nadciśnienie sposoby domowe
AdobeStock
Zdrowie

Trzy przepyszne soki warzywne, które obniżają nadciśnienie! Tanie składniki, które masz w lodówce!

Jeśli twoi bliscy cierpią na nadciśnienie, przygotuj im jeden z tych soków! Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim - przepyszne!

Nadciśnienie bywa związane z wiekiem, ale najczęściej występuje wraz z innymi chorobami. Poza leczeniem farmakologicznym warto wdrożyć naturalne rozwiązania, które mogą pomóc złagodzić objawy nadciśnienia i są zdrowsze od tabletek. Przygotowaliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne soki, które obniżą wasze ciśnienie!

Sok z buraka

Buraki słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Szczególnie poleca się je anemikom ze względu na ogromne ilości żelaza zawartego w burakach. Również osoby cierpiące na nadciśnienie skorzystają z tego warzywa. Poza żelazem buraki bogate są także w azotany, które pomagają regulować ciśnienie krwi. Już w kilka godzin potrafią obniżyć ciśnienie skurczowe!

Do przygotowania potrzebne są tylko buraki i odrobina soli. Buraki myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wrzucamy je do blendera i miksujemy. Uzyskaną papkę wyciskamy na sitku do słoika, miseczki lub innego naczynia i gotowe!

Sok ze szpinaku

Liście szpinaku większość ludzi docenia dopiero w dorosłości. To warzywo jest pysznym dodatkiem do mięs, warzyw, naleśników i sałatek. Warto też zrobić z niego sok, który doskonale pomaga złagodzić objawy nadciśnienia.

Aby przygotować sok, potrzebujecie jedynie liści szpinaku i wyciskarki. Ponieważ smak szpinaku jest mało wyrazisty, polecamy dodać do niego jabłko lub marchewkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sok z marchwi

Marchewki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje pracę serca, a do tego pysznie smakują! Do blendera wrzuć 4 obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki. Możesz dodać jeszcze jabłko do smaku. Zblenduj całość na jednolitą papkę i przecedź przez sitko. Smacznego!

 

Źródło: www.ndtv.com

Źródło zdjęcia: AdobeStock

Pijcie to, a wasze ciśnienie będzie książkowe. Prosta mikstura, do której wystarczą tylko 3 składniki
Adobe Stock
Newsy
Pijcie to, a wasze ciśnienie będzie książkowe. Prosta mikstura, do której wystarczą tylko 3 składniki
Objawy nadciśnienia można złagodzić stosując naturalne metody. Wypróbujcie prosty przepis na zdrowy sok!

Diagnoza: nadciśnienie tętnicze. To zmusza do zmiany stylu życia! Często nadciśnienie jest konsekwencją niezdrowych nawyków, dlatego by skutecznie radzić sobie z tą chorobą, należy nauczyć się żyć zdrowiej. Poza lekami przepisanymi przez lekarza, warto włączyć do swojej diety naturalne produkty, które są w stanie obniżyć ciśnienie. Nadciśnienie – choroba cywilizacyjna Wiedzieliście, że już co trzeci Polak ma problemy z nadciśnieniem i aż 30% chorych nie ma pojęcia o tym, że choruje? Niewiedza w tym temacie jest bardzo niebezpieczna, ponieważ nieleczone nadciśnienie może prowadzić do zawału serca albo udaru. Naukowcy twierdzą, że już za kilka lat na całym świecie, aż 1,5 miliarda ludzi będzie cierpiało na nadciśnienie tętnicze. Można śmiało powiedzieć, że to już choroba cywilizacyjna. Przepis na sok z buraka z jabłkami i marchewką na nadciśnienie Przy wielu chorobach warto (o ile to możliwe i dozwolone przez lekarza) wspomóc się naturalnymi sposobami. Nie inaczej jest w przypadku nadciśnienia! Jeżeli cierpicie na tę chorobę, to koniecznie powinniście zacząć spożywać buraki – najlepiej w formie soku, który jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Nie wszyscy przepadają za jedzeniem gotowanych buraków, za to można znaleźć o wiele więcej amatorów barszczu albo soku z tychże. Ma on wiele prozdrowotnych właściwości: oczyszcza wątrobę, dodaje energii, odpowiada za zdrowsze włosy i paznokcie oraz oczywiście obniża ciśnienie. Zrobienie soku z buraka jest niezwykle proste. Potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 jabłka 2 buraki 1 marchewka Przygotowanie Umyte (niekoniecznie obrane, nie jest to konieczne) warzywa i owoce wrzućcie do kielicha blendera i wlejcie trochę wody. Przez kilka sekund mieszajcie na wysokich obrotach i za chwilę zmniejszcie. Blendujcie to...

Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa
Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej. Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę. Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości Kto nie powinien jeść buraków? Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65). IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo. Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm. Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem...

