Zdrowe jelita
Pixabay/Martin Büdenbender
Zdrowie

Jak zachować zdrowe jelita? O tych składnikach nigdy nie zapominaj w swojej diecie

Często mówi się o znaczeniu mikrobiomu jelitowego na ciało człowieka. Niektóre produkty pomagają utrzymać jego pracę na prawidłowym poziomie.

Jelita wpływają nie tylko na procesy metaboliczne. Ich prawidłowe funkcjonowanie może usprawniać pracę mózgu, serca, czy układu odpornościowego. Ma wpływ na skórę, wagę i poziom hormonów.

Nie tylko jedzenie 

Do zachowania stanu jelit w zdrowiu przyda się kilka zmian w obszarze nawyków żywieniowych. To co jest treścią naszego dnia, w równym stopniu wpływa na jelita co jedzenie. Tak samo ważny jest sen i obniżenie poziomu stresu

Suplementy. Wymysł, a może ratunek?

Wiedzę o jelitach warto poszerzyć terminem prebiotyki, które są niczym innym jak mikroorganizmami w nich występującymi. Dla zachowania równowagi flory jelitowej należy pamiętać o zdrowym odżywianiu.

Nie mniej pomocna może się okazać dodatkowa suplementacja, czy sfermentowana żywność, jak: kapusta, kimchi, jogurt, czy tempeh. Te ostatnie są bogatym źródłem prebiotyków, tak ważnych w codziennej pracy jelit.

Składnikowe must have

Szczególnie istotne dla mikrobiomu jelit ważne są duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który stymuluje wzrost pożytecznych mikroorganizmów. W codziennej diecie koniecznością powinny być także określone składniki odżywcze, takie jak:

  • cynk
  • witaminy A,C i E
  • olej rybny
  • L-glutamina

Oprócz składników odżywczych, suplementacji i dbaniu o zdrowy poziom stresu podobnie kluczowe wydają się nawyki. Jelita lubią bowiem dokładne przeżuwanie i wolniejsze spożywanie posiłków. Co z kolei może pomóc w trawieniu i wchłanianiu niezbędnych wartości odżywczych. Najbardziej ekscytuje jednak fakt, że tych kilka zmian w naszej diecie pomaga błyskawicznie, we wszystkich aspektach zdrowia!

 

Źródło: Attune Health

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega dieta mądrych jelit?
AdobeStock
Newsy
Na czym polega dieta mądrych jelit? Szczupła sylwetka i zdrowie w zasięgu ręki
Słyszeliście kiedyś o diecie mądrych jelit? Na czym ona dokładnie polega i jakie ma zalety?

Zdrowe jelita to klucz dla utrzymania zdrowia całego naszego organizmu. Nasze jelita każdego dnia ciężko pracują, aby trawić jedzenie, które spożywamy, przyswajać witaminy, które zapewniają najlepsze funkcjonowanie krwi i wspomagać zdrowy układ odpornościowy . Możemy w łatwy sposób wspierać swój mikrobiom na wiele sposobów – na przykład poprzez spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki i błonnik (znanych również jako prebiotyki). Zdrowe jelita pełnią również istotną rolę w kontrolowaniu głodu i wzmacnianiu odporności, dlatego warto o nie zadbać już dziś. Czy słyszeliście kiedyś o diecie mądrych jelit? Na czym polega dieta mądrych jelit? Jelita pełnią w naszym organizmie niezwykle ważną rolę. Nie tylko odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych ale również za trawienie i wydalanie. Ponadto, ich prawidłowe funkcjonowanie przekłada się również na nasze samopoczucie. Czy wiecie, że zdrowe jelita to również zdrowie psychiczne? Chcąc zadbać o zdrowie naszych jelit warto włączyć do swojego codziennego menu dobrą jakościowo, nieprzetworzoną żywność zawierającą potrzebne organizmowi mikro i makroelementy. Na czym dokładnie polega dieta mądrych jelit? Dieta mądrych jelit polega na włączeniu do swojego codziennego jadłospisu produktów, które będą wspierały pracę naszych jelit oraz umożliwią dostarczenie składników odżywczych do naszego mikrobiomu, czyli miliardów bakterii i drobnoustrojów znajdujących się naszych jelitach. Oto podstawowe zasady diety mądrych jelit Spożywanie nieprzetworzonej żywności. Przetworzona żywność jest zakazana w diecie mądrych jelit. Powinniśmy włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa, orzechy , rośliny strączkowe, ser, twaróg oraz...

Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...

Te 3 produkty działają jak miotełka na jelita. Złogi znikają bez śladu
Adobe Stock
Newsy
Te 3 produkty działają jak miotełka na jelita. Złogi znikną bez śladu
Co jeść, a czego nie jeść żeby oczyścić jelita, a potem utrzymywać je w zdrowiu i dobrej kondycji? Podpowiadamy.

