Co sprzedawcy robią ze starymi wędlinami? Wcale ich nie wyrzucają
Pixabay
Newsy

Co sprzedawcy robią ze starymi wędlinami? Wcale ich nie wyrzucają. Wiemy, jak je "odświeżają"

Niestety, to bardzo powszechna praktyka… Będziecie oburzeni!

Wędliny to jedne z częściej kupowanych przez Polaków produktów. Służą jako dodatek do kanapek, jako przekąska lub przystawka, albo element sałatek. Kupienie dobrej i świeżej wędliny to jednak w ostatnim czasie coraz większe wyzwanie! Sprzedawcy bardzo często oszukują klientów i „odświeżają” mięso. To naprawdę przesada…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Metody odświeżania starych mięs stosowane przez sprzedawców

Pracownicy sklepów mięsnych relacjonują, że nie jest możliwe zwrócenie dostawcom przeterminowanych mięs i wędlin. Mięso szybko się psuje, ale musi zostać sprzedane, jeśli sklep nie chce odnotować straty. Wielu sprzedawców opracowało więc techniki odświeżania mięsa.

Bardzo często sprzedawcy moczą produkty mięsne, które tracą świeżość, w wodzie z dodatkiem soli. Po tym zabiegu, ponownie wystawiają je na sprzedaż. Tak potraktowane wędliny oczyszczają się ze śluzu i wyglądają na świeższe, niż są w rzeczywistości. Najczęściej stosuje się ten zabieg do odświeżenia szynek lub różnych rolad. To nielegalna praktyka, ale podobno bardzo częsta. Upewnijcie się, że kupujecie mięso z zaufanego źródła. W innym wypadku możecie zostać dosłownie oszukani!

Zobacz także
Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie (są nieświeże, surowe piersi z kurczaka powinny być różowe i nie powinny być zbyt miękkie)

Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie 

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym

Czy wędliny są zdrowe?

Wędliny i przetworzone mięso, nie są zbyt zdrowym produktem, nawet jeśli nie są poddawane tym zabiegom. Wędliny mają dużo soli, której warto unikać ze względu na możliwość wystąpienia nadciśnienia, a także zawierają szkodliwe azotyny. Niestety, nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wędlin. Są one też uznane za jeden z czynników rakotwórczych. Przetworzone mięso nie powinno gościć na waszych talerzach za często, jeśli zależy wam na zdrowiu.

Co do kanapek zamiast wędliny?

Być może zdecydujecie się po przeczytaniu tego artykułu, że chcecie ograniczyć ilość spożywanych wędlin. To bardzo dobrze. Mamy dla was pomysły, dzięki którym zastąpicie wędliny na kanapkach. To nasze propozycje:

 

Co producenci dodają do wędlin, żeby zwiększyć ich ciężar? Szokujące
Adobe Stock
Newsy
Co producenci dodają do wędlin, żeby zwiększyć ich ciężar? Szokujące
Wiedzieliście, że tak fałszuje się produkty spożywcze i wędliny?

