czym posmarować rybę przed smażeniem
Flickr
Newsy

Chcecie, żeby ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? Posmarujcie ją tym przed smażeniem. Będzie cudowna w smaku

Smażenie ryby nie musi ograniczać się tylko do obtaczania jej w panierce. Spróbujcie innych rozwiązań.

Po raz kolejny smażycie rybę na piątkowy obiad i po raz kolejny coś poszło nie tak? Pora wypróbować innych sposobów niż oklepana panierka.

Jak sprawić, by ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? To zależy od tego, jaką rybę zamierzacie usmażyć.

Tłustym rybom, takim jak łosoś czy makrela (rzecz jasna ta nieuwędzona), wystarczy smażenie na minimalnej ilości tłuszczu przez kilka minut.

Jeśli jednak dysponujecie filetem chudej ryby, a znudziły się wam już panierki z mąki, bułki i jajka, mam dla was inne rozwiązanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawić smak smażonej ryby i uzyskać delikatną skórkę?

Posmarujcie filety rybne majonezem tuż przed smażeniem. Wystarczy delikatna warstewka tego sosu, a efekty będą naprawdę zaskakujące.

Dobrze wysmażona ryba z cieniutką warstwą majonezu, będzie miała naprawdę przyjemną i bardzo delikatną skórkę.

Oto jakie gatunki chudych ryb (zawierających do 2% tłuszczu) świetnie nadają się do posmarowania ich majonezem:

  • Dorsz
  • Morszczuk
  • Mintaj
  • Sandacz
  • Szczupak
  • Tołpyga
  • Panga
  • Miruna
  • Tilapia

Czym jeszcze można poprawić smak smażonej ryby?

Jak widać, odmiana smaku zwykłej ryby, wcale nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Jeśli jednak taka ryba wciąż jest dla was zbyt mdła, poszukajcie innego rozwiązania.

Nic nie robi rybie tak dobrze, jak kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wystarczy ukroić mały plasterek cytrusa i wycisnąć go już po usmażeniu ryby.

Skropiona cytryną ryba zyska nieco ciekawszego smaku i trochę charakteru. Pamiętajcie jednak, że cytryna najlepiej pasuje do ryb smażonych bez panierki.

Z czym jeść smażoną rybę?

Na koniec zastanówmy się, w jakim towarzystwie ryba będzie smakowała najlepiej. Do smażonej ryby pasuje naprawdę mnóstwo dodatków.

Można pokusić się o przyrządzenie angielskiego dania i podanie ryby ze smażonymi kartoflami, czyli po prostu z frytkami.

Z filetem dorsza, miruny czy sandacza, idealnie będą współgrać także ziemniaki w formie tradycyjnego puree z odrobiną masła.

Przeciwwagą dla delikatnej ryby i łagodnych ziemniaków, musi być zdecydowana w smaku surówka. Na przykład z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki i jabłka.

Ryba świetnie będzie smakowała także z zielonymi, gotowanymi warzywami, takimi jak fasolka czy brokuł, bez jakichkolwiek węglowodanowych dodatków. 

Smażenie ryby, ryba smażona, jak smażyć rybę
Pexels/Jasper Koster
Newsy
Jak smażyć rybę, żeby była niskokaloryczna? Jest 1 niezawodny sposób
Ryba na wigilijnym stole to podstawa. Jej smażenie przysparza jednak trudności nawet najbardziej wytrawnym znawcom kuchni. Najlepiej, żeby miała mało kalorii. Jak to zrobić?

