czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?
Adobe Stock
Newsy

Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było smaczniejsze? Wstawcie je do wyrośnięcia w to nietypowe miejsce

O tym, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła do wyrośnięcia, wiedzą nawet osoby nie mające pojęcia o pieczenia. A jak takie ciasto reaguje na zimno?

Drożdżówki, paszteciki, ciasta, pizze, pierogi – zastosowań ciasta drożdżowego jest naprawdę całe mnóstwo.

Tak samo dużo jest metod i sposobów wyrabiania ciasta drożdżowego. Począwszy od sposobu przyrządzania zaczynu z drożdży, a skończywszy na jego wyrastaniu.

Zatrzymajmy się więc przy rośnięciu drożdżowego ciasta. Przyjęło się, że ciasto drożdżowe najlepiej i najszybciej rośnie w cieple.

Częściowo to prawda, częściowo nie. Odstawiona pod kaloryfer miska z ciastem drożdżowym rzeczywiście szybko podwoi swoją objętość.

Gorzej ze smakiem. Zbyt wysoka temperatura podczas wyrastania, poskutkuje za bardzo wyczuwalnym smakiem drożdży w cieście.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?

Lepiej więc wybierać więc ciepłe, ale nie za gorące miejsca w domu. A co z rośnięciem ciasta drożdżowego w zimnie?

Taki sposób preferują doświadczeni pizzerzy i eksperci w pieczeniu drożdżowego ciasta.  Odstawione do lodówki ciasto rośnie bardzo powoli, ale po wyrośnięciu i wypieczeniu smakuje naprawdę doskonale.

Wystarczy więc po zakończeniu wyrabiania ciasta uformować z niego kulę, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Będziecie zachwyceni efektami nazajutrz!

Przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania)
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki ciepłej wody lub mleka

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozczyńcie z cukrem.
  2. Mąkę przesiejcie i wsypcie do dużej miski lub garnka.
  3. Podgrzejcie mleko lub wodę.
  4. Do większości mąki dodajcie drożdże, sól i zacznijcie wyrabiać ciasto, dolewając do środka odrobinę ciepłego płynu. Na początku można wyrabiać ciasto łyżką, potem zacznijcie wyrabiać je ręcznie.
    Odrobinę mąki zostawcie do podsypania na późniejszym etapie.
  5. Kiedy ciasto zacznie być coraz bardziej gładkie, dodajcie do niego olej.
  6. Wyrabiajcie ciasto przez ok. 10 min do uzyskania gładkiej, elastycznej struktury.
  7. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. jedną godzinę w dość ciepłe miejsce lub do lodówki na dłuższy czas.
  8. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  9. Gotowe, wyrośnięte ciasto nadaje się do nadziewania, wałkowania i wypiekania drożdżowych spodów.
  10. Czas pieczenia tak przygotowanego ciasta waha się zależności od grubości pieczonego ciasta. Jeśli użyjecie ciasto np. do pieczenia w miarę cienkiej pizzy, powinno wystarczyć ok. 20 min. w temp. 180 st. C.
ciasto drożdżowe wyrabianie
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?
Wyrabianie ciasta drożdżowego wymagają wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim cierpliwości. Oto nasze wskazówki.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie drożdżowe wypieki waszych babć są najbardziej pulchne, najdelikatniejsze? Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Panie domu z długim stażem, po prostu spełniają siłą rzeczy trzy podstawowe warunki powodzenia drożdżowego wypieku. O cieście drożdżowym nasze babunie wiedzą wszystko. To oczywiście bierze się z tego, ile już razy przyszło im je wyrabiać. Ciasto drożdżowe bez obaw To z kolei przekłada się na stoicki spokój i olbrzymie pokłady cierpliwości. Babcie wiedzą, że ciasto potrzebuje czasu i ten czasu mu zapewniają. Nie oznacza to jednak, że młodzi adepci sztuki piekarskiej, są z góry skazani na niepowodzenie, jeśli chodzi o pieczenie ciast drożdżowych. Jeśli będziecie wypełniali wszystkie wskazówki, które poniżej przedstawimy, ciasto powinno udać się bez problemu. Pieczenie „drożdżówek” to nie fizyka kwantowa czy jądrowa. Wszystkie tajniki pieczenia ciast na drożdżach prędzej czy później będą do przyswojenia. Kilka zastrzeżeń Przed tym jak opowiemy wam co nieco o tym, jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe, potrzebnych będzie parę zastrzeżeń. Po pierwsze. Ciasto drożdżowe nierówne drugiemu ciastu drożdżowemu. Wiele zmienia się w zakresie przygotowania w zależności od tego, czy pieczemy np. wypieki słodkie czy wytrawne. Po drugie. Nie ma z góry określonych proporcji na ciasto drożdżowe. Składniki będą się od siebie różniły w zależności od przeznaczania ciasta. To z kolei oznacza, że różniła się będzie także ilość drożdży. Ciasto bardziej „naładowane” składnikami będzie wymagało dodania większej ilości drożdży. Po trzecie. Ilość drożdży, a także ilość mąki i innych składników będzie zależała od tego, ile ciasta chcecie przyrządzić,...

