Babcia i piekarnik
Auremar/Adobe Stock
Triki kulinarne

Większość Polaków nie wie, do czego służy jedna rzecz w piekarniku. 95% z nas używa jej źle

Prawie każdy piekarnik to ma i prawie wszyscy źle tego używają. A ty?

Choć w nowo projektowanych domach i mieszkaniach piekarniki najczęściej występują w zabudowie, to wciąż w większości polskich mieszkań znajdziemy wolnostojące kuchenki. Z bardzo dużą dozą prawdopodobieństwa możemy stwierdzić, że prawie wszyscy z was źle używają tych urządzeń! Czy jesteś jedną z tych osób?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szuflada pod piekarnikiem na blachy do pieczenia?

W kuchni zawsze na wszystko brakuje miejsca, dlatego blachy do pieczenia, patelnie i inne sprzęty chowamy, gdzie się da. Świetnie nadaje się do tego szuflada znajdująca się pod piekarnikiem, która wygląda, jakby została do tego stworzona. A to gigantyczny błąd! Domyślasz się, do czego ona służy?

Zobacz także
do czego są dziurki w patyczkach od lizaków

Prawie nikt nie wie do czego służą dziurki w patyczkach do lizaków. Prawda całkowicie zaskakuje

Do czego służy otwór w desce do krojenia? O tej sprytnej funkcji wielu nie miało pojęcia. Zaskoczenie gwarantowane

Do czego służy otwór w desce do krojenia? O tej funkcji wielu nie miało pojęcia. Będziecie zaskoczeni

Prawdziwa funkcja szuflady pod piekarnikiem

Otóż prawidłowe zastosowanie szuflady pod piekarnikiem to… przechowywanie świeżo upieczonych dań i ciast! Osoby projektujące kuchenki wymyśliły, że aby świeże ciasto nie wystygło, należy schować je do szuflady znajdującej się pod rozgrzanym jeszcze piekarnikiem. Dzięki temu potrawy dłużej utrzymają ciepło.

Wiedziałyście, że szuflada pod piekarnikiem może do tego służyć? Chyba czas zrobić tam porządki!

Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Wcale nie jest to oszustwo ze strony producentów
AdobeStock
Newsy
Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Zdziwicie się, kiedy poznacie przyczynę
Skąd bierze się tyle powietrza w paczkach chipsów? Czy chodzi tutaj o sztuczki producentów, czy też o coś innego?

Kupiliście paczkę ulubionych chipsów i zaskoczyło was to, jak dużo znajduje się w niej powietrza? Wiele osób kupując i otwierając chipsy zastanawia się, gdzie tak naprawdę są ich chipsy... Dlaczego w opakowaniach zwykle jest tak mało chipsów i dlaczego pozornie jest w nich tak dużo powietrza? Czy to zwykłe oszustwo ze strony producentów? Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Wiele osób zastanawia się po otworzeniu chipsów, dlaczego paczka jest prawie w połowie pusta. Odpowiedź jest bardzo prosta. Producenci robią wcale nie dlatego, żeby nabrać naiwnych klientów na rozmiary paczki, ale po to, aby zapobiec pokruszeniu i połamaniu czipsów przy upadku, np. podczas transportu. Powietrze, które wpompowuje się do paczek ma za zadanie uchronić nasze chipsy przed uszkodzeniem. Nie jest to oczywiście żadna gwarancja, ale na pewno jest to większe zabezpieczenie naszych chipsów niż gdyby takiego powietrza w ogóle miałoby w paczce nie być. Mało kto wie też, że tak naprawdę wcale nie jest to powietrze tylko azot, który ma sprawić, że nasze chipsy na dłużej zachowają świeżość i smak. Jak zrobić samodzielnie chipsy? Jeśli kupując chipsy za każdym razem jesteście rozczarowani ich zawartością lub staracie się unikać sklepowych chipsów, które są niezdrowe, przygotujcie chipsy sami w swoim domu. To zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla drogich i pełnych szkodliwych substancji, sklepowych chipsów. Przepis na domowe chipsy ziemniaczane Składniki: 7 dużych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz suszony tymianek papryka wędzona Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, opłuczcie i pokrójcie na bardzo cienkie plasterki. Odsączcie plasterki, osuszcie je, wymieszajcie z...

Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się w kanapie
Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczny biszkopt z jabłkami. Upieczecie go, nim goście rozsiądą się na kanapie
Szybki przepis na biszkopt z jabłkami - w sam raz, kiedy w drzwiach stoją już goście, a wy nie macie niczego słodkiego na deser. Zrobicie go w około 40 minut!

Kilka jabłek, parę jajek, masło albo olej, mleko i mąka – nie potrzebujecie niemal niczego więcej, by przyrządzić smakowity biszkopt z jabłkami, który smakuje idealnie na ciepło. Te proste składnik uratują was w podbramkowej sytuacji. Na pewno znacie dobrze ten moment. Niezapowiedziani goście już składają swoje zamówienia na kawę i herbatę, a wy gorączkowo wodzicie oczami po półkach w poszukiwaniu czegoś do poczęstowania. Ten sprytny biszkopt to dla was perfekcyjne rozwiązanie. Do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali nawet miksera – cały proces mieszania można spokojnie wykonać zwykłą trzepaczką do jajek. Nic prostszego. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzać z wielkością blachy lub formy do pieczenia – jeśli zrobicie bardziej płaski placek, nie pieczcie go tak długo, jak podaliśmy w przepisie. Polecamy czuwanie nad piekarnikiem z obowiązkową wykałaczką do sprawdzenia poziomu upieczenia! Przepis na szybki biszkopt z jabłkami Składniki: 2-3 jabłka 3 jajka Pół szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 1/3 kostki masła (ok. 80 g) 30 dag mąki pszennej Łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie zapomnijcie usunąć gniazd nasiennych. Wbijcie jajka do dużej miski lub garnka. Wsypcie do jajek cukier i roztrzepcie trzepaczką lub mikserem. Dodajcie do naczynia mleko, wymieszajcie. Masło roztopcie, wlejcie do mieszanki i znów wymieszajcie. Dodajcie do środka mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszajcie całość na gładką masę biszkoptową. Dodajcie do środka jabłka i ostatni raz dokładnie zamieszajcie surowe ciasto. Niewielką formę na ciasto wysmarujcie masłem lub ułóżcie na niej papier do pieczenia. Pieczcie przez ok. 30 min w...

