Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu
Gotujmy.pl
Newsy

Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu

Botwinka ze słoika to idealna baza na barszcz czerwony lub ukraiński. Sezon na botwinę zaczyna się od maja – nie zapomnijcie przyrządzić jej zapasów na później, by móc cieszyć się botwinką przez cały rok.
Hubert Rój
kwiecień 21, 2021

Ten przepis na botwinkę do słoików posłuży wam do zrobienia całorocznej bazy do zup. Barszcz czerwony czy ukraiński smakuje i wygląda perfekcyjnie, gdy pływają w nim nie tylko kawałki buraka, ale też jego łodygi i zielona botwinka. Dlaczego nie cieszyć się smakiem botwiny przez cały rok? Wystarczy zrobić łatwe i proste przetwory z botwinki do słoiczków. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na botwinkę do słoików

Pamiętajcie, żeby kupić botwinę, nie boćwinę. Tak przygotowana botwinka ze słoika nada się też do chłodnika z botwiny - kto powiedział, że nie możecie go jadać przez cały rok?

Składniki:

  • Botwinka razem z listkami
  • Sól do smaku
  • Odrobina cukru
  • Sok z cytryny lub ocet
  • Woda

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Młode buraczki z liśćmi przebierzcie i dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą.
  2. Obierzcie buraki ze skórki i pokrójcie. Tak samo postępujcie z łodygami i liśćmi – postarajcie się, żeby wszystkie kawałki były podobnej wielkości (ok. 3-4 cm).
  3. Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą i doprawcie solą i odrobiną cukru.
  4. Gotujcie buraczki ok. 15 min.
  5. Pod koniec gotowania dodajcie do środka łyżkę soku z cytryny lub octu.
  6. Przełóżcie ugotowaną botwinkę do czystych słoiczków i szczelnie zamknijcie.
  7. Pasteryzujcie przez ok. 10-15 min.
  8. Po zapasteryzowaniu postawcie słoiczki do góry dnem.
  9. Tak przygotowana botwinka będzie nadawała się idealnie do czerwonego barszczu lub innej potrawy na bazie buraków.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Sprawdźcie też, jak szybko ugotować zwykłe buraki i co zrobić, żeby ugotowane buraczki nie straciły koloru podczas gotowania.

Czytaj także:

Komentarze