Jeden z najzdrowszych owoców świata. Niesamowicie wzmacnia odporność zwłaszcza zimą
Flickr
Zdrowie

Jeden z najzdrowszych owoców świata. Niesamowicie wzmacnia odporność

Wapń i witamina K to tylko niektóre obecne w kiwi minerały, które pomogą zachować układ kostny w dobrej kondycji na długie lata. W czym jeszcze wzmacnia nasz organizm niepozorne kiwi?

Do podstawowych zalet kiwi można zaliczyć między innymi, szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, wzmocnienie odporności, skracanie czasu leczenia infekcji, a nawet pomoc w walce  nowotworami czy depresją. Serce to również jeden z organów, który może sporo zawdzięczać jedzeniu tego owocu. Głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i E.

Dlaczego warto jeść kiwi?

W zasadzie nie ma obszaru, w którym kiwi wypada blado i niekorzystnie. Wpływ kiwi docenią na przykład wszyscy, którzy chcą poprawić sylwetkę lub zacząć rzeźbić ciało na lato. Jedna uwaga, która można mieć wpływ na dołączenie kiwi do codziennej diety - to pamięć o tym, że kiwi działa na organizm w pewnym stopniu... wychładzająco. Sprawdzi się zatem  doskonale jako dodatek do drugiego śniadania, czy lekka przekąska zamiast podwieczorku. 

Na kaloryczność kiwi kąciki ust również same unoszą się do śmiechu. Jeden średni owoc liczy sobie do 50 kcal. Nieco większy - 100 g zmieści się w 60 kcal i dużej dawce błonnika, aż 2 gramy.

Zobacz także
Smaczliwka wdzięczna obniża cholersterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?

Smaczliwka wdzięczna obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?

Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce – rozpoczęte

Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce już rozpoczęte

Czy kiwi to najzdrowszy owoc świata?

Europejczycy mają do czynienia z owocem kiwi dopiero od połowy ubiegłego wieku. Ta krótka znajomość nie przeszkodziła jednak w okrzyknięciu kiwi owocem zdrowia. Nie tylko przez zawarte w kiwi witaminy, ale również - ogrom właściwości usprawniających działanie poszczególnych organów ludzkiego ciała.

Jednym z najbardziej szczególnych zastosowań kiwi jest ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników i co za tym idzie, wspomaganie regeneracji uszkodzonych komórek. W kiwi występuje również glutation, który odpowiada za stopowanie mutacji genów, w tym stopowanie rozwoju jednostki chorobowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiwi na depresję, perystaltykę jelit i cukrzycę

Nie trzeba być specjalistą by wiedzieć, że dieta w której ogranicza się cukry pomoże naszemu organizmowi na wielu płaszczyznach. W kiwi znajdziemy inozytol, inaczej alkohol cukrowy. Jego zastosowania odnotowuje się zarówno w leczeniu depresji, jak i wspomaganiu procesów cukrzycowych, przy równoczesnym utrzymywaniu właściwego poziomu cukru we krwi.

Cukrzycy, których dieta jest zazwyczaj ściśle okrojona mogą sobie pozwolić na tego typu przekąskę bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Kiwi docenią także osoby starsze, szczególnie te, którym sen z powiek spędza perystaltyka jelit. Kiwi, dzięki korzystnemu wpływowi na florę bakteryjną układu pokarmowego uwolni z toksyn, wesprze problematyczne wystąpienie biegunki oraz zaparć.

Najzdrowszy owoc świata - kiwi
Adobe Stock

Źródło: Onet Gotowanie

Cierpicie na zaparcia? Zjedzcie wieczorem ten owoc, a rano wypróżnicie się bez problemu (kiwi, przez zawartość polioli)
AdobeStock
Newsy
Cierpicie na zaparcia? Zjedzcie wieczorem ten owoc, a rano wypróżnicie się bez problemu
Zaparcia potrafią naprawdę uprzykrzyć życie. Mamy jednak świetny sposób, który pomoże wam się z nimi uporać. Spróbujecie?

