lazanki z pieczarkami i kapusta
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy

Co zrobić z resztką kapusty po gołąbkach? Będzie idealna do łazanek z pieczarkami

Nie wyrzucajcie, zróbcie z niej przepyszne łazanki. To proste i szybkie do zrobienia danie jest idealne zarówno na obiad, jak i kolację.

Do gołąbków kupujecie dużą główkę kapusty, zdejmujecie z niej dosłowne kilka liści i… zostajecie z resztką warzywa? Jeśli nie lubicie marnować żywności, weźcie to, co wam zostało i wykorzystajcie do jednego z poniższych dań:

  • Możecie zrobić więcej gołąbków i je zamrozić; w końcu to czaso- i pracochłonne danie, na którego przygotowanie nie zawsze mamy ochotę. Gołąbki świetnie się mrożą i świetnie sprawdza się w awaryjnej sytuacji.
  • Po prostu ukiście – nic nie może się równać ze smakiem domowej kiszonej kapusty. To doskonałe źródło zdrowych probiotyków.
  • Dodajcie do rosołu – w końcu w zupie musi znaleźć się kawałek kapusty
  • Zróbcie z niej pyszny farsz do pierogów z dodatkiem pieczarek albo leśnych grzybów
  • Przeróbcie na zdrową zupę kapuścianą, która ma właściwości odchudzające.
  • Bigos – ta potrawa zawsze się sprawdza
  • Łazanki to doskonałe danie, które robi się szybko, a jest lubiane przez dużych i małych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym zrobić łazanki?

Makaron typu łazanki, czyli w formie kwadracików, najczęściej podaje się z kapustą. Dobrze sprawdzi się zarówno ta świeża, jak i kiszona – wypróbujcie obie opcje, bo są tego warte. W wersji wegetariańskiej warto dodać drobno pokrojone i podsmażone pieczarki, a w wersji z dodatkiem mięsa możecie użyć kiełbasy i wędzonego boczku.

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Przepis na łazanki z kapustą i pieczarkami

Składniki

  • 200g makaronu typu łazanki
  • 1 kapusta
  • 300g pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • Vegeta, Jarzynka lub Kucharek

Przygotowanie

  1. Makaron ugotujcie w osolonym wrzątku.
  2. Kapustę poszatkujcie drobno, przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą. Gotujcie, aż zmięknie.
  3. Odcedźcie i odciśnijcie nadmiar wody z kapusty.
  4. Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w drobne plasterki. Następnie podsmażcie je na patelni na rumiany kolor.
  5. Razem z kapustą przełóżcie je do garnka, doprawcie solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Dodajcie łazanki, wymieszajcie i smażcie przez kilka minut.
  6. Rozłóżcie na talerze i gotowe. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami polecają się na obiad. Klasyczny przepis
aneta8185/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami. Tak przyprawione będą smakowały każdemu
Gdy nie macie pomysłu na obiad, wykorzystajcie sprawdzony przepis na tradycyjne łazanki. Z młodą kapustą smakują jeszcze lepiej, niż z kiszoną!

Przepadacie za łazankami? Zwykle to danie przyrządza się z dodatkiem mięsa i kapusty kiszonej. Jeżeli jednak nie jadacie mięsa lub po prostu macie ochotę na łazanki w lżejszej wersji, to na pewno posmakują wam te z młodą kapustą i pieczarkami! Łazanki przyrządza się bardzo szybko i łatwo. Wykorzystajcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu gotujmy.pl. Skąd wzięły się łazanki? Dziś łazanki kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia oraz kuchnią sprzed lat, gdy na stołach królowały mało wyrafinowane dania. Jednak mało kto wie, że łazanki prawdopodobnie pojawiły się w polskich domach za sprawą… Bony Sforzy, żony Zygmunta I Starego! Gdy przyjechała ona z Włoch do Polski, bardzo tęskniła za warzywami i makaronem, typowymi składnikami kuchni włoskiej. Kazała więc kucharzom przyrządzać dania zawierające te produkty, w tym makaron z kapustą i grzybami, czyli łazanki. Przepis na łazanki z młodą kapustą i pieczarkami Do przygotowania klasycznych łazanków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 młoda kapusta 300 g pieczarek 200 g makaronu na łazanki Olej Świeży koperek Świeża pietruszka Liść laurowy  Ziele angielskie Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Pokrójcie drobno młodą kapustę, dodajcie liśc laurowy i ziele angielskie, włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Zmniejszcie ogień i pod przykryciem duście tak długo, aż kapusta będzie miękka. Następnie, po ugotowaniu, odcedźcie kapustę i ewentualnie odciśnijcie ją jeszcze z nadmiaru wody i włóżcie z powrotem do garnka. Zagotujcie w garnku wodę, posólcie i wsypcie makaron na łazanki. Gotujcie według instrukcji podanej na opakowaniu. Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w plastry i podsmażcie na patelni (na oleju lub na maśle – jeżeli użyjecie...

