Kotlety mielone
Wikipedia Commons
Newsy

Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 

Doświadczone gospodynie znają przepis na kotlety mielone na wyrywki. Błędy przydarzyć się mogą młodszym adeptom sztuki gotowania. Oto co zrobić, by mielone były zwarte, pulchne i nierozpadające się.

Dzisiaj na warsztat weźmiemy najczęstszy błąd popełniany podczas przygotowywania kotletów mielonych. Kiedy domownicy już ostrzą sobie zęby na wasze mielone, nagle na patelni dochodzi do małej awarii – kotlety rozpadają się na małe kawałki.

W takich sytuacjach na ratunek jest już zwykle za późno. Kotlety smaży się przecież w dużych ilościach, wykładając je od razu na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy trafi wam się taka przykra wpadka, nie popadajcie w panikę. Nieudane kotlety można w mig przerobić na bazę do mięsnego sosu.

Tak właśnie podsmażone mięso świetnie nada się do przygotowania przepysznego sosu bolońskiego z dodatkiem przecieru pomidorowego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Babcine sztuczki na kotlety mielone

Zostawmy na razie sos i wróćmy do kotletów. Teraz skupmy się na tym, jak przygotowywać kotlety mielone, by w przyszłości uniknąć ich rozpadania. Zacznijmy od wyboru mięsa. Jeśli w kupionym przez was mięsie jest dużo wody, trzeba uciec się do sztuczek z zagęszczeniem mięsnej masy.

Zobacz także
Kotlety mielone w takim sosie to absolutny hit na całym świecie. Dodajcie 1 składnik, a posmakują każdemu

Kotlety mielone w takim sosie to absolutny hit na całym świecie. Dodajcie 1 składnik, a posmakują każdemu

Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach.

Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczą 4 składniki

Czasem zdarza się, że tańsze mięso, które kupiliście w zamkniętym pudełku jest po prostu zbyt wodniste. To prosta droga to rozpadnięcia się kotletów podczas smażenia. Nie pozostaje nic innego jak skorzystać ze starego babcinego triku z pomocą namoczonej w mleku lub w wodzie bułki. Przed dodaniem jej do mięsa, wyciśnijcie z niej nadmiar wilgoci, a potem wszystko dokładnie razem wymieszajcie.

Inną opcją jest dosypanie do mięsa bułki tartej lub nawet kaszy manny. Nie możecie zapomnieć także o jajku, które ma za zadanie wiązać kotlety w jednolite formy.

Jakie mięso wybrać do smażenia kotletów mielonych?

Jeśli stosujecie się do tych podstawowych zasad podczas przygotowania kotletów, a problem rozpadającego się mięsa na patelni nie mija, trzeba szukać rozwiązania gdzie indziej.

Może nim być wybór innego rodzaju mięsa. Kotlety nie mają prawa się udać, jeżeli mięso do nich użyte będzie za chude. Jeśli poprosicie w sklepie mięsnym o zmielenie szynki wieprzowej i wykorzystacie ją na kotlety, wasza praca może pójść na marne. Nie wspomnimy nawet o jeszcze chudszym schabie. Przy wyborze takiego mięsa, nie ma innego wyjścia – trzeba dodać do masy mięsnej nieco tłuszczu, np. smalcu.

Na koniec kwestia smażenia. Mielone mogą zacząć się rozpadać wtedy, gdy włożycie je na jeszcze nierozgrzany tłuszcz. Trzeba więc dopilnować, by olej lub smalec, na którym smażycie swoje kotlety miał odpowiednią temperaturę.

Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych
Adobe Stock
Newsy
Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych
Bułka tarta, mąka, a może nic? Obtaczacie swoje kotlety mielone w czymkolwiek przed smażeniem na patelni?

Mięso mielone , jajko, cebula, sól, pieprz, namoczona w mleku bułka lub odrobina bułki tartej – przepis na kotlety mielone to nie fizyka kwantowa. Jednak schody zaczynają się dla niektórych zaraz przy końcu ich wyrabiania. Obtaczać w bułce tartej, czy nie obtaczać – oto jest pytanie… Kotlety mielone dla wielu stanowią nawet smaczniejsze danie niż uwielbiane przez połowę kraju kotlety schabowe. Wydaje się, że popularne mieloniaki są łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne schaboszczaki. Czy należy panierować w bułce tartej kotlety mielone? Jeśli dobrze wybierzecie mięso na mielone , niemal nie ma szans, by kotlety nie wyszły tak jak należy. Ze schabowymi sprawa wygląda o tyle gorzej, że jeden mały błąd przy rozbijaniu mięsa, przy panierce, czy przy smażeniu może zniweczyć włożony w gotowanie wysiłek. Jednak przygotowanie kotletów mielonych kryje za sobą jedną tajemnicę, której nieraz boją się początkujący gotujący. Chodzi o wspomniane panierowanie wyrobionych w odpowiedni już kształt kotlecików. Duża część gospodyń domowych wsypuje do talerza bułkę tartą i przed samym smażeniem obtacza swoje kotlety, tworząc coś w rodzaju panierki. Jeszcze inne obtaczają kotlety w mące pszennej i dopiero wtedy wkładają na rozgrzany na patelni tłuszcz. Czy ma to jednak sens? Niektóre panie domu zarzekają się, że tak przygotowane mielone nie rozlecą się podczas smażenia na gorącym smalcu czy oleju i dodatkowo nie przykleją się do patelni. Wszystko jednak wskazuje na to, że obtaczanie mięsa mielonego dodatkowo w bułce tartej jest raczej nieobowiązkowe. Wygląda na to, że taka praktyka to prostu niepotrzebne przyzwyczajenie smażących kotlety. W dodatku trzeba przyznać, że tego rodzaju panierka wchłonie niepotrzebnie sporo tłuszczu z patelni. Co zrobić, by kotlety mielone nie...

