Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu
Gotujmy.pl
Newsy

Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu

Botwinka ze słoika to idealna baza na barszcz czerwony lub ukraiński. Sezon na botwinę zaczyna się od maja – nie zapomnijcie przyrządzić jej zapasów na później, by móc cieszyć się botwinką przez cały rok.

Ten przepis na botwinkę do słoików posłuży wam do zrobienia całorocznej bazy do zup. Barszcz czerwony czy ukraiński smakuje i wygląda perfekcyjnie, gdy pływają w nim nie tylko kawałki buraka, ale też jego łodygi i zielona botwinka. Dlaczego nie cieszyć się smakiem botwiny przez cały rok? Wystarczy zrobić łatwe i proste przetwory z botwinki do słoiczków. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na botwinkę do słoików

Pamiętajcie, żeby kupić botwinę, nie boćwinę. Tak przygotowana botwinka ze słoika nada się też do chłodnika z botwiny - kto powiedział, że nie możecie go jadać przez cały rok?

Składniki:

  • Botwinka razem z listkami
  • Sól do smaku
  • Odrobina cukru
  • Sok z cytryny lub ocet
  • Woda
Zobacz także
Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki

Chłodnik z botwinki. Przepis na pyszną zupę z botwiny, ogórka i rzodkiewki 

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Przygotowanie:

  1. Młode buraczki z liśćmi przebierzcie i dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą.
  2. Obierzcie buraki ze skórki i pokrójcie. Tak samo postępujcie z łodygami i liśćmi – postarajcie się, żeby wszystkie kawałki były podobnej wielkości (ok. 3-4 cm).
  3. Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą i doprawcie solą i odrobiną cukru.
  4. Gotujcie buraczki ok. 15 min.
  5. Pod koniec gotowania dodajcie do środka łyżkę soku z cytryny lub octu.
  6. Przełóżcie ugotowaną botwinkę do czystych słoiczków i szczelnie zamknijcie.
  7. Pasteryzujcie przez ok. 10-15 min.
  8. Po zapasteryzowaniu postawcie słoiczki do góry dnem.
  9. Tak przygotowana botwinka będzie nadawała się idealnie do czerwonego barszczu lub innej potrawy na bazie buraków.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Sprawdźcie też, jak szybko ugotować zwykłe buraki i co zrobić, żeby ugotowane buraczki nie straciły koloru podczas gotowania.

Czytaj także:

Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
Pyszna zupa z botwinką i jajkiem poleca się na obiad! Przyrządzicie ją z tego przepisu.

Gdy zaczyna się sezon na botwinkę, nie sposób nie wykorzystać jej do zrobienia pysznej zupy! Z dodatkiem śmietany, koperku, jajek i młodych ziemniaków smakuje doskonale. Do zrobienia klasycznej botwinki wykorzystajcie świetny przepis autorstwa bogusia82, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Botwinka z jej receptury wygląda tak smacznie, że trudno jej się oprzeć! Pomysł na botwinkę Z botwinki przygotujecie smaczną zupę, ale nie tylko! Wykorzystać można ją na wiele ciekawych sposobów: Botwinka ze słoika – wiedzieliście, że botwinkę można marynować? Przyda się wam później na przykład do zrobienia chłodnika . Duszona botwinka – tak przygotowana botwinka świetnie smakuje z kaszą i mięsem. Botwinka przyda się wam nawet do przyrządzenia farszu do pierogów ruskich ! Gdy będziecie w sklepie, musicie być jednak uważni – nie pomylcie botwiny z boćwiną , ponieważ to dwie różne rzeczy! Przepis na botwinkę z jajkiem Do przygotowania pysznej botwinki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 pęczki botwiny Pół pęczka świeżego koperku Pół szklanki śmietany 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu 5 jajek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do zimnej wody i ugotujcie na twardo. Botwinkę oczyśćcie z liści. Obierzcie buraczki i pokrójcie bardzo drobno. Przełóżcie do garnka, zalejcie bulionem warzywnym i zagotujcie. Gotujcie następnie do miękkości. Uważajcie, żeby botwinka się nie rozgotowała! Gdy botwinka już się ugotuje, zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie łyżkę octu, zamieszajcie i odstawcie na chwilę – dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru. Rozmieszajcie z wodą 2 łyżki mąki pszennej, a po chwili...

Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy
Newsy
Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy
Czy boćwina to to samo, co botwina? Moglibyście się zdziwić!

Boćwina czy botwina? Pewnie nie raz słyszeliście obie te nazwy i  zastanawialiście się, jaka jest między nimi różnica. Okazuje się, że dość znacząca! Choć zarówno „boćwina”, jak i „botwina” odnoszą się do buraków, to wcale nie znaczą tego samego. Sprawdźcie znaczenie tych słów! Czym jest boćwina? Słowem „boćwina” określa się po prostu liście pewnej odmiany buraków – buraka liściastego. Mogliście też spotkać się z nazwami mangold, kapusta rzymska, bietola albo burak szpinakowy, jednak wszystkie oznaczają to samo warzywo. Jego liście są bardzo duże, soczyste i mięsiste. Wyróżnia się dwa rodzaje boćwiny: liściastą i łodygową . Liściasta ma bardzo duże liście i krótkie łodygi, a łodygowa odwrotnie – grube i długie łodygi oraz małe liście. Oba te elementy są jadalne i świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek, a nawet gołąbków! Pamiętajcie tylko o tym, że bulwy buraka liściastego są niejadalne i nie można z nich zrobić zupy. Co to jest botwina? „Botwina” to określenie liści i korzeni młodych buraków ćwikłowych. Korzenie botwiny są bardzo smaczne i delikatne, podobnie zresztą jak liście, które w porównaniu z boćwiną są o wiele mniejsze i delikatniejsze. Z botwinki można robić sałatki oraz znaną wszystkim zupę botwinkę ! Zróbcie ją z poniższego przepisu. Przepis na botwinkę Do przygotowania zupy z botwiny potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Litr bulionu Pół kilograma młodych ziemniaków 1 pęczek botwinki z buraczkami Pół pęczka koperku 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Umyjcie botwinkę i odetnijcie liście od buraków....

