Trudno znaleźć kogoś, komu by nie smakowały placki ziemniaczane. To proste danie jedzą wszyscy od małego! Z cukrem, śmietaną albo gulaszem po węgiersku – zawsze są przepyszne. Do miłośników placków ziemniaczanych należy nawet Anna Lewandowska! Wydawałoby się, że to mało dietetyczne danie i nie jest wskazane, jeśli dbacie o linię. Ania jednak na wszystko ma swoje sposoby! Placki z jej przepisu są bardzo zdrowe i pełne witamin. W dodatku nadają się nawet dla tych, którzy stosują dietę odchudzającą! Te placuszki nie zawierają ani grama oleju – piecze się je w piekarniku. Wypróbujcie świetny przepis Ani Lewandowskiej!
Przepis na placki ziemniaczano-cukiniowe z piekarnika
Takie placki to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych, smażonych w głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 5 ziemniaków
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 1 cebula
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka masła klarowanego
- Koperek
- Zioła prowansalskie
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę obierzcie i posiekajcie bardzo drobno.
- Na patelni rozpuśćcie łyżkę masła klarowanego i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli.
- Ziemniaki, marchewki i cukinie obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Odstawcie na kwadrans. Pamiętajcie o tym, żeby cukinię umyć przed i po obraniu – w przeciwnym razie, może być gorzka i zepsuje cały smak placków!
- Po kilkunastu minutach, gdy warzywa puszczą soki, odlejcie z nich wodę i mocno odciśnijcie.
- Do miski ze startymi warzywami, dodajcie zeszkloną cebulę, wsypcie płatki owsiane i wbijcie dwa jajka. Doprawcie przyprawami i koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszajcie i odstawcie znów na kwadrans, by płatki napęczniały.
- Nastawcie piekarnik na 180 stopni. W tym czasie z masy formujcie placki i ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, wstawcie blachę z plackami. Pieczcie do zrumienienia. Smacznego!