Świąteczne potrawy są tłuste i sycące. Ich złagodzenie w postaci obniżenia kaloryczności nie zabierze smaku, a w znaczący sposób zniweluje wyrzuty sumienia.  Ryba na Wigilię Ryba to nieodłączny element świątecznego biesiadowania z bliskimi. Obok pierogów z kapustą i barszczu czerwonego na Wigilii znajdziemy rozmaite jej rodzaje. Polacy zaraz po karpiu równie chętnie sięgają po śledzie, łososia i dorsza. Właśnie w grudniu konsumpcja ryb jest statystycznie najwyższa.  Mięso ryb stanowi wartościowe źródło potrzebnych organizmowi składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witamina D, a także selen, jod i potas. Wybierając ryby na Wigilię, powinniście brać pod uwagę nie tylko cenę, ale także wpływ hodowli danej ryby na środowisko naturalne. Ile ryb zjadamy? Statystyczny Polak zjada nawet do 5 kilogramów ryb w ciągu roku. Kraje azjatyckie biją wszystkie inne regiony na głowę. Azjaci są rekordzistami w jedzeniu ryb. Średnia konsumpcja ryb dochodzi nawet do 50 kilogramów rocznie. Jak się okazuje, jako konsumenci bardzo chętnie sięgacie po ryby mrożone, przetworzone na konserwy, świeże ryby oraz ryby wędzone.  Każdego roku WWF wydaje poradnik „Jaka ryba na obiad?”, w jakim znajdziecie wskazówki odnośnie świadomego wyboru kupowanych ryb.  Ryby, które dostają zielone światło warto kupować najczęściej. Przy żółtym kolorze trzeba się nad ich zakupem dwa razy zastanowić, z kolor czerwony świadczy o tym, że ich połowy nie sprzyjają bioróżnorodności środowiska lub że gatunki te są na wyginięciu.  Karp to tradycyjna ryba na Wigilię Bez karpia wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Polska produkuje go najwięcej. Szczyt połowów przypada na okres przez Bożym...

pasta z makreli i twarogu awanturka
Stenka/gotujmy.pl
Newsy
Wystarczy widelec i 2 składniki, by zrobić pyszną awanturkę. Pasta rodem z PRL to przysmak jakich mało
Brak pomysłu na smaczne i zdrowe śniadanie? Przypomnijcie sobie ten smak! Awanturka, czyli pasta z ryby i twarogu, wróci do waszego jadłospisu na stałe.

Kiedy wasze dzieci mają dość nudnych kanapek z wędliną i serem, a małżonek nie ma zamiaru kolejny raz jeść owsianki – czas na zmiany. Pomysłem na łatwe, proste, ale za to smaczne i szybkie śniadanie jest awanturka. Część z nas na pewno pamięta ten przepis rodem z PRL-u. Pozostali powinni szybko go sobie przyswoić. Dlaczego? Wystarczy spróbować tego smaku. Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera białego i ryby brzmi dość nietypowo, ten smak jest naprawdę godny polecenia. Awanturka , ale z czym? Swoją drogą także nazwa tej rybno-serowej pasty daje do myślenia. Dlaczego właśnie „awanturka”? Podobno niektórzy po jej zjedzeniu doświadczali poważnych sensacji żołądkowych… Musimy was uspokoić.  Jeżeli zakupiliście świeży twaróg i dobrą wędzoną rybę - nie ma się czego obawiać. Wystarczy zaopatrzyć się w widelec i przystąpić natychmiast do pracy. Blender, mikser czy robot kuchenny? Nie będzie to nikomu potrzebne! Istnieją różne wersje pasty popularnej w czasach Polski Ludowej. Jedni robią pastę z różnego rodzaju ryb w oleju lub w pomidorach – wtedy znacznie zmieni ona swój smak, ale wcale nie oznacza to, że będzie mniej smaczna od tej z wędzonej makreli. Składniki: 1 wędzona makrela 25 dag sera białego Nieco szczypiorku 1 łyżeczka śmietany albo jogurtu 1 łyżka majonezu Pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Makrelę pozbawiamy ości i skórki. Twaróg i rybę rozdrabniamy widelcem. Szczypiorek kroimy bardzo drobno i wrzucamy do pasty. Mieszamy pastę rybno-serową z majonezem i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Źródło: gotujmy.pl

ryba
Adobe Stock
Triki kulinarne
Smaż rybę, jak profesjonalistka. Jeden prosty trik i nie będziesz już chciała robić jej inaczej
Ryba to jedno z 12 dań, które na pewno pojawi się na twoim wigilijnym stole. Warto więc poznać sztuczkę, dzięki której mięso stanie się idealnie doprawione i soczyste. Twoi goście będą błagać o dokładkę.