przechowywanie przypraw
Pixabay
Newsy
Jak prawidłowo przechowywać przyprawy? Wykorzystajcie ten trik, a będą świeże przez długi czas
Bez nich żadne danie nie miałoby właściwego smaku ani aromatu. Bowiem to właśnie w przyprawach tkwi sekret przepysznych obiadów. O te mielone specyfiki trzeba więc szczególnie dbać. Ich największymi wrogami jest wilgoć, ciepło i światło.

Choć zapewne wydaje wam się to niemożliwe, przyprawy mogą stracić swój aromat, a nawet się zepsuć. Dlatego też powinniście szczególnie dbać nie tylko o sposób ich przechowywania, ale również o zabezpieczenie ich przed kilkoma czynnikami zewnętrznymi. Prawidłowe przechowywanie przypraw Jeśli wasze przyprawy nie mają w domu konkretnego miejsca i przechowujecie je w tysiącu oryginalnych, plastikowych opakowań popełniacie duży błąd! W takich warunkach z pewnością stracą nie tylko swój kolor, ale również smak i aromat.  Najlepiej jeśli zainwestujecie w małe, szklane pojemniczki, bądź słoiczki i to właśnie w nich będziecie trzymać przyprawy. Takie opakowania możecie dostać za grosze nie tylko w internecie, ale również w Ikei, Pepco i innych sklepach sprzedających rzeczy do domu. Z racji, że przyprawy nie lubią światła, nie powinniście przechowywać ich na półce znajdującej się naprzeciwko okna. Koniecznie powinniście przełożyć je do szuflady. Pomyślcie o funkcjonalności tego rozwiązania. Ważne, żeby produkty były zawsze pod ręką.  Umieśćcie je w jednej z pierwszych wysuwanych szuflad w swojej kuchni, niedaleko kuchenki gazowej. To czy słoiczki będą ułożone w pozycji leżącej czy stojącej nie ma większego znaczenia. Aby gotowało wam się jeszcze wygodniej i łatwiej możecie również przykleić na każdym słoiczku nazwę przyprawy , która się w nim znajduje. Po każdym użyciu przyprawy powinny zostać zamknięte Zapewne często zdarza się, że używana przez was podczas gotowania przyprawa stoi na blacie, obok kuchenki gazowej, aż do momentu, w którym skończycie przyrządzanie dania. Nawet nie wiecie jaki błąd popełniacie! Oprócz tego, że narażacie swoje przyprawy na ciepło oraz wilgoć , to również sprawiacie, że tracą swój...

Wasze dania stygną zaraz po nałożeniu na talerz? Zastosujcie trik prosto z najdroższych restauracji
Adobe Stock
Newsy
Wasze dania stygną zaraz po nałożeniu na talerz? Zastosujcie trik prosto z najdroższych restauracji
Ta sztuczka prosto z najlepszych restauracji na świecie na pewno zrobi wrażenie na waszych domownikach!

Haute cuisine (fr. wysoka kuchnia) – tak określa się opracowaną we Francji sztukę kulinarną najwyższej próby. Zgodnie ze standardami haute cuisine podaje się obecnie dania w najlepszych restauracjach całego świata. Chodzi oczywiście o Jak najbardziej staranne, pieczołowite wręcz przygotowanie i podawanie posiłków na talerzach Użycie jak najświeższych, najlepszych, a także najbardziej wyszukanych produktów i składników Podawanie wielu dań i posiłków w małych porcjach Duży wybór win i innych napojów Efektywna, najwyższej klasy obsługa kelnerska W tego typu przybytkach, opisywanych w przewodnikach Michelin, potrawy podaje się – jako się rzekło – najlepiej jak się tylko da. W knajpach spod znaku haute cuisine nie ma miejsca na wpadki, takie jak podanie na przykład zimnego kotleta wygłodniałemu gościowi restauracji. Jak w dobrych restauracjach dbają o właściwą temperaturę posiłków? Wielu osobom restauracje najwyższej klasy kojarzą się z daniami podawanymi przez obsługę wraz z kloszami, które są zdejmowane z talerzy tuż po podaniu. Tego typu praktyki nie są jednak czymś obowiązkowym. Najlepsze restauracje zapewniają odpowiednią temperaturę dań w inny sposób. Tym trikiem jest podgrzewanie zastawy przed włożeniem do niej pożywienia i przed podaniem klientom do stolika. Podobno podgrzewanie talerzy jest dość powszechną praktyką nie tylko w drogich restauracjach, ale także w niektórych państwach zachodnich. Podobno ma być to oznaką szacunku dla jedzących i wyrazem dbałości o jak najlepszą jakość jedzenia na stole w wykonaniu gospodarzy. W jaki sposób podgrzać talerze we własnym domu? Niektórym zapewne tego typu praktyki mogą wydać się przesadą, ale fakt pozostaje faktem – zimne talerze szybko...