Zdrowie, kiwi, dieta
Adobe Stock
Zdrowie

Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Niesamowicie wzmacnia odporność

Wapń i witamina K to tylko niektóre obecne w kiwi substancje, które pomogą zachować układ kostny w dobrej kondycji na długie lata. w czym jeszcze wzmacnia organizm kiwi?
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

Do podstawowych zalet kiwi można zaliczyć między innymi, szczególnie ważne w okresie jesienno - zimowym, wzmocnienie odporności, skracanie leczenia infekcji, a nawet - pomoc w walce  nowotworami, czy depresją. Serce to jeden z organów, który kiwi podziękuję szczególnie. Głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i E.

Czego jeszcze nie wiesz o kiwi?

W zasadzie nie ma obszaru, w którym kiwi wypada blado i niekorzystnie. Wpływ kiwi docenią na przykład wszyscy, którzy chcą poprawić sylwetkę lub zacząć rzeźbić ciało na lato. Jedna uwaga, która można mieć wpływ na dołączenie kiwi do codziennej diety - to pamięć o tym, że kiwi działa na organizm wychładzająco. Sprawdzi się zatem  doskonale jako dodatek do drugiego śniadania, czy lekka przekąska zamiast podwieczorku. 

Na kaloryczność kiwi kąciki ust również same unoszą się do śmiechu. Jeden średni owoc liczy sobie do 50 kcal. Nieco większy - 100 g zmieści się w 60 kcal i dużej dawce błonnika, aż 2 gramy.

Najzdrowszy owoc świata

Europejczycy mają do czynienia z owocem kiwi dopiero od połowy ubiegłego wieku. Ta krótka znajomość nie przeszkodziła jednak w okrzyknięciu kiwi owocem zdrowia. Nie tylko przez zawarte w kiwi witaminy, ale również - ogrom właściwości usprawniających działanie poszczególnych organów.

Jednym z najbardziej szczególnych zastosowań kiwi jest ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników i co za tym idzie, wspomaganie regeneracji uszkodzonych komórek. W kiwi występuje również glutation, który odpowiada za stopowanie mutacji genów, w tym stopowanie rozwoju jednostki chorobowej.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Na ratunek cukrzykom

Nie trzeba być specjalistą by wiedzieć, że dieta w której ogranicza się cukry pomoże naszemu organizmowi na wielu płaszczyznach. W kiwi znajdziemy inozytol, inaczej alkohol cukrowy. Jego zastosowania odnotowuje się zarówno w leczeniu depresji, jak i wspomaganiu procesów cukrzycowych, przy równoczesnym utrzymywaniu właściwego poziomu cukru we krwi.

Cukrzycy, których dieta jest zazwyczaj ściśle okrojona mogą sobie pozwolić na tego typu przekąskę bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Kiwi docenią także osoby starsze, szczególnie te, którym sen z powiek spędza perystaltyka jelit. Kiwi, dzięki korzystnemu wpływowi na florę bakteryjną układu pokarmowego uwolni z toksyn, wesprze problematyczne wystąpienie biegunki oraz zaparć.

Najzdrowszy owoc świata - kiwi
Adobe Stock

 

Źródło: Onet Gotowanie

Zdjęcie: Adobe Stock

Komentarze
Miód, mleko, czosnek, napar, mikstura
Agnes Kantaruk/Adobe Stock
Zdrowie Zmagasz się z kaszlem? Czas wypróbować najskuteczniejszy sposób naszych babć. Działa cuda
Pandemia koronawirusa nie zwalnia tempa. W czasie zagrożenia COVID-19 nieraz zapominamy o jeszcze jednym groźnym przeciwniku. Sezon grypowy rozpoczął się na dobre, a wraz z nim wciąż dopadają nas takie dolegliwości jak choćby kaszel. Jak sobie z nim radzić? Pora na wypróbowanie starego, niezawodnego babcinego sposobu. To prawdziwe porady na zdrowie!
Hubert Rój
listopad 04, 2020

Nasze babcie musiały radzić sobie z chorobami i infekcjami w nieco innych warunkach niż obecnie. Dlatego też chętnie stosowały się do zasad i prawideł medycyny naturalnej. Domowe syropy, wypróbowane kuracje naparami własnej roboty, czy też regularne płukania gardła - jeżeli cierpicie na kaszel i inne przeziębieniowo-grypowe przypadłości, nie czekajcie. Babcine sposoby na przeziębienie postawiły na nogi już niejednego chorego. Koniecznie wypróbujcie choć jeden z tych niezwykłych przepisów na zdrowie, a przekonacie się, że było warto. Dzisiaj proponujemy słynną miksturę w postaci mleka, miodu i czosnku. Brzmi kontrowersyjnie? Takie połączenia w naszej diecie nie występują co prawda zbyt często, ale czego nie robi się dla zdrowia! Każdy ze wspomnianych składników ma niezwykle korzystne dla naszego organizmu właściwości - zwłaszcza w okresie infekcji, gryp i wirusów. Mleko zawiera witaminę A, która wspiera błony śluzowe, szczególnie narażone na uszkodzenie w sezonie grypowym. Miód to z kolei substancje bakteriobójcze, a także cała masa niezbędnych mikroelementów. Czosnek zaś nie od dziś znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nie bez przyczyny nazywamy go przecież naturalnym antybiotykiem.  Przygotujcie zatem opisaną poniżej miksturę i sprawdźcie na własnej skórze, jak dobrze może wpłynąć na wasze zdrowie.   Mleko z miodem i czosnkiem na kaszel Składniki:  szklanka mleka 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Do gotującego się mleka dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Gotujemy miksturę na wolnym ogniu przez 4 minuty. Do lekko wystudzonej mieszanki dodajemy miód. Taki syrop należy podawać wieczorem, przed snem.    

Przeczytaj