Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Jest wiele mitów. Większość była w błędzie
Flickr
Zdrowie

Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Rozwiewamy mity na ten temat

Niektóre połączenia warzyw i owoców nie mają żadnych wartości odżywczych. Tak przynajmniej głosi pewien popularny pogląd. Czy warto dbać o właściwe połączenia produktów i na przykład wystrzegać się łączenia ogórka z pomidorem?

Ogórek i pomidor. Na pozór dwa, zdrowe, polskie warzywa. Co się stanie, jeśli połączymy je w jednym daniu, śniadaniowych kanapkach, czy w bogatszej wersji mizerii?  Na ten temat krąży wiele legend. Rzekome niepasowanie do siebie pomidora i ogórka to jeden z tych mitów, które są co chwila odświeżane i mają się całkiem dobrze. Niestety, nie ma w nim nawet małej części prawdy.

Czy można spożywać pomidora z ogórkiem?

Bywa, że mity opierają się na pewnych naukowych zagadnieniach, lecz przedstawionych w dość niefortunny sposób. W rzeczywistości nie istnieje bowiem racjonalny powód, by unikać połączenia pomidora z ogórkiem. 

Mit dotyczący łączenia pomidora i ogórka dotyczy rozkładu witaminy C. Ogórek ma w swoim składzie enzym, który ową witaminę rozkłada. Pomidor za to jest bogaty w witaminę C. Nawet jeśli doszłoby do takiej reakcji, musi minąć odpowiednio długa ilość czasu.

Dodatkowo nawet jeśli do takiej reakcji dojdzie, nie wytworzą się żadne szkodliwe dla zdrowia i życia substancje. Najgorsze co może nas spotkać, to utrata częściowej zawartości witaminy C w pomidorze. Inna sprawa, że jest to dość mało prawdopodobne, a ewentualne straty z tego tytułu nie przesłonią zalet jedzenia tych warzyw. Nawet razem.

Zobacz także
Z pomidorów zrobicie nie tyko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Z pomidorów zrobicie nie tylko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Walory zdrowotne pomidora

Pomidor nie góruje wśród warzyw, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Dużo więcej ma jej papryka, pietruszka, czy cebula. Pomidor jest za to warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach znajdziemy tylko 22 kcal. 

To również bogate źródło potasu, beta-karotenu. Pomidory zawierają też korzystny dla zdrowia likopen. Jest on jednym z przeciwutleniaczy, posiadającym właściwości chroniące przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem. Wokół likopenu istnieje jeszcze jedno ważne pomidorowe zagadnienie - chodzi o dyskusję na temat tego, czy pomidory są zdrowsze na surowo, czy też po obróbce termicznej.

Ogórki także należą do grupy jednych z najzdrowszych warzyw. Podobnie jak pomidory są bardzo małokaloryczne, a oprócz tego zawierają całe mnóstwo witamin i minerałów. Ponadto mają niski indeks glikemiczny i świetnie nawadniają ludzki organizm.

Źródło: Anna Urbańska - dietetyka

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wszyscy myślą, że to połączenie jest trujące. To bzdura, jedzcie tak na zdrowie
Pixabay
Newsy
Wszyscy myślą, że to połączenie jest trujące. To bzdura, jedzcie tak na zdrowie
Na pewno ktoś kiedyś namawiał was do rezygnacji z tego połączenia. To bez sensu!

