czym posmarować rybę przed smażeniem
Flickr
Newsy

Chcecie, żeby ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? Posmarujcie ją tym przed smażeniem. Będzie cudowna w smaku

Smażenie ryby nie musi ograniczać się tylko do obtaczania jej w panierce. Spróbujcie innych rozwiązań.

Po raz kolejny smażycie rybę na piątkowy obiad i po raz kolejny coś poszło nie tak? Pora wypróbować innych sposobów niż oklepana panierka.

Jak sprawić, by ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? To zależy od tego, jaką rybę zamierzacie usmażyć.

Tłustym rybom, takim jak łosoś czy makrela (rzecz jasna ta nieuwędzona), wystarczy smażenie na minimalnej ilości tłuszczu przez kilka minut.

Jeśli jednak dysponujecie filetem chudej ryby, a znudziły się wam już panierki z mąki, bułki i jajka, mam dla was inne rozwiązanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawić smak smażonej ryby i uzyskać delikatną skórkę?

Posmarujcie filety rybne majonezem tuż przed smażeniem. Wystarczy delikatna warstewka tego sosu, a efekty będą naprawdę zaskakujące.

Dobrze wysmażona ryba z cieniutką warstwą majonezu, będzie miała naprawdę przyjemną i bardzo delikatną skórkę.

Oto jakie gatunki chudych ryb (zawierających do 2% tłuszczu) świetnie nadają się do posmarowania ich majonezem:

  • Dorsz
  • Morszczuk
  • Mintaj
  • Sandacz
  • Szczupak
  • Tołpyga
  • Panga
  • Miruna
  • Tilapia

Czym jeszcze można poprawić smak smażonej ryby?

Jak widać, odmiana smaku zwykłej ryby, wcale nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Jeśli jednak taka ryba wciąż jest dla was zbyt mdła, poszukajcie innego rozwiązania.

Nic nie robi rybie tak dobrze, jak kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wystarczy ukroić mały plasterek cytrusa i wycisnąć go już po usmażeniu ryby.

Skropiona cytryną ryba zyska nieco ciekawszego smaku i trochę charakteru. Pamiętajcie jednak, że cytryna najlepiej pasuje do ryb smażonych bez panierki.

Z czym jeść smażoną rybę?

Na koniec zastanówmy się, w jakim towarzystwie ryba będzie smakowała najlepiej. Do smażonej ryby pasuje naprawdę mnóstwo dodatków.

Można pokusić się o przyrządzenie angielskiego dania i podanie ryby ze smażonymi kartoflami, czyli po prostu z frytkami.

Z filetem dorsza, miruny czy sandacza, idealnie będą współgrać także ziemniaki w formie tradycyjnego puree z odrobiną masła.

Przeciwwagą dla delikatnej ryby i łagodnych ziemniaków, musi być zdecydowana w smaku surówka. Na przykład z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki i jabłka.

Ryba świetnie będzie smakowała także z zielonymi, gotowanymi warzywami, takimi jak fasolka czy brokuł, bez jakichkolwiek węglowodanowych dodatków. 

Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz
Ryba prosto z rusztu wręcz powala swoim fantastycznym smakiem. Jednak jej grillowanie jest zwykle nieco problematyczne, gdyż takie mięso ma tendencję do rozpadania. Wystarczy wówczas zastosować jeden patent.

