Szukacie ciekawego przepisu na pyszne i niebanalne ciasto? Upieczcie... pijaną zakonnicę. Ciasto to być może nie jest najłatwiejsze w przygotowaniu, ale za to smakuje wprost wspaniale, dzięki połączeniu aksamitnej pianki, ponczu i lekkiego jak chmurka biszkoptu. Przygotujcie je swoim bliskim a na pewno im posmakuje.
Przepis na ciasto pijana zakonnica
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- około 2 łyżek octu
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
Składniki na poncz:
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 4 kieliszki wódki
- 0,25 kostki margaryny
Bita śmietanka:
- 1 litr śmietanki kremówki
- około ćwierć szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- ćwierć szklanki wrzątku
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania biszkoptu. Połączcie jajka z cukrem za pomocą miksera, dodajcie ocet, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie całość mieszajcie na niewielkich obrotach.
- Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i wlejcie do niej ciasto.
- Pieczcie około 25 minut.
- W gorącym biszkopcie zróbcie dziurki (możecie użyć drewnianej łyżki) w odstępach około 2 cm.
- Następnie przygotujcie poncz.
- Wszystkie składniki umieśćcie w rondelku i dokładnie wymieszajcie a następnie zagotujcie.
- Gotowy poncz ostrożnie wlejcie do dziurek w biszkopcie.
- Przygotujcie bitą śmietanę. W tym celu zacznijcie od rozpuszczenia żelatyny.
- Żelatynę rozpuśćcie we wrzątku, dokładnie zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
- Następnie śmietankę kremówkę ubijcie z cukrem pudrem i dodajcie schłodzoną żelatynę.
- Dokładnie połączcie ze sobą składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Przygotowaną śmietankę wyłóżcie na biszkopt polany ponczem.
- Wierzch ciasta polejcie polewą z mlecznej czekolady.
- W tym celu rozpuśćcie w rondelku mleczną czekoladę z łyżką masła i sześcioma łyżkami mleka.
- Kiedy masa ostygnie, polejcie nią ciasto.
- Wierzch udekorujcie wiśniami lub orzechami.
- Ciasto przed podaniem, powinno przez kilka godzin chłodzić się w lodówce.
Źródło: msn.com.pl