jedzenie jakiego nie można łączyć
AdobeStock
Zdrowie

Tych produktów nigdy nie spożywaj razem. Skutki mogą być katastrofalne!

Łączenie pewnych produktów może się naprawdę źle skończyć! Czy zwracasz uwagę na to, co jesz?

Płatki z mlekiem, mięso z ziemniakami i chleb z masłem. Pewne połączenia produktów od razu same się nasuwają! Aby jedzenie nie było monotonne, chętnie łączymy ze sobą różne składniki. Tak powstają znane połączenia jak oliwa z pomidorami lub łosoś z czosnkiem. Ale wiele z nich może być groźnych dla zdrowia! Sprawdź, czy ty też niewłaściwie łączysz ze sobą produkty!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Hamburger z frytkami

Pewnie dziwisz się widząc te produkty w naszym zestawieniu. W końcu to jedno z najpopularniejszych połączeń! A jednak – popularne nie znaczy zdrowe. Zarówno mięso w hamburgerze, jak i frytki, przygotowywane są w głębokim tłuszczu. Takie potrawy gwałtownie obniżają poziom cukru we krwi, co w efekcie sprawia, że stajemy się bardzo ospałe, zmęczone i bez energii.

Kwaśne owoce ze słodkimi

Nigdy, przenigdy nie powinno się łączyć ze sobą owoców, które są kwaśne i słodkie! Przykładowe połączenie to banan i pomarańcze albo jabłka i rodzynki. Dlaczego? Ponieważ są one bardziej ciężkostrawne dla organizmu i powodują różne nieprzyjemne dolegliwości, jak ból brzucha, odbijanie, zaparcia i wzdęcia.

Mleko i banany

To połączenie jest jednym z najgorszych dla naszego organizmu. Mleko jest ciężkostrawne dla wielu osób z powodu laktozy, której większość z nas nie trawi i już samo jego spożycie w dużych ilościach często powoduje ból brzucha, wzdęcia i biegunkę. Gdy spożywa się je razem z bananem, wówczas dochodzi do uwalniania się toksyn. Te są odpowiedzialne za uczucie ciężkości w żołądku, ospałość i zmęczenie.

Herbata z cytryną

Pewnie czytając to unosisz brwi ze zdziwienia. Jak to, nie można pić herbaty z cytryną? Otóż to! W czarnej herbacie znajduje się glin – to substancja, która nie jest przyswajana przez nasz organizm. Gdy dodamy do naparu plasterek cytryny, wówczas dochodzi do powstania cytrynianu glinu - bardzo niebezpiecznego związku! Czy można jakoś zapobiec jego powstawaniu? Przede wszystkim pamiętajmy o tym, by zawsze przed dodaniem cytryny do herbaty wyjąć z kubka liście!

Za dużo białka na raz

Unikaj jedzenia mięsa z fasolą, jajka z twarogiem i innych produktów zawierających dużo białka. Białko jest ciężkostrawne i gdy dostarczamy je organizmowi w dużych ilościach, wówczas odczuwamy duży spadek energii i zmęczenie.

 

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

niestrawność sposoby
AdobeStock
Newsy
Zgaga, niestrawność i wzdęcia? Zapomnijcie o nich podczas świątecznej uczty
Niedługo święta, a wy już martwicie się bólem brzucha i niestrawnością? Są sposoby, by temu zaradzić!

Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą się z choinką, prezentami i wigilijną ucztą. Część z was pewnie nie może się już doczekać na myśl o pierogach z kapustą, barszczu i karpiu. Jednak niektórzy bardzo cierpią podczas świąt – wszystko przez to, że podawane wówczas dania są ciężkostrawne, a ich jedzenie powoduje spory dyskomfort. Zgaga, wzdęcia i ból brzucha to najczęstsze objawy które sprawiają, że święta zamiast radosnym czasem stają się pasmem udręki. Poznajcie sposoby, które pozwolą złagodzić nieprzyjemne dolegliwości! Jak radzić sobie z niestrawnością podczas świąt? Świąteczne dania choć bardzo smaczne, nie są najlepsze dla żołądka i układu trawiennego. Przyprawy, kapusta, fasola i warzywa powodują szereg nieprzyjemnych dolegliwości. By sobie z tym poradzić, warto zastosować się do poniższych wskazówek. Pozwolą one nieco złagodzić objawy ze strony układu pokarmowego i cieszyć się świętami! Pijcie dużo wody – najlepiej z dodatkiem mięty i cytryny. Woda ułatwia trawienie, a mięta i cytryna usprawniają pracę układu trawiennego. Nie jedzcie łapczywie – pochłanianie dużych kęsów sprzyja połykaniu powietrza, a to powoduje wzdęcia i ból brzucha. Unikajcie smażonego – wiemy, że w Wigilię jest to bardzo trudne. Jednak, jeżeli przygotowujecie potrawy na świąteczny stół, to możecie przyrządzić je w łagodniejszej wersji. Ryby ugotujcie na parze, a pierogi podajcie gotowane w wodzie zamiast podsmażanych z dodatkiem skwarków i cebulki. Postawcie na ziołowe herbatki – zioła potrafią czynić prawdziwe cuda w problemach z trawieniem! Między świątecznymi posiłkami zaparzajcie sobie napary z rumianku, kopru, szałwii lub mięty. Wspomagają pracę układu trawiennego i działają rozkurczowo. Używajcie przypraw na trawienie – ostre...

Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
Wiedzieliście, że nie wszystkie produkty spożywcze można ze sobą łączyć? Ich zjedzenie może się źle skończyć.

Jeżeli interesujecie się zdrowym odżywianiem, to na pewno wiecie jakie produkty należy jeść, a jakie ograniczać. Ale czy zdawaliście sobie sprawę z tego, że niektóre połączenia zdrowych produktów mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie i samopoczucie? Herbata i cytryna Już każde dziecko wie, że na przeziębienie należy pić herbatę z cytryną. Ale czy na pewno? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko nie jest zdrowe, ale może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób! W liściach herbaty znajduje się glin, pierwiastek, który może być odpowiedzialny za rozwój choroby Alzheimera w organizmie. Gdy pijecie herbatę bez dodatków, to glin nie ma żadnego wpływu na wasz organizm, ponieważ nie jest przyswajalny. Jednak dodanie soku z cytryny powoduje powstanie cytrynianu glinu, a ten może już przedostać się do organizmu. Ryba i olej słonecznikowy Ryby są bardzo zdrowe. W końcu to źródło kwasów omega-3, które wspaniale wpływają na cały organizm. By skorzystać z ich właściwości, trzeba zwracać baczną uwagę na przyrządzanie ryb bogatych w ten składnik. Na przykład, nie powinno się smażyć ryb na oleju słonecznikowym i kukurydzianym! Dlaczego? Zawierają one bowiem kwasy omega-6, które stanowią „konkurencję” dla kwasów omega-3. W połączeniu, kwasy omega-6 działają jak neutralizator, przez co wasz organizm nie może skorzystać z dobroczynnego działania kwasów omega-3. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie ryb pieczonych, grillowanych albo gotowanych na parze. Masło i ziemniaki Uspokajamy – ziemniaki z dodatkiem masła nie są trujące. Za to bardzo tuczą! Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków. Po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi zwiększa się, a trzustka wydziela duże ilości insuliny. Ta, poza regulowaniem poziomu...

Wiele osób pije ten napój dla orzeźwienia. Musicie zachować ostrożność
AdobeStock
Newsy
Wiele osób pije ten napój dla orzeźwienia. Musicie zachować ostrożność
Wokół tego popularnego napoju krążą różne mity. Wierzyliście w nie?