Podczas sezonu grillowego, na ruszcie lądują różne dania. Pojawiają się tradycyjne potrawy, jak i te w zdrowszej wersji. Wiele osób przepada wręcz za grillowaną rybą. Jednak jej przyrządzenie może sprawiać nie lada problemy. Wysoka temperatura grillowania, niezbyt dokładnie wyczyszczony ruszt , bądź brak odpowiedniej podstawki, to jedne z czynników, jakie przyczyniają się do rozpadania mięsa. Niestety, wtedy ryba nie wygląda zbyt apetycznie, a bliscy nie garną się zbytnio do jej konsumowania. Dlatego przed pieczeniem warto zrobić jedną rzecz. Patent na idealną rybę z grilla  Przyrządzenie ryby nie wydaje się być niczym spektakularnym, a jednak niewątpliwie czymś takim jest.  Nieodpowiednie przygotowanie mięsa do pieczenia na ruszcie może zakończyć się rozpadnięciem na kawałki. To dość powszechne zjawisko występujące podczas grillowania. Aby ustrzec się przed taką wpadką, warto zastosować jeden prosty patent. Na dziesięć minut przed ułożeniem ryby na grillu, włóżcie ją do osolonej wody. Ten trik zapobiegnie jej rozczłonkowaniu pod wpływem wysokiej temperatury. Najlepsze ryby na grilla Nie wszystkie rodzaje ryb będą odpowiednie do przygotowania na ruszcie. Najważniejszą kwestią jest ich świeżość. Produkt powinien być świeżo złowiony, ewentualnie schłodzony. Z pewnością do grillowania nie nadają się jednak ryby mrożone. Takie produkty szybko się rozpadają i tracą wszelkie walory smakowe. Warto, aby takie mięso zawierało w swoim składzie jak największą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Do najlepszych wyborów wśród ryb na grilla zalicza się: łososia, makrelę, tuńczyka, halibuta, dorsza, czy pstrąga. Zalety grillowanych dań  Najczęściej potrawy na grillu przygotowuje się w okresie wiosenno-letnim. To idealny okres na...

Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie
Adobe Stock
Newsy
Nie smażcie ryb na tym oleju. To toksyczne połączenie
Ryby coraz częściej goszczą na stole w domach Polaków. To za sprawą wielu cennych składników, jakie dostarczają dla organizmu. Niestety czasem są łączone z nieodpowiednimi produktami. To niebezpieczne połączenie dla zdrowia.

Smażone, pieczone, grillowane czy gotowane na parze, jest wiele możliwości obróbki termicznej ryb. Jednakże w każdej odsłonie smakują wyśmienicie. Należy komponować je z właściwymi składnikami, aby w odpowiedniej kompozycji dostarczały organizmowi cennych składników. Ryby to doskonała opcja zarówno na obiad, jak i na kolację.  Ryby na diecie Ryby to coraz częściej pojawiający się produkt w codziennej diecie. Ma na to wpływ szereg cennych wartości, jakie one zawierają. Wśród nich można wyróżnić potas, magnez fosfor, a także ogromną ilość kwasów omega-3. Żadne inne suplementy nie będą tak skuteczne, jak te dostarczone prosto z rybiego mięsa. Poza tym ryby są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jest tak ważne w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie. Właściwości kwasów omega-3 Kwasy tłuszczowe omega-3 mają szereg właściwości prozdrowotnych. Z tego też powodu, ryby są cennym składnikiem w diecie. Powinny pojawiać się przynajmniej dwa razy w tygodniu. To pozwoli na dostarczenie odpowiedniej ilości wartości odżywczych. Wśród wartościowych cech kwasów omega-3 można wyróżnić: działanie przeciwnowotworowe wspomaganie pracy mózgu poprawa wzroku wspomaganie pracy serca wzmocnienie stawów oraz kości działanie przeciwalergiczne wzmocnienie układu odporności korzystny wpływ na skórę. Niebezpieczne połączenie oleju z rybą Wiele osób przygotowuje rybę poprzez smażenie. Wówczas najczęściej wykorzystywanym tłuszczem jest olej słonecznikowy. Niestety takie połączenie jest katastrofalne dla zdrowia. Ryba sama w sobie ma odpowiednią kompozycję kwasów omega-3 oraz omega-6, zaś obróbka termiczna z olejem słonecznikowym w wysokiej temperaturze, zaburza cały stosunek....

Ryba po bałkańsku z cebulą. Prosty przepis na piątkowy obiad
jovi/Gotujmy.pl
Newsy
Ryba po bałkańsku z cebulą. Prosty przepis na piątkowy obiad
Chociaż mamy dostęp do wielu świeżych ryb z rodzimego Bałtyku, Polacy w dalszym ciągu jedzą ich dość mało. Wypróbujcie przepis, który sprawi, że ryba będzie znacznie częściej gościć na waszym stole!

