drożdże rozpuszczone w mleku dla zdrowia
Adobe Stock
Zdrowie

Rozpuść to w mleku i pij przez miesiąc. Zaskakujące, co możesz dzięki temu zyskać

Niektórzy mówią „pij mleko, będziesz wielki”. My nieco przekształciliśmy to stwierdzenie w „pij mleko z drożdżami, będziesz zdrowy”. Ten napój może bowiem naprawdę korzystnie wpływać na twój organizm.

Rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże to przepis stary jak świat. Stosowały go nasze babcie i mamy. Nic dziwnego, bo drożdże to wspaniała i zdrowa alternatywa dla wyniszczających wątrobę tabletek i suplementów. Ich niesamowite właściwości mogą bowiem sprawić, że twoje ciało zyska nowy blask nie tylko na zewnątrz, ale również wewnątrz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Drożdże drożdżom nierówne

Wszystkie drożdże dostępne na rynku są zdrowe, jednak z niektórymi ich rodzajami powinno się wyjątkowo uważać. Bowiem drożdży piekarniczych, które tak powszechnie dodajemy do ciasta, pod żadnym pozorem nie można spożywać na surowo. Najlepsze i jednocześnie najbezpieczniejsze dla organizmu okazują się drożdże piwowarskie.

Drożdże i ich cenne wartości odżywcze

Można powiedzieć, że drożdże nie mają sobie równych, jeśli chodzi o zawartość witamin z gruby B. Na tym jednak nie koniec ich zalet. Znajdujące się w nich żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk oraz witamina H, potrafią zdziałać cuda w każdym organizmie.

Picie drożdży rozpuszczonych w gorącym mleku zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z problemami skórnymi, takimi jak na przykład trądzik. Z powodzeniem można więc przyrządzać tę miksturę swoim nastoletnim dzieciom, a przy okazji zostawić coś dla siebie. Bowiem drożdże to również idealny sposób na piękne, lśniące i mocne włosy. Produkt ten hamuje także ich siwienie i wypadanie.

Drożdże mogą pozytywnie wpłynąć nie tylko na twój wygląd

Napój może jednak poprawić nie tylko twój wygląd. Jeśli często zmagasz się z przemęczeniem i migreną, także powinnaś spróbować tego sposobu. Warto również wspomnieć, że drożdże pomagają w leczeniu rozmaitych chorób układu krążenia oraz pobudzają funkcjonowanie układu odpornościowego. Napój ten warto więc pić przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się ryzyko infekcji i przeziębień.

Niewielu również wie, że drożdże to przyjaciel wszystkich nadpobudliwych, zestresowanych i znerwicowanych osób, a także tych, którzy na co dzień walczą z bezsennością. Spożywanie drożdży rozpuszczonych w mleku powinno złagodzić te nawracające problemy. Pamiętaj jednak, by tego typu kurację stosować nie dłużej niż miesiąc.

ciasto drożdżowe
Pexels
Newsy
Banalny trik na delikatne jak mgiełka ciasto drożdżowe. Dodajcie to zamiast mleka a będzie nieziemsko pyszne
Drożdżówki, ciasta drożdżowe i najlepiej z kruszonką, to wspomnienie czasów dzieciństwa. Podawane z ciepłym mlekiem, smakowały najlepiej. Sprawdźcie patent na idealne ciasto!

Ciasto drożdżowe bywa nieraz kapryśne. Wystarczy chwila nieuwagi, aby cała praca poszła na marne. To rodzaj wypieku, który potrzebuje czasu, a przede wszystkim odpowiedniego podejścia. Dzięki temu trikowi, drożdżówka zawsze wyjdzie idealna. Do przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego potrzeba kilku kluczowych składników, a są to: jajka, mleko, mąka, cukier, masło, drożdże. Może być ono przyrządzone na wiele sposobów. Można zrobić je z serem, ze śliwkami, wiśniami, jagodami, czekoladą lub po prostu kruszonką. Jeszcze ciepła smakuje najlepiej! Drożdże to niepozorne źródło witamin  Drożdże wbrew pozorom są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość witamin z grupy B. Poza tym stanowią idealne źródło łatwo przyswajalnego białka. Ponadto w ich składzie można również znaleźć takie składniki jak fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, chrom czy selen . Dzięki bogatemu składowi są idealne dla osób mających problemy z włosami bądź skórą. Zastosowanie drożdży poza kuchnią Produkt ma swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, ale nie każdy wie iż drożdże, dzięki swoim cennym wartościom, mogą być również wykorzystywane w innych celach. Przykładowo mogą być użyte jako: odżywcze maseczki - idealnie sprawdzą się dla osób mających problemy z trądzikiem, gdyż pomagają w pielęgnacji skóry. Regulują wydzielanie sebum i zmniejszają liczbę zaskórników. napój z drożdży - picie mikstury przygotowanej na bazie drożdży świetnie wzmocni włosy, a także poprawi jakość cery. naturalny nawóz do roślin doniczkowych - dzięki nim kwiaty będą bujnie oraz zdrowo rosły. Jeden krok do idealnego ciasta drożdżowego Przygotowywanie drożdżówki rozpoczyna się od zrobienia...

Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł?
Adobe Stock
Newsy
Przygotowaliście rozczyn z drożdży, odstawiliście go w ciepłe miejsce a on i tak nie wyrósł? To przez ten prosty błąd
Choć domowe ciasta drożdżowe są naprawdę przepyszne niewiele gospodyń podejmuje się ich samodzielnego przygotowania. Bowiem po drodze można popełnić wiele kulinarnych wtop. Jedną z nich jest niewyrośnięty rozczyn.

Bez względu na to czy zamierzacie przyrządzić chleb, ciasto czy słodkie drożdżówki będziecie potrzebować rozczynu powstałego na bazie drożdży, mleka, mąki oraz cukru. Na pierwszy rzut oka zrobienie mikstury wydaje się dziecinnie proste, nic bardziej mylnego. Istnieje bowiem ryzyko, że odstawiona w ciepłe miejsce nie wyrośnie. Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł? Jeśli przytrafiła wam się taka sytuacja warto wiedzieć, co było jej przyczyną tak, by następnym razem nie popełnić już żadnego błędu. Jednak, jak wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć. Jeśli więc czytacie ten artykuł przed zrobieniem rozczynu z drożdży to można powiedzieć, że jesteście uratowani.  Nieprawidłowa temperatura mleka na rozczyn Jedną z przyczyn, dla których wasz rozczyn nie wyrósł może być niewłaściwa temperatura mleka. Nie może być ono za zimne, ani za gorące. Należy je podgrzać, ale pod żadnym pozorem nie gotować. Wysoka temperatura zabija drożdże i zaparza ciasto. W ten sposób rozczyn nigdy nie wyrośnie. Dopilnujcie więc, by mleko było co najmniej letnie. Idealna temperatura wynosi 30-35 st. C. Rozczyn wyrastał w niewłaściwej temperaturze  Pamiętajcie, że jeśli w waszym mieszkaniu jest zbyt zimno rozczyn nie wyrośnie. Drożdże lubią ciepło. Najlepiej pracują w temperaturze 25-35 st. C. Dlatego też zimą warto je postawić obok kaloryfera nastawionego na jedynkę lub dwójkę. Nie rozkręcajcie go na piątkę – zbyt wysoka temperatura też nie jest sprzyjająca.  Pamiętajcie jednak, że ciasto drożdżowe musi mieć dostęp do tlenu, dlatego nie zasłaniajcie miski zbyt szczelnie. Wystarczy przykryć ją cienką ściereczką. Rozczyn zbyt długo leżakował Gotowy rozczyn powinniście odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut. Po upływie tego czasu powinniście od razu użyć go do wyrobienia ciasta. W...

Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni
Flickr
Newsy
Jak długo można trzymać świeże drożdże w lodówce? Ta wiedza uratuje was przed katastrofą w kuchni
Kupujecie drożdże na zapas? Lepiej sprawdźcie, jak długo można je przechowywać w lodówce - możecie się nieźle zdziwić.

