ugotowany makaron
AdobeStock
Newsy

Chcecie zamrozić ugotowany makaron? Nie zapominajcie o jednej rzeczy. Bez niej się nie uda

Mrożenie to prawdziwe błogosławieństwo, które ratuje żywność przed psuciem. Uważajcie jednak, by nie popełnić przy nim błędów.

Jakie produkty można zamrażać „na potem” w zamrażarkach? Na szczęście, dla osób lubiących robić duże zapasy, odpowiedź brzmi: prawie wszystkie!

Zamrażalniki najchętniej wykorzystuje się do mrożenia obiadowych porcji mięsa, czy ryb. Oprócz tego  w rachubę wchodzą obowiązkowe porcje warzyw albo gotowe dania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie tylko chleb i ciasta

W okresie pandemii, sklepy zachęcały klientów do zakupu chleba w celu późniejszego zamrożenia. To  rzeczywiście świetny sposób na uniknięcie szybkiego czerstwienia pieczywa.

Oprócz tego, do zamrażarki bez obaw możecie wkładać gotowe dania, które nie zostały zjedzone przez was na obiad, grzyby, ciasta itd.

Inna sprawa, to okres mrożenia danego produktu. Możemy to zobrazować na przykładzie samego mięsa.

Kurczak nadaje się do mrożenia przez 3 miesiące, a wieprzowina nawet przez 6 miesięcy. Warto mieć więc pod kontrolą swój zamrażalnik i regularnie sprawdzać jego zawartość.

Tych produktów nie zamrażajcie

A czego nie mrozić? Tutaj lista jest znacznie krótsza. Sprowadza się głównie do produktów, które po zamrożenia mogą stracić swoją konsystencję i strukturę.

Do takich należą m.in. śmietanowe ciasta, serki twarogowe typu włoskiego, jogurty, majonezy, ale także świeże warzywa sezonowe – np. ogórki i pomidory, a także niektóre owoce.

Oprócz tego, podczas mrożenia niektórych produktów powinniście zachować szczególną czujność. Po to, by po ich rozmrożeniu cieszyć się ich niezmienionym smakiem.

Co z nitkami?

Do takich produktów bez cienia wątpliwości należy makaron. Często zdarza się, że zostaje wam sporo nitek po rosole albo kilka porcji spaghetti, które „nie poszły” z sosem bolońskim.

W lodówce taki makaron szybko się wysuszy i za kilka dni nie będzie się do niczego nadawał.

Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

O skutkach przechowywania makaronu poza lodówką, w temperaturze pokojowej, możecie przeczytać pod tym linkiem: Jedzenie „wczorajszego” ryżu i makaronu jest śmiertelnie niebezpieczne. Rozwija się na nim coś bardzo groźnego dla zdrowia

Słowem – lepiej unikać przechowywania gotowanego makaronu poza lodówką. No chyba, że ktoś silnie prosi się o zatrucie pokarmowe.

Sposób na resztki

Makaron po obiedzie spoczywa w durszlaku, a żaden z domowników nie chce już nawet na niego spojrzeć... Co z robić z tym fantem?

Świetnym rozwiązaniem będzie właśnie mrożenie. Taki makaron nada się perfekcyjnie do późniejszego podgrzania, podsmażenia, a nawet powtórnego odgotowania.

Wszystko to uda się pod warunkiem, że skropicie go małą ilością oliwy przed włożeniem w szczelnym opakowaniu do zamrażarki.

Tłuszcz spowoduje, ze makaron nie poskleja się po rozmrożeniu i zachowa wszystkie swoje właściwości.

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...

Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Po takim czasie nadaje się tylko do wyrzucenia
Adobe Stock
Newsy
Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Po pewnym czasie będzie niebezpieczny dla zdrowia
Spożycie nieświeżego makaronu może przyprawić was o problemy żołądkowe. Podpowiemy wam, jak długo można trzymać ugotowany makaron w lodówce.

Szary, nieapetyczny wygląd wysuszonego, kilkudniowego makaronu skutecznie odstrasza przed jego spożyciem. Skąd jednak dokładnie wiadomo, że danie makaronowe nie nadaje się już do spożycia? Znamy szacunkowe i przybliżone dane na temat tego, jak długo można przechowywać ugotowany makaron. Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Zanim przystąpicie do zapoznania się z naszymi wytycznymi, pierwszą rzeczą przed odgrzaniem starego makaronu, będzie szybka i prosta kontrola jakości. Jeśli makaron wygląda nieładnie i nieapetycznie, a dodatkowo zaczyna pachnieć niezbyt zachęcająco, to pierwszy znak, że z daniem coś jest nie tak. Jeżeli jednak nadal macie wątpliwości co do tego, czy odgrzać obiad sprzed kilku dni, czy szukać składników na coś świeżego, rzućcie okiem na tę listę. Oto szacunkowa długość przechowywania różnych makaronów w lodówce: Ugotowany, domowej roboty makaron z mąki pszennej: 4-5 dni Świeży makaron  kupiony w sklepie po otwarciu opakowania (nieugotowany półprodukt dostępny w sklepowych lodówkach): 1-3 dni Ugotowany makaron pszenny: 3-5 dni Ugotowany makaron z soczewicy, fasoli lub grochu: 3-5 dni Ugotowany makaron bezglutenowy: 3-5 dni Ugotowane tortellini lub inne nadziewane kluseczki: 3-4 dni Lasagne, bologhnese, carbonara i inne makarony ugotowane i wymieszane z sosem:  ok. 2-3 dni Biorąc pod uwagę te szacunkowe dane, pamiętajcie także o tym, że większość z makaronowych dań na pewno nie nada się do spożycia po przekroczeniu jednego tygodnia w lodówce od dnia ugotowania. Jak długo można przechowywać gotowy makaron poza lodówką? Co z makaronami, które „leżakowały” poza lodówką przez dłuższy czas? Niestety zjedzenie gotowego dania, które pozostawało nawet dobę w temperaturze...