Produkty spożywcze mogą stawać się przez łączenie ich z innymi produktami zdrowe i bardziej wartościowe, lub tracić dużo na wartości . Niestety, wokół szkodliwości połączeń produktów krąży bardzo wiele mitów. Wiele z nich słyszeliście pewnie podczas spotkań rodzinnych, a może natknęliście się też na nieprawdziwe porady w internecie. Przedstawiamy wam dziś jeden bardzo popularny mit na temat połączenia produktów spożywczych. Jeśli faktycznie stosujecie się do tej zasady, naprawdę dużo tracicie! Mit na temat szkodliwości produktów Chodzi o połączenie pomidora z ogórkiem. Wiele osób głosi, że przez zawartość askorbinazy, takie połączenie jest szkodliwe. To nieprawda! Skąd wziął się mit o szkodliwości połączenia ogórka z pomidorem? Propagatorzy tego mitu opierają się na tym, że świeże ogórki zawierają enzym askorbinazę. To enzym rozkładający kwas askorbinowy, czyli czynną formę witaminy C. Przez to łączenie ogórka (z askorbinazą) z pomidorem (źródłem witaminy C) ma być szkodliwe. Niektórzy idą nawet dalej i mówią, że wytwarzają się tam wtedy toksyny. Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Świeże surowe ogórki faktycznie zawierają askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C. Dzieje się to jednak naprawdę w minimalnym stopniu. Poza tym, pomidory nie są wcale specjalnie znaczącym źródłem witaminy C w diecie. Jeśli chcielibyście stosować się do tej zasady, musielibyście unikać połączenia ogórków z każdym innym warzywem i owocem, bo prawie wszystkie zawierają witaminę C. Jedzcie ogórki z pomidorami na zdrowie. Łączcie je w: Sałatce greckiej Różnorodnych wiosennych sałatkach Sałatce szopskiej popularnej w Bułgarii Tradycyjnej gruzińskiej sałatce z...

Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Zaczną wydzielać rakotwórcze substancje
Pixabay
Newsy
Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Będą wydzielać rakotwórcze substancje
Przechowujecie w ten sposób ziemniaki? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Ziemniaki to nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Warzywo to stanowi podstawę wielu smacznych dań – przygotowujemy z niego zupy , zapiekanki , pyzy , placki , kopytka , puree oraz frytki . Gotujemy, pieczemy , smażymy a nawet grillujemy ziemniaki. Ale czy zastanawialiście się kiedyś jak je prawidłowo przechowywać? Tak nigdy nie przechowujcie ziemniaków Czy zwróciliście kiedyś uwagę na sposób przechowywania ziemniaków, czy jest to dla was bez znaczenia? Element ten, jak się okazuje, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Jeśli kupiliście w sklepie lub na bazarku ziemniaki i wróciliście z nimi do domu, trzymajcie je w suchym i ciemnym miejscu. Nigdy nie zostawiajcie tych warzyw w lodówce. Dlaczego? Ponieważ mogą one wtedy wydzielać bardzo szkodliwe dla zdrowia substancje rakotwórcze. Ziemniaki zawierają skrobię. Ta pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukier, który łączy z kwasem asparaginowym. Skutkiem tej reakcji chemicznej jest wytworzenie się akrylamidu, który, jak wiadomo, ma kancerogenne właściwości. Substancja ta wytwarza się, gdy wyjmiemy ziemniaki z lodówki i poddamy je obróbce termicznej. Jeśli więc kupiliście ziemniaki, najlepiej trzymajcie je w piwnicy. Dlaczego warto jeść ziemniaki? Ziemniaki to nie tylko bogate źródło błonnika, ale również wielu witamin i minerałów. Skórka ziemniaka jest bogata w potas, a miąższ zawiera takie pierwiastki jak: magnez, żelazo, cynk, sód i wapń. Ziemniaki zawierają też witaminę C i błonnik, które są dobre dla zdrowia skóry i jelit. Obecność wapnia, magnezu i cynku w ziemniakach, pomaga nam utrzymać silne i zdrowe kości. Z kolei cynk i żelazo, odpowiadają za wytwarzanie kolagenu w organizmie. Jednym z najpopularniejszych mitów dotyczących...

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem
Wyrzucacie nasiona pomidora? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie. Przydadzą się nie tylko na sadzonki, ale pomogą wam w walce o lepsze zdrowie.