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?
Adobe Stock
Newsy
Jak wyrabiać ciasto drożdżowe? Ten trik znają tylko wasze babcie. Nie zastąpi tego żaden robot kuchenny
Idealne ciasto drożdżowe to przede wszystkim takie zrobione własnoręcznie, bez robota kuchennego. Jego wyrabianie do perfekcji opanowali tylko nieliczni.

Drożdżówki, rogaliki, pączki, placki drożdżowe - jak tu ich nie kochać? Najlepiej smakują latem - z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców: śliwek, malin, truskawek, jagód czy borówek. Po prostu pycha!  Niestety, większość stroni od ich samodzielnego przyrządzania i decyduje się na sklepowe wypieki. Bowiem zrobienie idealnego ciasta drożdżowego w świecie cukierniczym, wciąż uważa się za sztukę. Wyrobione przy pomocy robota kuchennego, często nie nadaje się do jedzenia. Dlaczego? Robot kuchenny nie zastąpi waszych dłoni Możecie nam wierzyć lub nie, ale żaden robot kuchenny nie jest w stanie zastąpić ruchu i ciepła waszych dłoni. To właśnie te dwie kwestie są kluczowe przy wyrobie idealnego ciasta drożdżowego. Oczywiście, ważne są również składniki i ich temperatura, a także czas pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego potrzebujecie świeżych drożdży, mleka, wody, jajek, mąki pszennej, oleju, cukru oraz soli. Wszystkie składniki, oprócz mleka i wody, powinny mieć temperaturę pokojową. Jest to szczególnie ważne w przypadku jajek. Pamiętajcie, by wyjąć je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed zrobieniem ciasta. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Drożdże rozpuśćcie w ciepłym mleku, a następnie dodajcie do nich olej oraz cukier i wymieszajcie. W dużej misce umieśćcie mąkę, jajka, sól oraz wystudzone drożdże. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni.  Rozpocznijcie od bardzo delikatnego mieszania ręką wszystkich składników. Kiedy te zaczną kleić się do dłoni to znak, że ciasto należy zacząć intensywnie wyrabiać. Jeśli tak się jednak nie dzieje, dolejcie do niego odrobinę ciepłej wody. Ruch waszych dłoni musi być naprawdę dynamiczny, tak aby nabić w ciasto jak najwięcej powietrza....

czy można mrozić ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Czy można zamrozić surowe ciasto drożdżowe? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Pandemia sprawiła, że Polacy chętniej zaczęli mrozić pieczywo. A słyszeliście może już o mrożeniu drożdżowego ciasta?

