jak jeść zdrowo
AdobeStock
Zdrowie

Dlaczego NIE warto zamawiać jedzenia do domu! Przeczytaj, zanim popełnisz TEN błąd!

Zamawiasz jedzenie na dowóz? Po przeczytaniu tego artykułu dwa razy się zastanowisz!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Coraz częściej zamawiamy jedzenie z dowozem. Taka usługa jest dziś stosunkowo tania, a restauracje chętnie dają na nią zniżki. Dzięki temu możemy spróbować dań z restauracji znajdującej się na drugim końcu miasta bez wychodzenia z domu! Zwłaszcza teraz, gdy lokale gastronomiczne są zamknięte, wiele osób zamawia posiłki z dowozem. Jednak czy jest to w pełni bezpieczne?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzenie nie będzie świeże

Niestety, ale rzadko kiedy jedzenie dowożone przez dostawcę jest ciepłe i świeże. Restauracje czekają, aż uzbierają kilka zamówień i dopiero wtedy przygotowują wszystkie dania, które przekazują dostawcy. Ten rozwozi je po całym mieście i często się zdarza, że dostaniecie swój obiad gdy będzie już zimny i zwyczajnie niesmaczny. Szczególnie nie polecamy zamawiać na dowóz steków i dań zawierających makaron ryżowy. Zimny stek robi się gumowaty, a makaron ryżowy bardzo twardy i niesmaczny. Nie zamawiajcie też posiłków zawierających jajka! Zapach przygotowanych kilka godzin wcześniej jajek będzie bardzo mało zachęcający.

Bomby kaloryczne

Wiele dań zawierających spore ilości tłuszczu nie jest aż tak bardzo kaloryczna, jeśli jemy je od razu po przygotowaniu. Jednak jeśli zostawi się je na godzinę lub dwie, to składniki nasiąkają tłuszczem i w efekcie otrzymujemy prawdziwe bomby kaloryczne! To dotyczy np. pulpetów i panierowanego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Uważaj na toksyczne substancje!

Absolutnie nie zamawiaj na dowóz zup, jeśli nie jesteś pewna w jakich pojemnikach się je przewozi! Przelewane do pojemników zupy są zwykle gorące, a wysoka temperatura sprawia, że z plastikowego opakowania wydzielają się trujące substancje, które mogą powodować nowotwory.

 

Źródło: eatthis.com

czy myć mięso przed gotowaniem
AdobeStock
Triki kulinarne Myjecie mięso przed gotowaniem? Popełniacie spory błąd! Obalamy kulinarne mity
Zawsze przed ugotowaniem rosołu myjecie dokładnie mięso pod zimną wodą? Błąd! W tym artykule wyjaśniamy mit dotyczący mycia mięsa przed obróbką termiczną, a także inne legendy pokutujące wśród gotujących.
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe! Dlaczego nie trzeba myć mięsa przed przygotowaniem? Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka mogły być po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego .  Czy świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej? Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu. Czy jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu? W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w maksymalnie trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód by tak robić, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji...

Przeczytaj
jak wykorzystac resztki wedlin
Flickr
Newsy Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Kilka kroków i zrobicie z nich co najmniej 5 pysznych dań
Choć święta za pasem, to wraz z końcem świętowania pojawi się kolejny problem - co zrobić z resztkami jedzenia? Można je łatwo wykorzystać na kilka sposobów!
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Na święta przygotowuje się dosłownie górę jedzenia. Zwyczaj nakazuje przygotować wiele potraw, żeby nikt w Boże Narodzenie nie był głodny! Efekt jest taki, że mimo iż wszyscy goście wrócili do domów o kilka kilogramów ciężsi, to i tak jedzenie zostało. Co z nim zrobić? Istnieje kilka prostych i ciekawych sposobów, by wykorzystać je do innych dań! Sprawdźcie jakie, a nie będziecie musieli w tym roku z wyrzutami sumienia pozbywać się resztek wigilijnych potraw. Mięso i wędliny Z pozostałego po Bożym Narodzeniu mięsa można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek! Warto wypróbować chociażby poniższe pomysły: Omlet, pizza i tarta – świąteczna szynka i kiełbasa sprawdzi się doskonale jako dodatek do tych potraw! Tak naprawdę wszystkie te trzy dania smakują świetnie z jakimkolwiek dodatkiem o wyrazistym smaku, a takie są właśnie wędliny przygotowywane na święta. Leczo – tutaj sprawdzi się kiełbaska. Farsz – choć po świętach wszyscy mają dosyć pierogów, to warto resztki mięs zmielić w maszynce i wykorzystać je do farszu – np. do pierogów, pyz i innych mącznych dań. Smażone mięso z warzywami – w woku lub głębokiej patelni wystarczy zesmażyć wędliny, dodać warzywa, makaron i w pół godziny będziecie mieli smaczny obiad! Jajecznica – chyba nic nie smakuje lepiej, niż jajecznica z cebulką i podsmażonymi wędlinami. Warzywa Zupy – jeśli zostały wam świeże warzywa, których nie udało się wam wykorzystać do świątecznych dań, to warto zrobić z nich smaczną zupę jarzynową albo rosół. Zapiekanki – z warzyw z dodatkiem jajek i wędlin można stworzyć przepyszną i zdrową zapiekankę z piekarnika! Do tego smaczny, domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Sałatki – podobnie jak w przypadku zup, świeże...

