Jabłonka to najpopularniejsze polskie drzewo. Oryginalnie pochodzi z rejonów nadbałtyckich. Owocuje obficie i należy do najbardziej znanych odmian drzewnych w sadach. Czy należycie do smakoszy papierówek?

Wprost z natury

Przepisy na bazie naturalnych składników to ukłon w stronę natury i zdrowia. Produkty bez konserwantów to gwarancja jakości. Jabłka hodowane w przydomowym sadzie to jeden z przykładów. Nawet jeśli nie dysponujecie kawałkiem własnego ogródka, swojskie jabłka można dostać na targach.

Hodowcy często zapewniają o pieczołowitości, która towarzyszy uprawie roślin. Ich słowom można zaufać. Polscy rolnicy od lat dokładają wszelkich starań, by żywność pochodząca z ich produkcji, spełniała najwyższe normy. Gwarancją jakości ich produktów są także częste kontrole zewnętrzne.

Kompot najlepszy na zimę

Kompot kojarzymy głównie z latem. Jednak jako napój nadaje się również na zimę. Szczególnie kompot z papierówek! Zazwyczaj kompot z jabłek kojarzymy z obranymi ze skórki, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi na kawałki owocami ugotowanymi z wodą i cukrem.

Zobacz także:

Taki kompot jest pyszny! Smakuje każdemu, o każdej porze roku. Można go urozmaicić cynamonem i goździkami, a także innymi przyprawami. Możecie wybierać do woli! Najważniejsze by go nie przesłodzić. Orzeźwiający powinien być lekko kwaskowy.

Papierówki w kompocie

Kompot z papierówek warto zrobić w sezonie jesienno-zimowym. Szklanka domowego napoju poprawi nastrój i zdrowie. Do zrobienia kompotu potrzebujemy dużych słoików, takich około 1 litra. Całe napełniamy papierówkami. Układamy je ciasno w słoikach, do których sypiemy po 2  łyżki cukru.

Każde naczynie zalewamy do pełna wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Jabłka mogą podczas tego procesu popękać. I dobrze! Gotowy kompot odkładamy na półki domowej spiżarni i czekamy na odpowiedni moment, około tygodnia, by nabrać pierwszy łyk.

Dietetycznie

Należy pamiętać, że niewielka ilość kilokalorii zawarta w jabłkach sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Owoc ten charakteryzuje się również szybkim wywoływaniem uczucia sytości. To prawdziwie zdrowa przekąska! W jabłkach znajdziemy ponadto witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo oraz cynk.

A kompot z papierówek? Smakuje wyjątkowo. Spróbuj koniecznie!