Rogaliki, bułki, pączki, bochenki chleba… Tę listę można wymieniać niemal w nieskończoność. Czymże byłoby nasze życie bez drożdżowych wypieków? Takich scenariuszy nawet nie powinno się kreślić. Pieczywo i słodkości wypiekane na drożdżach są naszym narodowym dobrem! W czasie pandemii Polacy wrócili do pieczenia Ze względu na pandemię koronawirusa, wielu Polaków wróciło do pieczenia chleba we własnym zakresie, w domu. Świadczą o tym twarde dane. Raporty Głównego Urzędu Statystycznego i innych ośrodków badawczych mówią choćby o tym, że wzrosła sprzedaż mąki, olejów, mleka – wszystkiego, czego potrzeba do wypieku chleba. W czasie największych obostrzeń i zamknięcia gospodarki, z półek sklepowych w ekspresowym tempie znikał nie tylko papier toaletowy, ale także drożdże. Na pewno przypominacie sobie te obrazki. Polacy na nowo pokochali wypieki z ciasta drożdżowego i w najlepsze oddają się nadal sztuce jego wyrabiania. Jak właściwie przyrządzić ciasto drożdżowe? Ciasto drożdżowe uchodzi za niezbyt łatwe w przygotowaniu, ale wystarczy krótka praktyka, by przekonać się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Kluczem do powodzenia przy wyrobie ciasta drożdżowego, jest zastosowanie odpowiedniej ilości składników w odpowiedniej temperaturze. Ważne jest także to, by wyrabiać ciasto dostatecznie długo, by do jego wnętrza dostały się pęcherzyki powietrza, odpowiedzialne za pulchność wypieku. By ciasto nie było za ciężkie, należy ostrożnie postępować z dosypywaniem do niego mąki. Zagniatanie ciasta może być z tego powodu na początku prawdziwym testem na cierpliwość. Więcej o tym jak właściwie przyrządzić ciasto drożdżowe przeczytacie w jednym z naszych innych tekstów. Wystarczy kliknąć tutaj:  Jak prawidłowo...

Przepis siostry Anastazji na ciasto drożdżowe. Nie uwierzycie, ile drożdży dodaje słynna kucharka
Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na ciasto drożdżowe. Nie uwierzycie, ile drożdży dodaje słynna kucharka
Szukacie przepisu na uniwersalne, słodkie ciasto drożdżowe? Receptura od siostry Anastazji jest wprost idealna!

Siostra Anastazja Pustelnik to chodząca skarbnica wiedzy kulinarnej. Gotowanie i pieczenie ma w małym palcu. Wiele lat służby z klasztornej kuchni zaowocowało książkami kucharskimi, które sprzedały się w milionach egzemplarzy. A w tych książkach znaleźć można prawdziwe perły. Jak choćby ten unikalny przepis na ciasto drożdżowe. Ile drożdży użyć do ciasta drożdżowego? Zwróćcie uwagę na ilość drożdży na liście składników. Wydaje się, że 10 dag drożdży to naprawdę słuszna porcja. Technicznie zwykle 100 dag waży cała kostka! Skąd tak wielka dawka drożdży? Wszystko to spowodowane jest naddatkiem w postaci innych składników. Przyjęło się, że „chude” ciasto drożdżowe na 1 kg mąki wymaga zaledwie 20 g świeżych drożdży. Dawka wzrasta wraz dodatkami. A tych w przepisie siostry Anastazji nie brakuje. Pół tuzina kurzych żółtek, naprawdę dużo cukru i niemało tłuszczu… Taki zestaw potrzebuje dużo „wspomagaczy” w postaci aktywnych drożdży, by móc spokojnie wyrosnąć. Przepis na ciasto drożdżowe według siostry Anastazji  Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży Pół kostki masła lub margaryny Pół szklanki cukru 2 szklanki mleka 5-6 żółtek Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiejcie i wsypcie do naczynia. Do pół szklanki w miarę ciepłego mleka dodajcie 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszajcie zaczyn na jednolitą masę. Odstawcie rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzyjcie z resztą cukru. Roztopcie masło lub margarynę na ogniu. Do przesianej mąki dodajcie rozczyn, żółtka, sól i pozostałe mleko. Wyrabiajcie ciasto dość długo i dokładnie. Gdy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodajcie rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiajcie ciasto tak, by było elastyczne i sprężyste....