Producencie i sprzedawcy od dawna próbują na wszystkie sposoby zwiększyć swoje zyski. Często fałszują swoje produkty i działają na granicy prawa. Oczywiście nie wolno im jawnie łamać przepisów i dodawać do sprzedawanych produktów dodatków, które nie są dozwolone lub opisane na opakowaniu. Producenci sprytnie wykorzystują jednak kruczki prawne i upewniają się, że osiągną jak największy zysk przy minimalnym nakładzie finansowym. Sprawdźcie, jakie techniki stosują do zwiększania ciężaru wędlin. Fałszowanie wędlin przez producentów Wiele osób nie ufa zupełnie producentom wędlin i sklepowemu mięsu. Oczywiście, najlepiej czerpać mięso ze sprawdzonego źródła, na przykład od wiejskiego gospodarza. Nie każdy ma jednak taką możliwość i większość z was wybiera pewnie wędliny sklepowe.  Niestety sprzedawcy i producenci nie zawsze są uczciwi. Często dodają oni do wędlin i mięs dodatki, które zwiększają ciężar produktów. Tym samym, wy jako konsumenci płacicie więcej za mniejszą porcję mięsa. Na takich procesach producenci mogą naprawdę dobrze zarobić! Sprawdźcie, jak to robią. Jak producenci zwiększają ciężar wędlin? Producenci mają swoje sprawdzone sposoby na zwiększenie wagi mięsa. Umożliwiają im one zwiększenie masy gotowego produkt nawet o 50%! Z 1 kilograma mięsa potrafią zrobić 1,5kg gotowego produktu, który trafia w wasze ręce i za który płacicie duże pieniądze. Mają oni do tego nawet specjalne przyrządy. To wstrzykiwarki i masownice. Wstrzykiwarki pozwalają wstrzykiwać solankę w mięśnie, przez co mięso zwiększa swoją masę, ale nie zmienia smaku. Niestety, często wstrzykiwana jest nie tylko solanka. Często dodaje się też: Skrobie ziemniaczaną Skrobię pszenną Hydrolizat białkowy Białko sojowe Zwiększają one objętość...

To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę
Pixabay
Newsy
To mięso zwiększa ryzyko demencji. Polacy jedzą je na potęgę
Polacy nadal jedzą dużo mięsa – niestety też tego wyjątkowo niezdrowego... Po które warto sięgać, a z którego należy zupełnie zrezygnować?

Chociaż diety i dania bezmięsne stają się coraz bardziej popularne, spożycie mięsa nadal jest wysokie – zwłaszcza w Polsce, której narodowa kuchnia obfituje w przepisy mięsne. Niektóre rodzaje mięs są jednak znacznie bardziej korzystne dla zdrowia niż inne.  Czy mięso jest niezdrowe? Nie każde. Mówi się często o tym, że mięso zagraża naszemu zdrowiu. Nie jest to do końca prawda. Naturalny i ekologiczny drób, który nie jest hodowany na antybiotykach (co jest niestety teraz rzadkością) to zdrowe, chude i pełne białka mięso. Zalecane jest na dietach dla osób, które chcą zmniejszyć masę ciała, a także tych regularnie ćwiczących.  Z pewnością jednak niezdrowe są duże ilości mięsa czerwonego. Oczywiście można sobie na nie pozwalać od czasu do czasu, jednak lekarze są zgodni, że powinno mieć to miejsce maksymalnie 1-2 razy w miesiącu. Okazuje się jednak, że źródłem najbardziej szkodliwych składników jest nie tyle sam typ mięsa, co sposób jego obrabiania i przyrządzania, a także paczkowania do sprzedaży masowej.  Najgorsze są przetworzone wędliny Kiełbasy, szynki, boczek czy salami to wędliny najbardziej przetworzone, które często wzbogacane są „ulepszaczami”, dużą ilością soli, konserwantów oraz chemicznymi substancjami wzmacniającymi smak. Tłuste mięso połączone ze szkodliwą chemią to mieszanka, po którą powinniście sięgać jak najrzadziej.  Jakie mogą być tego skutki? Częste jedzenie przetworzonego w ten sposób mięsa może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy, miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych, a także do wysokiego poziomu „złego” cholesterolu. Jedzenie wędlin przetworzonych w ilości zaledwie 50 g dziennie może zwiększać ryzyko występowania różnych dolegliwości...

Wędliny
Pixabay/congerdesign
Newsy
5 najgorszych typów mięsa. Spożycie 3 może skończyć się tragicznie
Skąd mieć pewność, że kupujemy dobrej jakości mięso? Najlepiej zaufać zaprzyjaźnionemu rzeźnikowi lub wnikliwie czytać etykiety.

