masło
Adobe Stock
Triki kulinarne

Zaskakujące pomysły na wykorzystanie masła. Tego się nie spodziewaliście!

Masło to jeden z produktów, który można znaleźć w każdym polskim domu. Na co dzień smarujecie nim kanapki i używacie do gotowania. Okazuje się jednak, że poza kuchnią również znajduje zastosowanie.

Produkty spożywcze mają tak wiele zastosowań, że gdyby chcieć wymienić je wszystkie zabrakłoby doby. W końcu można z nich zrobić nie tylko pyszne posiłki, ale również leki, kosmetyki, a nawet środki do mycia i dezynfekcji powierzchni. Jednym z takich wielozadaniowych produktów jest masło!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Masło do zadań specjalnych

Wykorzystajcie masło, żeby rozwiązać te problemy:

Skrzypiące drzwi

Nie da się ukryć, że skrzypiące drzwi to jeden z najbardziej denerwujących i irytujących odgłosów domowych. Na szczęście temu problemowi można szybko zaradzić. Wystarczy, że nasmarujecie zawiasy masłem lub olejem. Oczywiście możecie do tego również użyć smaru. Ten jednak nie każdy ma pod ręką.

Zakleszczony pierścionek

Po długim, ciężkim i męczącym dniu wiele kobiet zmaga się z tym samym problemem – opuchnięte dłonie i stopy. Taki stan rzeczy sprawia, że bardzo trudno jest ściągnąć z palca ulubiony pierścionek. Na szczęście wystarczy nałożyć trochę masła w okolicach biżuterii. Zawarty w nim tłuszcz sprawi, że bez problemu zdejmiecie obrączkę.

Guma do żucia we włosach

Każdy, kto ma dziecko, wie, że takie sytuacje to nie wytwór wyobraźni, a bolesna rzeczywistość. Zanim jednak obetniecie córce zapuszczane przez lata włosy, spróbujcie usunąć z nich gumę. Wystarczy, że nałożycie na włosy dużą ilość masła i pozostawicie na kilkanaście minut. Zawarte w produkcie tłuszcze powinny ułatwić zdjęcie lepkiej kulki z włosów.

Plama z atramentu

Przy dzieciach w wieku szkolnym atrament wyciekający z długopisów pojawia się niemal wszędzie. Istnieje jednak łatwy sposób na usunięcie go z plastikowych powierzchni. Wystarczy, że posmarujecie plamę masłem, a następnie wystawicie na działanie promieni słonecznych na ok. 24 godziny. Po tym czasie atrament powinien dać się usunąć bez większego problemu.

Zmatowiała skóra

Bynajmniej nie chodzi tutaj o skórę ludzką. Każdy, kto ma w domu skórzaną kanapę, buty, bądź paski z pewnością wie, że te przedmioty potrzebują bardzo dużo uwagi. Niewłaściwie pielęgnowane szybko matowieją i ulegają zniszczeniu. Jednak wystarczy, że raz na jakiś czas posmarujecie je niewielką ilością masła. Dzięki temu szybko odzyskają swój blask.

Zróbcie 1 rzecz przed gotowaniem mleka, a więcej się nie przypali. Koniec ze zniszczonymi garnkami
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 rzecz przed gotowaniem mleka, a więcej się nie przypali. Koniec ze zniszczonymi garnkami
Teoretycznie gotowanie mleka nie jest trudne, jednak wystarczy się zagapić i katastrofa gotowa. Sprawdźcie, co zrobić, by zabezpieczyć garnek przed przypaleniem.

