Zimą trudno jest utrzymać stałą wartość na wadze – ta w zimowe miesiące zwykle idzie raczej w górę. Natomiast latem u części osób masa ciała naturalnie spada w dół, choć nie stosują żadnych diet. Ma to racjonalne uzasadnienie, bowiem gdy na zewnątrz jest bardzo gorąco, to apetyt spada. Jednak nie można przesadzić w drugą stronę! Ważne jest dbanie o odpowiednią ilość przyjmowanych każdego dnia kalorii. Jeśli nie macie apetytu na jedzenie, to wypróbujcie smaczne i proste w przygotowaniu koktajle.

Koktajl z buraka

Bogate w żelazo buraki sprawdzą się fantastycznie jako składnik koktajlu. Potrzebny wam będzie blender oraz poniższe składniki:

  • 1 ugotowany burak
  • Pół jabłka
  • Sok z połowy cytryny
  • Łodyga selera naciowego
  • Odrobina wody

Wszystkie składniki pokrójcie na kawałki i umieśćcie w wysokim naczyniu. Wlejcie trochę wody i zblendujcie. Na koniec możecie dodać garść pestek dyni lub ziaren słonecznika.

Koktajl z marchewki i zielonej herbaty

Zielona herbata znana jest ze swoich orzeźwiających właściwości. Warto więc wykorzystać je  przygotowaniu koktajlu! Zaparzcie i ostudźcie zieloną herbatę, odlejcie szklankę i dodajcie te składniki:

Zobacz także:

  • 2 średnie, surowe marchewki
  • 1 jabłko
  • Miód

Obierzcie marchewki i jabłko i pokrójcie na kawałki. Wlejcie szklankę zielonej herbaty i zblendujcie całość na gładką masę. Dodajcie 1-2 łyżki miodu i jeszcze raz wymieszajcie. Tak przygotowany koktajl wspaniale orzeźwia oraz dostarcza wiele witamin – zwłaszcza przeciwutleniaczy znajdujących się w marchwi.

Ogórkowy koktajl na lato

Nic nie sprawdza się w upały lepiej, niż świeże ogórki! Zawierają mnóstwo witamin i dużo wody, a do tego wspaniale orzeźwiają. Wykorzystajcie te składniki:

  • 1 ogórek zielony (lub kilka ogórków gruntowych)
  • Kilka świeżych liści mięty
  • Łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka wody
  • Miód
  • Sól
  • Pieprz

Obranego ogórka pokrójcie na kawałki. Dodajcie łyżkę miodu oraz soku z cytryny, szklankę wody, szczyptę soli i pieprzu i zmiksujcie za pomocą blendera. Na koniec dodajcie świeże liście mięty. I gotowe!