Polacy to naród w dużej mierze mięsożerny. Schabowe, mielone i pulpety to tylko przykłady dań, które goszczą na naszych stołach częściej niż raz w tygodniu. Nic nie dorówna domowym wędlinom Domowe wędliny to jeden z niewielu sposobów, dzięki któremu wiecie, co jecie. Pieczona w rękawie karkówka, schab ze śliwką i wędzona w domu kiełbasa, nie mają sobie równych. Ponadto, mięso, które było źle przechowywane, nie będzie działać na naszą korzyść. Każdorazowo przed zakupem sprawdźcie źródło, producenta i skład danej sztuki mięsa. Rodzaje mięsa, z którymi warto obejść się bez żalu Czasami o wyborze mięsa decyduje cena, która niekoniecznie jest ona dobrym wyznacznikiem powodującym udane zakupy. Jeśli zależy wam na zmianie nawyków żywieniowych lub chcecie dostarczać swojemu organizmowi tylko tego, czego potrzebuje, zrezygnujcie z niektórych rodzajów mięsa. To może się okazać zbawienne dla waszego zdrowia! Kupne wędliny Wędliny z supermarketu są naładowane są solą, tłuszczem i azotanami, używanymi jako konserwanty. Azotany są główną przyczyną powstawania raka żołądka i jelita grubego. Nadmierne objadanie się takimi produktami, może prowadzić do powstawania nadciśnienia i problemów z sercem. Głównym winowajcą jest tu sód zawarty w wędlinach. Także on odpowiada również za otyłość czy problemy z oczyszczaniem organizmu. Niestety, kupne wędliny zawierają wysoko przetworzone mięso i duże ilości sodu. Ich częste spożywanie może prowadzić do raka żołądka! Wystrzegajcie się: Kiełbaski i parówki są jednymi z popularniejszych produktów wykorzystywanych do przyrządzania kolacji czy ekonomicznego obiadu. Niestety, zawierają wysoko przetworzone mięso i duże ilości sodu. Dwie...

Ograniczenie soli w diecie
AdobeStock
Newsy
Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Jak PRAKTYCZNIE ograniczyć spożycie soli?
Słyszeliście pewnie, że jedzenie soli nie jest zdrowe. Jej ograniczenie nie jest jednak wcale takie proste. Jak sobie z tym poradzić?

Sól w nadmiarze bardzo szkodzi. Powoduje przede wszystkim za nadciśnienie, ale bardzo niekorzystnie wpływa też na nerki, cały układ krążenia, mózg i praktycznie wszystkie inne narządy ciała. Polacy jedzą znacznie za dużo soli . Pewnie każdy z was przekracza dzienne zapotrzebowanie na sól. Maksymalna dzienna dawka soli wynosi tylko 5 g. Dziennie zapotrzebowanie na sód (główny składnik soli) jest trochę różne w zależności od płci i wieku, ale śmiało można powiedzieć, że każdy z was powinien ograniczyć sól w swojej diecie. Niestety nie jest to proste zadanie. Sól jest dodawana dosłownie do wszystkiego. Największym źródłem soli w diecie Polaków jest pieczywo , które jest przecież zdrowe i nie sposób ograniczyć jego spożycia. Sól jest dodawana do wszystkich wędlin, konserw, serów, a nawet soków i słodyczy. Takie są niestety fakty. Przekraczać zapotrzebowanie na sól można nawet wcale nie używając sypkiej soli w kuchni. Co zatem zrobić, żeby ograniczyć jej spożycie, skoro sól jest tak niezdrowa ? Mamy dla was niezastąpione wskazówki. Jak zmniejszyć spożycie soli? Przede wszystkim, zastanówcie się, co jest u was głównym źródłem soli. Odpowiedzcie sobie na te pytania: Czy jecie dużo przekąsek takich jak: chipsy, orzeszki solone, paluszki? Czy kupujecie dużo wędlin i serów żółtych ? Czy dosalacie ziemniaki, makaron i ryż przy gotowaniu? Czy trzymacie solniczkę na stole i czy zdarza się wam po nią sięgnąć i dosalać potrawy? Czy często korzystacie z gotowych produktów: mielonek, sosów, past do kanapek, gotowych sklepowych dań, kostek rosołowych, mieszanek przyprawowych z solą w składzie? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedzieliście TAK, postarajcie się...