Witamina C i koronawirus
Liliya Trott, iunewind/Adobe Stock
Zdrowie

Czy witamina występująca w brukselce, pietruszce czy papryce może chronić przed zakażeniem COVID-19? Specjalista nie ma wątpliwości

Nasza wiedza na temat koronawirusa jest coraz większa. Jednak wciąż słyszymy kolejne plotki, które prowadzą jedynie do nieporozumień. Jedna z nich dotyczy witaminy C.
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Polacy starają się walczyć z zagrożeniem epidemiologicznych jak tylko mogą. Oprócz tradycyjnego zabezpieczenia się przed zakażeniem, wszyscy chcemy wzmacniać swoją odporność. Najchętniej wybieramy tradycyjne, domowe metody.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Witaminy a koronawirus

W obiegu panuje jednak plotka, jakoby wirus COVID-19 źle znosił zderzenie z dużą dawką witaminy C w naszym organizmie. Czy w ten sposób możemy zwiększyć swoje szansę na ochronę przed zakażeniem i ciężki przebieg ewentualnej choroby?

Nie od dziś wiemy, że odpowiedni poziom witaminy C w organizmie, to podstawa w walce z bakteriami, infekcjami i wszelkiego rodzaju wirusami. Jest tak zwłaszcza w okresie chorobowym, czyli na przełomie jesieni i zimy, a także wczesną wiosną. Spożywanie produktów zawierających wspomnianą witaminę jest więc niezbędne w staraniu o mocny system odpornościowy.

Pomarańcze, cytryny, ale także papryka, pietruszka i brukselka to doskonałe źródła kwasu askorbinowego, jak czasami nazywamy także witaminę C. Ich spożywanie jest nieodzowne bez względu na to, czy znajdujemy się w okresie pandemii, czy poza nim.

Co jeść?

Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że witamina C i jej poziom w naszym organizmie odpowiadają za to, jak znosimy kontakt z niebezpiecznymi wirusami. Nie inaczej jest w starciu z owianym złą sławą koronawirusem. Jednak czy zjedzenie jeszcze większych ilości produktów bogatych w witaminę C pozwoli nam na szczególnie mocną ochronę? Jak powiedziała na łamach portalu abczdrowie.pl dr Lidia Stopyra:

- Witamina C pomaga organizmowi w walce z infekcjami, ale nie chroni przed zakażeniem.

Odpowiedź na nasze rozterki być więc tylko jedna. Ponadto, jak wynika z obecnej wiedzy w zakresie obrony przed wirusami i bakteriami, zwiększanie poziomo witaminy C w naszym organizmie ponad zalecaną normę jest pozbawione sensu. Co to oznacza? Jeżeli w naszym jadłospisie występują owoce i warzywa bogate w tę witaminę, odpuśćmy sobie dodatkowe tabletki i suplementy. Szczególnie wtedy, gdy nie zaleca nam tego nasz własny lekarz.

Z witaminą C jest tak samo, jak z niemal każdym innym mikroelementem. Warto byśmy zapewniali je naszemu organizmowi z głową, z rozmysłem, a najlepiej poprzez zrównoważoną, bogatą w owoce i warzywa dietę. Najważniejsze jest to, byśmy zachowali w niej zdrowy rozsądek.

Źródło: portal.abczdrowie.pl

Komentarze
Sok z buraka
Madeleine Steinbach/Adobe Stock
Zdrowie Przez trzy miesiące piła sok z buraków. Zmiany w jej organizmie są spektakularne!
Sok z buraka niejednemu z nas z trudem przechodzi przez gardło. Po przeczytaniu tych wiadomości z pewnością nabierzecie chęci do picia buraczanego napoju.
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Jesień to sezon na buraki. Ich cena w sklepach zachęca do hurtowych zakupów. Oprócz przyrządzania aromatycznego barszczu czy ostrej ćwikły warto użyć buraków na jeszcze jeden sposób. Pytanie tylko, ilu z nas będzie w stanie uporać się ze szklanką soku z buraka dziennie? Taka dawka pita przez dłuższy okres może naprawdę zdziałać cuda w naszym organizmie. Burak to istna bomba witaminowa. Jego właściwości mogą odmienić nasze zdrowie. Przed wami lista udowodnionych naukowo, fantastycznych zalet codziennego picia soku z buraka. Sok z buraka… Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. To wskazówka dla tych, którzy od dawna ze strachem w oczach spoglądają na wynik z ciśnieniomierza. Szklanka buraczanego soku dziennie to rozwiązanie w sam raz dla nich. Pozwala zwiększyć wytrzymałość – to z kolei zachęta dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Zamiast sztucznych suplementów warto postawić na naturę. Zwiększa siłę mięśnia sercowego – to kolejny powód, dla którego z sokiem z buraka powinny zaprzyjaźnić się osoby cierpiące na dolegliwości krążeniowo-sercowe. Zwalnia rozwój demencji starczej – co prawda seniorzy niechętnie zmieniają swoje przyzwyczajenia żywieniowe, warto namówić ich do codziennego picia tego życiodajnego płynu. Pomaga w walce z otyłością – sok z buraka ma mało kalorii. Świetną opcją na mocny, energetyczny start dla osób otyłych jest smaczne smoothie na bazie buraka. Może uchronić od nowotworu – buraki zawierają betalainy, czyli substancje które są naturalnymi antyoksydantami. Badania dowiodły, że betalainy w pewnym stopniu mogą zwalczać rozwój komórek rakowych. To wspaniałe źródło potasu, kwasu foliowego i całej masy innych cennych minerałów niezbędnych do prawidłowego...

Przeczytaj