Znalezienie skutecznego sposobu na zatwardzenie jest dla wielu osób bardzo ciężkie. Wiele osób poleca specjalne mikstury , które mają łagodzić zaparcia, inni twierdzą, że najważniejsza jest dieta . Warto wypróbować różne sposoby . Mamy dla was dziś świetną informację. Jeden owoc szczególnie dobrze radzi sobie z zaparciami. Jedzcie go często, a szybko się z nimi pożegnacie. Naturalny sposób na zaparcia Leczenie zaparć warto rozpocząć od naturalnych metod. Jeśli zawiodą, można zgłosić się z tym problemem do lekarza, ale zawsze lepiej jest uniknąć stosowania leków na zaparcia. Jest jeden owoc, który pomaga w tym problemie. Chodzi o kiwi. Kiwi jest dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Błonnik to najważniejsza substancja, jeśli chodzi o zdrowie jelit. Poza tym kiwi zawiera pektyny, które działają jak naturalny lek na zaparcia. Kiwi jest też bogate w poliole, które pobudzają ruchy jelit i ułatwiają wypróżnienie. Jak stosować kiwi na zaparcia? Najlepiej zjedzcie kiwi na kolację. Dzięki temu zwiększycie szanse na to, że rano wypróżnicie się bez problemu. Zjedzcie jedno lub kilka surowych kiwi albo dodajcie je do koktajlu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej wzmocnić działanie kiwi, zróbcie specjalny koktajl na zaparcia. Koktajl z kiwi na zaparcia Przygotujcie te składniki: 2 owoce kiwi Szklanka wody Łyżeczka miodu Garść liści pietruszki Łyżeczka otrębów pszennych Taki koktajl to nie tylko bomba witaminowa (szczególnie pod względem zawartości witaminy C ), ale tez niesamowite źródło błonnika. Możecie wypijać go na kolacje lub o każdej innej porze dnia, jeśli chcecie poradzić sobie na stałe z problemem zaparć. Inne sposoby na zaparcia Nie tylko dieta może...

Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce – rozpoczęte
Adobe Stock
Newsy
Wygląda jak agrest, smakuje jak kiwi. Zbiory nowych owoców na ciśnienie i serce już rozpoczęte
Minikiwi to małe owoce, po brzegi wypełnione witaminami i minerałami. Mają więcej potasu niż banany i więcej wapnia niż jabłka. I pamiętajcie, rozgryzajcie i połykajcie ich pestki – są pełne witamin K i E.

Miniaturowe kiwi (aktinidia ostrolistna) to owoc, który ma bardzo krótką historię. Jest uprawiany od lat 80-tych XX wieku i początkowo był znany jedynie jako roślina ozdobna. Pierwsze plantacje tych owoców pojawiły się w Stanach Zjednoczonych i Nowej Zelandii. W Europie jest uprawiane w kilku krajach, jednak to Polska stała się miejscem, gdzie jest sadzone najchętniej. Polskie zbiory, a te właśnie się zaczynają, w większości są eksportowane na Zachód. A szkoda, bo minikiwi jest owocem wyjątkowo bogatym w składniki odżywcze. Prozdrowotne właściwości minikiwi Minikiwi jest niedużym, słodszym od kiwi owocem przypominającym wyglądem duży agrest . Zawiera ponad 20 związków prozdrowotnych, w tym witamin i minerałów znajdujących się w miąższu, pestkach i zgromadzonych w gładkiej, nadającej się do zjedzenia skórce. Z tego powodu owoce po umyciu powinno się zjadać w całości. Minikiwi dostarczą witamin każdemu, niezależnie od wieku i potrzeb zdrowotnym. Owoce mają jednak pewne szczególne właściwości, które warto znać i sięgać po nie nie tylko dla przyjemności, ale także chcąc podreperować zdrowie. Chronią układ sercowo-naczyniowy. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi Poprawiają trawienie i chronią układ pokarmowy Hamują wzrost niektórych komórek nowotworowych jelita grubego i wątroby Wpływają pozytywnie na popęd płciowy Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, polecane są kobietom w ciąży I choć mają dobry wpływ na organizm człowieka, dostarczają wielu substancji odżywczych, posiadają taki sam obraz alergenów jak tradycyjny owoc kiwi. Z tego powodu osoby uczulone na kiwi, powinny spodziewać się, że będą miały także alergię na minikiwi. Minikiwi mogą dojrzewać także po zerwaniu Kiwiberry, bo tak...

Niezawodna mikstura na zaparcia. W mig oczyści wam jelita i przywróci lekkość
AdobeStock
Newsy
Niezawodna mikstura na zaparcia. W mig oczyści wam jelita i przywróci lekkość
Poznajcie miksturę, która naprawdę pozwoli wam uporać się z zaparciami. Przeczyszcza jelita jak żadna inna. Ma świetne właściwości.

