Guarana na pobudzenie
Zdrowie

Pobudza bardziej od kawy i przy okazji spala kalorie, jak szalona. Pijcie to codziennie rano a oponka zniknie w mig

Szukacie dobrej alternatywy dla kawy? Nie pogardzicie efektem ubocznym w postaci przyśpieszonego metabolizmu? Przedstawiamy ciekawy produkt.

Jeśli nie przepadacie za smakiem kawy albo po prostu szukacie ciekawej odmiany dla tego klasycznego napoju, na pewno zaciekawi was ten produkt.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Guarana – ciekawa alternatywa dla kawy

Przedstawiamy wam guaranę. To roślina pochodząca z Brazylii, która zdobywa uznanie na całym świecie. Sporządza się z jej nasion napój, który ma właściwości pobudzające i przyśpieszające metabolizm.

Kofeinowa bomba

Guarana zdobyła zainteresowanie ze względu na niezwykle wysoką zawartość kofeiny. Ma jej 4 razy więcej niż nasiona kawowca! Tradycyjne ludy z Amazonii używają jej do poprawiania sprawności i zdolności wysiłkowych podczas polowań i w trakcie okresów wymagających wzmożonej aktywności. Działa ona stymulująco i znosi zmęczenie. Zarówno to fizyczne, jak i psychiczne. Kofeina z nasion guarany wchłania się trochę wolniej niż ta z kawy, więc guarana działa dłużej. Jej działanie jest przez to łagodniej odczuwalne.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Właściwości guarany

Ta roślina posiada też inne świetne właściwości, poza pobudzającymi, za które jest najbardziej znana, ceniona i konsumowana. Oto inne właściwości guarany:

  • Zawiera dużo antyoksydantów – bardzo zdrowych cząsteczek niwelujących skutki starzenia, a nawet zmniejszających ryzyko powstawania nowotworów
  • Działa przeciwbakteryjnie
  • Wspiera układ sercowy -zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów i udarów 
  • Może pomagać w chronicznych biegunkach, ale też zaparciach
  • Wspiera odchudzanie – jeśli stosujecie wysokokaloryczną dietę, guarana niestety nie pomoże wam schudnąć, ale jako dodatek do zdrowego odżywiania sprawdzi się świetnie! Może pomóc zgubić kilka dodatkowych centymetrów. 

Gdzie kupić guaranę?

To nie jest bardzo popularny produkt, który znajdziecie w każdym dyskoncie. Jeśli zapytacie o niego w większych marketach albo sklepach ze zdrową żywnością, jest duża szansa, że uda się wam dostać guaranę. Sporządźcie z niej napar i pijcie codziennie rano. Pobudzenie zaobserwujecie od razu!

Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest  tylko 1 warunek
Adobe Stock
Newsy
Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest tylko 1 warunek
Lubicie kawę i pijecie ją codziennie ze względu na smak i korzyści zdrowotne? Sprawdźcie czy lepiej pić kawę filtrowaną czy gotowaną. I czego nie należy do niej dodawać.

