Pomidor i ogórek
Pixabay/Christine Sponchia
Zdrowie

Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Jest wiele mitów. Większość była w błędzie
 

Niektóre połączenia warzyw i owoców nie mają żadnych wartości odżywczych. Tak głosi pogląd. Inny, wręcz przeciwnie. W końcu, czy warto dbać o właściwe połączenia produktów?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

Ogórek i pomidor. Na pozór dwa, zdrowe, polskie warzywa. Co się stanie, jeśli połączymy je w jednym daniu, śniadaniowych kanapkach, czy w bogatszej wersji mizerii? 

Po sieci na temat jedzenia krąży wiele mitów. Jeden z nich dotyczy połączenia ogórka z pomidorem. To jeden z tych mitów, które są co chwila odświeżane i mają się całkiem dobrze. Niestety, nie ma w nim nawet małej części prawdy. 

Takiego typu informacje najczęściej zasilają strony kolorowych gazet, na nieszczęście, tych z niesprawdzoną treścią. Nie trzeba się nimi sugerować. Zawsze warto jednak pytać. Radą służą dietetycy, lekarze, ale i portale pełne kulinarnej wiedzy. Gotujmy.pl to jeden z nich.

To tylko mit

Bywa, że mity opierają się na pewnych naukowych zagadnieniach, lecz przełożonych w niefortunny sposób. Nie istnieje bowiem racjonalny powód, by unikać połączenia pomidora z ogórkiem. Zakaz, który krąży po sieci, jest nawet bardziej komiczny.

Mit dotyczący łączenia pomidora i ogórka dotyczy rozkładu witaminy C. Ogórek ma w swoim składzie enzym, który ową witaminę rozkłada. Pomidor za to jest bogaty w witaminę C. Nawet jeśli doszłoby do takiej reakcji, musi minąć odpowiednio długa ilość czasu.

Dodatkowo nawet jeśli do takiej reakcji dojdzie, nie wytworzą się żadne szkodliwe dla zdrowia i życia substancje. Najgorsze co może nas spotkać, to utrata częściowej zawartości witaminy C w pomidorze. Choć jest to wyjście mało prawdopodobne.

Warzywne bonusy

Pomidor sam w sobie nie jest na piedestale, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Dużo więcej ma jej papryka, pietruszka, czy cebula. Pomidor jest za to warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach znajdziemy tylko 22 kcal. 

To również bogate źródło potasu, beta-karotenu. Pomidory zawierają też korzystny dla zdrowia likopen. Jest on jednym z przeciwutleniaczy, posiadającym właściwości chroniące przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem. 

Zielony ma garniturek

Ogórek to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych. Obecnie można spotkać ponad 50 gatunków warzywa. Ten niezwykle popularny produkt orzeźwia dania. Ogórek to także składnik obiadowej sałatki narodowej - mizerii. A w połączeniu z pomidorem, na kanapce, pycha!

 

Źródło: Anna Urbańska - dietetyka

 

Komentarze
Kremówka
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy Obłędny przepis na domowe kremówki. Gdy spróbujesz oniemiejesz z wrażenia
Macie w domu łasuchów, którzy tylko czekają, aż z piekarnika wyciągniecie kolejne ciasto? Uważajcie, bo ta kremówka zniknie w oka mgnieniu!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze. Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież. Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy. Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku. Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem . A teraz do dzieła! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 10 dag cukru pudru 25-30 dag cukru waniliowego 3 żółtka jaj 4 łyżki...

Przeczytaj