Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie!

Zdrowotne właściwości chili

Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego. 

Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające, a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny.

Zobacz także:

Kapsaicyna

Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna. Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych.

Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych.

Nietypowe badania nad chili

Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie?

Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety papryczki chili, możemy zminimalizować ryzyko przedwczesnej śmierci! 

Do zaskakującego odkrycia dotarli badając i analizując markery chorób układu sercowo-naczyniowego. Badanie przeprowadzono na 22 811 uczestnikach. Wszyscy mieli ponad 35 lat, a okres obserwacji trwał średnio 8,2 roku.

Rewolucyjne badanie wykazało, że osoby które sięgają często po papryczki zmniejszają ryzyko przedwczesnego zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego aż o 34%. 

Sympatycy chili mogą zatem czuć się bezpieczni. Jeśli nie przepadacie za ostrością, może to najwyższy czas by przekonać się do tego charakterystycznego, mocnego smaku?