Po raz kolejny smażycie rybę na piątkowy obiad i po raz kolejny coś poszło nie tak? Pora wypróbować innych sposobów niż oklepana panierka.

Jak sprawić, by ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? To zależy od tego, jaką rybę zamierzacie usmażyć.

Tłustym rybom, takim jak łosoś czy makrela (rzecz jasna ta nieuwędzona), wystarczy smażenie na minimalnej ilości tłuszczu przez kilka minut.

Jeśli jednak dysponujecie filetem chudej ryby, a znudziły się wam już panierki z mąki, bułki i jajka, mam dla was inne rozwiązanie.

Zobacz także:

Jak poprawić smak smażonej ryby i uzyskać delikatną skórkę?

Posmarujcie filety rybne majonezem tuż przed smażeniem. Wystarczy delikatna warstewka tego sosu, a efekty będą naprawdę zaskakujące.

Dobrze wysmażona ryba z cieniutką warstwą majonezu, będzie miała naprawdę przyjemną i bardzo delikatną skórkę.

Oto jakie gatunki chudych ryb (zawierających do 2% tłuszczu) świetnie nadają się do posmarowania ich majonezem:

  • Dorsz
  • Morszczuk
  • Mintaj
  • Sandacz
  • Szczupak
  • Tołpyga
  • Panga
  • Miruna
  • Tilapia

Czym jeszcze można poprawić smak smażonej ryby?

Jak widać, odmiana smaku zwykłej ryby, wcale nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Jeśli jednak taka ryba wciąż jest dla was zbyt mdła, poszukajcie innego rozwiązania.

Nic nie robi rybie tak dobrze, jak kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wystarczy ukroić mały plasterek cytrusa i wycisnąć go już po usmażeniu ryby.

Skropiona cytryną ryba zyska nieco ciekawszego smaku i trochę charakteru. Pamiętajcie jednak, że cytryna najlepiej pasuje do ryb smażonych bez panierki.

Z czym jeść smażoną rybę?

Na koniec zastanówmy się, w jakim towarzystwie ryba będzie smakowała najlepiej. Do smażonej ryby pasuje naprawdę mnóstwo dodatków.

Można pokusić się o przyrządzenie angielskiego dania i podanie ryby ze smażonymi kartoflami, czyli po prostu z frytkami.

Z filetem dorsza, miruny czy sandacza, idealnie będą współgrać także ziemniaki w formie tradycyjnego puree z odrobiną masła.

Przeciwwagą dla delikatnej ryby i łagodnych ziemniaków, musi być zdecydowana w smaku surówka. Na przykład z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki i jabłka.

Ryba świetnie będzie smakowała także z zielonymi, gotowanymi warzywami, takimi jak fasolka czy brokuł, bez jakichkolwiek węglowodanowych dodatków.