czym karmić niemowlaka
AdobeStock
Zdrowie

Szykujesz się do rozszerzania diety u dziecka? Tego pod żadnym pozorem nie podawaj swojemu niemowlakowi!

Odstawiasz malucha od piersi? Koniecznie sprawdź, których produktów absolutnie nie możesz mu podawać!

Gdy maluch dorasta, w końcu przychodzi czas, gdy stopniowo zaczynamy odstawiać mleko i wdrażamy do jego diety „dorosłe” jedzenie. Czy na pewno wiesz, którymi produktami możesz karmić niemowlaka, a które są zakazane? Sprawdź tę listę, aby mieć pewność, że twoje dziecko jest dobrze odżywione!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co można podawać niemowlęciu?

Lekarze na całym świecie zalecają, aby karmić dziecko tylko piersią lub mlekiem modyfikowanym do 6. miesiąca życia dziecka. To oznacza, że dziecko może w tym czasie przyjmować tylko i wyłącznie mleko oraz witaminy lub leki (po wcześniejszym zaleceniu lekarza). Po tym czasie stopniowo należy wdrażać do jego diety różne lekkostrawne produkty, w tym:

  • Kaszę manną
  • Jogurty dla niemowląt
  • Kleik ryżowy
  • Ugotowane, rozdrobnione mięso
  • Gotowane warzywa
  • Starte jabłko

Te produkty są zakazane!

W zasadzie niemowlęciu po 6 miesiącu życia można podawać większość produktów, o ile są podane w sposób łatwy do zjedzenia i strawienia – np. gotowane warzywa, jajko czy ryż. Jednak część produktów jest całkowicie niedozwolona w diecie niemowlaka. Mogą one powodować problemy ze zdrowiem i bóle brzucha u maluszka.

 

Nigdy nie podawaj niemowlęciu tych produktów:

  • Grzyby
  • Sól
  • Herbata z kopru
  • Mleko ryżowe
  • Surowe mięso i jaja (np. tatar)
  • Miód

W przypadku tych produktów zachowaj ostrożność, podawaj je w rozdrobnionej formie i obserwuj reakcję organizmu dziecka:

  • Kiszonki
  • Orzechy
  • Cytrusy
  • Orzechy
  • Wędliny ze sklepu
jakie mięso dla dzieci
AdobeStock
Newsy
To mięso to sama chemia. Trucie siebie i bliskich. Lepiej nie podawaj go dzieciom
Wszyscy dbamy o swoje dzieci. Jednak czy zastanawiacie się czasem nad tym, czy kupowane przez was produkty spożywcze są na pewno zdrowe dla maluchów?

„Zjedz mięso, a ziemniaki zostaw” – kto nie słyszał tych słów jako dziecko? Zdaniem każdej mamy i babci, dzieci powinny jeść jak najwięcej i jak najzdrowiej, dlatego pilnowały, czy nie zostawiamy mięsa na talerzu i denerwowały się, gdy grymasiliśmy przy obiedzie. Pewnie wielu z nas już jako rodzice zachowuje się dokładnie tak samo i nie ma się czemu dziwić – chcemy dla swoich dzieci jak najlepiej! A czy zastanawialiście się czasem, jakie mięso kupujecie swoim dzieciom? Okazuje się, że nie wszystkie jego rodzaje są szczególnie zdrowe lub polecane w przypadku maluchów. Istotne jest także to, jak je przyrządzamy! Dieta dla malucha Gdy nasza pociecha rośnie i można zacząć wprowadzać do jej diety różne produkty, musimy pamiętać o podstawowych zasadach: Kupuj z pewnych źródeł – podejrzanie wyglądające mięso z supermarketu i chleb z głęboko mrożonego ciasta? To nie brzmi, jak dobre składniki dziecięcej diety! Kupuj tylko takie produkty spożywcze, co do których jesteś pewien ich pochodzenia i składników. Kurczaki kupuj tylko z ekologicznych hodowli – te sprzedawane w supermarketach pełne są chemii i antybiotyków! Bez konserwantów – nie chcemy tego w kółko przypominać, ale niestety wielu rodziców wciąż nie pamięta, że składy produktów wydrukowane na opakowaniu trzeba czytać. Tam znajdują się informacje dotyczące składników, w tym konserwantów, które dla dzieci są bardzo niebezpieczne. Powodują problemy ze zdrowiem i mogą wywoływać alergie pokarmowe. Myśl, co kupujesz – chcesz kupić plastry szynki powycinane w zabawne kształty lub parówki tylko dlatego, że na opakowaniu napisano „dla dzieci”? Uważnie czytaj skład! I pamiętaj o tym, że nie każdy rodzaj mięsa jest wskazany dla dzieci – o tym...

Lara Gessler opowiedziała na jakiej diecie jest jej córka. Wielu z was złapie się za głowę
Instagram/LaraGessler
Newsy
Lara Gessler opowiedziała na jakiej diecie jest jej córka. Wielu z was złapie się za głowę
Czym Lara Gessler karmi swoją roczną córeczkę? Możecie się bardzo zdziwić. Okazuje się, że mała Nena ma bardzo nietypową jak na swój wiek dietę.

W październiku ubiegłego roku Lara Gessler została po raz pierwszy mamą. Córka słynnej polskiej restauratorki Magdy Gessler i jej mąż Piotr Szeląg powitali na świecie córeczkę. Mała Nena świętowała niedawno pierwszy rok życia. Ostatnio jej mama – Lara opowiedziała, czym ją na co dzień karmi. Wiele osób może być zszokowanych dietą dziewczynki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Lara Gessler (@lara_gessler) Lara Gessler zdradziła, czym karmi córkę Lara Gessler zorganizowała ostatnio na Instagramie sesję Q&A, w trakcie której odpowiadała na pytania zadawane przez fanów. Jedno z nich dotyczyło diety małej Neny. Na pytanie, czy podaje swojej córce sól i cukier, które są uważane za bardzo szkodliwe składniki diety małych dzieci, Lara odpowiedziała: - Nena je w większości to, co my. Z niczym nie przesadzamy. Nie izolujemy jej sztucznie od niczego, ale też nie idziemy na łatwiznę. Od dłuższego czasu nie interesuje jej jedzenie dla dzieci – napisała Lara Gessler. Oznacza to, że dziewczynka nie jest bynajmniej na diecie dopasowanej do jej wieku, tylko odżywia się, tym co reszta domowników, tylko oczywiście w o wiele mniejszych ilościach. Czy to aby na pewno zdrowe?         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Lara Gessler (@lara_gessler)...

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

cukrzyca dieta
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 
Profilaktyka jest bardzo ważna - szczególnie po pięćdziesiątym roku życia, gdy wiele chorób daje o sobie znać. Na szczęście niektórym można zapobiegać pilnując zdrowej diety.

Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać. Cukrzyca typu LADA Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby? Objawia się u osób z prawidłową masą ciała Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia Jak zapobiegać cukrzycy? Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy. Warzywa Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się: Buraki Szpinak Rzodkiewka Cebula i czosnek...