Tradycyjnie ryba powinna gościć na każdym polskim stole przynajmniej raz w ciągu tygodnia, a mianowicie w piątek. Jednak z biegiem lat zwyczaj ten nieco osłabł. Dzisiaj coraz trudniej o tego typu obiad przyrządzany w domowym zaciszu.  Delikatny smak ryby rozkochał w sobie niejednego smakosza. Dlaczego więc najczęściej sięgamy po ten przysmak w restauracjach? No cóż, być może powodem tej sytuacji jest fakt, że ryba to w rzeczywistości trudne do przyrządzenia danie . Nie każdy chce się więc podejmować tego wyzwania. To jednak duży błąd. Ryba ma wiele cennych wartości odżywczych Ryba to przede wszystkim bardzo zdrowy, ale również bardzo wdzięczny produkt. Bowiem osoby, których diety są bogate w ryby zdecydowanie rzadziej dotykają choroby układu krążenia, miażdżyca, alergie, a nawet nowotwory. Eksperci zalecają więc jej spożywanie co najmniej 2, a nawet 3 razy w tygodniu.  W jedzeniu ryb przodują Japończycy, zjadając aż 65 kilogramów tego przysmaku rocznie. Dzięki temu dożywają nawet bardzo sędziwego wieku. Z kolei statystyczny Polak zjada tylko 13 kilogramów ryb rocznie. To naprawdę zbyt mało… Czas więc to zmienić i dowiedzieć się, jak sprawić, by twoja ryba smakowała jak w 5-gwiazdkowej restauracji. Smaż rybę jak profesjonalistka Sposób na idealną rybę jest dziecinnie prosty! Wystarczy, że przed włożeniem jej do piekarnika lub na patelnię, zrobisz kilka nacięć na skórze. Taki zabieg przede wszystkim sprawi, że przyprawy będą miały szansę przeniknąć do wnętrza mięsa, a tym samym wzbogacić jego smak.  Nacięcia pozytywnie wpłyną również na zawarte w rybie ości . Te bezpośrednio wystawione na działanie wysokiej temperatury staną się o wiele bardziej miękkie. W praktyce oznacza to, że z łatwością oddzielisz je od mięsa. Jeśli nie smażysz ryby w...

karp jaki tłuszcz
Gotujmy.pl
Newsy
Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Tylko 1 się nadaje. Wybierzesz inny a zrujnujesz jego smak
Smażąc w tym roku karpia zwróćcie baczną uwagę na to, w jakim tłuszczu go smażycie! Ma to ogromne znaczenie.

Na wigilijnym stole absolutnie nie może zabraknąć karpia! Ta tradycyjna ryba przygotowywana jest chyba we wszystkich polskich domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Od blisko 50 lat kultywujemy tradycję spożywania karpia w Wigilię i nie wygląda na to, by w najbliższym czasie miało się to zmienić. Jak przygotować smacznego karpia? Przyrządzenie dobrego karpia istotnie jest sztuką. Wiele osób narzeka na jego smak i zniechęcone przygotowują go na święta tylko dlatego, że goście nie wyobrażają sobie Wigilii bez tej ryby. Ale po co się męczyć, skoro można łatwo poprawić smak karpia? Mamy dla was garść porad dotyczących przyrządzania tej ryby. Kupujcie wypatroszoną rybę lub gotowe filety – na szczęście liczba zwolenników kupowania żywego karpia zmniejsza się. To głównie zasługa rosnącej świadomości w społeczeństwie na temat koszmarnych warunków, w których przechowywane są żywe ryby przeznaczone na sprzedaż. Ponadto, jeśli nie mamy wędkarskiego doświadczenia, możemy zwyczajnie nie wiedzieć jak poprawnie wypatroszyć i obrać rybę, by była smaczna. Umyjcie – świeżo kupione mięso z karpia należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie obłożyć cebulą lub zanurzyć w mleku i odstawić do lodówki. Dzięki temu ryba nie będzie mieć tak intensywnego, niezbyt przyjemnego zapachu. Zróbcie smaczną panierkę – sekretem doskonałej panierki do ryby jest wymieszanie mikserem jajek z mąką! Piszemy o tym w tym artykule . Użyjcie odpowiedniego tłuszczu – karpia smażymy tylko i wyłącznie na oleju rzepakowym! Jest odpowiedni do smażenia w tak wysokich temperaturach. Inne oleje zaczynają się palić i wydzielać rakotwórcze substancje, a niestety smażenie ryb wymaga wysokiej temperatury. Nie smażymy na oliwie z oliwek, margarynie ani maśle!   A jakie są wasze sposoby...