Ryby bogate są w niezwykle cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, zmniejszają ryzyko zawałów i chorób sercowo-naczyniowych, a także zwalczają „zły cholesterol”. Ryby zawierają także moc witamin (A, B, D, E) oraz minerałów i mogą również wspomagać walkę z chorobami tarczycy. Warto jednak dbać o to, aby pochodziły one od dobrych hodowców, dzięki czemu będziecie mieć gwarancję, że są świeże i zdrowe. Jak sprawić, żeby ryba zyskała zupełnie nowy smak i zachwyciła waszą rodzinę i gości? Przyrządźcie ją w zupełnie nowy sposób! Przepis na rybę po bałkańsku z cebulą Składniki: 1 kg filetów rybnych (dowolnych, według preferencji) mąka bułka tarta mleko pełnotłuste 1 jajo przyprawa do ryb sól Sos: 1 kostka bulionowa woda 4-5 marchewek 1 pietruszka 1 seler 1 cebula 2 papryki różnokolorowe 1 mały koncentrat pomidorowy olej sól pieprz cukier Przygotowanie:  Rybę przyprawić solą i przyprawą do ryb.  Jajo roztrzepać z dodatkiem szczypty przyprawy do ryb. Następnie przyprawioną rybę moczyć i panierować kolejno w mleku, mące, potem w jajku, bułce tartej i smażyć na oleju, aż do zrumienienia.  Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paski, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju, po czym zalać wodą, aby zakrywała warzywa, dodać kostkę bulionową i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.  Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Rybę układać na przemian z sosem w szklanym, szerokim naczyniu, tak aby wierzch potrawy stanowił sos. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Zróbcie tak, a ryba nie...

Panierowany dorsz
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Doskonały smażony dorsz w panierce. Zastosujcie sekretny trik a będzie niesamowicie soczysty i chrupiący
Mówi się, że mięso wieprzowe, a nawet drobiowe jest mniej zdrowe od ryby. Dobrze by było, gdyby więc jadło się ją znacznie częściej!

Jeśli chcecie wybrać na obiad jakąś białą rybę, polecamy wam dorsza. Jest ciut droższy niż popularna panga czy tilapia, ale znacznie bardziej wartościowy w smaku i dla zdrowia.  A skoro już jesteśmy przy białych, chudych rybach, to musimy powiedzieć kilka słów o tym, czym różnią się one od ryb tłustych. Jakie ryby panierować? Na bok odłożymy dzisiaj rozważania o ich biologicznej budowie i zwrócimy wam uwagę na jeden bardzo ważny aspekt. Tym szczegółem jest fakt, że ryby białe, czyli chude powinno się panierować, w celu uniknięcia wysuszenia podczas smażenia. Z kolei ryby tłuste (w tym czerwone) nie wymagają podczas smażenia towarzystwa dodatkowej powłoki z mąki, bułki i jajka. Pozostaje nam więc wymienić kilka z tych ryb oprócz dorsza, które wręcz proszą się o zapanierowanie podczas smażenia. Są to między innymi: sola, morszczuk, sandacz, tilapia, mintaj, szczupak, miruna, panga czy leszcz. Nie powinno się panierować za to łososia, pstrąga czy makreli. Sposób na perfekcyjnego dorsza Przejdźmy teraz do dorsza w panierce. Co zrobić, by po usmażeniu był dalej soczysty i jednocześnie chrupiący z zewnątrz? Oprócz panierki kluczowe będzie także odpowiednie smażenie. Rozgrzejcie dobrze olej, nie przeciągajcie smażenia w nieskończoność i nie przewracajcie ryby bez potrzeby. Wystarczy kilka minut z obu stron, by ryba złapała złoty kolor i potem smakowała wprost perfekcyjnie. Wróćmy jeszcze na moment do panierki. Dorsz świetnie będzie komponował się w połączeniu z „mniej oczywistymi” panierkami. Spróbujcie eksperymentów z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi czy też sezamem, zamiast nudnej i oklepanej bułki tartej. Dorsz w panierce Składniki: 2 płaty dorsza 2 jajka Mąka pszenna Bułka tarta...