbiane przez połowę kraju kotlety schabowe. Wydaje się, że popularne mieloniaki są łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne schaboszczaki. Czy należy panierować w bułce tartej kotlety mielone? Jeśli dobrze wybierzecie mięso na mielone , niemal nie ma szans, by kotlety nie wyszły tak jak należy. Ze schabowymi sprawa wygląda o tyle gorzej, że jeden mały błąd przy rozbijaniu mięsa, przy panierce, czy przy smażeniu może zniweczyć włożony w gotowanie wysiłek. Jednak przygotowanie kotletów mielonych kryje za sobą jedną tajemnicę, której nieraz boją się początkujący gotujący. Chodzi o wspomniane panierowanie wyrobionych w odpowiedni już kształt kotlecików. Duża część gospodyń domowych wsypuje do talerza bułkę tartą i przed samym smażeniem obtacza swoje kotlety, tworząc coś w rodzaju panierki. Jeszcze inne obtaczają kotlety w mące pszennej i dopiero wtedy wkładają na rozgrzany na patelni tłuszcz. Czy ma to jednak sens? Niektóre panie domu zarzekają się, że tak przygotowane mielone nie rozlecą się podczas smażenia na gorącym smalcu czy oleju i dodatkowo nie przykleją się do patelni. Wszystko jednak wskazuje na to, że obtaczanie mięsa mielonego dodatkowo w bułce tartej jest raczej nieobowiązkowe. Wygląda na to, że taka praktyka to prostu niepotrzebne przyzwyczajenie smażących kotlety. W dodatku trzeba przyznać, że tego rodzaju panierka wchłonie niepotrzebnie sporo tłuszczu z patelni. Co zrobić, by kotlety mielone nie...

Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Flickr
Newsy
Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Kotlety mielone są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami. Naszą poradę na ten odwieczny kulinarny kłopot Polaków odnajdziecie poniżej. Przepis na kotlety mielone Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla) 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 duża cebula Majeranek Czosnek granulowany Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra). Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić! Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut. By sprawdzić, czy kotlety są już gotowe, nakłujcie jeden delikatnie widelcem. Gdy...

Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej
Flickr
Newsy
Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej
Nie ma to jak smaczne mielone. Uważajcie na czas smażenia tych kotletów na patelni – tutaj kryje się sekret ich smaku!

Łopatka wieprzowa, ale też karkówka mieszana z szynką, a nawet mięso drobiowe – kotlety mielone dopuszczają wiele kombinacji. Surowiec na kotlety wybierzcie po uwzględnieniu swoich własnych upodobań. Jeżeli wolicie chudsze dania, wybierzcie karkówkę, szynkę albo drób. Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone? Przepis na świetne kotlety mielone z drobiowego mięsa znajdziecie tutaj:  Pyszne drobiowe mielone o takim smaku, że zwalają z nóg. Wystarczy, że dodacie do mięsa 1 przyprawę  Jeżeli jednak wolicie bardziej treściwe, tłuste i bardziej soczyste kotlety, powinniście postawić na najczęściej wybieraną przez gospodynie domowe łopatkę. Sekret soczystości kotletów mielonych to nie tylko mięso. Ten tkwi także w odpowiednim smażeniu kotletów na patelni. Na początek tłuszcz. Najlepsze, najbardziej tradycyjne kotlety wyjdą po wysmażeniu ich na zwykłym smalcu. Jeżeli wolicie bardziej delikatne smaki, perfekcyjne okaże się klarowane masło. Zwierzęcy tłuszcz pozbawiony białka jest jednak dość drogi. Na jak dużej ilości tłuszczu smażyć kotlety mielone? Opcją pośrednią jest więc olej rzepakowy. Nie oznacza to jednak, że kotlety na oleju będą mniej smaczne, niż te pozostałe. Ważne, byście nie przeholowali z ilością tłuszczu na patelni. Wiadomo, że kotlety nie wysmażą się na „suchej” patelni, ale lepiej nie doprowadzić do sytuacji, że będą pływały w tłuszczu. Zamiast tego warto wlać na patelnię racjonalną, niewielką ilość oleju, który przykryję całą powierzchnię patelni. Jak powinno smażyć się kotlety mielone? Podczas smażenia konieczne jest utrzymywanie wysokiego poziomu gazu na kuchence. Wszystko po to, by kotlety się smażyły, a nie dusiły w sosie własnym. O tym, co stanie się, gdy na patelni wyląduje zbyt wiele sztuk mielonych, przeczytacie tutaj:  Podczas smażenia...