Przeczytaj
Makaron ryżowy czy pszenny
jiri hera, la_vanda/Adobe Stock
Triki kulinarne Makaron ryżowy czy zwykły? Który jest bardziej zdrowy i pożywny?
Na rynku pojawiają się coraz to ciekawsze produkty. Są wśród nich różnego rodzaju makarony. Czy nietypowy makaron ryżowy jest lepszy niż ten tradycyjny, pszenny? Sprawdźmy to.
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Ślady najstarszego makaronu na świecie prowadzą do Chin. To tam właśnie archeolodzy znaleźli szczątki tego mącznego dania sprzed 4 tysięcy lat! W Państwie Środka nie tylko od tysiącleci jedzą już różnego rodzaju kluseczki, ale także używają do nich różnego rodzaju mąk. Moda na makarony inne niż pszenne wzięła się właśnie z kuchni azjatyckiej. Makarony sojowe,  makarony ryżowe – wszystko to przybyło do nas właśnie z Dalekiego Wschodu. Jeżeli lubicie eksperymenty, być może mieliście już możliwość skosztowania tych specjałów. Przed  ewentualną pierwszą degustacją warto dowiedzieć się czy makaron ryżowe jest odpowiedni dla naszego organizmu i jak wypada jego porównanie z makaronem pszennym . Blaski i cienie makaronów Makaron ryżowy wytwarzany jest z ryżu pozbawionego łupin, a więc z tak zwanego ryżu białego. Zabieg łuskania ryżu powoduje, że w znaczny sposób pozbawia się ziaren cennych wartości odżywczych. Niestety na naszym rynku ze świecą szukać możemy makaronów z ryżu pełnoziarnistego. Taki typ makaronu nazywany jest także makaronem z brązowego ryżu lub makaronem ryżowym tapioka. Zwolennicy zdrowej diety łatwo znajdą za to na półkach sklepowych pszenny makaron pełnoziarnisty . Jego smak jest co prawda nieco inny od tego zwykłego, ale to temat na inną dyskusję. Mąka pszenna z zachowanymi otrębami zawiera znacznie dużo więcej mikroelementów, niż ta wielokrotnie pytlowana (przesiewana z otrębów). Ponadto makaron pszenny możemy znaleźć pod wieloma różnymi postaciami – od nitek, przez rurki, aż po różnego rodzaju gniazdka. Z kolei wybór makaronu ryżowego ogranicza się do dwóch postaci – cienkich i grubszych nitek. Pierwsze lepiej sprawdzą się w zupie, a te drugie w różnego rodzaju...

Przeczytaj
sałatka
Pixabay
Newsy Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe, jak wszyscy myśleliśmy
Jeżeli sądzicie, że każda sałatka jest zdrowa i dietetyczna, to bardzo się mylicie! Opisujemy najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu sałatek!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Odchudzacie się lub po prostu postanowiliście poprawić swoją dietę i zadbać o zdrowie? Pewnie zaczęliście jeść więcej sałatek! Jednak gdy tygodnie mijają, a waga się nie zmienia, zaczynacie podejrzewać, że coś jest nie tak. Tylko co? Przecież jecie sałatki, tak jak wszyscy doradzali. Ale wiecie, że sałatka sałatce nierówna? Dowiedzcie się, czy też popełniacie te błędy – mogą całkowicie zaprzepaścić wasze starania w pogoni za idealną sylwetką! Nieuważnie dobieracie dodatki Przyznajcie się z ręką na sercu – co dodajecie do sałatek? Smażonego kurczaka, boczek? A może przepadacie za serem feta? To wszystko są bomby kaloryczne! Fakt, że leżą w towarzystwie sałaty, pomidorów i marchewki nie sprawi, że ich kalorie znikną. Te dodatki są pyszne, ale całkowicie sabotują plan odchudzania. Następnym razem przygotowując sałatkę, zwróćcie dobrze uwagę na to, co do niej dodajecie. Pamiętajcie, że nawet z orzechami musicie być ostrożni! Są bardzo zdrowe, ale zawierają ogromne ilości tłuszczu i już kilka garści orzechów w sałatce sprawi, że stanie się ona raczej tucząca, niż odchudzająca. Możecie - i powinniście - dodać do sałatki pestki dyni, słonecznika lub trochę orzechów – ale z rozwagą! Sprawdźcie swój sos W każdej sałatce musi znaleźć się dressing, czyli sos. Bez tego nie nazywalibyśmy jej sałatką, tylko liśćmi sałaty z warzywami. Ale czy wiecie, że zupełnie nieświadomie możecie zwiększać kaloryczność swoich sałatek poprzez dodawanie do nich kalorycznych dressingów? Sos na bazie majonezu może sprawić, że sałatka będzie zawierać o 300-400 kalorii więcej! Żebyś łatwiej sobie wyobrazić, ile to jest, przypominamy, że główka sałaty lodowej ma 14 kalorii, a pomidor 32 kalorie. Wobec tego sos majonezowy jest wielokrotnie bardziej kaloryczny od reszty...

Przeczytaj