Kotlety mielone smażone.
rzelkazag/gotujmy.pl
Triki kulinarne

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia mielonych. Przez to kotlety nie nadają się do jedzenia

Na pewno macie swój sprawdzony przepis na kotlety mielone. Kotlety można jednak łatwo zepsuć przez jeden błąd. Nie popełniajcie go już nigdy!
Anna Urbańska
luty 08, 2021

Kotlety mielone to klasyk kuchni polskiej. Z mięsa mielonego, cebuli, jajka i namoczonej bułki, powstaje proste, ale bardzo smaczne danie, które gości niemal w każdym polskim domu. Najczęściej serwujecie je pewnie z ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Idealny kotlet mielony

Idealne kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz, w środku zaś soczyste i mięsiste. Kotlety mielone muszą być odpowiednio puszyste. To proste danie przysparza jednak czasem wielu kłopotów. Niektórzy z was pewnie też popełniają ten błąd, przez który kotlety nie są tak smaczne i nadają się praktycznie do wyrzucenia. 

Zobacz także

Największy grzech przy smażeniu kotletów mielonych

Jednym z największych grzechów popełnianych przy robieniu kotletów mielonych, jest na pewno używanie zbyt dużej ilości bułki tartej. Bułka tarta jest niezbędnym dodatkiem do kotletów mielonych i zapewnia im pożądaną chrupkość, gdy jest jej jednak za dużo, danie robi się po prostu niesmaczne. W ten sposób postępuje wiele słabych restauracji i barów mlecznych, które chcą zaoszczędzić na mięsie. Obtoczcie kotlety delikatnie w bułce z zewnątrz i dodawajcie jej do masy mięsnej z umiarem. Nie przesadzajcie z jej ilością, przez to kotlety będą twarde i będą palić się przy smażeniu.

Jak zrobić idealne kotlety mielone?

Przy przygotowaniu idealnych kotletów mielonych musicie pamiętać o kilku zasadach. Wyjdą wtedy pyszne i soczyste. Oto zasady przygotowania dobrych kotletów mielonych:

  • Nie kupujcie mięsa mielonego. Sami wybierzcie odpowiedni kawałek i poproście o zmielenie go w sklepie albo wykorzystajcie maszynkę do mielenia mięsa, jeśli ją macie. Dzięki temu macie kontrolę nad tym, jakie mięso wykorzystacie do kotletów mielonych i ile będzie zawierało tłuszczu. 
  • Nie zapominajcie o dodatku tłuszczu. Smażone kotlety mielone to zdecydowanie nie jest dietetyczne danie. Tłuszcz jest jednak nośnikiem smaku, jego dodatek jest więc konieczny, by kotlety były naprawdę smaczne. Dodajcie do masy mielony boczek lub podgardle, a kotlety będą soczyste i smaczniejsze. 
  • Kotlety możecie tylko podsmażyć, a dopiec je w piekarniku. Dzięki temu nie spalicie kotletów z zewnątrz, nie wchłoną one też za dużo tłuszczu ze smażenia.  

 

 

 

Komentarze
Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy Kotlety mielone będą smakować jak od babci, jeśli dodasz do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby niedzielny posiłek u babci. Podpowiadamy jak odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Kotlety mielone często wykonuje się z mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowiny lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku będzie niewyczuwalny, a zrobi swoje! Spróbujcie, a przekonacie się, że to kulinarny hit! Składniki: 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonego surowego...

Przeczytaj
kotlety mielone przepis
AdobeStock
Przepisy Przepis na fenomenalne kotlety mielone. Wystarczy kilka prostych kroków! Cały ich sekret tkwi w...
Masz ochotę na klasyczny, polski obiad? Wykorzystaj ten prosty przepis na mielone - wychodzą idealnie!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw. Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone! Jak zrobić idealne mielone? Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie! Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki. Cebula – koniecznie zeszklona na maśle! Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziesz wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Przepis na kotlety mielone Aby przyrządzić kotlety mielone, przygotuj poniższe składniki: 600 g wieprzowiny bez kości 1 cebula 1 jajko 150 g tartej bułki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut. Przygotowanie Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony. Podajemy z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub zasmażanymi buraczkami. Jeżeli spodobał się wam ten przepis, to więcej znajdziecie w książce „Kurs gotowania” Marka Łebkowskiego!

Przeczytaj
kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Przeczytaj
Kotlety mielone
Pixabay/congerdesign
Newsy Mało znany sposób na soczyste mielone. W życiu nie zrobisz już ich inaczej
Mięso na mielone po usmażeniu czasami jest suche i bez smaku. Znamy metodę, jak tego uniknąć.
Aleksandra Jaworska
grudzień 04, 2020

Jakkolwiek smażenie kotletów może wydawać się proste, w kuchni podczas gotowania zdarzyć może się wszystko. W końcu pyszny obiad wymaga nie zawsze czasu, raczej chęci, sprytu i odrobiny wiedzy. Nadmiar wilgoci Problemy z mięsem do mielonych mogą dotyczyć nie tylko tego, że mięso jest suche. Czasami jest wręcz przeciwnie. Mięso rozpada się w rękach i wydaje się za rzadkie. Znacie taki stan rzeczy? Wiemy, co zrobić z podobną sytuacją. Ciasto na mielone można wyrabiać chwilę dłużej. Nadmiar wilgoci powinien stopniowo odpuszczać. Jeśli jednak metoda nie działa, jest kilka składników, które w zdecydowany sposób wchłoną jej nadmiar. Ziemniaki trzeba obrać obrać i gotować do miękkości. Następnie mocno je tłuczemy i dodajmy do płynnego mięsa mielonego. Pęczak, który można ugotować na sypko i dorzucić do mięsa. Sprawdzi się również ryż, perfekcyjny pochłaniacz wilgoci czy kasza gryczana. Bułka tarta to najpopularniejszy sposób na płynne mięso. Wiele gospodyń korzysta z tego łatwego, ale bardzo skutecznego rozwiązania.  Semolina  zwana kaszą manną. Wystarczy kilka łyżek. Po dodaniu jej do mięsa powinna spęcznieć i nasiąknąć nadmiarową wodą z mielonych. Wszystkie z wymienionych wskazówek działają na pochłanianie wilgoci. Mięso na mielone nie powinno mieć jej za dużo. Nie musicie się przejmować, usunięcie nadmiaru wody z mięsa nie płynie na ich suchość czy brak soczystości. Wasze mielone będą miały po prostu lepszą do smażenia konsystencję. Co jeszcze Może się również zdarzyć, że nie chcesz dodatkowych składników w mielonych. Wtedy ryż, kasza manna czy ziemniaki muszą pójść na przymusową odstawkę. Wykonując kilka czynności, równie skutecznie usuniesz wodę z mielonych, bez konieczności dorzucania do nich...

Przeczytaj