
Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Niesamowicie wzmacnia odporność
Do podstawowych zalet kiwi można zaliczyć między innymi, szczególnie ważne w okresie jesienno - zimowym, wzmocnienie odporności, skracanie leczenia infekcji, a nawet - pomoc w walce nowotworami, czy depresją. Serce to jeden z organów, który kiwi podziękuję szczególnie. Głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i E.
Czego jeszcze nie wiesz o kiwi?
W zasadzie nie ma obszaru, w którym kiwi wypada blado i niekorzystnie. Wpływ kiwi docenią na przykład wszyscy, którzy chcą poprawić sylwetkę lub zacząć rzeźbić ciało na lato. Jedna uwaga, która można mieć wpływ na dołączenie kiwi do codziennej diety - to pamięć o tym, że kiwi działa na organizm wychładzająco. Sprawdzi się zatem doskonale jako dodatek do drugiego śniadania, czy lekka przekąska zamiast podwieczorku.
Na kaloryczność kiwi kąciki ust również same unoszą się do śmiechu. Jeden średni owoc liczy sobie do 50 kcal. Nieco większy - 100 g zmieści się w 60 kcal i dużej dawce błonnika, aż 2 gramy.
Najzdrowszy owoc świata
Europejczycy mają do czynienia z owocem kiwi dopiero od połowy ubiegłego wieku. Ta krótka znajomość nie przeszkodziła jednak w okrzyknięciu kiwi owocem zdrowia. Nie tylko przez zawarte w kiwi witaminy, ale również - ogrom właściwości usprawniających działanie poszczególnych organów.
Jednym z najbardziej szczególnych zastosowań kiwi jest ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników i co za tym idzie, wspomaganie regeneracji uszkodzonych komórek. W kiwi występuje również glutation, który odpowiada za stopowanie mutacji genów, w tym stopowanie rozwoju jednostki chorobowej.
Na ratunek cukrzykom
Nie trzeba być specjalistą by wiedzieć, że dieta w której ogranicza się cukry pomoże naszemu organizmowi na wielu płaszczyznach. W kiwi znajdziemy inozytol, inaczej alkohol cukrowy. Jego zastosowania odnotowuje się zarówno w leczeniu depresji, jak i wspomaganiu procesów cukrzycowych, przy równoczesnym utrzymywaniu właściwego poziomu cukru we krwi.
Cukrzycy, których dieta jest zazwyczaj ściśle okrojona mogą sobie pozwolić na tego typu przekąskę bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Kiwi docenią także osoby starsze, szczególnie te, którym sen z powiek spędza perystaltyka jelit. Kiwi, dzięki korzystnemu wpływowi na florę bakteryjną układu pokarmowego uwolni z toksyn, wesprze problematyczne wystąpienie biegunki oraz zaparć.
Źródło: Onet Gotowanie
Zdjęcie: Adobe Stock