Kompot z jabłek
Gotujmy.pl/anemon
Zdrowie

Wyjątkowy kompot na zimę z jabłek papierówek. Wspaniale działa na organizm 

Lubicie papierówki i pragniecie żyć bliżej natury? Proponujemy rozwiązanie, które nie korzysta z otaczającej chemii. Wszystko zaczerpnięte z wiedzy o owocach i ich właściwościach. Gotowi na kompot z papierówek?

Jabłonka to najpopularniejsze polskie drzewo. Oryginalnie pochodzi z rejonów nadbałtyckich. Owocuje obficie i należy do najbardziej znanych odmian drzewnych w sadach. Czy należycie do smakoszy papierówek?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wprost z natury

Przepisy na bazie naturalnych składników to ukłon w stronę natury i zdrowia. Produkty bez konserwantów to gwarancja jakości. Jabłka hodowane w przydomowym sadzie to jeden z przykładów. Nawet jeśli nie dysponujecie kawałkiem własnego ogródka, swojskie jabłka można dostać na targach.

Hodowcy często zapewniają o pieczołowitości, która towarzyszy uprawie roślin. Ich słowom można zaufać. Polscy rolnicy od lat dokładają wszelkich starań, by żywność pochodząca z ich produkcji, spełniała najwyższe normy. Gwarancją jakości ich produktów są także częste kontrole zewnętrzne.

Kompot najlepszy na zimę

Kompot kojarzymy głównie z latem. Jednak jako napój nadaje się również na zimę. Szczególnie kompot z papierówek! Zazwyczaj kompot z jabłek kojarzymy z obranymi ze skórki, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi na kawałki owocami ugotowanymi z wodą i cukrem.

Taki kompot jest pyszny! Smakuje każdemu, o każdej porze roku. Można go urozmaicić cynamonem i goździkami, a także innymi przyprawami. Możecie wybierać do woli! Najważniejsze by go nie przesłodzić. Orzeźwiający powinien być lekko kwaskowy.

Papierówki w kompocie

Kompot z papierówek warto zrobić w sezonie jesienno-zimowym. Szklanka domowego napoju poprawi nastrój i zdrowie. Do zrobienia kompotu potrzebujemy dużych słoików, takich około 1 litra. Całe napełniamy papierówkami. Układamy je ciasno w słoikach, do których sypiemy po 2  łyżki cukru.

Każde naczynie zalewamy do pełna wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Jabłka mogą podczas tego procesu popękać. I dobrze! Gotowy kompot odkładamy na półki domowej spiżarni i czekamy na odpowiedni moment, około tygodnia, by nabrać pierwszy łyk.

Dietetycznie

Należy pamiętać, że niewielka ilość kilokalorii zawarta w jabłkach sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Owoc ten charakteryzuje się również szybkim wywoływaniem uczucia sytości. To prawdziwie zdrowa przekąska! W jabłkach znajdziemy ponadto witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo oraz cynk.

A kompot z papierówek? Smakuje wyjątkowo. Spróbuj koniecznie!

 

Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek
Pixabay
Newsy
Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek
Rabarbar jest niezwykle zdrowy – pod warunkiem, że nie zjadacie go w całości! Na jaką część tego warzywa trzeba uważać?

