Zdrowie, kiwi, dieta
Adobe Stock
Zdrowie

Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Niesamowicie wzmacnia odporność

Wapń i witamina K to tylko niektóre obecne w kiwi substancje, które pomogą zachować układ kostny w dobrej kondycji na długie lata. w czym jeszcze wzmacnia organizm kiwi?
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

Do podstawowych zalet kiwi można zaliczyć między innymi, szczególnie ważne w okresie jesienno - zimowym, wzmocnienie odporności, skracanie leczenia infekcji, a nawet - pomoc w walce  nowotworami, czy depresją. Serce to jeden z organów, który kiwi podziękuję szczególnie. Głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i E.

Czego jeszcze nie wiesz o kiwi?

W zasadzie nie ma obszaru, w którym kiwi wypada blado i niekorzystnie. Wpływ kiwi docenią na przykład wszyscy, którzy chcą poprawić sylwetkę lub zacząć rzeźbić ciało na lato. Jedna uwaga, która można mieć wpływ na dołączenie kiwi do codziennej diety - to pamięć o tym, że kiwi działa na organizm wychładzająco. Sprawdzi się zatem  doskonale jako dodatek do drugiego śniadania, czy lekka przekąska zamiast podwieczorku. 

Na kaloryczność kiwi kąciki ust również same unoszą się do śmiechu. Jeden średni owoc liczy sobie do 50 kcal. Nieco większy - 100 g zmieści się w 60 kcal i dużej dawce błonnika, aż 2 gramy.

Najzdrowszy owoc świata

Europejczycy mają do czynienia z owocem kiwi dopiero od połowy ubiegłego wieku. Ta krótka znajomość nie przeszkodziła jednak w okrzyknięciu kiwi owocem zdrowia. Nie tylko przez zawarte w kiwi witaminy, ale również - ogrom właściwości usprawniających działanie poszczególnych organów.

Jednym z najbardziej szczególnych zastosowań kiwi jest ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników i co za tym idzie, wspomaganie regeneracji uszkodzonych komórek. W kiwi występuje również glutation, który odpowiada za stopowanie mutacji genów, w tym stopowanie rozwoju jednostki chorobowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na ratunek cukrzykom

Nie trzeba być specjalistą by wiedzieć, że dieta w której ogranicza się cukry pomoże naszemu organizmowi na wielu płaszczyznach. W kiwi znajdziemy inozytol, inaczej alkohol cukrowy. Jego zastosowania odnotowuje się zarówno w leczeniu depresji, jak i wspomaganiu procesów cukrzycowych, przy równoczesnym utrzymywaniu właściwego poziomu cukru we krwi.

Cukrzycy, których dieta jest zazwyczaj ściśle okrojona mogą sobie pozwolić na tego typu przekąskę bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Kiwi docenią także osoby starsze, szczególnie te, którym sen z powiek spędza perystaltyka jelit. Kiwi, dzięki korzystnemu wpływowi na florę bakteryjną układu pokarmowego uwolni z toksyn, wesprze problematyczne wystąpienie biegunki oraz zaparć.

Najzdrowszy owoc świata - kiwi
Adobe Stock

 

Źródło: Onet Gotowanie

Zdjęcie: Adobe Stock

Pomidor i ogórek
Pixabay/Christine Sponchia
Zdrowie Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Jest wiele mitów. Większość była w błędzie
 
Niektóre połączenia warzyw i owoców nie mają żadnych wartości odżywczych. Tak głosi pogląd. Inny, wręcz przeciwnie. W końcu, czy warto dbać o właściwe połączenia produktów?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

