Kotlety mielone to klasyk kuchni polskiej. Z mięsa mielonego, cebuli, jajka i namoczonej bułki, powstaje proste, ale bardzo smaczne danie, które gości niemal w każdym polskim domu. Najczęściej serwujecie je pewnie z ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków. 

Jak powinien smakować idealny kotlet mielony?

Idealne kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz, w środku zaś soczyste i mięsiste. Kotlety mielone muszą być odpowiednio puszyste. To proste danie przysparza jednak czasem wielu kłopotów. Niektórzy z was pewnie też popełniają ten błąd, przez który kotlety nie są tak smaczne i nadają się praktycznie do wyrzucenia. 

Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wsiąkały tłuszczu?

Jednym z największych grzechów popełnianych przy robieniu kotletów mielonych, jest na pewno używanie zbyt dużej ilości bułki tartej. Bułka tarta jest niezbędnym dodatkiem do kotletów mielonych i zapewnia im pożądaną chrupkość, gdy jest jej jednak za dużo, danie robi się po prostu niesmaczne.

W ten sposób postępuje wiele słabych restauracji i barów mlecznych, które chcą zaoszczędzić na mięsie. Obtoczcie kotlety jedynie delikatnie w bułce z zewnątrz i dodawajcie jej do masy mięsnej z umiarem. Nie przesadzajcie z jej ilością, przez to kotlety będą twarde i będą palić się przy smażeniu.

Zobacz także:

Jak zrobić idealne kotlety mielone?

Przy przygotowaniu idealnych kotletów mielonych musicie pamiętać o kilku zasadach. Wyjdą wtedy pyszne i soczyste. Oto zasady przygotowania dobrych kotletów mielonych:

  • Nie kupujcie mięsa mielonego. Sami wybierzcie odpowiedni kawałek i poproście o zmielenie go w sklepie albo wykorzystajcie maszynkę do mielenia mięsa, jeśli ją macie. Dzięki temu macie kontrolę nad tym, jakie mięso wykorzystacie do kotletów mielonych i ile będzie zawierało tłuszczu. 
  • Nie zapominajcie o dodatku tłuszczu. Smażone kotlety mielone to zdecydowanie nie jest dietetyczne danie. Tłuszcz jest jednak nośnikiem smaku, jego dodatek jest więc konieczny, by kotlety były naprawdę smaczne. Dodajcie do masy mielony boczek lub podgardle, a kotlety będą soczyste i smaczniejsze. 
  • Kotlety możecie tylko podsmażyć, a dopiec je w piekarniku. Dzięki temu nie spalicie kotletów z zewnątrz, nie wchłoną one też za dużo tłuszczu ze smażenia.