jak usmażyć kotlety mielone
Flickr
Newsy
Zróbcie to z mięsem 30 minut przed lepieniem kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste
Staracie się, by wasze kotlety mielone były jak najlepsze? Mamy dla was jeszcze jedną pożyteczną radę.

Podstawy smażenia kotletów mielonych znają nawet poczatkujący adepci sztuki gotowania. Przecież każdy podglądał przy tym swoją mamę i babcię! Na pewno widzieliście jak kiedyś mama lub babcia moczyła bułkę w mleku przed dodaniem jej do mięsa. Jakie mięso wybrać na kotlety mielone? A skoro mowa o mięsie – z pewnością byliście świadkami tego, jak w waszych domach mielono mięso przez tradycyjną maszynkę. Dzisiaj kupujecie już w sklepach gotowe mielonki. Ważne jednak, by były odpowiednio tłuste – inaczej kotlety będą za suche. Mogą się też rozpadać. To jednak nie wszystko. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was jeszcze jedną sztuczkę, która poprawi smak waszych kotletów mielonych. Po co odstawiać wyrobione mięso na kotlety do lodówki? Dzięki naszej sztuczce wasze kotlety staną się jeszcze bardziej pulchne, a do tego zachowają swoją naturalną soczystość po wysmażeniu. O co chodzi? Wystarczy, że po wyrobieniu mięsnej masy z mielonki, cebuli ,jajka i bułki, odstawicie mięso na pół godziny do lodówki. Taki krótki „odpoczynek” dobrze mu zrobi. Dopiero po tym czasie należy przystąpić do wyrabiania kotletów. Przepis na kotlety mielone Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej z łopatki 1 bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Opcjonalnie: bułka tarta do zapanierowania gotowych kotletów Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia w mleku suchej bułki. Cebulę drobniutko pokrójcie w kostkę. Wyrabiajcie ręcznie mięso z dodatkiem jajka, bułki, cebuli, a także soli i pieprzu. Mięso powinno być wyrabiane tak długo, ile potrzeba, by odchodziło bez problemu od ręki....

Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wystarczy, że usmażycie je na tym tłuszczu
Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Z czym podawać mielone? Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami,  surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką. Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche. Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka. Jak przygotować soczyste mielone? Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę ? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę. Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach. Przepis na kotlety mielone Składniki: Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego 1 mała bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula...

suche mielone
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika
Mielone wychodzą zbyt suche? Wykorzystajcie ten trik, a będą idealnie soczyste!

Od czasu do czasu kotlety mielone muszą się znaleźć na obiadowym stole! Wszyscy je lubią i chętnie zajadają z dodatkiem ziemniaków i surówki albo kiszonych ogórków. Kotlety te łatwo się przygotowuje i można ciekawie eksperymentować – dodać innej przyprawy, dać do środka pieczarki, ser, paprykę lub cokolwiek innego, na co macie ochotę! Można robić je z mięsa wieprzowego, z indyka, wołowiny albo kurczaka. Jakie są wasze ulubione? Sposób na soczyste mielone Zdarza się, że kotlety wyjdą zbyt suche. Jaki jest tego powód? Najczęściej to wina złego smażenia. Trzymane zbyt długo na patelni kotlety, po prostu wyschną i będą suche i twarde. Dzieje się tak również wtedy, gdy użyjecie za dużo bułki tartej, która wchłonie całą wilgoć z kotletów. Zwłaszcza bary serwujące tanie i niezbyt wymyślne jedzenie, podają często mielone, które składają się głównie z bułki – tak jest po prostu taniej. Przepis na smaczne kotlety mielone By kotlety wyszły soczyste, nie można oszczędzać na składnikach! Najlepsze są te robione z dobrej jakości mięsa i odpowiednią ilością tłuszczyku. Tłuszcz spełnia dwie ważne funkcje. Po pierwsze, nadaje mięsu wilgoci, dzięki czemu nie jest ono suche. A po drugie niesie smak, więc kotlety są znacznie smaczniejsze! By przygotować pyszne mielone, wypróbujcie poniższy przepis. Będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: Pół kilograma mięsa wieprzowego, w tym co najmniej 150 g boczku wędzonego lub podgardla) Pół kilograma mięsa wołowego Ok. 4 łyżki bułki tartej Ćwierć szklanki mleka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki oleju Pół łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Za pomocą maszynki zmielcie mięso wieprzowe i wołowe wraz z 4 łyżkami bułki tartej i około ¼ szklanki mleka....