Jeden z najzdrowszych owoców świata. Niesamowicie wzmacnia odporność zwłaszcza zimą
Flickr
Zdrowie

Jeden z najzdrowszych owoców świata. Niesamowicie wzmacnia odporność

Wapń i witamina K to tylko niektóre obecne w kiwi minerały, które pomogą zachować układ kostny w dobrej kondycji na długie lata. W czym jeszcze wzmacnia nasz organizm niepozorne kiwi?

Do podstawowych zalet kiwi można zaliczyć między innymi, szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, wzmocnienie odporności, skracanie czasu leczenia infekcji, a nawet pomoc w walce  nowotworami czy depresją. Serce to również jeden z organów, który może sporo zawdzięczać jedzeniu tego owocu. Głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i E.

Dlaczego warto jeść kiwi?

W zasadzie nie ma obszaru, w którym kiwi wypada blado i niekorzystnie. Wpływ kiwi docenią na przykład wszyscy, którzy chcą poprawić sylwetkę lub zacząć rzeźbić ciało na lato. Jedna uwaga, która można mieć wpływ na dołączenie kiwi do codziennej diety - to pamięć o tym, że kiwi działa na organizm w pewnym stopniu... wychładzająco. Sprawdzi się zatem  doskonale jako dodatek do drugiego śniadania, czy lekka przekąska zamiast podwieczorku. 

Na kaloryczność kiwi kąciki ust również same unoszą się do śmiechu. Jeden średni owoc liczy sobie do 50 kcal. Nieco większy - 100 g zmieści się w 60 kcal i dużej dawce błonnika, aż 2 gramy.

Zobacz także
Smaczliwka wdzięczna obniża cholersterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?

Smaczliwka wdzięczna obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?

Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce – rozpoczęte

Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce już rozpoczęte

Czy kiwi to najzdrowszy owoc świata?

Europejczycy mają do czynienia z owocem kiwi dopiero od połowy ubiegłego wieku. Ta krótka znajomość nie przeszkodziła jednak w okrzyknięciu kiwi owocem zdrowia. Nie tylko przez zawarte w kiwi witaminy, ale również - ogrom właściwości usprawniających działanie poszczególnych organów ludzkiego ciała.

Jednym z najbardziej szczególnych zastosowań kiwi jest ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników i co za tym idzie, wspomaganie regeneracji uszkodzonych komórek. W kiwi występuje również glutation, który odpowiada za stopowanie mutacji genów, w tym stopowanie rozwoju jednostki chorobowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiwi na depresję, perystaltykę jelit i cukrzycę

Nie trzeba być specjalistą by wiedzieć, że dieta w której ogranicza się cukry pomoże naszemu organizmowi na wielu płaszczyznach. W kiwi znajdziemy inozytol, inaczej alkohol cukrowy. Jego zastosowania odnotowuje się zarówno w leczeniu depresji, jak i wspomaganiu procesów cukrzycowych, przy równoczesnym utrzymywaniu właściwego poziomu cukru we krwi.

Cukrzycy, których dieta jest zazwyczaj ściśle okrojona mogą sobie pozwolić na tego typu przekąskę bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Kiwi docenią także osoby starsze, szczególnie te, którym sen z powiek spędza perystaltyka jelit. Kiwi, dzięki korzystnemu wpływowi na florę bakteryjną układu pokarmowego uwolni z toksyn, wesprze problematyczne wystąpienie biegunki oraz zaparć.

Najzdrowszy owoc świata - kiwi
Adobe Stock

Źródło: Onet Gotowanie

Cierpicie na zaparcia? Zjedzcie wieczorem ten owoc, a rano wypróżnicie się bez problemu (kiwi, przez zawartość polioli)
AdobeStock
Newsy
Cierpicie na zaparcia? Zjedzcie wieczorem ten owoc, a rano wypróżnicie się bez problemu
Zaparcia potrafią naprawdę uprzykrzyć życie. Mamy jednak świetny sposób, który pomoże wam się z nimi uporać. Spróbujecie?

