co jeść żeby nie chorować
Adobe Stock
Zdrowie

Jedz codziennie te rzeczy, a przeziębienie będzie się trzymać od ciebie z daleka

Jeśli chcesz uchronić swój organizm przed kolejnym przeziębieniem koniecznie postaw na profilaktykę. Spożywanie między innymi ostrych przypraw z pewnością szybko wzmocni twój układ odpornościowy.

W okresie jesienno-zimowym twój organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. Dzieje się tak, ponieważ temperatura na zewnątrz cały czas ulega znacznym zmianom, a ty nie zawsze jesteś przecież prawidłowo ubrana. Po tygodniu na minusie, nagle wychodzi słońce, a ciebie rozkłada choroba. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by zapobiec jej rozwojowi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyprawy i zioła

Przed przeziębieniem nic nie chroni tak dobrze jak rozgrzewające przyprawy. Z pewnością większość z nich masz w swojej kuchni. To najlepszy czas, by po nie sięgnąć. Jedną z wielu korzystnie wpływających na zdrowie przypraw jest oczywiście chili, które nie tylko rozgrzewa, ale również wspaniale oczyszcza drogi oddechowe. Na tym jednak nie koniec. Właściwości przeciwwirusowe wykazuje również mielony imbir, kurkuma, a nawet cynamon, który tak chętnie dodajesz do różnych wypieków.

Warzywa i owoce

Aby jak najrzadziej chorować powinnaś włączyć do swojej codziennej diety warzywa i owoce. Zawarte w nich witaminy oraz kwas foliowy sprawiają, że organizm z łatwością pokonuje wszelkie infekcje. Niezbędnych składników odżywczych dostarczą ci cytrusy, banany, jabłka, pomidory, ale również brokuły czy szpinak. 

Olej

Do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego twój organizm potrzebuje również kwasów omega-3. Te znajdziesz w różnego typu olejach – lnianym, rzepakowym, słonecznikowym, a nawet sojowym. Cenne tłuszcze występują także w niektórych produktach spożywczych, takich jak orzechy włoskie, owoce morza oraz ryby (łosoś, halibut czy śledź).

Czosnek i miód

Niewiele osób wie, że regularne spożywanie miodu wspomaga regenerację organizmu. Produkt ten działa również rozgrzewająco, a nawet wzmacnia serce. Z kolei czosnek działa nie tylko antynowotworowo, ale także hamuje rozwój bakterii, pomaga zwalczać różnego rodzaju infekcje oraz niszczy pasożyty. Profilaktyczne picie szklanki mleka z czosnkiem i miodem niesamowicie wzmocni twój układ odpornościowy.

Probiotyki

W twojej diecie nie może także zabraknąć probiotyków. Znajdziesz je między innymi w jogurtach, kefirach i maślankach, ale również w kiszonej kapuście i ogórkach. Regularne spożywanie tych produktów uchroni twój układ pokarmowy przed różnego rodzaju bakteriami chorobotwórczymi.

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...

Przepis na syrop odchudzający z chrzanu i imbiru
Adobe Stock
Newsy
Pijąc ten syrop możecie stracić nawet 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej dziennie. Przepis jest banalnie prosty
O niesamowitych właściwościach domowego syropu z imbiru i chrzanu, wiedzą tylko nieliczni. Pijcie go 2 razy dziennie a w mig zrzucicie zbędne kilogramy.

Świeży imbir i chrzan, przydają się nie tylko do gotowania. Można ich również użyć do przyrządzenia przepysznej, rozgrzewającej herbaty czy odchudzającego syropu. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach, a potem bierzcie się do roboty. W końcu kilogramy same nie znikną, chociaż… Niesamowite właściwości chrzanu Regularne spożywanie chrzanu, może was zabezpieczyć nie tylko przed różnego rodzaju infekcjami, ale również grypą czy anginą. Ta niewinnie wyglądająca roślina doskonale chroni wasz układ oddechowy oraz moczowy, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i zmniejsza uczucie zmęczenia. W chrzanie nie brakuje cennych witamin, błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów – potasu, sodu, żelaza, cynku, miedzi oraz magnezu. Niewielu zdaje sobie sprawę, że oprócz działania odchudzającego, chrzan idealnie uspokaja nerwy. Cudowne właściwości imbiru Imbir to kolejny, cudowny produkt, który każdy z was powinien mieć w swojej kuchni. Nie tylko pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem, ale również likwiduje wzdęcia, łagodzi mdłości, wspomaga pracę mózgu oraz działa moczopędnie. Większość z was zapewne dobrze wie, że imbir doskonale rozgrzewa organizm, a co za tym idzie - wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Właśnie dlatego tak często dodajemy do herbaty, szczególnie jesienią i zimą.  Przepis na syrop z imbiru i chrzanu Nie ulega wątpliwości, że syrop na bazie imbiru i chrzanu, to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzięki niemu każdego dnia możecie tracić aż 1,5 centymetra tkanki tłuszczowej. Będziecie potrzebować Kawałka świeżego imbiru Kawałka świeżego chrzanu 2 łyżek cynamonu 3 łyżek płynnego miodu 4 cytryn Przygotowanie Imbir i chrzan...

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie. Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie? Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść? Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku. Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych. Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich? Skutki uboczne spożywania czosnku Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc...

cenne właściwości jabłek
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie ten polski owoc, a obniżycie cholesterol i uchronicie się przed poważną chorobą
Jabłko to owoc, który z pewnością często ląduje w waszych sklepowych koszykach, ale czy jecie go wystarczająco często? Jeśli nie koniecznie to zmieńcie. Jego regularne spożywanie ma kluczowe znaczenie dla waszego zdrowia.

Jabłka to owoce całoroczne, kupicie je zarówno latem, jak i zimą. Ich spożywanie odgrywa kluczową rolę w organizmie. W ten sposób powstało nawet powiedzenie – jabłko z wieczora i nie ma doktora. Większość z was zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Zaraz wam to uświadomimy. Mnogość rodzajów jabłek Na świecie istnieje ok. 10 tysięcy rodzajów jabłek. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, miękkością i przede wszystkim smakiem.  Niemożliwością jest znanie i spożywanie ich wszystkich. Dlatego też w Polsce wyróżnia się kilka najbardziej popularnych odmian tego owocu. Należą do nich m.in. gala, ligol, papierówka, antonówka, kosztela, gloster oraz szampion.  Większość osób nieprawidłowo spożywa jabłka Jabłka to niesamowicie zdrowe owoce. Niewielu jednak wie, że najcenniejsza w nich jest skórka i gniazdo nasienne. Wiele osób nieświadomie wyrzuca je do kosza, podczas gdy to właśnie one mogą uchronić człowieka przed poważnymi chorobami.  I o ile zjedzenie pestek może być dla wielu problematyczne, o tyle spożywanie skórki nie powinno nikogo dziwić. Oczywiście po dokładnym umyciu. Cenne właściwości lecznicze jabłek Jabłka przede wszystkim doskonale wspierają ogólną odporność organizmu – dzięki nim rzadziej chorujemy i jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ten niepozorny owoc zawiera w mnóstwo cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witaminę C, zasadowe sole mineralne, potas oraz żelazo. Jego regularne spożywanie wykazuje silne działanie odkwaszające, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, wzmacnia mięśnie, serce, a także układ nerwowy. Nie można...