Drożdże to jeden z tych składników w kuchni, które mają wiele zastosowań. Przyrządzicie z nich nie tylko słodkie ciasto, ale także chleb i ciasto na pizzę. W sklepach można dostać zarówno suche, jak i świeże drożdże. Choć te drugie wymagają nieco więcej pracy w trakcie przygotowań, wciąż znajdują swoich zwolenników. Jednak świeżych drożdży nie można trzymać w lodówce w nieskończoność - sprawdźcie, jak szybko należy je zużyć.  Jak długo można przechowywać świeże drożdże? W przypadku świeżych i szybko psujących się produktów dobrze jest zarówno spojrzeć na datę przydatności do spożycia umieszczoną przez producenta na opakowaniu, jak i zdać się na własne przeczucie. Zdarza się bowiem, że produkty te nie były prawidłowo przechowywane w sklepie i zaczną się psuć znacznie szybciej. W przypadku świeżych drożdży, można ich bezpiecznie używać przez 7-10 dni od momentu przyniesienia ich ze sklepu pod warunkiem, że drożdże były przez cały czas przechowywane w lodówce.  Jak sprawdzić, czy drożdże jeszcze nadają się do spożycia? Jeśli wasze drożdże już spędziły trochę czasu w lodówce lub nie jesteście pewni, czy aby na pewno były przechowywane w prawidłowy sposób w sklepie, najlepiej sami sprawdźcie ich świeżość. Zwróćcie uwagę na te rzeczy: Wygląd - świeże drożdże powinny być jasne, o lekko brązowym (a nawet różowym) zabarwieniu. Jeśli są już stare, ich kolor jest zdecydowanie ciemniejszy, a na powierzchni pojawiają się spękania. Konsystencja - po przełamaniu, świeże drożdże powinny łatwo rozpadać się na zwarte kawałki. Z kolei stare będą się kruszyć.  Zapach - nawet świeże drożdże nie mają szczególnie przyjemnego zapachu, jednak to nic w porównaniu z przeterminowaną kostką drożdży. Pachnie ona bardzo kwaśno i intensywnie. Jeżeli...

napar z czystka
Adobe Stock
Newsy
Łagodzi przeziębienie, obniża cholesterol. Pijcie ten napar codziennie, a po tygodniu zobaczycie niewiarygodną różnicę
Napar z czystka to idealna alternatywa dla popularnej herbaty. Regularne spożywanie napoju może pomóc w walce z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wszystko dzięki wysokiej zawartości silnych antyoksydantów. Nic dziwnego, że czystek coraz częściej wykorzystuje się w medycynie naturalnej.

Czystek można kupić nie tylko w aptekach, ale również sklepach zielarskich - jest sprzedawany pod postacią suszonych liści i gałązek. Mimo to wiele osób wciąż nie wie, do czego właściwie służy czystek i dlaczego warto pić przyrządzony z niego napar. Spokojnie, zaraz rozwiejemy wasze wątpliwości. Lecznicze właściwości naparu z czystka Wykorzystywany w ziołolecznictwie czystek nie tylko minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwory, ale również wzmacnia organizm, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza poziom cholesterolu, hamuje rozwój stanów zapalnych oraz działa antyalergicznie. Na tym jednak nie koniec. Picie naparu z czystka zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia, boreliozą oraz problemami skórnymi, na przykład trądzikiem. Napój okazuje się również pomocny podczas przeziębienia i grypy. Mogą go spożywać zarówno małe dzieci, jak i kobiety w ciąży. Warto go włączyć do swojej diety szczególnie jesienią i zimą. Jak przyrządzić codzienną dawkę naparu? Przygotowując napój dla 1 osoby, należy umieścić w kubku 1 łyżeczkę suszonych liści, zalać je wrzątkiem, przykryć spodkiem i odstawić na ok. 10 minut do zaparzenia. Po wypiciu nie musicie wyrzucać liści do kosza, możecie ich użyć jeszcze co najmniej 2 razy. Jeśli chcecie przyrządzić napar dla całej rodziny, umieśćcie w dzbanku czubatą łyżkę suszu, zalejcie litrem wrzącej wody, przykryjcie spodkiem i również odstawcie do zaparzenia na ok. 10 minut. Chcąc dodatkowo wzbogacić smak napoju, możecie do niego dodać odrobinę soku z cytryny lub miodu. Bowiem herbata z czystka jest dość specyficzna. Przyrządzanie naparu w razie ciężkich chorób Należy jednak pamiętać, że napar z czystka może pełnić funkcję nie tylko napoju zastępującego...