Łazanki z grzybami
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Łazanki z kapustą i dodatkiem, który pokochacie. Gwarantujemy, że będziecie mieli do nich słabość
Łazanki na Wigilię? Dlaczego nie! Kiedy zrezygnujemy z boczku, a zamiast niego dodamy do naszej potrawy suszonych grzybów, zyskamy inną, ciekawą potrawę.

W ostatnich latach silny wpływ na polską kuchnię ma kuchnia włoska. Pizza, makarony i inne dania szturmują polskie stoły. Wśród nich lasagne – czyli sporych rozmiarów makaron z sosem bolognese, serem żółtym i sosem beszamelowym. Jakby w cieniu lasagne znalazły się nasze poczciwe łazanki. Niektórzy z nas zdążyli już łatwo zapomnieć o swojskiej, smakowitej potrawie z boczkiem, kapustą kiszoną i smacznymi makaronowymi kwadracikami w rolach głównych. Dzisiaj z kolei proponujemy wam łazanki w wersji bezmięsnej, z kapustą i grzybami. Jeżeli dodamy do naszego makaronu borowiki lub podgrzybki zamiast boczku, otrzymamy danie, które śmiało może kandydować do grona 12 dań wigilijnych. A jeżeli nie wigilia, to na przykład bezmięsny piątek – wielu z nas nie je w ten dzień mięsa z powodów religijnych i ze względu na przyjętą tradycję. Takie danie to świetny pomysł na takie właśnie okazje. Przepis na łazanki z kapustą i grzybami Składniki 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków 1-2 średniej wielkości cebule 50 dag makaronu typu łazanki Pieprz i sól Olej Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Grzyby moczymy, następnie gotujemy do miękkości. Kolejno kroimy grzyby dość drobno. Podobnie postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę. Kapustę kiszoną kroimy, w razie potrzeby płuczemy i przekładamy do garnka wraz liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy, przesmażamy wszystko razem. Źródło: gotujmy.pl

łazanki przepis
ziutula / gotujmy.pl
Newsy
Łazanki z taką kapustą będą smakowały wyjątkowo. Pobudzą kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy
Lubicie łazanki? Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis!

Klasyczne łazanki to pyszne danie, które zawsze się sprawdza. Szczególnie teraz, w trakcie mrozów łazanki są doskonałym pomysłem na rozgrzewający i sycący obiad. A dodatkowo dzięki kapuście podniosą odporność! Jeżeli szukacie inspiracji na smaczny posiłek, to wypróbujcie poniższy przepis na wyjątkowe łazanki – będą przepyszne! Przepis na łazanki Choć nazwy „łazanki” używa się do określenia dania z makaronem, kapustą i mięsem oraz innymi dodatkami, to tak naprawdę jest to po prostu nazwa rodzaju makaronu. Łazanki są smaczne, sycą na długo, a w dodatku składniki nie kosztują dużo. Jeżeli macie ochotę na łazanki, to upewnijcie się, że w waszej kuchni znajduje się wszystko z poniższej listy: 1 kilogram kiszonej kapusty 1 opakowanie makaronu łazanki 200 g boczku wędzonego 300 g szynki 1 łyżka oleju 3 łyżki smalcu 2 łyżki cukru 2 kostki rosołowe 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżki majeranku Przygotowanie Kiszoną kapustę pokrójcie bardzo drobno, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Wsypcie dwie łyżki cukru, dodajcie dwie kostki rosołowe i zagotujcie. Gotujcie kapustę do miękkości tak, by zostało w garnku trochę wody. Boczek, szynkę i cebulę pokrójcie w kostkę. Na patelni rozpuśćcie trzy łyżki smalcu i zesmażcie na niej wędlinę oraz cebulę. Pod koniec smażenia dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawcie papryką słodką, pieprzem i majerankiem. Zawartość patelni wrzućcie do garnka z kapustą i zagotujcie. Do wody wsypcie opakowanie makaronu łazanki. Wlejcie łyżkę oleju i gotujcie do miękkości. Na koniec odcedźcie makaron, dodajcie do kapusty i wymieszajcie. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Te kotlety to prawdziwy hit!

Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno Przepis na kotlety jaglane z kapustą Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie. Składniki na kotlety jaglane z kapustą 100 g kaszy jaglanej Pół młodej białej kapusty 2 cebule białe Ok. 5 pieczarek Jajko Przyprawa: wędzona papryka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżka masła klarowanego Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie.  Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby. Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę. Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera. Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki.  Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę. Wystudźcie zawartość patelni. Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.  Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie...