Drożdżówki, paszteciki, ciasta, pizze, pierogi – zastosowań ciasta drożdżowego jest naprawdę całe mnóstwo.

Tak samo dużo jest metod i sposobów wyrabiania ciasta drożdżowego. Począwszy od sposobu przyrządzania zaczynu z drożdży, a skończywszy na jego wyrastaniu.

Zatrzymajmy się więc przy rośnięciu drożdżowego ciasta. Przyjęło się, że ciasto drożdżowe najlepiej i najszybciej rośnie w cieple.

Częściowo to prawda, częściowo nie. Odstawiona pod kaloryfer miska z ciastem drożdżowym rzeczywiście szybko podwoi swoją objętość.

Zobacz także:

Gorzej ze smakiem. Zbyt wysoka temperatura podczas wyrastania, poskutkuje za bardzo wyczuwalnym smakiem drożdży w cieście.

Czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?

Lepiej więc wybierać więc ciepłe, ale nie za gorące miejsca w domu. A co z rośnięciem ciasta drożdżowego w zimnie?

Taki sposób preferują doświadczeni pizzerzy i eksperci w pieczeniu drożdżowego ciasta.  Odstawione do lodówki ciasto rośnie bardzo powoli, ale po wyrośnięciu i wypieczeniu smakuje naprawdę doskonale.

Wystarczy więc po zakończeniu wyrabiania ciasta uformować z niego kulę, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Będziecie zachwyceni efektami nazajutrz!

Przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania)
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki ciepłej wody lub mleka

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozczyńcie z cukrem.
  2. Mąkę przesiejcie i wsypcie do dużej miski lub garnka.
  3. Podgrzejcie mleko lub wodę.
  4. Do większości mąki dodajcie drożdże, sól i zacznijcie wyrabiać ciasto, dolewając do środka odrobinę ciepłego płynu. Na początku można wyrabiać ciasto łyżką, potem zacznijcie wyrabiać je ręcznie.
    Odrobinę mąki zostawcie do podsypania na późniejszym etapie.
  5. Kiedy ciasto zacznie być coraz bardziej gładkie, dodajcie do niego olej.
  6. Wyrabiajcie ciasto przez ok. 10 min do uzyskania gładkiej, elastycznej struktury.
  7. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. jedną godzinę w dość ciepłe miejsce lub do lodówki na dłuższy czas.
  8. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  9. Gotowe, wyrośnięte ciasto nadaje się do nadziewania, wałkowania i wypiekania drożdżowych spodów.
  10. Czas pieczenia tak przygotowanego ciasta waha się zależności od grubości pieczonego ciasta. Jeśli użyjecie ciasto np. do pieczenia w miarę cienkiej pizzy, powinno wystarczyć ok. 20 min. w temp. 180 st. C.