Gdy doskwierają upały, wiele osób zamiast po zwykłą wodę sięga po różne napoje. Orzeźwiają i przynoszą ulgę, gdy temperatura na zewnątrz jest nie do zniesienia. Jednym z chętniej przyrządzanych napojów jest klasyczna woda z cytryną. Czy na pewno jej picie jest tak dobre dla zdrowia? Sprawdźcie. Czy woda z cytryną jest zdrowa? Nie można odmówić wodzie z dodatkiem cytryny prozdrowotnych właściwości. Zawiera mnóstwo witaminy C, która odpowiada nie tylko za odporność organizmu, ale także uszczelnianie naczyń krwionośnych . Z tego powodu woda z cytryną jest polecana szczególnie osobom, które mają bardzo kruche naczynia krwionośne i „pajączki” na ciele oraz twarzy. Dobrze jest zacząć pić wodę z cytryną właśnie latem, by przygotować organizm na jesień i pierwsze spadki odporności spowodowane kapryśną pogodą. Często poleca się picie wody z dodatkiem cytryny na czczo, tuż po przebudzeniu. Zwolennicy tego nawyku podkreślają, że taki napój usprawnia trawienie, zmniejsza wzdęcia i zaparcia oraz pozwala pozbyć się zgagi . Czy rzeczywiście picie wody z cytryną ma same zalety? Nie do końca. Fakty i mity na temat wody z cytryną Woda z dodatkiem cytryny jest polecana tak często, że jej właściwości praktycznie obrosły już w mity i legendy. Znaliście je wszystkie? Picie wody z cytryną – fakty: Zwiększa poziom witaminy C w organizmie Jest dobrym zamiennikiem soków i słodkich napojów – jeśli nie dodacie do niej cukru, to woda z cytryną nie ma praktycznie w ogóle kalorii. Nawadnia – warto ją pić zwłaszcza w upały ze względu na dużą dawkę elektrolitów nawadniających organizm. Oczyszcza z toksyn – już samo picie dużych ilości wody pozwala sprawniej pozbywać się toksyn i złogów z organizmu. Dodanie...

Herbata z cytryną
Wikipedia commons
Newsy
Wrzucacie cytrynę do herbaty? Przestańcie, to bardzo niezdrowe. Lepiej jeśli zrobicie z nią 1 rzecz
Picie czarnej herbaty z cytryną to niemalże polska, narodowa tradycja. Podczas takiej degustacji lepiej jednak uważać…

Polacy piją bardzo duże ilości herbaty. Co prawda wciąż daleko nam do Turków czy Brytyjczyków, to ciągle właśnie herbata jest naszym ulubionym ciepłym napojem. Mamy też swoje własne przyzwyczajenia. Jednym z nich jest picie słodzonej herbaty z plastrem cytryny. Taki widok u wspomnianych Brytyjczyków budzi niemały szok. Okazuje się, że dodawanie kwaśnego cytrusa do herbaty to zwyczaj charakterystyczny dla Europy środkowowschodniej. Czy herbata z cytryną jest niezdrowa? W ostatnim czasie wokół picia herbaty z cytryną narosło sporo mitów. Sporo z nas zaczęło bronić się przed jej piciem rękami i nogami. Wszystko przez tajemniczy cytrynian glinu. Związek ten wytwarza się poprzez połączenie soku z cytryny z gorącą herbatą. Co prawda glin rzeczywiście jest pierwiastkiem szkodliwym dla organizmu, to jednak z jego nadwyżkami radzą sobie spokojnie ludzkie nerki. Pod tym względem nie ma powodu do obaw. Śmiało można popijać herbatę z cytryną, bez większych obaw o stan swoich narządów wewnętrznych. Dlaczego skórka z cytryny jest niebezpieczna? Kłopot z dodawaną cytryną do herbaty jest inny. Chodzi o jej skórkę. Producenci cytrusów spryskują je obficie pestycydami i konserwantami. Tiabendazol i imazalil to tylko niektóre z substancji, których używa się w celu zabezpieczenia owoców przed gniciem i psuciem. Nie przenikają one do wewnątrz owocu, ale pozostają na skórce do samego końca. Dlatego konieczne jest wyparzanie skórki przed użyciem jej dla kulinarnych celów. Jeszcze bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie po prostu obranie cytryny ze skórki przed wrzuceniem jej do szklanki z herbatą. Inną opcją jest krojenie cytrusa na małe kawałki i wyciskanie z niego soku bezpośrednio do filiżanek z gorącym napojem.