Do gołąbków kupujecie dużą główkę kapusty, zdejmujecie z niej dosłowne kilka liści i… zostajecie z resztką warzywa? Jeśli nie lubicie marnować żywności, weźcie to, co wam zostało i wykorzystajcie do jednego z poniższych dań:
- Możecie zrobić więcej gołąbków i je zamrozić; w końcu to czaso- i pracochłonne danie, na którego przygotowanie nie zawsze mamy ochotę. Gołąbki świetnie się mrożą i świetnie sprawdza się w awaryjnej sytuacji.
- Po prostu ukiście – nic nie może się równać ze smakiem domowej kiszonej kapusty. To doskonałe źródło zdrowych probiotyków.
- Dodajcie do rosołu – w końcu w zupie musi znaleźć się kawałek kapusty
- Zróbcie z niej pyszny farsz do pierogów z dodatkiem pieczarek albo leśnych grzybów
- Przeróbcie na zdrową zupę kapuścianą, która ma właściwości odchudzające.
- Bigos – ta potrawa zawsze się sprawdza
- Łazanki to doskonałe danie, które robi się szybko, a jest lubiane przez dużych i małych.
Z czym zrobić łazanki?
Makaron typu łazanki, czyli w formie kwadracików, najczęściej podaje się z kapustą. Dobrze sprawdzi się zarówno ta świeża, jak i kiszona – wypróbujcie obie opcje, bo są tego warte. W wersji wegetariańskiej warto dodać drobno pokrojone i podsmażone pieczarki, a w wersji z dodatkiem mięsa możecie użyć kiełbasy i wędzonego boczku.
Przepis na łazanki z kapustą i pieczarkami
Składniki
- 200g makaronu typu łazanki
- 1 kapusta
- 300g pieczarek
- sól i pieprz do smaku
- Vegeta, Jarzynka lub Kucharek
Przygotowanie
- Makaron ugotujcie w osolonym wrzątku.
- Kapustę poszatkujcie drobno, przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą. Gotujcie, aż zmięknie.
- Odcedźcie i odciśnijcie nadmiar wody z kapusty.
- Pieczarki oczyśćcie, pokrójcie w drobne plasterki. Następnie podsmażcie je na patelni na rumiany kolor.
- Razem z kapustą przełóżcie je do garnka, doprawcie solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Dodajcie łazanki, wymieszajcie i smażcie przez kilka minut.
- Rozłóżcie na talerze i gotowe. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl