Babcia i piekarnik
Auremar/Adobe Stock
Triki kulinarne

Większość Polaków nie wie, do czego służy jedna rzecz w piekarniku. 95% z nas używa jej źle

Prawie każdy piekarnik to ma i prawie wszyscy źle tego używają. A ty?

Choć w nowo projektowanych domach i mieszkaniach piekarniki najczęściej występują w zabudowie, to wciąż w większości polskich mieszkań znajdziemy wolnostojące kuchenki. Z bardzo dużą dozą prawdopodobieństwa możemy stwierdzić, że prawie wszyscy z was źle używają tych urządzeń! Czy jesteś jedną z tych osób?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szuflada pod piekarnikiem na blachy do pieczenia?

W kuchni zawsze na wszystko brakuje miejsca, dlatego blachy do pieczenia, patelnie i inne sprzęty chowamy, gdzie się da. Świetnie nadaje się do tego szuflada znajdująca się pod piekarnikiem, która wygląda, jakby została do tego stworzona. A to gigantyczny błąd! Domyślasz się, do czego ona służy?

Zobacz także

Prawdziwa funkcja szuflady pod piekarnikiem

Otóż prawidłowe zastosowanie szuflady pod piekarnikiem to… przechowywanie świeżo upieczonych dań i ciast! Osoby projektujące kuchenki wymyśliły, że aby świeże ciasto nie wystygło, należy schować je do szuflady znajdującej się pod rozgrzanym jeszcze piekarnikiem. Dzięki temu potrawy dłużej utrzymają ciepło.

Wiedziałyście, że szuflada pod piekarnikiem może do tego służyć? Chyba czas zrobić tam porządki!

Komentarze
przechowywanie przypraw
Pixabay
Newsy Jak prawidłowo przechowywać przyprawy? Wykorzystajcie ten trik, a będą świeże przez długi czas
Bez nich żadne danie nie miałoby właściwego smaku ani aromatu. Bowiem to właśnie w przyprawach tkwi sekret przepysznych obiadów. O te mielone specyfiki trzeba więc szczególnie dbać. Ich największymi wrogami jest wilgoć, ciepło i światło.
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Choć zapewne wydaje wam się to niemożliwe, przyprawy mogą stracić swój aromat, a nawet się zepsuć. Dlatego też powinniście szczególnie dbać nie tylko o sposób ich przechowywania, ale również o zabezpieczenie ich przed kilkoma czynnikami zewnętrznymi. Prawidłowe przechowywanie przypraw Jeśli wasze przyprawy nie mają w domu konkretnego miejsca i przechowujecie je w tysiącu oryginalnych, plastikowych opakowań popełniacie duży błąd! W takich warunkach z pewnością stracą nie tylko swój kolor, ale również smak i aromat.  Najlepiej jeśli zainwestujecie w małe, szklane pojemniczki, bądź słoiczki i to właśnie w nich będziecie trzymać przyprawy. Takie opakowania możecie dostać za grosze nie tylko w internecie, ale również w Ikei, Pepco i innych sklepach sprzedających rzeczy do domu. Z racji, że przyprawy nie lubią światła, nie powinniście przechowywać ich na półce znajdującej się naprzeciwko okna. Koniecznie powinniście przełożyć je do szuflady. Pomyślcie o funkcjonalności tego rozwiązania. Ważne, żeby produkty były zawsze pod ręką.  Umieśćcie je w jednej z pierwszych wysuwanych szuflad w swojej kuchni, niedaleko kuchenki gazowej. To czy słoiczki będą ułożone w pozycji leżącej czy stojącej nie ma większego znaczenia. Aby gotowało wam się jeszcze wygodniej i łatwiej możecie również przykleić na każdym słoiczku nazwę przyprawy , która się w nim znajduje. Po każdym użyciu przyprawy powinny zostać zamknięte Zapewne często zdarza się, że używana przez was podczas gotowania przyprawa stoi na blacie, obok kuchenki gazowej, aż do momentu, w którym skończycie przyrządzanie dania. Nawet nie wiecie jaki błąd popełniacie! Oprócz tego, że narażacie swoje przyprawy na ciepło oraz wilgoć , to również sprawiacie, że tracą swój...

Przeczytaj
jak umyć piekarnik
Adobe Stock
Newsy Najprostszy sposób, żeby wyczyścić piekarnik na błysk po świątecznym pieczeniu
Święta Bożego Narodzenia to intensywny czas, również dla waszych sprzętów kuchennych. Nie ulega wątpliwości, że największe wyzwanie stanowi poświąteczne czyszczenie piekarnika. Bez proszku do prania trudno będzie doprowadzić go do ładu.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Ciasta, ciasteczka, wypieki – to one zajmują większość czasu, który spędzacie na przygotowaniach do wigilijnej kolacji. Nie ulega wątpliwości, że bez pomocy piekarnika nie powstałby żaden piernik, ciasto marchewkowe, makowiec czy też miodownik. Aby tradycji stała się zadość konieczne jest jego użycie. Jeśli choć raz zdarzyło wam się szykować święta we własnym domu z pewnością wiecie, że kuchnia zamienia się wtedy w istny plac boju. Na blatach nie brakuje rozsypanej mąki, kawałków wylatującego z miksera ciasta i klejącego się miodu. W nie lepszym stanie jest wnętrze pracującego na pełnych obrotach piekarnika. Znienawidzona czynność Czyszczenie piekarnika z pewnością nie należy do waszych ulubionych czynności domowych. Wynika to z faktu, że wiele osób zwyczajnie nie wie, jak prawidłowo rozpuścić tłuszcz i zaschnięte oraz przypalone kawałki ciasta. Okazuje się, że zakupione w sklepie detergenty często nie dają sobie z tym rady. Do gry muszą więc wkroczyć niezawodne, domowe sposoby. Jak prawidłowo wyczyścić blachy do pieczenia? Przede wszystkim zacznijcie od wyjęcia z piekarnika wszystkich blach oraz grilla. Jeśli macie w domu wannę, wyłóżcie ją starym ręcznikiem, tak aby jej nie porysować. Jeśli jednak macie w domu tylko prysznic, do czyszczenia użyjcie miski, w której będziecie mogli położyć blachy na płasko. Wyjęte z piekarnika blachy zalejcie gorącą wodą z kranu. Dodajcie proszku do prania ubrań, sody oczyszczonej lub ewentualnie płynu do naczyń , który jednak będzie miał najsłabsze działanie. Tak przygotowane blachy zostawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przy pomocy szorstkiej gąbki oczyśćcie dokładnie blachy. Brud powinien odchodzić z łatwością. Umyte blachy osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego lub zwykłego starego ręcznika.  Czego użyć...

