Jak schudnąć z brzucha
Adobe Stock
Zdrowie

Chcesz stracić tłuszcz z brzucha? Unikaj TYCH 6 pokarmów!

Nagromadzony w organizmie tłuszcz to największy wróg każdego człowieka. Walka z nim jest niesamowicie trudna. Jeśli więc nie chcesz za kilka lat mierzyć się z nadwagą, sprawdź jakich produktów powinnaś unikać!

Idąc do sklepu za każdym razem walczymy sami ze sobą, żeby nie wrócić do domu z masą niepotrzebnych, niezdrowych i słodkich rzeczy. Nie zawsze to się jednak udaje. I dopóki małe przyjemności są tylko dodatkiem do zdrowej diety nie stanowią ogromnego zagrożenia. Jednak spożywane w nadmiernych ilościach mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.

Z uwagi na różną genetykę i skłonności każdy z nas tyje w innym miejscu. Najczęściej jednak problematyczną strefą okazuje się brzuch. Oto lista produktów, które sprawiają, że tłuszcz może gromadzić się właśnie w tym miejscu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa

Przyrządzona w domu kawa nie stanowi ogromnego zagrożenia, szczególnie jeśli pijesz ją bez cukru i mleka. Szkodliwa okazuje się jednak ta zamawiana w rozmaitych kawiarniach. Serwowane w takich miejscach kawy najczęściej są smakowe i z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Choć smakują wyśmienicie, są tak samo niezdrowe jak kolorowe napoje gazowane.

Chleb pszenny

Chleb zrobiony z mąki pszennej nie należy do najzdrowszych. Zawiera on ziarna rafinowane, które wpływają negatywnie między innymi na twoją wagę. Spróbuj go zamienić, na przykład na ciemne pieczywo pełnoziarniste.

Popcorn

Często siadamy z nim przed telewizorem, ale czy kiedykolwiek sprawdziliśmy jego skład? Problem żywności przetworzonej, do której zaliczamy między innymi popcorn, polega na zawartości tak zwanych tłuszczów typu trans. Ich spożywanie prowadzi nie tylko do otyłości, ale też do chorób serca i udaru.

Przetworzone mięso

Mowa tu o tak uwielbianym przez nas sklepowym pepperoni i bekonie, ale również kiełbasie, a nawet wędlinach. Jeśli nie chcesz, żeby twój brzuch był jak balon lepiej unikaj tych produktów.

Ciasto

Nie chodzi oczywiście o domowe wypieki, a sklepowe ciasta zapakowane w plastikowe pojemniki. Te, podobnie jak popcorn, zawierają niekorzystnie wpływające na naszą wagę tłuszcze typu trans.

Słodycze

Jeśli chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów lub nie chcesz ich zdobyć ogranicz również jedzenie słodyczy. Ten punkt nie powinien zaskakiwać. Nie od dziś przecież wiadomo, że od nich tyjemy najbardziej.

Źródło: eatthis.com

Przechowywanie żywności
Adobe Stock
Triki kulinarne
7 potraw, które przez całe życie przechowywaliście w niewłaściwy sposób
Komu choć raz nie zdarzyło się przechowywać jedzenia w niewłaściwy sposób niech pierwszy rzuci kamieniem. Prawda jest taka, że Polacy popełniają wiele błędów w tej kwestii, na przykład wkładając do lodówki wszystko, co tylko się da.

Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak. Masło Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie . W żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Kawa Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi. Chleb Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu. Banany Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców , a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg  folią spożywczą. Ciasteczka Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej...

Dolewacie to do kawy? Ten produkt zawiera mnóstwo tłuszczów trans i przyczynia się do nowotworów
AdobeStock
Newsy
Dolewacie to do kawy? Ten produkt zawiera mnóstwo tłuszczów trans i przyczynia się do nowotworów
Osoby preferujące czarną kawę są raczej w mniejszości. Większość ludzi zabiela ją mlekiem, śmietanką albo napojami roślinnymi. Ale nie wszystkie te dodatki są zdrowe!