Problem zaparć dotyka naprawdę wielu osób . Ciężki brzuch i niemożność wypróżnienia się to poważne problemy, które są w stanie zrozumieć tylko ludzie, którzy tego doświadczyli. Niestety wraz z wiekiem rośnie skłonność do występowania zaparć. Im jesteście starsi, tym większe prawdopodobieństwo, ze dotknie was ten problem. Na szczęście z zaparciami można skutecznie walczyć. Poznajcie miksturę, która łączy kilka aktywnych składników, które mają udowodnione działanie przeciw zaparciom. Pijcie ją często, a pozbędziecie się problemu na zawsze. Mikstura na zaparcia Żeby skutecznie walczyć z zaparciami, trzeba podejść do problemu z różnych stron. Dobrym startem jest przygotowanie mikstury, która zawiera kilka cudownych produktów, które pomogły już wielu osobom uporać się z zaparciami. Składa się z: 4 suszonych śliwek, które pomagają w wypróżnieniu dzięki obecności oligosacharydów i pektyn Kiwi – owocu, który jest bardzo polecany przy zaparciach . Pomaga nawet dzieciom. Łyżki otrębów – pokarmu, który jest bardzo bogatym źródłem błonnika, który można porównać do miotły dla jelit Szklanki kefiru – jeśli nie tolerujecie nabiału, możecie zamienić kefir na wodę, ale dodatek kefiru bogatego w probiotyki dostarczy do waszych jelit bardzo cennych substancji, które na długo usprawnią ich pracę Połowy szklanki wody – nada koktajlowi przyjemniejszej konsystencji, ale można ją tez pominąć Przygotowanie mikstury na zaparcia Suszone śliwki zalejcie szklanką wrzącej wody i odstawcie na kilkanaście minut, lub kilka godzin do nasączenia. Do blendera wrzućcie obrane kiwi, otręby pszenne i śliwki wraz z wodą z moczenia. Zalejcie miksturę kefirem. Miksujcie dokładnego połączenia się składników. Pijcie taki koktajl rano lub w ciągu dnia. Najlepsze efekty zyskacie, jeśli...

Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd
AdobeStock
Newsy
Jecie kiwi ze skórką czy bez? Większość osób popełnia ten błąd
Czy można zjeść kiwi w całości ze skórką? To was zaskoczy!

Kiwi to jedno z popularniejszych owoców egzotycznych w Polsce. Ze względu na jego charakterystyczny smak doskonale komponuje się z innymi owocami w sałatce i stanowi ciekawy dodatek do koktajli i drinków. Większość osób obiera kiwi przed zjedzeniem go – czy słusznie? Właściwości zdrowotne kiwi Ciekawi was, skąd właściwie wzięło się kiwi ? Te owoce to tak naprawdę jagody, które rosną na drzewie aktinidia, uprawianym w Azji. Początkowo były znane pod nazwą „chińskie gęsie jagody”, a obecną nazwę kiwi zawdzięcza Nowozelandczykom. Nazwali tak te owoce, nawiązując do występującego w Nowej Zelandii ptaka kiwi. Owoce kiwi są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają bardzo dużo witaminy C oraz antyoksydantów, które działają przeciwstarzeniowo. Znajdują się w nich także bardzo zdrowe kwasy omega-3 i luteinę , która pozytywnie wpływa na kondycję oczu. Czy można jeść kiwi ze skórką? Wyobrażacie sobie zjeść kiwi ze skórką? Jej chropowata faktura zdecydowanie do tego nie zachęca, jednak okazuje się, że jak najbardziej skórkę od kiwi można, a nawet powinno się jeść! To właśnie w skórce znajduje się najwięcej antyoksydantów i witaminy C, a także błonnika, który odpowiada za prawidłowe trawienie i przemianę materii. A jak zjeść kiwi ze skórką? Należy po prostu pozbyć się włosków, najlepiej za pomocą szczoteczki lub chropowatej część gąbki do mycia naczyń. Dobrze też jest już w sklepie wybierać takie kiwi, które są miękkie i gładkie. Jeżeli natomiast nie przekonuje was perspektywa jedzenia całego kiwi ze skórką, możecie po prostu zblendować je w całości z innymi owocami i zrobić koktajl . Które owoce warto jeść ze skórką? Nie tylko kiwi można zjeść ze skórką! Nadaje...