Choć od dobrych kilku lat coraz więcej osób zamienia mleko krowie na roślinne, to pierwsze wciąż ma zdecydowanie więcej zwolenników. Trzeba przyznać, że ciasta, budynie czy naleśniki wykonane z dodatkiem mleka od krowy smakują zupełnie inaczej niż te przyrządzane na jego roślinnych zamiennikach. Nie mówiąc już o ciepłym mleku w kubku z kawałkiem ciasta lub drożdżówki na deser! Niestety, mleko jest bardzo łatwo przypalić. Nie dość, że zapach w kuchni jest wówczas nie do zniesienia, to na dodatek garnki po przypalonym mleku są bardzo trudne do wyczyszczenia. Czy można temu zapobiec? Oczywiście - sprawdźcie, jak to zrobić.  Co zrobić, by garnek się nie przypalał? Doskonałym sposobem na zabezpieczenie garnka przed przypaleniem jest posmarowanie go wcześniej tłuszczem - na przykład masłem. Masło dobrze komponuje się z mlekiem, dlatego nie wpłynie negatywnie na jego smak. Wystarczy, że po prostu weźmiecie kawałeczek masła i posmarujecie nim garnek w środku przed wlaniem mleka. Zamiast masła, możecie też użyć w tym celu oleju. Lepiej jednak wybrać taki o neutralnym smaku i zapachu, żeby nie zepsuć smaku mleka - dobry będzie na przykład olej słonecznikowy.  Możecie też położyć na dnie garnka spodeczek, dzięki czemu mleko nie będzie się stykać z powierzchnią garnka i nie przypali się. Niektórzy polecają także skropić powstającą w trakcie gotowania mleka piankę wodą, choć ten sposób nie zawsze jest skuteczny.  Jak wyczyścić przypalony garnek?  A co zrobić, gdy nie udało się zapobiec katastrofie i garnek się przypalił? Na szczęście są na to domowe i niezawodne sposoby! Ocet - nie pachnie najlepiej, ale jest bardzo skuteczny. Wylejcie ze spalonego garnka całą jego zawartość, wypłuczcie wodą, wlejcie tyle octu, ile potrzeba, by przykryć dno i zagotujcie. Następnie gotujcie przez kilka minut....

karp ości
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Przygotujcie tak karpia, a pozbędziecie się ości w mgnieniu oka
Nie przepadacie za jedzeniem karpia w Wigilię, ponieważ obawiacie się połknąć ość? Jest na to metoda! Wystarczy zmienić sposób przygotowywania.

Czy ktokolwiek z was wyobraża sobie święta Bożego Narodzenia bez karpia na stole? Na pewno nie! Tradycja przyrządzania tej ryby w Wigilię nie jest długa, ale Polacy szybko i łatwo ją przyjęli. Dziś to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, a osoby handlujące karpiami ogłaszają, w jakich miejscach będą sprzedawać ryby już na długo przed świętami. Do stoisk rybnych ustawiają się długie kolejki, a każdy robiący zakupy przyszedł tam tylko po jedną rzecz – karpia na święta! Smak karpia jest kwestią dość dyskusyjną. Część osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej dość charakterystyczny smak. Można temu na szczęście zapobiec stosując kilka sposobów – pisaliśmy o nich w tym artykule . Kolejnym problemem, który sprawia trudności nie tylko w przyrządzaniu, ale też jedzeniu karpia są ości. Wiedzieliście, że większość zgłoszeń na szpitalne oddziały ratunkowe w Wigilię jest spowodowana udławieniem się ością? Z karpiem nie ma żartów! Niestety, ta ryba  zawiera w sobie duże i twarde ości, które mogą być niebezpieczne. A do tego skutecznie zmniejszają radość z jedzenia! W końcu co to za przyjemność, gdy przez większość wigilijnej kolacji dłubiemy widelcem w rybnym filecie w poszukiwaniu ości. Na szczęście są metody, dzięki którym ości nie będą już taki problemem! Jak usunąć ości z karpia? Kto choć raz przygotowywał karpia ten wie, że ta ryba ma wyjątkowo duże i twarde ości. Zwykle usunięcie tych największych wraz z kręgosłupem nie stanowi dużego problemu, jednak w mięsie pozostają mniejsze ości, które już mogą być powodem niebezpiecznych sytuacji, jak choćby wspomniane wyżej zadławienie się. Jest na to bardzo prosty sposób – najlepiej zamiast tradycyjnych, panierowanych filetów zrobić tzw. faworki z karpia. Gdy odpowiednio ponacinamy mięso,...

Rozsmarowywanie masła
Adobe Stock
Newsy
Masło z lodówki jest zbyt twarde? Jest genialny trik, by temu zaradzić
Dyskusja o wyższości masła nad margaryną lub margaryny nad masłem jest stara jak… margaryna. Nie da się jednak ukryć, że popularny tłuszcz roślinny ma jedną przewagę nad tym zwierzęcym – łatwo się rozsmarowuje w każdych warunkach.