Ogórek i pomidor. Na pozór dwa, zdrowe, polskie warzywa. Co się stanie, jeśli połączymy je w jednym daniu, śniadaniowych kanapkach, czy w bogatszej wersji mizerii?  Po sieci na temat jedzenia krąży wiele mitów. Jeden z nich dotyczy połączenia ogórka z pomidorem. To jeden z tych mitów, które są co chwila odświeżane i mają się całkiem dobrze. Niestety, nie ma w nim nawet małej części prawdy.  Takiego typu informacje najczęściej zasilają strony kolorowych gazet, na nieszczęście, tych z niesprawdzoną treścią. Nie trzeba się nimi sugerować. Zawsze warto jednak pytać. Radą służą dietetycy, lekarze, ale i portale pełne kulinarnej wiedzy. Gotujmy.pl to jeden z nich. To tylko mit Bywa, że mity opierają się na pewnych naukowych zagadnieniach, lecz przełożonych w niefortunny sposób. Nie istnieje bowiem racjonalny powód, by unikać połączenia pomidora z ogórkiem. Zakaz, który krąży po sieci, jest nawet bardziej komiczny. Mit dotyczący łączenia pomidora i ogórka dotyczy rozkładu witaminy C . Ogórek ma w swoim składzie enzym, który ową witaminę rozkłada. Pomidor za to jest bogaty w witaminę C. Nawet jeśli doszłoby do takiej reakcji, musi minąć odpowiednio długa ilość czasu. Dodatkowo nawet jeśli do takiej reakcji dojdzie, nie wytworzą się żadne szkodliwe dla zdrowia i życia substancje. Najgorsze co może nas spotkać, to utrata częściowej zawartości witaminy C w pomidorze. Choć jest to wyjście mało prawdopodobne. Warzywne bonusy Pomidor sam w sobie nie jest na piedestale, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Dużo więcej ma jej papryka, pietruszka, czy cebula. Pomidor jest za to warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach znajdziemy tylko 22 kcal.  To również bogate źródło potasu, beta-karotenu. Pomidory zawierają też korzystny...

Przeczytaj
Avokado
Unsplash/Thanti Nguyen
Newsy Lekarze ostrzegają. Awokado może być bardzo niebezpieczne
Awokado można jeść samo lub w postaci dodatku do lekkiej sałatki. Jest bardzo kaloryczne i zarazem zdrowe.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Awokado to smaczny i tłusty owoc. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można spożywać go  jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole. Pochodzenie  Roślina pochodzi z południowo-środkowego Meksyku. Jest tam masowo hodowana i znana od stuleci. Ze względu na kształt bywa nazywana „jądrem ziemi rosnącym na drzewie”. Takie nazewnictwo wynika jeszcze z jednego, istotnego czynnika.  Awokado to także znany i ceniony afrodyzjak, nazywany „gruszką smaczliwką” albo „gruszką aligatora”. Jest soczyście zielone i można nabyć różne jego odmiany. Idealnie pasuje do wielu dań, szczególnie tych, które starczają na jeden kęs. Ponadto, to szalenie zdrowa roślina. Właściwości awokado Owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm.  Mowa m.in. o kwasie oleinowym, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado to również bogate źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i korzystnie wpływającego na codzienną pracę serca. To również bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeciwutleniacze zawarte w awokado wykazują silne działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Ostre cięcie Mimo wspaniałych właściwości owocu, jedna rzecz powoduje, że awokado kryje w sobie pewne niebezpieczeństwo. Chirurdzy biją na alarm, a wy uważajcie na awokado! Liczba skaleczeń spowodowanych ich krojeniem rośnie w zastraszającym tempie. Krojenie awokado może bowiem poważnie poranić ręce. Na dodatek, uraz spowodowany nieudolnym podejściem do owocu doczekał się nawet...

