Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia kotletów mielonych. To dlatego ociekają potem tłuszczem
Flickr
Triki kulinarne

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia kotletów mielonych. To dlatego ociekają potem tłuszczem

Na pewno macie swój sprawdzony przepis na kotlety mielone. Kotlety można jednak łatwo zepsuć przez jeden błąd. Nie popełniajcie go już nigdy!

Kotlety mielone to klasyk kuchni polskiej. Z mięsa mielonego, cebuli, jajka i namoczonej bułki, powstaje proste, ale bardzo smaczne danie, które gości niemal w każdym polskim domu. Najczęściej serwujecie je pewnie z ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powinien smakować idealny kotlet mielony?

Idealne kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz, w środku zaś soczyste i mięsiste. Kotlety mielone muszą być odpowiednio puszyste. To proste danie przysparza jednak czasem wielu kłopotów. Niektórzy z was pewnie też popełniają ten błąd, przez który kotlety nie są tak smaczne i nadają się praktycznie do wyrzucenia. 

Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wsiąkały tłuszczu?

Jednym z największych grzechów popełnianych przy robieniu kotletów mielonych, jest na pewno używanie zbyt dużej ilości bułki tartej. Bułka tarta jest niezbędnym dodatkiem do kotletów mielonych i zapewnia im pożądaną chrupkość, gdy jest jej jednak za dużo, danie robi się po prostu niesmaczne.

W ten sposób postępuje wiele słabych restauracji i barów mlecznych, które chcą zaoszczędzić na mięsie. Obtoczcie kotlety jedynie delikatnie w bułce z zewnątrz i dodawajcie jej do masy mięsnej z umiarem. Nie przesadzajcie z jej ilością, przez to kotlety będą twarde i będą palić się przy smażeniu.

Zobacz także
Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie ten składnik do mielonych, a wyjdzie ich 2 razy więcej

Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie do nich ten składnik, a wyjdzie ich 2 razy więcej

Nigdy tak nie róbcie przy smażeniu mielonych. Fatalny błąd zepsuje całe danie

Nigdy tak nie róbcie przy smażeniu mielonych. Fatalny błąd zepsuje całe danie

Jak zrobić idealne kotlety mielone?

Przy przygotowaniu idealnych kotletów mielonych musicie pamiętać o kilku zasadach. Wyjdą wtedy pyszne i soczyste. Oto zasady przygotowania dobrych kotletów mielonych:

  • Nie kupujcie mięsa mielonego. Sami wybierzcie odpowiedni kawałek i poproście o zmielenie go w sklepie albo wykorzystajcie maszynkę do mielenia mięsa, jeśli ją macie. Dzięki temu macie kontrolę nad tym, jakie mięso wykorzystacie do kotletów mielonych i ile będzie zawierało tłuszczu. 
  • Nie zapominajcie o dodatku tłuszczu. Smażone kotlety mielone to zdecydowanie nie jest dietetyczne danie. Tłuszcz jest jednak nośnikiem smaku, jego dodatek jest więc konieczny, by kotlety były naprawdę smaczne. Dodajcie do masy mielony boczek lub podgardle, a kotlety będą soczyste i smaczniejsze. 
  • Kotlety możecie tylko podsmażyć, a dopiec je w piekarniku. Dzięki temu nie spalicie kotletów z zewnątrz, nie wchłoną one też za dużo tłuszczu ze smażenia.  
Ten składnik mogła dodać do kotletów mielonych tylko Magda Gessler. Cóż za soczystość i pulchność
ONS/Adobe Stock
Newsy
Ten 1 składnik Magda Gessler zawsze dodaje do mielonych. Cóż za soczystość i pulchność
Te kotlety są puszyste jak chmurka i bardzo soczyste. Wszystko to za sprawą jednego, niezwykłego składnika, który dodała do nich Magda Gessler. Jak widać, restauratorka w temacie mielonych wie wszystko i wyprzedza panie domu o krok. 

Kotlety mielone świetnie komponują się z wieloma dodatkami. Zarówno kasze, jak i ziemniaki pod różnymi postaciami doskonale pasują do tego dania. Nie ma chyba surówki i sałatki, której nie można by było podać z tymi mięsnymi kulkami. Większość połączeń, które stworzycie z nimi na talerzu będzie udanych, pod warunkiem, że same w sobie będą smaczne i delikatne. Zobaczcie, jak robi je kulinarna mistrzyni. Trik Magdy Gessler na zwiększenie puszystości kotletów mielonych  Gwiazda telewizji wychodzi poza ramy kulinarnych schematów i nie używa bułki tartej w masie mięsnej. Chociaż w tradycyjnych przepisach jest ona głównym spoiwem mielonych, to kotlety z jej wykorzystaniem są bardzo zwięzłe i twardawe. Jeżeli preferujecie soczyste i luźne formy na talerzu, powinniście, tak jak Magda Gessler, użyć namoczonej w mleku bułki.  Już dzięki temu potrawa ma szansę być uznaną za puszystą i miękką, jednak jurorka programu MasterChef na tym nie poprzestaje i dodaje do swoich mielonych wodę gazowaną. Taki płyn to prawdziwy mistrz spulchniania i nadawania delikatności smażonym daniom. Kilka łyżek mocno gazowanej, zimnej wody uczyni prawdziwe cuda z mięsem i pozwoli stworzyć wyjątkowo soczyste mielone.  Kotlety mielone Magdy Gessler z dodatkiem wody gazowanej  Składniki:  ½ kg mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)  1 jajko   1 duża cebula   1 czerstwa kajzerka pszenna   3 łyżki zimnej wody gazowanej  1 łyżeczka suszonego majeranku   sól, pieprz  mleko do namoczenia bułki  1 łyżka masła do smażenia cebuli  bułka tarta do obtoczenia kotletów   olej rzepakowy do smażenia kotletów   Sposób przygotowania: ...

Nigdy tak nie róbcie przy smażeniu mielonych. Fatalny błąd zepsuje całe danie
AdobeStock
Newsy
Nigdy tak nie róbcie przy smażeniu mielonych. Fatalny błąd zepsuje całe danie
Przez takie działanie kotlety wyjdą wyjątkowo niesmaczne. Unikajcie tego błędu podczas smażenia mielonych.

Obecne w menu każdego Polaka danie, czyli kotlety mielone jest potrawą, której przygotowanie większość z nas powinna opanować. Usmażenie kotletów nie jest przecież trudne ani skomplikowane. Mimo to, niektórym osobom (mimo stosowania się do wskazówek zawartych w przepisie), kotlety nie wychodzą. Dlaczego? Prawdopodobnie popełniają jeden częsty błąd.  Dlaczego kotlety mielone wychodzą za suche? Przyrządzacie mielone według przepisu, wrzucacie na rozgrzany tłuszcz, a te wychodzą suche i wiórowate. Czy przyczyna tkwi w mięsie albo złej temperaturze smażenia? Nie! Najczęściej dzieje się tak wówczas, gdy naciska się kotlety na patelni. Wypływają wtedy znajdujące się w nich soki, a skutek jest taki, że kotlety wychodzą suche. To bardzo duży błąd - w końcu po to wrzuca się mięso na rozgrzany tłuszcz, żeby je w sobie „zamknąć”. „Zamykanie mięsa” w przypadku mielonych polega właśnie na tym, by zachować wszystkie soki wewnątrz, dzięki czemu kotlety będą soczyste. Jeżeli je naciśniecie, to wszystko to pójdzie na marne.  Błędy przy smażeniu kotletów mielonych  Jakie jeszcze są przyczyny niepowodzeń przy smażeniu kotletów mielonych? To proste danie można równie łatwo zepsuć, dlatego warto wcześniej zapoznać się ze wskazówkami, które pomogą uniknąć błędów: rozmrażanie - jeżeli korzystacie z mrożonego mięsa mielonego pamiętajcie o tym, że należy rozmrażać je powoli. Nigdy nie wstawiajcie go do mikrofali ani nie wrzucajcie zamrożonego na gorącą patelnię! Gdy tak zrobicie, mięso straci smak i będzie gumowate. Zamiast tego, włóżcie je do miski i wstawcie do lodówki na noc. smażenie na zimnej lub niedostatecznie rozgrzanej patelni - to dość powszechny błąd, który skutkuje nasiąkniętymi olejem kotletami. Jeżeli chcecie tego uniknąć, kładźcie mielone na patelni...

Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Adobe Stock
Newsy
Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Zbyt suche mielone wychodzą nie tylko z chudego drobiu. Ten problem dotyczy również tradycyjnych kotletów robionych z wieprzowiny. Szynka czy karkówka z przemysłowo hodowanych świń często jest po prostu zbyt chuda, by kotlety z mięsa z nich zmielonego smakowały odpowiednio. Najlepszym wyjściem będzie zatem wybranie odpowiednio tłustej łopatki wieprzowej i zmielenie jej we własnym zakresie. Jeżeli macie taką możliwość, w sklepie mięsnym możecie poprosić o domielenie do łopatki nieco tłustszego kawałka np. boczku. Jeżeli podczas wyrabiania mięsa rękami czujecie, że wciąż może być za chude, możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda. Po co dodawać namoczoną bułkę do kotletów mielonych? Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa. Ile smażyć mielone? Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość. Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym...

Kotlety mielone
Wikipedia Commons
Newsy
Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 
Doświadczone gospodynie znają przepis na kotlety mielone na wyrywki. Błędy przydarzyć się mogą młodszym adeptom sztuki gotowania. Oto co zrobić, by mielone były zwarte, pulchne i nierozpadające się.

Dzisiaj na warsztat weźmiemy najczęstszy błąd popełniany podczas przygotowywania kotletów mielonych. Kiedy domownicy już ostrzą sobie zęby na wasze mielone, nagle na patelni dochodzi do małej awarii – kotlety rozpadają się na małe kawałki. W takich sytuacjach na ratunek jest już zwykle za późno. Kotlety smaży się przecież w dużych ilościach, wykładając je od razu na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy trafi wam się taka przykra wpadka, nie popadajcie w panikę. Nieudane kotlety można w mig przerobić na bazę do mięsnego sosu. Tak właśnie podsmażone mięso świetnie nada się do przygotowania przepysznego sosu bolońskiego z dodatkiem przecieru pomidorowego. Babcine sztuczki na kotlety mielone Zostawmy na razie sos i wróćmy do kotletów. Teraz skupmy się na tym, jak przygotowywać kotlety mielone, by w przyszłości uniknąć ich rozpadania. Zacznijmy od wyboru mięsa. Jeśli w kupionym przez was mięsie jest dużo wody, trzeba uciec się do sztuczek z zagęszczeniem mięsnej masy. Czasem zdarza się, że tańsze mięso, które kupiliście w zamkniętym pudełku jest po prostu zbyt wodniste. To prosta droga to rozpadnięcia się kotletów podczas smażenia. Nie pozostaje nic innego jak skorzystać ze starego babcinego triku z pomocą namoczonej w mleku lub w wodzie bułki. Przed dodaniem jej do mięsa, wyciśnijcie z niej nadmiar wilgoci, a potem wszystko dokładnie razem wymieszajcie. Inną opcją jest dosypanie do mięsa bułki tartej lub nawet kaszy manny. Nie możecie zapomnieć także o jajku, które ma za zadanie wiązać kotlety w jednolite formy. Jakie mięso wybrać do smażenia kotletów mielonych? Jeśli stosujecie się do tych podstawowych zasad podczas przygotowania kotletów, a problem rozpadającego się mięsa na patelni nie mija, trzeba szukać rozwiązania gdzie indziej. Może nim być wybór innego rodzaju mięsa. Kotlety nie mają prawa się udać, jeżeli mięso...