Przedstawiany produkty, które pomogą wam oczyścić jelita i usunąć tworzące się w nich złogi. Jednak nie wystarczy stosować się do zasad kuracji tylko wtedy, gdy czujecie ciężkość na żołądku, macie zaparcia, biegunkę i niemijające nudności. Dietę zapewniającą zdrowie jelit i prawidłową przemianę materii należy stosować na co dzień. Także z codziennego jadłospisu warto na zawsze usunąć pewne grupy produktów. Co jeść, żeby oczyścić jelita, a potem nie dopuszczać do powstawania złogów? Jeśli chcecie porządnie przeczyścić jelita, usuwając z nich złogi nie zawsze musicie stosować produkty apteczne. Bardzo skuteczne są te trzy owoce, które najkorzystniej działają w postaci suszonej. Jedzenie ich bardzo szybko wymiecie złogi z waszych jelit: Suszone śliwki Suszone figi Suszone daktyle Potem stosujcie dietę dla zdrowych jelit. To metoda, która działa długoterminowo i pozwala zapobiegać nawracającym problemom z jelitami. Ważne, aby być konsekwentnym i ten sposób odżywiania się wprowadzić jako normę: Produkty zawierające błonnik. Pobudzają ruch perystaltyczny, dzięki czemu przyspieszają wydalanie i zapobiegają zaparciom. Często sięgajcie po: fasolę, groch, soczewica, otręby pszenne, migdały, płatki żytnie i pszenne Świeże warzywa. Włączcie do dań paprykę, cukinię, sałatę, pomidory, marchew, buraki, szparagi, karczochy  Świeże owoce. Szczególnie dobrze pracują dla jelit jabłka, mandarynki i banany Regularne nawadnianie organizmu Wypijajcie minimum 2 litry wody, możecie dodać do niej plasterki cytryny. Kawę i herbatę zastępujcie naparami z mięty, imbiru czy pokrzywy Te potrawy usuńcie z diety. Nie tylko podczas oczyszczania jelit Żeby długofalowa dbać o jelita i unikać okresów przeciążenia, tworzenia się złogów powodujących...

Te pokarmy pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie
Adobe Stock
Newsy
Te pokarmy chronią przed rakiem jelita grubego. Jedzcie je codziennie
Podpowiadamy jak żyć i co jeść, żeby nie narazić się na ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Zalecenia są proste, może zastosować je każdy, a skuteczność jest udowodniona badaniami.

Dokładne przyczyny rozwoju nowotworu jelita grubego nie zostały dotąd potwierdzone, wykryto jednak związek pewnych czynników z częstotliwością występowania tego rodzaju raka. Są to czynniki środowiskowe, żywnościowe i genetyczne. Bardzo duży związek z zachorowalnością na raka ma środowisko i dieta. Jak to stwierdzono? Czy niezdrowa dieta może być przyczyną raka jelita grubego? Zbadano poziom zapadalności na ten rodzaj raka u mieszkańców Azji, Afryki i Ameryki Południowej o niskim ryzyku zachorowań i zauważono, że wzrasta on gdy ci ludzie emigrują do obszarów o wysokiej zachorowalności. Świadczy to wpływie środowiska za wzrost liczby chorych. Także dieta, szczególnie ta bogata w tłuszcze i cholesterol powoduje zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Także otyłość może mieć wpływ na chorobę. Zbadano, że u osób otyłych, ze wskaźnikiem BMI powyżej 30 ryzyko wystąpienia raka jelita grubego wzrasta o 50 do 100 porc. w porównaniu z osobami z BMI poniżej 23. Prawdopodobną przyczyną wzrastania ryzyka wraz z wagą jest wysokie stężenie insuliny we krwi, powszechne u osób mających nadwagę. Można jednak stosując odpowiednią dietę i styl życia wpłynąć na obniżenie prawdopodobieństwa wystąpienia tej ciężkiej choroby. Oto co wystarczy zrobić: Zaprzestać palenia papierosów Ograniczyć picie alkoholu Ograniczyć spożycie mięsa, szczególnie czerwonego Zwiększyć spożycie owoców i warzyw Poza zmianą diety możecie zrobić jeszcze jedną rzecz dla swojego zdrowia: Badania dowiodły, że ryzyko choroby nowotworowej jelita grubego zmniejsza się o 50%, a nawet do 100% u osób regularnie i intensywnie aktywnych fizycznie Co jeść, żeby zastosować żywieniową profilaktykę raka jelita grubego? Jest kilka prostych, dostępnych...