Co jeść w upał? Te pożywne i zdrowe koktajle zawsze się sprawdzają
AdobeStock
Newsy
Co jeść w upał? Te pożywne i zdrowe koktajle zawsze się sprawdzają
Nie macie latem apetytu? Sięgnijcie po orzeźwiające i pełne witamin koktajle.

Zimą trudno jest utrzymać stałą wartość na wadze – ta w zimowe miesiące zwykle idzie raczej w górę. Natomiast latem u części osób masa ciała naturalnie spada w dół, choć nie stosują żadnych diet. Ma to racjonalne uzasadnienie, bowiem gdy na zewnątrz jest bardzo gorąco, to apetyt spada. Jednak nie można przesadzić w drugą stronę! Ważne jest dbanie o odpowiednią ilość przyjmowanych każdego dnia kalorii. Jeśli nie macie apetytu na jedzenie, to wypróbujcie smaczne i proste w przygotowaniu koktajle. Koktajl z buraka Bogate w żelazo buraki sprawdzą się fantastycznie jako składnik koktajlu. Potrzebny wam będzie blender oraz poniższe składniki: 1 ugotowany burak Pół jabłka Sok z połowy cytryny Łodyga selera naciowego Odrobina wody Wszystkie składniki pokrójcie na kawałki i umieśćcie w wysokim naczyniu. Wlejcie trochę wody i zblendujcie. Na koniec możecie dodać garść pestek dyni lub ziaren słonecznika. Koktajl z marchewki i zielonej herbaty Zielona herbata znana jest ze swoich orzeźwiających właściwości. Warto więc wykorzystać je  przygotowaniu koktajlu! Zaparzcie i ostudźcie zieloną herbatę , odlejcie szklankę i dodajcie te składniki: 2 średnie, surowe marchewki 1 jabłko Miód Obierzcie marchewki i jabłko i pokrójcie na kawałki. Wlejcie szklankę zielonej herbaty i zblendujcie całość na gładką masę. Dodajcie 1-2 łyżki miodu i jeszcze raz wymieszajcie. Tak przygotowany koktajl wspaniale orzeźwia oraz dostarcza wiele witamin – zwłaszcza przeciwutleniaczy znajdujących się w marchwi. Ogórkowy koktajl na lato Nic nie sprawdza się w upały lepiej, niż świeże ogórki ! Zawierają mnóstwo witamin i dużo wody, a do tego wspaniale orzeźwiają. Wykorzystajcie te składniki: 1 ogórek zielony (lub...

Czy można jeść surowe buraki? Oto co zawieraja i jak działają na organizm
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść surowe buraki? Oto, co zawierają i jak działają na organizm
Wszyscy wiemy, że ziemniaków nie wolno jeść na surowo, bo może to wywołać silne zatrucie i bóle brzucha. A czy buraki można schrupać jak marchewkę bez gotowania? Wyjaśniamy.

Barszcz czy buraczki zasmażane, a także wieloskładnikowe sałatki, to chyba najpopularniejsze sposoby jedzenia buraków. We wszystkich tych przypadkach dania przygotowane są z ugotowanych warzyw, które jak inne warzywa korzeniowe miękną, zmieniają smak i ...tracą wartości odżywcze. Czy próbowaliście jeść surowe buraki i czy w ogóle jest to zdrowe? Czy jedzenie surowych buraków jest zdrowe? Lekarze zawsze powtarzają, żeby w miarę możliwości jeść warzywa i owoce na surowo, bo tylko wtedy zachowujemy w nich maksimum właściwości zdrowotnych. Jedzenie surowych buraków jest więc polecane. Podczas gotowania buraków część ich najwartościowszych składników ulega zniszczeniu. A jest ich sporo: Witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B Minerały: żelazo, magnez, miedź, potas, cynk Pozostałe substancje: kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy, flawonoidy, polifenole, karotenoidy i betaniny Dzięki tym substancjom surowe buraki mają wiele właściwości zdrowotnych: Pobudzają tworzenie czerwonych krwinek i regulują ciśnienie Wpływają na unormowanie poziomu cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią przed zawałem i udarem Oczyszczają organizm z toksyn Poprawiają kondycję mięśni, skóry i włosów Poprawiają metabolizm, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu Wzmacniają odporność Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie Zwiększają szanse uniknięcia nowotworów Jak jeść surowe buraki? Zastanawialiście się dlaczego, więc buraki tak rzadko są przyrządzane na surowo? Powodem jest ich smak: jest po prostu ziemisty, co przez wiele osób odbierane jest jako coś mało przyjemnego. Dodatkowo warzywa te przed ugotowaniem są też dość twarde, łatwiej więc jest je ugotować i zjeść w postaci miękkiej, łatwiejszej...