Do gołąbków kupujecie dużą główkę kapusty, zdejmujecie z niej dosłowne kilka liści i… zostajecie z resztką warzywa? Jeśli nie lubicie marnować żywności, weźcie to, co wam zostało i wykorzystajcie do jednego z poniższych dań:

  • Możecie zrobić więcej gołąbków i je zamrozić; w końcu to czaso- i pracochłonne danie, na którego przygotowanie nie zawsze mamy ochotę. Gołąbki świetnie się mrożą i świetnie sprawdza się w awaryjnej sytuacji.
  • Po prostu ukiście – nic nie może się równać ze smakiem domowej kiszonej kapusty. To doskonałe źródło zdrowych probiotyków.
  • Dodajcie do rosołu – w końcu w zupie musi znaleźć się kawałek kapusty
  • Zróbcie z niej pyszny farsz do pierogów z dodatkiem pieczarek albo leśnych grzybów
  • Przeróbcie na zdrową zupę kapuścianą, która ma właściwości odchudzające.
  • Bigos – ta potrawa zawsze się sprawdza
  • Łazanki to doskonałe danie, które robi się szybko, a jest lubiane przez dużych i małych.

Z czym zrobić łazanki?

Makaron typu łazanki, czyli w formie kwadracików, najczęściej podaje się z kapustą. Dobrze sprawdzi się zarówno ta świeża, jak i kiszona – wypróbujcie obie opcje, bo są tego warte. W wersji wegetariańskiej warto dodać drobno pokrojone i podsmażone pieczarki, a w wersji z dodatkiem mięsa możecie użyć kiełbasy i wędzonego boczku.

Przepis na łazanki z kapustą i pieczarkami

Składniki

  • 200g makaronu typu łazanki
  • 1 kapusta
  • 300g pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • Vegeta, Jarzynka lub Kucharek

Przygotowanie

  1. Makaron ugotujcie w osolonym wrzątku.
  2. Kapustę poszatkujcie drobno, przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą. Gotujcie, aż zmięknie.
  3. Odcedźcie i odciśnijcie nadmiar wody z kapusty.
  4. Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w drobne plasterki. Następnie podsmażcie je na patelni na rumiany kolor.
  5. Razem z kapustą przełóżcie je do garnka, doprawcie solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Dodajcie łazanki, wymieszajcie i smażcie przez kilka minut.
  6. Rozłóżcie na talerze i gotowe. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl