Proszek i cukier przeciw karaluchom
Triki kulinarne

Zmieszajcie cukier z proszkiem do pieczenia a stanie się coś niezwykłego. Zwalczycie coś, czego nienawidzicie w kuchni

Sporo z was może mieć w kuchni ten problem! Mamy nadzieję, że to was nie dotyczy, ale jeśli jednak, w ten sposób sobie poradzicie.
Anna Urbańska
luty 08, 2021

Chyba nikt nie lubi insektów w swojej kuchni. Szczególnie niepożądane są karaluchy, które wzbudzają wstręt nawet u najbardziej opanowanych osób. Jeśli dotyczy was problem karaluchów w kuchni, posłuchajcie naszych rad, a raz na zawsze sobie z nimi poradzicie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Karaluchy w kuchni

Karaluchy to owady z gatunku karczanów. Mają one zazwyczaj od 1,5 do 3 cm długości. Występują w Polsce, ale też na wielu innych szerokościach geograficznych. Karaluchy są szczególnie niepożądane w kuchni. Kojarzą się z brudem i nieczystością. Na pewno nie chcielibyście, żeby ktoś z waszych gości zobaczył u was w kuchni karalucha. 

Odporne owady 

Karaluchy są znane z tego, że są bardzo odporne na ciężkie warunki życia. Długo potrafią wytrzymać bez dostępu do wody i pożywienia. Ich pancerz chroni je dobrze przed warunkami zewnętrznymi. Nie straszne im żadne niedogodności. Z tego powodu, gdy raz się pojawią, bardzo ciężko jest poradzić sobie z karaluchami. 

Lepiej zapobiegajcie 

Najlepiej doprowadzić do sytuacji, w której ten problem wcale nie będzie was dotyczył. Żeby karaluchy nie pojawiły się w waszej kuchni, musicie utrzymywać czystość. Owady te będą szukały pożywienia, jeśli będą miały do niego dostęp, jest duża szansa, że postanowią zadomowić się właśnie w waszej kuchni. Nie dawajcie im więc tej szansy.

  • Jedzenie trzymajcie w szczelnych pojemnikach – nie kuście owadów pożywieniem zostawianym na wierzchu
  • Regularnie sprzątajcie kuchnię – to jedyny sposób utrzymania czystości i pozbycia się resztek jedzenia
  • Czyśćcie także przestrzenie za szafkami i lodówką – nawet jeśli kuchnia wygląda czysto, za szafkami i meblami mogą gromadzić się resztki jedzenia, które przyciągną karaluchy

Sposób na pozbycie się karaluchów

Jeśli problem z karaluchami już zacznie was dotyczyć, przetestujcie naszą metodę na pozbycie się ich z kuchni. Wymieszajcie w równych ilościach cukier z proszkiem do pieczenia. Użyjcie np. 3 łyżek cukru i 3 łyżek proszku do pieczenia. Rozsypcie je w miejscach, w których pojawiają się karaluchy. Cukier zwabi owady, a proszek do pieczenia je zabije. 

produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni
Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Jelito cienkie Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych. Jelito grube Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych. Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie. Szkodliwa wieprzowina Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury. Niebezpieczny cukier dla jelit Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem. Ciężkostrawny czosnek i cebula Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w...

Przeczytaj
jak wykorzystac resztki miesa
Gotujmy.pl
Newsy Zostały ci resztki wędlin? Nie wyrzucaj - właśnie one najlepiej nadają się do...
Masz w lodówce mięso i wędliny, których nie jesteś już w stanie zjeść? Nie wyrzucaj ich! Świetnie nadadzą się do wielu pysznych dań.
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Święta to czas, gdy możemy bez wyrzutów sumienia naprawdę porządnie się najeść (czego większość z nas zaczyna żałować w momencie, gdy przychodzi pora na ciasto, a my już nie mamy miejsca w żołądku). Prawdziwy problem pojawia się po świętach, gdy zostajemy z górą jedzenia! Można je oczywiście dalej jeść, ale przyznajcie szczerze – na pewno wy też po trzech dniach jedzenia schabu, pierogów i domowej kiełbasy nie możecie już na nie patrzeć. Nie możecie też tego wyrzucić – w końcu to jedzenie i mnóstwo pracy waszej, lub waszych bliskich! Co wobec tego zrobić z resztkami mięsa po świętach? Mamy dla was kilka pomysłów, które zdecydowanie się przydadzą po zakończonym świętowaniu! Jak wykorzystać resztki świątecznych wędlin i mięsa? Kreatywnych sposobów na zużycie wędlin jest naprawdę sporo, ale wierzymy, że po kilku dniach spędzonych tylko na jedzeniu nikt nie ma siły na to, żeby wymyślać kolejne pomysły na przyrządzenie różnych potraw, a już szczególnie takich „z odzysku”, które wymagają nieco kreatywności. Przygotowaliśmy więc dla was gotową ściągawkę, która na pewno przyda się wam za dwa tygodnie! Pizza – do tego najlepiej nadadzą się wędliny i kiełbasa Omlet – podobnie jak wyżej Tarta – w tym przypadku zadanie jest nieco ułatwione, ponieważ w tarcie składniki się „chowają” i nie muszą wyglądać tak efektownie, dlatego możecie przemycić w niej kawałki mięsa, które nie prezentują się już najlepiej (tylko broń Boże nie używajcie zepsutego mięsa!) Zapiekanka – mięso i wędliny wystarczy podsmażyć, dodać warzywa, zalać całość jajkiem ze śmietaną, wstawić do piekarnika i gotowe! Pyttipanna – to szwedzkie danie, które w uproszczeniu jest sposobem Szwedów na szybkie...

