Coraz częściej zamawiamy jedzenie z dowozem. Taka usługa jest dziś stosunkowo tania, a restauracje chętnie dają na nią zniżki. Dzięki temu możemy spróbować dań z restauracji znajdującej się na drugim końcu miasta bez wychodzenia z domu! Zwłaszcza teraz, gdy lokale gastronomiczne są zamknięte, wiele osób zamawia posiłki z dowozem. Jednak czy jest to w pełni bezpieczne?

Jedzenie nie będzie świeże

Niestety, ale rzadko kiedy jedzenie dowożone przez dostawcę jest ciepłe i świeże. Restauracje czekają, aż uzbierają kilka zamówień i dopiero wtedy przygotowują wszystkie dania, które przekazują dostawcy. Ten rozwozi je po całym mieście i często się zdarza, że dostaniecie swój obiad gdy będzie już zimny i zwyczajnie niesmaczny. Szczególnie nie polecamy zamawiać na dowóz steków i dań zawierających makaron ryżowy. Zimny stek robi się gumowaty, a makaron ryżowy bardzo twardy i niesmaczny. Nie zamawiajcie też posiłków zawierających jajka! Zapach przygotowanych kilka godzin wcześniej jajek będzie bardzo mało zachęcający.

Bomby kaloryczne

Wiele dań zawierających spore ilości tłuszczu nie jest aż tak bardzo kaloryczna, jeśli jemy je od razu po przygotowaniu. Jednak jeśli zostawi się je na godzinę lub dwie, to składniki nasiąkają tłuszczem i w efekcie otrzymujemy prawdziwe bomby kaloryczne! To dotyczy np. pulpetów i panierowanego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Uważaj na toksyczne substancje!

Absolutnie nie zamawiaj na dowóz zup, jeśli nie jesteś pewna w jakich pojemnikach się je przewozi! Przelewane do pojemników zupy są zwykle gorące, a wysoka temperatura sprawia, że z plastikowego opakowania wydzielają się trujące substancje, które mogą powodować nowotwory.

Zobacz także:

 

Źródło: eatthis.com