Znalezienie skutecznego sposobu na zatwardzenie jest dla wielu osób bardzo ciężkie. Wiele osób poleca specjalne mikstury , które mają łagodzić zaparcia, inni twierdzą, że najważniejsza jest dieta . Warto wypróbować różne sposoby . Mamy dla was dziś świetną informację. Jeden owoc szczególnie dobrze radzi sobie z zaparciami. Jedzcie go często, a szybko się z nimi pożegnacie. Naturalny sposób na zaparcia Leczenie zaparć warto rozpocząć od naturalnych metod. Jeśli zawiodą, można zgłosić się z tym problemem do lekarza, ale zawsze lepiej jest uniknąć stosowania leków na zaparcia. Jest jeden owoc, który pomaga w tym problemie. Chodzi o kiwi. Kiwi jest dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Błonnik to najważniejsza substancja, jeśli chodzi o zdrowie jelit. Poza tym kiwi zawiera pektyny, które działają jak naturalny lek na zaparcia. Kiwi jest też bogate w poliole, które pobudzają ruchy jelit i ułatwiają wypróżnienie. Jak stosować kiwi na zaparcia? Najlepiej zjedzcie kiwi na kolację. Dzięki temu zwiększycie szanse na to, że rano wypróżnicie się bez problemu. Zjedzcie jedno lub kilka surowych kiwi albo dodajcie je do koktajlu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej wzmocnić działanie kiwi, zróbcie specjalny koktajl na zaparcia. Koktajl z kiwi na zaparcia Przygotujcie te składniki: 2 owoce kiwi Szklanka wody Łyżeczka miodu Garść liści pietruszki Łyżeczka otrębów pszennych Taki koktajl to nie tylko bomba witaminowa (szczególnie pod względem zawartości witaminy C ), ale tez niesamowite źródło błonnika. Możecie wypijać go na kolacje lub o każdej innej porze dnia, jeśli chcecie poradzić sobie na stałe z problemem zaparć. Inne sposoby na zaparcia Nie tylko dieta może...

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd
AdobeStock
Newsy
Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd
Czy można zjeść kiwi w całości ze skórką? To was zaskoczy!

Kiwi to jedno z popularniejszych owoców egzotycznych w Polsce. Ze względu na jego charakterystyczny smak doskonale komponuje się z innymi owocami w sałatce i stanowi ciekawy dodatek do koktajli i drinków. Większość osób obiera kiwi przed zjedzeniem go – czy słusznie? Właściwości zdrowotne kiwi Ciekawi was, skąd właściwie wzięło się kiwi ? Te owoce to tak naprawdę jagody, które rosną na drzewie aktinidia, uprawianym w Azji. Początkowo były znane pod nazwą „chińskie gęsie jagody”, a obecną nazwę kiwi zawdzięcza Nowozelandczykom. Nazwali tak te owoce, nawiązując do występującego w Nowej Zelandii ptaka kiwi. Owoce kiwi są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają bardzo dużo witaminy C oraz antyoksydantów, które działają przeciwstarzeniowo. Znajdują się w nich także bardzo zdrowe kwasy omega-3 i luteinę , która pozytywnie wpływa na kondycję oczu. Czy można jeść kiwi ze skórką? Wyobrażacie sobie zjeść kiwi ze skórką? Jej chropowata faktura zdecydowanie do tego nie zachęca, jednak okazuje się, że jak najbardziej skórkę od kiwi można, a nawet powinno się jeść! To właśnie w skórce znajduje się najwięcej antyoksydantów i witaminy C, a także błonnika, który odpowiada za prawidłowe trawienie i przemianę materii. A jak zjeść kiwi ze skórką? Należy po prostu pozbyć się włosków, najlepiej za pomocą szczoteczki lub chropowatej część gąbki do mycia naczyń. Dobrze też jest już w sklepie wybierać takie kiwi, które są miękkie i gładkie. Jeżeli natomiast nie przekonuje was perspektywa jedzenia całego kiwi ze skórką, możecie po prostu zblendować je w całości z innymi owocami i zrobić koktajl . Które owoce warto jeść ze skórką? Nie tylko kiwi można zjeść ze skórką! Nadaje...

Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak a w mig odejdzie skórka
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak, a skórka odejdzie w try miga
Obieranie kiwi to niełatwa sprawa. Z pomocą naszego triku pójdzie wam jednak jak z płatka.