Kawa ma udowodnione działanie przeciwcukrzycowe. Polega ono na tym, że zawarte w kawie polifenole stymulują w organizmie człowieka główny hormon jelitowy, który odpowiada między innymi za wydzielanie insuliny po posiłku. Wydłużenie aktywności tego hormonu osłabia ryzyko rozwoju cukrzycy. Jednak działanie kawy, aby było skuteczne, nie powinno być niwelowane dodatkami. Wyjaśniamy, jaka kawa działa najlepiej i jakich dodatków unikać. Jaki sposób parzenia kawy wybrać? Szwedzcy naukowcy Uniwersytetu Technicznego Chalmersa w Göteborgu oraz uniwersytetu w Umea, postanowili zbadać różnice występujące pomiędzy różnymi sposobami parzenia kawy. Przyjrzeli się dwóm wybranym, najpopularniejszym w ich kraju i zbadali właściwości dwóch rodzajów kawy. Kawy z ekspresu przelewowego. To najczęściej używany w Skandynawii sposób parzenia kawy. Parzenie polega na filtrowaniu naparu. Podczas tej metody parzenia, odfiltrowywane są diterpeny, natomiast pozostają w naparze cząsteczki kofeiny czy substancji fenolowych, które dają korzyści zdrowotne.  Kawy parzonej po turecku. Ten rodzaj parzenia polega na zalaniu wrzątkiem świeżo zmielonych ziaren kawy lub gotowaniu ich w małych, miedzianym tygielku. Tak zaparzona kawa zawiera dużo diteprenów, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Badanie było prowadzone przez wiele lat, od 1991 r. do 2005 r. W tym czasie część badanych zachorowała na cukrzycę, co potwierdziło wyniki interpretowane przez naukowców.  Jakie były wnioski końcowe? Osoby pijące od 2 do 3 filiżanek kawy z ekspresu przelewowego dziennie, miały o 60% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż te, które piły jedną i mniej filiżanek kawy. W grupie pijących kawę po turecku nie...

Ta przyprawa łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Mało kto używa jej w kuchni
AdobeStock
Newsy
Ta przyprawa łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Mało kto używa jej w kuchni
Ta przyprawa ma długą historię stosowania jako środek leczniczy. Według niektórych źródeł, była ona używana w Egipcie już w 1500 r. p.n.e. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Anyż jest jedną z najstarszych przypraw używanych przez ludzkość. To roślina pochodząca z Egiptu, która należy do grupy baldaszkowatych, w skład których wchodzą również kminek, koper włoski i koper. Anyż od wieków jest używany ze względu na jego właściwości lecznicze, a także bogate zastosowanie kulinarne. Podobno starożytni rzymianie spożywali anyż tuż po obfitych posiłkach, aby poprawić trawienie pokarmu. Co jeszcze warto wiedzieć na temat anyżu? Anyż jest twardą owocnią owocu anyżu gwiazdkowatego. Powstała z niego przyprawa ma liczne walory zdrowotne – m.in. łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety i zacząć przyprawiać nim potrawy? Właściwości zdrowotne anyżu Anyż, a zwłaszcza tłoczony z niego olejek, zawiera niezliczone aktywne związki chemiczne, które niosą wiele korzyści zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Poprawia stan skóry. Z uwagi na obecność przeciwutleniaczy, anyż może pomóc w eliminacji wolnych rodników w całym organizmie, szczególnie tych, które mogą powodować stres oksydacyjny w skórze. Dzięki temu anyż opóźnia pojawianie się zmarszczek, a także poprawia elastyczność skóry. Wzmacnia odporność. Przyprawa ta doskonale poprawia odporność i od niepamiętnych czasów jest stosowana w leczeniu infekcji bakteryjnych żołądka i innych części ciała.  Dodaje energii, poprawia libido, zmniejsza bóle miesiączkowe. Stosowanie anyżu u mężczyzn może im zapewnić zastrzyk energii i zwiększyć popęd seksualny, podczas gdy u kobiet może regulować cykle miesiączkowe, kontrolować wahania nastroju i inne skutki uboczne menstruacji wywołane przez hormony. Wspiera drogi oddechowe. Jeśli dokucza wam kaszel...

czarnuszka na co
AdobeStock
Newsy
Ten syrop z 4 składników oczyszcza płuca i działa antyrakowo. Na dodatek smakuje jak cukierki!
Część z nas kręci nosem na myśl o domowych specyfikach na przeziębienie. Czosnek czy cebula nie pachną zachęcająco i nie wszyscy je lubią. Jednak istnieje naturalny specyfik, który nie tylko pomaga na przeziębienie, ale także jest przepyszny! Sprawdźcie, jak łatwo można przygotować go w domu!