Poprawia wzrok, wzmacnia kości, zapobiega anemii. Jedyna okazja w roku żeby ją jeść
Adobe Stock
Newsy
Poprawia wzrok, wzmacnia kości, zapobiega anemii. Jedyna okazja w roku żeby ją jeść
Jak ją jeść i dlaczego warto? Zdradzamy tajemnice tego wiosennego warzywa. Lubicie jeść ją wiosną?

To warzywo, które jest tak krótko dostępne, że jego entuzjaści wiedzą, że trzeba się go najeść na wiosnę, bo potem szansy na to już nie będzie. Botwina jest wczesną formą buraka ćwikłowego. Zbiera się ją gdy buraki są jeszcze bardzo młode i mają drobne korzenie i świeże, soczyste liście. Botwina jest etapem botanicznym, przez który przechodzi burak podczas wzrostu. Potem rozrastają się korzenie – czyli właściwie buraki, a ich naziemna część właściwie przestaje być zdatna do jedzenia. Dlaczego warto jadać te młody formy buraków? Wartości zdrowotne botwiny W tym młodym warzywie znajduje się wiele witamin: A, C, K i witaminy z grupy B. Znajdziecie w nim także luteinę – silny antyoksydant, ważny dla utrzymania zdrowia oczu i dobrego wzroku. Botwina zawiera wiele minerałów, w tym, podobnie jak buraki – żelazo. Ten pierwiastek wzmocniony witaminą C jest stosowany w profilaktyce niedokrwistości oraz w leczeniu anemii. W botwinie znajduje się także dużo wapnia, ważnego dla utrzymania zdrowego kośćca oraz potasu, dzięki któremu serce działa sprawnie. Z kolei zielony barwnik – chlorofil, ma silne działanie antyoksydacyjne i rutynę o udowodnionym działaniu antyalergicznym, antywirusowym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Jak należy poprawnie mówić botwina czy botwinka? Botwina to roślina we wczesnym stadium uprawy buraka. Z kolei botwinka to nazwa potrawy – zupy, którą przyrządza się z botwiny. Do gotowania botwinki warto jest dodać marchewkę i dojrzały korzeń buraka. Dzięki marchewce smak bulionu będzie pełniejszy, a dzięki dodatkowi buraka, zupa będzie miała głęboki buraczany kolor. Poza wspomnianymi dwoma dodatkami, gwiazdą i głównym składnikiem zupy jest botwina. Drobne korzonki należy je dokładnie opłukać z ziemi i oskrobać. Do tego naziemną...

Barszcz ukraiński na botwince. Naprawdę przepyszny
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Barszcz ukraiński na botwince. Przepis krok po kroku
W okresie wiosennym najlepszą zupą na lekki obiad jest barszcz ukraiński przygotowany na młodej botwince. Wówczas jest idealnie delikatny, a jednocześnie aromatyczny. Barszcz ukraiński na botwince jest banalnie prosty.

Barszcz ukraiński według tradycyjnego przepisu jest przygotowywany z buraków, jednak wiosną i latem spokojnie można zastąpić je młodą botwinką. Niektórzy przyznaliby, iż w takiej wersji jest jeszcze lepszy. To świetny pomysł na szybki obiad, który z pewnością podbije kubki smakowe bliskich. Barszcz ukraiński na botwince Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, należy przygotować zaledwie kilka składników, takich jak wywar mięsno-warzywny, ziemniaki, buraki bądź botwinkę, fasolę oraz kwaśną śmietanę. Z tych produktów można wyczarować pyszne danie, które idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni. Dodatek śmietany idealnie równoważy całość. Przepis na barszcz ukraiński na botwince Składniki: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki młodej botwinki 200 ml soku z buraków 300 g fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól pieprz Przygotowanie: Fasolę przełóżcie do miski i zalejcie ją zimną wodą, aby cała znalazła się pod jej powierzchnią. Zostawcie ją tak na minimum 12 godzin. Najlepiej jest je odstawić do moczenia dzień wcześniej. Następnego dnia, fasolę wraz z wodą przełóżcie do garnka oraz dodajcie dwie szklanki świeżej. Całość gotujcie przez 30 minut. Porcję rosołową opłuczcie, włóżcie ją do garnka. Mięso zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody. Gotujcie je przez 10 minut, w międzyczasie z wierzchu zbierajcie pojawiającą się szumowinę. Marchewkę oraz pietruszkę obierzcie ze skórek, a następnie pokrójcie je w niewielką kostkę. Pokrojone warzywa dodajcie do gotującego się wywaru mięsnego. Wszystko gotujcie kolejne 10 minut. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do drugiego garnka. Zalejcie je zimną wodą. Gotujcie je przez 15 minut do...