Lubicie jeść kiwi, ale macie problem z obraniem tego owocu? Dzięki tej prostej sztuczce obierzecie je w mig. Jak szybko obrać kiwi? Kiwi to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Ludzie na całym świecie pokochali go za jego słodko-ostry smak. Kiwi doskonale się sprawdza jako składnik deserów i owocowych sałatek, ale najczęściej jest jedzone solo. Mimo iż jego włochata skórka jest jadalna, większość osób pozbywa się jej przed zjedzeniem. Jak obrać kiwi nie tracąc przy tym zbyt dużo owocu? Na TikToku pojawił się filmik, na którym możecie zobaczyć ekspresową metodę obierania kiwi. Na początku musicie odkroić końcówki kiwi. Następnie natnijcie owoc na środku i zdejmijcie z niego skórkę za pomocą łyżki. Wsuńcie łyżkę między skórę a miąższ. Obracajcie łyżką, aż uzyskacie pełny obrót. Wybierzcie łyżkę, która najlepiej pasuje do kształtu kiwi. Jeśli macie do dyspozycji naprawdę duże kiwi, użyjcie dużej łyżki, a jeśli jest ono małe, użyjcie małej łyżeczki. Sprawdźcie rozmiar łyżki trzymając ją z boku owocu. Zobaczcie, jak krok po kroku robi to użytkowniczka TikToka. @themomlifevlogs MOM HACK: Fastest way to peel a kiwi. #lifehacks #momhack #foodhacks #learnontiktok #tiktokpartner ♬ BOLD AND BEAUTIFUL - TJ Carter Inne metody na obranie kiwi Jeżeli trik z łyżką was nie przekonał, sprawdźcie inne sposoby na szybkie obranie kiwi. Obieraczką do warzyw. Odetnijcie oba końce owoców, a następnie obierzcie boki, delikatnie przesuwając obieraczkę, aby nie zmiażdżyć i nie usunąć zbyt dużej części miąższu.  Nożem. Odetnijcie oba końce i połóżcie kiwi na desce do krojenia. Powoli okrążajcie kiwi i usuwajcie skórkę nożem. ...

Obniża ciśnienie i koi serce. Wystarczy jeść je regularnie
Flickr
Newsy
Obniża ciśnienie i koi serce. Wystarczy jeść je regularnie
Ten egzotyczny owoc nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też działa korzystnie na zdrowie. Czego chcieć więcej?

Nadciśnienie tętnicze prowadzące do zawałów i udarów to prawdziwa zmora dzisiejszych czasów. Narodowy Fundusz Zdrowia wylicza, że jest diagnozowane już u co trzeciego Polaka. Prawidłowa dieta jest podstawowym sposobem walki z tą dolegliwością. Są takie produkty, które szczególnie warto wybierać, żeby obniżyć ciśnienie i wzmocnić serce. Takie jak choćby ten owoc. Regularne spożywanie mango pomaga na nadciśnienie Mango to soczyste, tropikalne owoce z dużą pestką. Ich smak jest kwintesencją egzotycznych smaków. Jest owocem coraz bardziej popularnym w Polsce. Skąd się bierze korzystne działanie mango na ciśnienie? Możliwość wyregulowania ciśnienia krwi jest możliwe dzięki składnikom owocu takim jak: błonnik pokarmowy, magnez i potas. Regularne jedzenie mango pomaga zahamować produkcję noradrenaliny, która wywiera ucisk na naczynia krwionośne i utrudnia prawidłowy przepływ krwi. Jeśli w organizmie gromadzi się nadmiar tego związku, rozwija się tzw. nadciśnienie. Nie musicie jeść codziennie wyłącznie mango. Ponieważ podobnie działających owoców jest kilka, zróbcie ich listę i każdego dnia włączajcie do jadłospisu jeden z nich. Inne owoce, które podobnie działają na organizm to: Banan Kiwi Granat Arbuz Borówka Brzoskwinia Truskawka Cytryna Pomarańcza Wartości odżywcze i zdrowotne działanie owoców mango W mango znajdziecie takie witaminy jak A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także miedź, żelazo, beta-karoten i przeciwutleniacze. Oto jak działają jego składniki na organizm: Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na prace jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia uczucie sytości  Witamina A dobrze wpływa na stan skóry i wzrok Witaminy C i E, pełnią rolę antyoksydacyjną, usuwając z organizmu wolne...