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Adobe Stock
Newsy
Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa
Czy mięso mrożone jest gorsze od świeżego? I tak i nie. Świeża żywność zawsze jest najlepsza, ale mrożenie, to najlepsza metoda konserwowania żywności. Jak właściwie przygotować mięso do mrożenia?

Mięso do zamrożenia, przede wszystkim powinno być świeże i dobrej jakości. Jeśli jest paczkowane, nie powinno stracić ważności, jeśli kupowane na wagę, powinno być wyraźnie pierwszej świeżości. Zamrażanie produktów, które tracą ważność, to oczywiście jakiś sposób na uchronienie żywności przed wyrzuceniem, jeśli jednak przewidujecie, że nie zjecie wszystkiego od razu i część chcecie przechować na później, zróbcie to, gdy mięso będzie jeszcze świeże. I odpowiednio je przygotujcie. Podpowiadamy jak. Czy myć mięso przed mrożeniem? Mięsa generalnie nie powinno się myć. Eksperci powtarzają, że mycie mięsa nie powoduje usunięcia wszystkich bakterii, a tylko rozprzestrzenienie ich po kuchni. W internecie można znaleźć wiele filmów animowanych, pokazujących jak bakterie, wraz z rozpryskującą się wodą, pojawiają się wszędzie. Osiadają na desce do krojenia, nożu, a także wszystkich innych przedmiotach, które trzymacie w kuchni. Szczególnie niebezpieczny w tym zakresie jest drób, naszpikowany bakteriami salmonella. Dlatego, gdy przynosicie surowe mięso do domu, powinniście je albo od razu przyrządzić, włożyć do garnka i ugotować rosół, albo od razu zamrozić. Jednak zalecenia to jedno, a codzienne postępowanie – drugie. Wiele osób nic sobie nie robi z  porad i ma tak mocno zakodowane to, że jeśli mięso ma być czyste, to trzeba je umyć, że nie zważając na nic, i tak je myje. W takiej sytuacji należy pamiętać o 1 rzeczy: mięsa przez zamrażaniem nie wolno namaczać! Jeśli już musicie je umyć: przepłuczcie szybko, osuszcie i zamrażajcie. Jak długo przechowywać schłodzone mięso? Mięso schłodzone to zarówno to, które przechowujecie w lodówce, w 4-8 st. Celsjusza, jak i to, które jest zamrożone w bardzo niskiej temperaturze....

Mrożenie rosołu
Newsy
Jak prawidłowo mrozić rosół? Ta metoda jest najlepsza. Znaliście ją?
Zobaczcie jak robić to prawidłowo, żeby nie tracić jego cennych właściwości.

Rosół to zupa, którą wielu z was pewnie mogłoby jeść na okrągło. Smakuje prawie każdemu i jada się go w Polsce naprawdę często. Niestety, zupę tę robi się bardzo długo. Macie czasem ochotę na rosół i chcielibyście natychmiast ja zaspokoić? Zdarza wam się, że zrobicie za duży gar rosołu i ciężko jest go zjeść, zanim się zepsuje? Sprawdźcie, czy dobrym pomysłem jest mrożenie rosołu i jak robić to właściwie. Przechowywanie rosołu Rosół, który nie jest przechowywyany w lodówce, dość szybko się psuje. Wywar mięsny to idealne miejsce rozwoju bakterii. Co zrobić, żeby móc cieszyć się jego smakiem na dłużej bez konieczności gotowania małych porcji, które zajmuje zawsze dużo czasu? Okazuje się, że świetnym pomysłem jest mrożenie rosołu! Nie traci on swoich właściwości smakowych ani zdrowotnych. Jak mrozić rosół, by zachować jego właściwości? Najlepiej zamrozić jest rosół jak najszybciej po jego ugotowaniu. Jeśli przeczuwacie, że macie za dużą porcję, od razu po przestudzeniu wydzielcie część do zamrożenia. Rosół wlejcie po prostu do odpowiednich pojemników, szczelnie zamknijcie i włóżcie do zamrażalnika. Sposoby mrożenia rosołu Są trzy sposoby mrożenia rosołu: W postaci gotowej zupy – zamrażajcie po prostu porcję rosołu, którą możecie odgrzać i zjeść ze świeżo ugotowanymi dodatkami Porcja rosołu z makaronem –świeżo ugotowany makaron będzie pewnie smaczniejszy, ale takie zamrażanie rosołu też jest możliwe Zamrażanie skondensowanego bulionu – specjalne zagęszczenie rosołu przed zamrożeniem, aby jego smak był wyraźniejszy i zajmował mniej miejsca w lodówce. Możecie odparować więcej wody z rosołu do zamrożenia, a przed jego zjedzeniem po prostu rozcieńczyć zupę wrzątkiem W czym...