Nauka nie ma co do tego wątpliwości. To właśnie te organy wewnętrzne decydują o stanie układu immunologicznego. Kłopoty z jelitami mogą przyczyniać się do poważnych problemów zdrowotnych. Warto mieć to na uwadze.

Dlaczego warto dbać o jelita?

Utrzymywanie jelit w dobrym stanie, bez złogów, pasożytów i toksyn powinno być priorytetem na drodze do zdrowia.

Złogi są niczym innym, jak tworami zbudowanymi z substancji mineralnych, które nie ulegają rozpuszczaniu w wodzie. Sposobów na walkę ze złogami w jelitach należy upatrywać w medycynie naturalnej. Na przykład w diecie św. Hildegardy.

To właśnie na ta święta Kościoła Katolickiego jest patronką jednego z odłamów medycyny opartej na ziołach. Jedną z pozycji w diecie św. Hildegardy jest mus z gruszek z ziołami, który pomaga w walce ze wspomnianymi złogami i pleśnią w jelitach.

Zobacz także:

Ile łyżeczek musu gruszkowo-ziołowego trzeba zjeść dziennie?

Aby go przygotować, niezbędna będzie wizyta w sklepie zielarskim i zakup specjalnej mieszanki ziół. W jej składzie powinny się znaleźć takie zioła jak:

  • wszewłoga górska,
  • korzeń galgantu,
  • korzeń lukrecji,
  • cząber ogrodowy.

Aby uzyskać najlepsze efekty, powinno się mus gruszkowy z ziołami i miodem jeść codziennie. Nie od dzisiaj wiadomo, że systematyczność daje najlepsze efekty. Czasem wystarczy mała rzecz, ale wykonywania regularnie może dać zaskakujące rezultaty.

Wystarczy 1 łyżka musu codziennie, by odczuć różnicę. Jeśli chcecie, by kuracja ziołowo-gruszkowa zaczęła działać szybciej, najlepiej będzie, gdy:

  • 1 małą łyżeczkę musu zjecie z herbatą przed śniadaniem,
  • 2 łyżeczki w południe,
  • 3 łyżeczki musu wieczorem.

Przepis na mus gruszkowo-ziołowy na oczyszczenie jelit

Składniki:

  • 50 dag gruszek
  • 3 łyżki klarownego miodu
  • ok. 30 g ziół z wszewłogą górską, korzeniem galgantu, korzeniem lukrecji i cząbrem ogrodowym (mieszanki dostępne do kupienia w sklepach zielarskich)

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierzcie ze skórki, pozbawcie ich gniazd nasiennych.
  2. Gotujcie gruszki w garnku lub na patelni bez dodatku wody.
  3. Gdy zmiękną, zmiksujcie je w blenderze z miodem i ziołami.
  4. Przygotujcie słoiczki. Jeśli nie dysponujecie nowymi, wyparzcie słoiki i pokrywki wrzątkiem.
  5. Nakładajcie gotowy mus do słoiczków.