Przeczytaj
Mini kiwi
Flickr/Leslie Seaton
Newsy Mini kiwi i ich wspaniałe korzyści dla zdrowia i urody. Jedz, a nie pożałujesz
Kiwi wielkości kciuka jest wieloletnim pnączem pochodzącym z Japonii, Chin, Korei i Syberii. Od niepamiętnych czasów cieszy niezwykłymi właściwościami. Chcecie się dowiedzieć o czym mówimy?
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Mini kiwi jest jagodą z gatunku Aktinidia Arguta i jest znana jako mroozodporne kiwi. Do tej pory mini kiwi była uważana za roślinę uprawianą amatorsko. Aktualnie stanowi przyszłościowy owoc z potencjałem sadowniczym. Uprawia się ją między innymi w Europie, USA i Nowej Zelandii. Owoce jak jagody Mini kiwi ma wagę od kilku do kilkunastu gramów. Wielkością są porównywalne do deserowych winogron. Są znacznie mniejsze niż znane na rynku, popularne i słodkie duże kiwi. Pokryte są delikatną, gładką, jadalną skórką. Można je jeść bez obierania wprost z opakowania.  Owoce ze względu na dużą zawartość składników prozdrowotnych są zaliczane do żywności funkcjonalnej. To jedne z najbardziej odżywczych owoców! Wyróżniają się zdolnością do dojrzewania po zbiorze, co jest rzadkością wśród owoców jagodowych. Sama natura Rośliny mini kiwi są odporne na choroby i nie wymagają chemicznych oprysków. Owoce krzewu są zazwyczaj soczyste, słodkie i aromatyczne. Jagody kiwi są także uprawiane jako rośliny ozdobne. Można je znaleźć w dżemach, galaretkach, sałatkach, koktajlach, napojach sportowych i przekąskach. Roślina jakich mało Jagoda kiwi to liściasta roślina, która rośnie nawet do 20 stóp wysokości. Ma kwiaty w kształcie filiżanki, pachnące i kremowo białe. Roślina kwitnie w maju, zmieniając kwiaty w zielono żółtawe owoce. Jej miąższ jest szmaragdowo-zielony z licznymi, maleńkimi, czarnymi nasionami. 125 gramów owoców mini kiwi zawiera 22 gramy węglowodanów, 4 gramy błonnika pokarmowego, 360 mg potasu, 1,5 grama białka, 0,7 grama tłuszczu i 7 mg sodu. Korzyści zdrowotne  Jagoda kiwi słynie z bogactwa składników odżywczych i jest uważana za zdrową przekąskę. Pomaga zmniejszyć...

Przeczytaj
Granat, starzenie się
Brozova/Adobe Stock
Newsy Ten owoc jest pyszny i spowalnia procesy starzenia. Znajdziesz go w każdym supermarkecie
Maseczki, peelingi, ale i aktywny tryb życia i dieta – metod na „odmładzanie” jest wiele. W tym procesie pomóc może nam jeden owoc.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Mowa tutaj o granacie. Ten egzotyczny dla nas owoc uprawiany jest przez ludzi od tysięcy lat. O tym, jak  długo popularny jest granat w ciepłych krajach, świadczy jeden ciekawy fakt. O tym owocu z czerwoną skórką na kartach Biblii wspomina się aż 30 razy! Najwięcej drzew granatowych rośnie właśnie na Bliskim Wschodzie, w Afryce i na Kaukazie. Owoc ten pochodzi jednak z terytorium leżącego dziś między Indiami a Iranem. Najczęstszą metodą spożywania granatu jest wytwarzanie z niego smacznego soku. Oczywiście poza jedzeniem go na surowo. Granat w obecnym stuleciu zawitał na dobre do Europy, ale jego cena w naszych sklepach wciąż pozostawia wiele do życzenia. A szkoda. Dlaczego? Ten niezbyt tani owoc ma  niesamowite właściwości. Według badań szwajcarskich naukowców, owoce granatu hamują proces zaniku mięśni. Utrata masy mięśniowej, która dokonuje się w ludzkim organizmie zwykle po 50. roku życia. Według badaczy to najwyraźniejsza oznaka starzenia. Jakby tego mało, granat zawiera kwas elagowy, który nie tylko hamuje te procesy, ale także pozwala na proces regeneracji komórek. Krótko mówiąc: granat odmładza! Jeść czy nie jeść? Niestety, nie wszystko złoto co się świeci. Szwajcarzy zastrzegają, że nie można przesadzać ze spożyciem granatu i soku z tego owocu. Po pierwsze - może uszkodzić szkliwo naszych zębów. Po drugie – nie jest polecany osobom z dolegliwościami żołądkowymi. To nam chyba jednak nie grozi – nawet jeśli dysponujemy sporym budżetem na owoce egzotyczne, nie zawsze możemy spotkać granaty w naszych lokalnych sklepach. Warto polować na nie także w sezonie. Jakie są więc jeszcze inne zalety granatu? Granat regeneruje komórki organizmu nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz – chodzi tu o skórę. Działa...

Przeczytaj