Ten przepis na botwinkę do słoików posłuży wam do zrobienia całorocznej bazy do zup. Barszcz czerwony czy ukraiński smakuje i wygląda perfekcyjnie, gdy pływają w nim nie tylko kawałki buraka, ale też jego łodygi i zielona botwinka. Dlaczego nie cieszyć się smakiem botwiny przez cały rok? Wystarczy zrobić łatwe i proste przetwory z botwinki do słoiczków.
Przepis na botwinkę do słoików
Tak przygotowana botwinka ze słoika nada się też do chłodnika z botwiny - kto powiedział, że nie możecie go jadać przez cały rok?
Składniki:
- Botwinka razem z listkami - ok. 1 kg
- Sól do smaku
- Odrobina cukru
- Sok z cytryny lub ocet
- Woda
Przygotowanie:
- Młode buraczki z liśćmi przebierzcie i dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą.
- Obierzcie buraki ze skórki i pokrójcie. Tak samo postępujcie z łodygami i liśćmi – postarajcie się, żeby wszystkie kawałki były podobnej wielkości (ok. 3-4 cm).
- Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą i doprawcie solą i odrobiną cukru.
- Gotujcie buraczki ok. 15 min.
- Pod koniec gotowania dodajcie do środka łyżkę soku z cytryny lub octu.
- Przełóżcie ugotowaną botwinkę do czystych słoiczków i szczelnie zamknijcie.
- Pasteryzujcie przez ok. 10-15 min.
- Po zapasteryzowaniu postawcie słoiczki do góry dnem.
- Tak przygotowana botwinka będzie nadawała się idealnie do czerwonego barszczu lub innej potrawy na bazie buraków.
- Smacznego!
Sprawdźcie też, jak szybko ugotować zwykłe buraki i co zrobić, żeby ugotowane buraczki nie straciły koloru podczas gotowania.