Chyba nikt nie lubi insektów w swojej kuchni. Szczególnie niepożądane są karaluchy, które wzbudzają wstręt nawet u najbardziej opanowanych osób. Jeśli dotyczy was problem karaluchów w kuchni, posłuchajcie naszych rad, a raz na zawsze sobie z nimi poradzicie. 

Karaluchy w kuchni

Karaluchy to owady z gatunku karaczanów. Mają one zazwyczaj od 1,5 do 3 cm długości. Występują w Polsce, ale też na wielu innych szerokościach geograficznych. Karaluchy są szczególnie niepożądane w kuchni. Kojarzą się z brudem i nieczystością. Na pewno nie chcielibyście, żeby ktoś z waszych gości zobaczył u was w kuchni karalucha. 

Karaluchy są znane z tego, że są bardzo odporne na ciężkie warunki życia. Długo potrafią wytrzymać bez dostępu do wody i pożywienia. Ich pancerz chroni je dobrze przed warunkami zewnętrznymi. Nie straszne im żadne niedogodności. Z tego powodu, gdy raz się pojawią, bardzo ciężko jest poradzić sobie z karaluchami. 

Jak zapobiec inwazji insektów w kuchni?

Najlepiej doprowadzić do sytuacji, w której ten problem wcale nie będzie was dotyczył. Żeby karaluchy nie pojawiły się w waszej kuchni, musicie utrzymywać czystość. Owady te będą szukały pożywienia, jeśli będą miały do niego dostęp, jest duża szansa, że postanowią zadomowić się właśnie w waszej kuchni. Nie dawajcie im więc tej szansy.

Zobacz także:

  • Jedzenie trzymajcie w szczelnych pojemnikach – nie kuście owadów pożywieniem zostawianym na wierzchu
  • Regularnie sprzątajcie kuchnię – to jedyny sposób utrzymania czystości i pozbycia się resztek jedzenia
  • Czyśćcie także przestrzenie za szafkami i lodówką – nawet jeśli kuchnia wygląda czysto, za szafkami i meblami mogą gromadzić się resztki jedzenia, które przyciągną karaluchy

Sposób na pozbycie się karaluchów

Jeśli problem z karaluchami już zacznie was dotyczyć, przetestujcie naszą metodę na pozbycie się ich z kuchni. Wymieszajcie w równych ilościach cukier z proszkiem do pieczenia. Użyjcie np. 3 łyżek cukru i 3 łyżek proszku do pieczenia. Rozsypcie je w miejscach, w których pojawiają się karaluchy. Cukier zwabi owady, a proszek do pieczenia je zabije.