Większość osób zjada  pomidora wraz z jego nasionami. Możecie się jednak pokusić, by choć raz je zostawić. W jakim celu? Wcale nie dlatego, że są mniej smaczne niż miąższ tego warzywa. Okazuje się, że nasiona te można wykorzystać do wyhodowania nowych, smacznych pomidorów. Jak się do tego zabrać? Jak wykorzystać nasiona pomidora? Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy z niego zupę , sałatkę lub smaczny sos . Mało kto przywiązuje jednak uwagę do jego nasion. Czy da się jakoś je wykorzystać? Tak – możecie z nich wyhodować nowe, smaczne pomidory. To wcale nie jest trudne! Wyhodowanie pomidora z nasion jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zastosujecie się do poniższych kroków. Przełóżcie nasiona pomidora do miseczki, zalejcie je odrobiną ciepłej wody i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego dnia wymieszajcie nasiona i wyrzućcie te, które wypłyną na powierzchnię. Po upływie kilku dni przelejcie całość przez sito a następnie wysuszcie nasiona na talerzyku. Nasiona są już gotowe do zasiania. Jak jeszcze można wykorzystać nasiona pomidorów? Nasiona pomidorów mają także wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy zmielić je na proszek i spożywać do posiłku. Co możemy dzięki temu zyskać? Nasiona pomidorów są tak samo zdrowe, jak same pomidory. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminę A i C oraz takie składniki, jak potas oraz likopen. Niektórzy eksperci uważają nawet, że są one zdrowszą alternatywą dla aspiryny. Obniżają ciśnienie krwi Z uwagi na obecność potasu, nasiona pomidora pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych. Wzmacniają układ odpornościowy Nasiona pomidora są bogatym źródłem witaminy C, która...

Czy pomidory z kiełkami w środku można zjeść?
Adobe Stock
Newsy
Czy pomidory z kiełkami w środku można zjeść? 
Widzieliście kiedyś kiełkujące od wewnątrz pomidory? Białe kiełki wewnątrz tego warzywa wcale nie muszą oznaczać zepsucia, ale czy można je jeść?

Pomidory z kiełkami w środku nie należą do najczęściej spotykanych widoków w kuchni, ale wraz ze wzrastającą temperaturą w mieszkaniach i domach, po rozkrojeniu warzywa możecie natknąć się na taki obrazek. Ma to oczywiście związek z przyspieszeniem procesów wzrastania nasion pomidora przy zachowanej odpowiedniej wilgoci miąższu i zapewnieniu większego ciepła. Czy zjedzenie takiego pomidora grozi nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi? Czy można zjeść pomidory z kiełkami w środku? Odpowiedź na pytanie, czy zjedzenie kiełkujących od wewnątrz pomidorów jest niebezpieczne dla zdrowia jest w sama w sobie prosta i krótka – nie. Jeżeli przydarzy wam się takie „nietypowe zachowanie” przejrzałego pomidora, jego zjedzenie nie powinno zagrozić waszemu zdrowiu. Inną sprawą jest to, że tego rodzaju pomidor z pewnością nie będzie należał do najsmaczniejszych. Jeżeli jednak postanowicie go zjeść, wcześniej dokładnie przyjrzyjcie się jego powierzchni. Dokładnie sprawdźcie, czy na pomidorze nie ma śladów pleśni, zepsucia, gnicia – wszystkie te przesłanki kategorycznie wykluczają możliwość jego spożycia. Zjedzenie spleśniałego, zepsutego lub zgniłego pomidora jest najprostszą drogą do tego, by przyprawić własny organizm o niepotrzebne sensacje żołądkowe, a nawet groźne w skutkach zatrucie. Dlaczego pomidory kiełkują od wewnątrz? Jak już wspomnieliśmy, kiełkowanie pomidora od środka nie zdarza się zbyt często. Eksperci twierdzą, że zanim pomidor zdążyłby zakiełkować w warunkach domowych, wcześniej raczej pokryłby się pleśnią i zacząłby gnić. Skąd więc zjawisko kiełkowania? Niektórzy twierdzą, że wiąże się to z użyciem dużych ilości pestycydów i całej masy innych środków ochrony rośliny przez rolników. Dotyczy to zwłaszcza importowanych pomidorów z...