Wiele osób każdy poranek zaczyna od filiżanki albo dużego kubka kawy. Niektórzy piją czarną kawę bez żadnych dodatków, ale najczęściej można się spotkać z białą kawą, często zabielaną śmietanką z dodatkiem cukru. Jednak czy dodawanie śmietanki na pewno jest dobrym pomysłem? Dlaczego nie powinno się używać śmietanki do kawy? Śmietanka łagodzi cierpki smak kawy i dlatego wielu ludzi chętnie jej używa. Ale niestety, śmietanka pełna jest niebezpiecznych dla zdrowia składników! Znajdują się w niej między innymi szkodliwe tłuszcze trans, czyli tzw. „złe tłuszcze”. Odpowiadają one za podwyższony poziom cholesterolu we krwi, a ponadto mogą zaburzać funkcjonowanie mózgu. W dodatku śmietanki dostępne w supermarketach składają się w większości ze szkodliwej chemii. Co kryje się w śmietance do kawy Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani co do szkodliwości śmietanki do kawy, sprawdźcie, co zawierają śmietanki sprzedawane w sklepach: Przetworzony cukier – to tzw. puste kalorie, które nie mają żadnych składników odżywczych. Ich jedyne „działanie” to szybsze uczucie głodu, przybieranie na wadze, a nawet przedwczesne starzenie się. Częściowo utwardzone oleje roślinne – to właśnie w nich znajdują się wspomniane wyżej tłuszcze trans niebezpieczne dla zdrowia. Fosforan dipotasowy – to składnik śmietanki, który poza przemysłem spożywczym jest też stosowany w rolnictwie jako… nawóz. Spożywanie tego składnika może powodować biegunki i nudności. Sztuczne barwniki – śmietanka swój idealnie kremowy kolor zawdzięcza barwnikom, które mogą być rakotwórcze. Kazeinian sodu – to pochodna mleka. Osoby nadwrażliwe na mleko i produkty mleczne mogą zaobserwować u siebie reakcje alergiczne po spożyciu tego składnika....

Jakie produkty spożywcze niszczą wątrobę?
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny produkt niszczy waszą wątrobę. Lepiej ograniczcie go do minimum, bo możecie przypłacić to zdrowiem
Wątroba pełni szereg bardzo ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że niektóre produkty spożywcze powoli, ale konsekwentnie ją wyniszczają.

Wątroba to bardzo ważny narząd, bez którego wasz organizm nie podjąłby się wykonywania większości funkcji życiowych. Odpowiada ona między innymi za krzepnięcie krwi, prawidłowy poziom glukozy, neutralizację toksyn, produkcję ciepła czy magazynowanie żelaza oraz wielu witamin. Nie ulega więc wątpliwości, że należy robić wszystko, by jak najdłużej utrzymać ją przy zdrowiu. Które produkty spożywcze niszczą waszą wątrobę? Większość osób uważa, że jedynym produktem, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby jest alkohol. Nic bardziej mylnego. Oczywiście jego częste spożywanie nie oszczędza tego narządu, jednak istnieje szereg innych substancji, które bezpośrednią przyczyniają się do jego powolnego wyniszczania. Cukier szkodzi waszej wątrobie Jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych jest oczywiście cukier. Dodajecie go do ciast, kawy, herbaty, a nawet słodkich śniadań. Dostarczacie go także poprzez pożywienie – parówki, keczup, pieczywo, owoce. Okazuje się, że dla waszej wątroby jest on równie groźny, co alkohol. Jedną z podstawowych funkcji wątroby jest bowiem przekształcanie składników odżywczych w tłuszcze. Narząd potrzebuje do tego tylko fruktozy, z kolei spożywany na potęgę cukier rafinowany i syrop glukozowy są zbędne. Ich zbyt duża ilość prowadzi do poważnych chorób wątroby. Napoje gazowane wywołują zapalenie wątroby Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że 80 proc. osób zmagających się z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby wypija co najmniej dwie puszki kolorowych napojów gazowanych dziennie. Okazuje się więc, że dostarczanie do organizmu tego typu produktów niesamowicie szkodzi temu narządowi. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób wątroby O...

herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy
Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...