Z zimnym masłem idzie, no cóż, wcale nie jak po maśle. Smarowanie masła prosto z lodówki to codzienna, poranna udręka wielu osób, które nie mają czasu, by czekać aż kostka tłuszczu łaskawie się ogrzeje. Dla niecierpliwych mamy kilka dobrych rad, dzięki którym będą mogli cieszyć się miękkim masłem niemal od razu po wyjęciu z lodówki. Odmienną kategorią problemu jest masło mrożone. Wielu z nas kupuje kostki masła na zapas, a potem mrozi je w zamrażarkach. Jest to świetna metoda, by nieco oszczędzić – w sklepach często widzimy przecież akcję promocyjne dotyczące zakupu kilku kostek. Z zamrożonym masłem jest oczywiście znacznie trudniej, ale są też sposoby, które przyspieszą ich rozgrzanie do pokojowej temperatury. Sposoby na masło z lodówki i z zamrażarki: Najczęściej do głowy przychodzi nam pomysł skorzystania z kuchenki mikrofalowej . Owszem, w ten sposób szybko podgrzejemy masło. Uda się nam nawet w mig roztopić zamrożoną kostkę, ale sęk w tym, że nie zachowa ono swoich właściwości. Jeżeli wybierzemy zbyt dużą moc na pokrętle kuchenki, w maśle oddzielą się od siebie struktury tłuszczu i białka. O smaku takiej mieszanki lepiej już nawet nie wspominajmy. Jak sobie z tym poradzić? Należy ostrożnie podgrzewać kostkę w mikrofalówce i co kilkanaście sekund obracać masło na drugą stronę. Jeżeli będziemy czuwać nad całym procesem, uda nam się zmiękczyć nawet zamrożone kostki. Znacznie bezpieczniejszym sposobem na twarde masło jest sztuczka z gorącym kubkiem lub miską. Do pustego naczynia wlewamy wrzącą wodę, po czym po chwili ją wylewamy. Natychmiast wkładamy do ogrzanego naczynia kostkę masła i voilà – pozostaje poczekać chwilkę i masło będzie miękkie. Wada tej metody jest jedna – nie będzie nam zbytnio...

Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent
AdobeStock
Newsy
Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent
Wasze masło pochlania zapachy z lodówki? Wiemy, jak tego uniknąć. Wystarczy prosty trik z wodą i solą.

Otworzyliście masło i nie chcecie, żeby przeszło innymi zapachami w lodówce? Zastosujcie genialny trik, dzięki któremu wasze masło będzie pachniało masłem, a nie cebulą, czosnkiem czy serem. Masło jest w końcu jednym z najpopularniejszych i najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Używamy go do smarowania kanapek i przyrządzania różnych sosów oraz dań. Jak prawidłowo przechowywać masło i czy można je trzymać poza lodówką? Czy można przechowywać masło poza lodówką? Nikt z nas nie lubi skrobać twardego i zimnego masła. To dlatego wiele osób przechowuje je poza lodówką, aby móc je później szybko rozsmarować na pieczywie. Czy to na pewno bezpieczne? Masło jest wytwarzane z mleka i śmietany i jak większość produktów mleczarskich wymaga chłodzenia, jeśli nie jest spożywane w krótkim czasie. Nie oznacza to jednak, że masło nie może być przechowywane poza lodówką, np. w specjalnej maselniczce. Jeżeli przechowujemy nasze masło w szczelnym pojemniku z pokrywką lub w nieprzezroczystej maselniczce, może ono tak spędzić okres dwóch tygodni, zanim się zepsuje. Należy jednak pamiętać o pewnej rzeczy. Masło to musi być solone. Masło z dodatkiem soli ma wyższą zawartość sodu, a jak wiadomo, związek ten zapobiega namnażaniu się bakterii, dzięki czemu masło po prostu wolniej się psuje. Jak za to przechowywać masło w lodówce, by nie przechodziło zapachem pozostałych produktów spożywczych, takich jak np. cebula, czosnek czy ser? Jest na to pewien bardzo prosty patent. Jak przechowywać masło, by nie pochłaniało innych zapachów? Jeżeli chcecie, żeby wasze masło miało zapach masła a nie pozostałych produktów, które znajdują się w waszej lodówce, umieśćcie je w wodzie z solą....