Rabarbar dostępny jest tylko wiosną i latem, dlatego musicie się spieszyć, jeśli chcecie się nim nacieszyć. Jego słodko-cierpki smak wykorzystywany jest do gotowania kompotów, dżemów, a także przygotowywania wymyślnych wypieków. Bądźcie jednak uważni – rabarbar zjedzony w całości, może mieć tragiczne skutki dla zdrowia! Rabarbar – właściwości i składniki odżywcze Chociaż w Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo, w Stanach Zjednoczonych roślina ta sklasyfikowana jest jako owoc. Przez wiele osób rabarbar często uważany jest właśnie za owoc z racji na swoje zastosowanie w słodkich wypiekach i potrawach. Rabarbar zawiera bardzo wiele składników korzystnych dla zdrowia: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Potas Kwas foliowy Magnez Sód Wapń Błonnik Jest on także bogaty w antyoksydanty i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu poleca się go osobom zmagającym się wysokim cukrem. Rabarbar to bardzo niskokaloryczne warzywo -  w 100 g zawiera jedynie 21 kalorii. Która część rabarbaru jest trująca? Kupując rabarbar w sklepie, najczęściej znajdziecie wyłącznie jego łodygi. Jeśli jednak hodujecie rabarbar sami lub kupujecie go prosto od rolnika, pod żadnym pozorem nie jedzcie jego liści! Chociaż wydawałoby się, że wszystkie warzywa wyhodowane we własnym ogrodzie, nie mają prawa być trujące – liście rabarbaru zawierają naprawdę szkodliwe toksyny, które mogą spowodować problemy z oddychaniem, drgawki, niewydolność nerek, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Należy pilnować, aby do tego warzywa nie miały dostępu dzieci, które mogą sięgnąć po trujący liść i wziąć go do buzi. Nigdy nie podawajcie liści rabarbaru także domowym zwierzętom (np. gryzoniom) i osłaniajcie rosnący rabarbar w ogrodzie przed psami czy kotami,...

cenne właściwości jabłek
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie ten polski owoc, a obniżycie cholesterol i uchronicie się przed poważną chorobą
Jabłko to owoc, który z pewnością często ląduje w waszych sklepowych koszykach, ale czy jecie go wystarczająco często? Jeśli nie koniecznie to zmieńcie. Jego regularne spożywanie ma kluczowe znaczenie dla waszego zdrowia.

Jabłka to owoce całoroczne, kupicie je zarówno latem, jak i zimą. Ich spożywanie odgrywa kluczową rolę w organizmie. W ten sposób powstało nawet powiedzenie – jabłko z wieczora i nie ma doktora. Większość z was zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Zaraz wam to uświadomimy. Mnogość rodzajów jabłek Na świecie istnieje ok. 10 tysięcy rodzajów jabłek. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, miękkością i przede wszystkim smakiem.  Niemożliwością jest znanie i spożywanie ich wszystkich. Dlatego też w Polsce wyróżnia się kilka najbardziej popularnych odmian tego owocu. Należą do nich m.in. gala, ligol, papierówka, antonówka, kosztela, gloster oraz szampion.  Większość osób nieprawidłowo spożywa jabłka Jabłka to niesamowicie zdrowe owoce. Niewielu jednak wie, że najcenniejsza w nich jest skórka i gniazdo nasienne. Wiele osób nieświadomie wyrzuca je do kosza, podczas gdy to właśnie one mogą uchronić człowieka przed poważnymi chorobami.  I o ile zjedzenie pestek może być dla wielu problematyczne, o tyle spożywanie skórki nie powinno nikogo dziwić. Oczywiście po dokładnym umyciu. Cenne właściwości lecznicze jabłek Jabłka przede wszystkim doskonale wspierają ogólną odporność organizmu – dzięki nim rzadziej chorujemy i jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ten niepozorny owoc zawiera w mnóstwo cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witaminę C, zasadowe sole mineralne, potas oraz żelazo. Jego regularne spożywanie wykazuje silne działanie odkwaszające, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, wzmacnia mięśnie, serce, a także układ nerwowy. Nie można...

Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę
AdobeStock
Newsy
Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę
Które jabłka są lepsze - zielone, czy czerwone? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Duży wybór jabłek w sklepie sprawia, że naprawdę trudno jest się zdecydować i wybrać coś odpowiedniego. Można znaleźć jabłka zielone, żółte, czerwone lub zupełnie wielobarwne. Które z nich są najlepsze i czym się różnią? I czy można rozpoznać po kolorze najlepsze z nich? Sprawdźcie.  Od czego zależy kolor jabłka? Część odmian jabłek nie ma jednego koloru, tylko co najmniej dwa - są zielono-czerwone, a czasami nawet czerwono-żółto-zielone. Co wpływa na ich barwę?  Każde jabłko ma barwę zasadniczą oraz tzw. rumieniec. Barwa zasadnicza to kolor, który można zobaczyć na jabłku od strony zacienionej czyli tej, do której docierało najmniej słońca, gdy owoc wisiał jeszcze na drzewie. Rumieniec zaś jest barwą drugorzędną i najczęściej przybiera, zgodnie z nazwą, kolor czerwony.  To, czy kolorem dominującym jabłka jest zielony czy czerwony, zależy od barwnika. Jest nim flawonoid - cyjanidyna. Jego obecność w jabłkach zależy od odmiany, dlatego można znaleźć w sklepach takie odmiany jabłek, na których w ogóle nie pojawia się rumieniec. Na przykład Golden Delicious mają tylko barwę zasadniczą.  Czym różnią się zielone jabłka od czerwonych? Różnica między jabłkami zielonymi a czerwonymi polega głównie na kolorze, ale nie tylko. Najpopularniejsza odmiana zielonych jabłek Granny Smith pochodzi z Australii i uważa się, że powstała w połowie XIX wieku w wyniku skrzyżowania dwóch innych odmian jabłek. Niektórzy uważają, że Granny Smith i inne zielone jabłka są zdrowsze od czerwonych ze względu na mniejszą zawartość cukru w porównaniu do innych odmian. Mają też być bogatsze w błonnik i zawierają dwa razy więcej witaminy A niż odmiany czerwone. Z drugiej strony, w jabłkach o tej barwie można znaleźć więcej antyoksydantów, niż w zielonych. Wniosek jest taki, że nie ma sensu ograniczać się do...

Świeże jabłka przez całą zimę? Przechowujcie je w ten sposób, a nie zgniją
AdobeStock
Newsy
Świeże jabłka przez całą zimę? Przechowujcie je w ten sposób, a nie zgniją
Wiecie, jak należy przechowywać jabłka, by były świeże jak najdłużej? Musicie zadbać o trzy najważniejsze czynniki.

Kupujecie ostatnio pyszne jabłka od sadowników i smutno wam na myśl, że już niedługo się skończą? Nic straconego - możecie kupić te owoce na zapas i cieszyć się nimi całą zimę. Wystarczy, że będziecie je odpowiednio przechowywać. Sprawdźcie, jak to zrobić. Gdzie przechowywać jabłka na zimę? Żeby wiedzieć, jak przechowywać jabłka, by szybko nie zgniły, warto poznać podstawowe zasady dotyczące tych owoców. Jabłka potrzebują odpowiedniej temperatury, poziomu wilgotności oraz wentylacji w pomieszczeniu, w którym się znajdują.  temperatura - powinna wynosić od 3 do 5 stopni Celsjusza. Ostrożnie z trzymaniem jabłek w lodówce! Mogą w niej zmarznąć, przez co stracą smak. wilgotność - jabłka najlepiej czują się w pomieszczeniach o wysokiej wilgotności, wynoszącej nawet 90% wentylacja - jabłka uwalniają etylen, dlatego w miejscu ich przechowywania musi być zapewniona dobra cyrkulacja powietrza Najlepiej w tym celu sprawdza się chłodna i ciemna piwnica. W tym miejscu zwykle panuje dość wysoka wilgotność, dlatego jest doskonałe do przechowywania jabłek. Koniecznie trzeba zadbać o przepływ powietrza ze względu na etylen uwalniany przez jabłka. Wystarczy, że jeszcze jesienią zostawicie w piwnicy lekko uchylone okno. Jeżeli wasza piwnica nie nadaje się na spiżarnię ze względu na zbyt wysoką temperaturę lub suche powietrze (co jest częste w blokach wyposażonych we wspólną suszarnię, gdzie kaloryfery grzeją przez całą zimę), możecie trzymać jabłka na przykład na balkonie - oczywiście tak długo, jak pogoda na to pozwala. Gdy pojawią się pierwsze przymrozki, jabłka trzeba koniecznie zabrać od razu do mieszkania. Dobrym i wciąż praktykowanym rozwiązaniem w domach jednorodzinnych jest przechowywanie jabłek i innych produktów, jak np. ziemniaki, w chłodnej sieni.  Jak...