Mizeria
Pixabay/Urszula Mazurkiewicz
Triki kulinarne

Większość z nas popełnia fatalny błąd przy przygotowaniu mizerii. Trochę wstyd

Najpopularniejsza przystawka w Polsce? Odpowiedź może być tylko jedna. Mizeria!
Aleksandra Jaworska
listopad 10, 2020

Mizeria jest nie tylko popularna, co smaczna. Zazwyczaj, smakuje również niejadkom. Łatwość przygotowania i niska cena produktów kusi tym bardziej. Jeśli znamy na nią sposób, możemy cieszyć się jej smakiem w trybie codziennym.

Plasterki, wiórki, czy kawałki?

Preferencji, które dotyczą mizerii, jest co najmniej kilkanaście. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem jest pokrojenie zielonego ogórka w plasterki. Oprócz rozwiązań tradycyjnych istnieją pewne sztuczki, dzięki którym przyrządzona w domu mizeria będzie smakować ciut lepiej.

Chodzi o proces przyprawiania ogórków. Często popełniamy podstawowy błąd, doprawiając pokrojone ogórki na samym końcu, zaraz po wymieszaniu warzywa ze śmietaną, jogurtem, czy kefirem. Sekret tkwi w przestawieniu kolejności. 

Pokrojone ogórki powinny być przyprawione solą i pieprzem na samym początku. Dzięki temu mizeria nie będzie mdła, a wydobyty z ogórków smak nie pozostawi wątpliwości, że ten prosty trik to sposób na mizerię idealną.

Równie ważnym punktem mizerii jest kwestia dodatków, jakie zdecydujemy się dorzucić do sałatki. Najlepiej sprawdzą się świeżo pokrojony szczypior lub rzodkiewka starta na wiórki. 

 

Źródło: mamaDu.pl

 

Komentarze
Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy Smak dzieciństwa. Rewolucyjny przepis na chleb w jajku. Dlaczego wcześniej tak nie robiliśmy?
Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować ten prosty i wspaniały przepis na śniadanie. Poniżej przedstawimy wam trzy wersje tego dania. Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty” . Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego. Składniki: 2-3 jaja Tłuszcz do smażenia (najlepiej masło, ale może być to także olej roślinny albo smalec) Chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą nam z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać do tego dania. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!) Sól Przygotowanie: Jaja roztrzepujemy w naczyniu na gładką masę i od razu ją solimy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Chleb maczamy w masie jajecznej. Możemy dodać do jajek nieco mleka. Wtedy nasze „grzanki” zyskają trochę na delikatności. Chleb smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron. Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możemy dodać do masy jajecznej nieco naszego ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił. Do masy jajecznej możemy dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Możecie eksperymentować do woli! Poniżej nasza propozycja: Składniki: 2-3 jaja...

Przeczytaj