Przeczytaj
jedzenie gdzie oddać
AdobeStock
Newsy Nie wyrzucajcie jedzenia po świętach. Oto 3 miejsca, w które możecie je oddać
Zostało wam jedzenie po świętach Bożego Narodzenia? Nie wyrzucajcie go! Możecie je oddać potrzebującym.
Katarzyna Wyborska
grudzień 26, 2020

W święta stół aż się ugina od wigilijnych potraw. Nie wszyscy przygotowują aż 12 tradycyjnych dań, ale nawet wówczas zdecydowanie nie można powiedzieć, żeby w święta jedzenia brakowało. Je się bardzo dużo, a jeszcze więcej niestety wyrzuca! W końcu nie wypada, żeby komuś nie wystarczyło na dokładkę, dlatego na święta przygotowuje się bardzo dużo jedzenia, które później się marnuje. Część można wykorzystać do przyrządzenia innych dań. Kolejnym sposobem jest oddanie go potrzebującym!   Bardzo polecamy dzielenie się nadmiarowym jedzeniem z osobami w trudnej sytuacji. Los ich nie rozpieszcza cały rok, a w święta potrzebują pomocy jeszcze bardziej. Pomagając uboższym możecie bardzo dodać im otuchy w Boże Narodzenie i zapewnić, że nie są sami w tym szczególnym czasie. Jak pomagać? Najprostszym sposobem jest sprawdzenie, kto w waszej okolicy potrzebuje pomocy. Może któryś z sąsiadów? Bezpośrednia pomoc gwarantuje wam pewność, że dotrze ona do osób jej potrzebujących. Z pewnością bardzo to docenią, gdy podzielicie się z nimi świątecznymi potrawami. Jeżeli w waszym sąsiedztwie nie ma nikogo w potrzebie, a chcecie pomóc, to możecie oddać nadmiar jedzenia do tych trzech miejsc: Schroniska dla bezdomnych – zwłaszcza zimą schroniska są przepełnione. Dotknięci bezdomnością ludzie szukają tam ciepła i schronienia – te placówki dosłownie ratują im życie. Schroniska cały rok chętnie przyjmują paczki z darami, dlatego śmiało możecie tam przynieść jedzenie, które zostało wam po Wigilii. Caritas Polska – ta organizacja charytatywna przyjmie każdą pomoc dla potrzebujących i zachęca do tego wystawiając faktury! Jeśli przyniesiecie jedzenie do oddziału Caritasu, dostaniecie fakturę i będziecie mogli odliczyć sobie darowiznę od podatku. Wcześniej jednak...

Przeczytaj
pieczony kurczak przepis
AdobeStock
Newsy Pięć sekretów najlepszego pieczonego kurczaka. Gdy pominiesz drugi danie bardzo straci na smaku
Chcesz upiec mięso, które oczaruje wszystkich gości? Trzymaj się tych wskazówek, a możesz być pewna, że będzie przepyszne!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Szukasz sposobu na chrupiącego, aromatycznego kurczaka? Gdy wypróbujesz te wskazówki, to możesz mieć pewność, że mięso będzie przepyszne! Rozpływające się w ustach i soczyste – aż ślinka cieknie! Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście nie dadzą ci spokoju, dopóki nie podzielisz się z nimi przepisem. Poznaj 5 trików na upieczenie smacznego kurczaka! #1: Wybierz dobre mięso Szykujesz się do zrobienia pieczeni z kurczaka, więc wybierasz największą sztukę, jaką znalazłeś w sklepie? Błąd! Niestety, im większy kurczak, tym mniej będzie smaczny. Spowodowane jest to stosowaniem specjalnych pasz i antybiotyków podczas hodowli, ponieważ dzięki tym zabiegom kurczaki są bardzo duże. Jednak przez to znacznie tracą na smaku. Wybierz mięso z ekologicznej hodowli – kurczak będzie mniejszy, ale znacznie smaczniejszy! #2: Patrz na temperaturę Każdy mistrz kuchni ci to powie – jeżeli wyciągasz mięso z lodówki, to nie wkładaj go od razu do piekarnika! Bardzo ważne jest, żeby przed pieczeniem osiągnęło temperaturę pokojową (albo się do niej przynajmniej zbliżyło). Dlatego zanim wrzucisz kurczaka do piekarnika, wyjmij go z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej i odstaw na blat. #3: Próbuj farszu Zanim włożysz farsz do kurczaka, upewnij się czy jest smaczny i odpowiednio doprawiony! Pieczenie nie sprawi, że niedobry farsz nagle zacznie smakować. Dlatego bardzo ważne jest, by w trakcie przygotowywania sprawdzać czy nie jest zbyt łagodny lub niesłony i doprawić go, jeśli trzeba. #4: Daj mu się przegryźć Mamy dla was wskazówkę dotyczącą farszu – będzie dużo lepszy, jeśli przygotujecie go dzień przed! Co ważne, nie trzymajcie go w lodówce, tylko w jakimś chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Dzięki temu smak się przegryzie, a farsz nie przejdzie zapachem lodówki. I...

Przeczytaj