Przeczytaj
śmietanowiec przepis
Gotujmy.pl
Przepisy Śmietanowiec z kolorowymi galaretkami i twoimi ulubionymi owocami! Przepis, który zrobi nawet dziecko!
Masz ochotę na proste ciasto z minimalną ilością składników i niewymagające pieczenia? Mamy coś dla ciebie!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Jeżeli jesteś poczatkującym adeptem sztuki pieczenia, to śmietanowiec jest ciastem dla ciebie! Ten bardzo prosty w przygotowaniu deser to świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą się przygotowywać wypieki lub chcą nauczyć tego swoje dzieci. Śmietanowiec jest banalnie prosty do zrobienia i nawet maluchy mogą go zrobić – oczywiście z pomocą dorosłego! Ciasto bez pieczenia Zwłaszcza osoby stawiające pierwsze kroki w gotowaniu i wypiekaniu ciast często się martwią, że ciasto im nie wyjdzie i z tego powodu nawet nie próbują. To prawda, że pieczenie ciast nie jest aż takie proste, jak to się wydaje. Wiele zależy od struktury samego ciasta, piekarnika oraz różnych bliżej nieokreślonych czynników, które sprawiają, że raz wypieki z tej samej receptury wychodzą idealnie, a innym razem nadają się tylko do wyrzucenia. Świetną alternatywą są ciasta, które nie wymagają pieczenia! Nie musimy się wtedy martwić piekarnikiem czy czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta. Przepis na śmietanowiec z truskawkami Jeśli masz ochotę na śmietanowiec, przygotuj te składniki: 1 litr śmietany 18% 3 opakowania galaretki, każda w innym kolorze 2 opakowania galaretki truskawkowej 300-400 g truskawek (tyle, aby wystarczyło na ułożenie z wierzchu ciasta) Szklanka cukru pudru Żelatyna Przygotowanie Trzy różnokolorowe galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej do płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokrój je w kostkę. Trzy łyżki żelatyny rozpuść w mleku. Do dużej miski wlej śmietanę i ubij na sztywno. Następnie powoli dodawaj cukier puder, a na koniec wlej ostudzoną żelatynę, cały czas ubijając. Pokrojone galaretki dodaj do ubitej masy i wymieszaj. Do średniej wielkości tortownicy przełóż masę z galaretkami. Szpatułką wygładź powierzchnię...

Przeczytaj
paczek z mikrofalowki
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Pączek z mikrofalówki w 2 minuty - banalny w wykonaniu, ale smakuje jak z cukierni. Rewelacja
Smakuje tak samo dobrze jak ten z cukierni!
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

Pączki nie są bardzo trudne do zrobienia, ale dobre wyrobienie ciasta, a następnie jego wyrośnięcie jest dość czasochłonne. Smażone w głębokim tłuszczu są bardzo kaloryczne i nawet odsączanie ich na papierowym ręczniku niewiele pomaga. Z przepisu najczęściej wychodzi ich około 20 sztuk. Co zrobić, gdy mamy ochotę na jednego pączka, ale cukiernie są zamknięte, a my nie mamy czasu i ochoty na tak pracochłonne ciastko? Z pomocą przychodzi nam mikrofalówka! Czy rzeczywiście można zrobić w niej wypieki? Zdecydowanie tak, a co więcej, nie odbiegają one smakowo od tych „prawdziwych” pieczonych w piekarniku. Ciasta z kubeczka Ten typ „wypieków” od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wcale nas to nie dziwi. Są niezwykle łatwe do wykonaniu, w porównaniu z tradycyjnymi ciastami robi się je tylko w kilka minut, a niezbędne składniki zazwyczaj mamy pod ręką. Dodatkowo nie trzeba piec całej blachy sernika czy biszkoptu, można zrobić tylko jedną porcję. Co jeszcze można przyrządzić w mikrofali? Najpopularniejszym przepisem jest zdecydowanie czekoladowa babeczka z kubeczka przypominająca murzynka, którą można przyrządzić również w wersji waniliowej. Równie pyszny wyjdzie nam sernik. Ciasta można przełożyć dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami. Należy pamiętać o dwóch rzeczach: wybierajmy większe miseczki czy kubki, ponieważ ciasto dość mocno rośnie oraz przez to, że pieczemy na najwyższej mocy wypiek szybko się robi, dlatego warto w trakcie sprawdzić, czy jest już gotowy. Przepis na pączka z mikrofalówki Składniki 45 g masła Jajko 2 łyżki mleka 4 łyżki mąki pszennej, najlepiej tortowej 1 płaska łyżka cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Cukier-puder Przygotowanie Roztop masło i daj mu chwilę przestygnąć. Sypkie...

Przeczytaj