Pewnie wielu z was babcie podawały na przeziębienie domowe syropy z czosnku, cebuli i innych składników dostępnych w domu. Jako dzieci ze wstrętem przełykaliśmy łyżki tych specyfików. Jednak chociaż walory smakowe i zapachowe domowych syropów były mocno wątpliwe, to nasze babcie miały rację. Na przeziębienie nie ma nic lepszego niż takie lekarstwo domowej roboty. Dziś na szczęście nie musimy już katować się wywarami z cebuli, ponieważ coraz popularniejszy jest syrop, który smakuje jak… cukierki. Co to takiego? Właściwości syropu z czarnuszki Czarnuszka to roślina siewna, która często wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Doceniany jest także olej z nasion czarnuszki ze względu na jego wyjątkowy smak i zapach. Roślinę tę stosuje się także jako lekarstwo. Czarnuszka okazuje się być pomocna w przypadku sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, a także łagodzi objawy chorób przewlekłych, takich jak astma i reumatyzm. Wzmacnia organizm w walce z chorobą, przyspiesza proces regeneracji i zwiększa odporność. Syrop z czarnuszki – dla kogo? Cenne właściwości syropu z czarnuszki docenią osoby, które kilka razy w roku cierpią na przeziębienie, zapalenie oskrzeli i inne infekcje. To domowe lekarstwo wspomaga organizm, pomaga złagodzić lub całkowicie zlikwidować objawy rozwijającej się choroby. Warto podawać syrop z czarnuszki dzieciom, ponieważ poza tym, że jest niezwykle skuteczny w walce z infekcjami, to w smaku jest dużo lepszy niż wyciąg z cebuli czy czosnku. Czarnuszka smakuje jak cukierki. Który maluch oprze się takim pysznościom? Przepis na syrop z czarnuszki Syrop z nasion czarnuszki możecie łatwo przygotować w domu. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 duże łyżki nasion czarnuszki 15 – 20 goździków 3-4 gwiazdki anyżu...

Sok z tej rośliny odchudza, wzmacnia i zapobiega infekcjom. Pijcie go przez jesień i zimę.
Adobe Stock
Newsy
Sok z tej rośliny odchudza, wzmacnia i zapobiega infekcjom. Pijcie go przez jesień i zimę
Jakiego składnika potrzebujecie do przygotowania tego soku? To roślina, którą często hodujemy w domu. Ma soczysty miąższ i wiele zastosowań.

Aloes jest jednym z sukulentów, który rośnie w naszych domach latami i nie wymaga szczególnego pielęgnowania. To łatwa w hodowli roślina, z której miazga stosowana jest na oparzenia słoneczne, trudno gojące się rany czy trądzik. Pomaga też na wiele innych problemów, dzięki temu, że zawiera kwas salicylowy o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Sok wyciśnięty z jej pędów ma jeszcze inne zastosowania. Sprawdzamy jakie. Jak używać soku z aloesu i dlaczego nie wolno go nadużywać? Aloes, a dokładniej mówiąc aloe vera, ma właściwości oczyszczające, jest więc skutecznym wsparciem prowadzonej diety, w tym diety odchudzającej. Dodatkowo wspiera układ immunologiczny i pomaga radzić sobie z wirusami i bakteriami. Sok z aloesu, w dawce nie większej niż 50 ml, rozcieńczony z wodą w proporcji 1:1, żeby zmniejszyć odczuwalną goryczkę, regularnie pity przez cały sezon grypowy, pomoże wam uniknąć przeziębienia czy zarażenia, poprzez wzmocnienie odporności. Nie należy stosować go jednak w nadmiarze, bo może wywołać biegunkę. Z tego też powodu, soku aloesowego powinny unikać dzieci, kobiety w ciąży czy osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Przekonaliśmy was do picia soku z aloesu? Poszukajcie więc w swojej roślinie przynajmniej dwuletnich liści, bo to z nich zrobicie najlepszy sok.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez CheckEd Fit przepisy, dieta (@check_ed_) Przepis na sok z aloesu Składniki: Liście aloesu – około 40 cm Sok z cytryny – z 2...