Miękkie i lekkie kotlety mielone.
Gotujmy.pl
Triki kulinarne

Kotlety mielone będą lekkie, jak chmurka. Wystarczy dodać do nich tylko jedną rzecz

Chcecie ulepszyć dotychczasowy przepis na mielone? Spróbujcie następnym razem dodać do nich tego składnika!

Kotlety mielone to danie, które rzadko zawodzi. Te idealne są miękkie w środku, a chrupiące od zewnątrz. Kiedy kotlety mielone wychodzą twarde, warto dodać do nich jednego składnika. Może znacie już ten sposób, ale jeśli nie, koniecznie musicie go wypróbować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety mielone

W Małopolsce nazywane czasami sznyclami, ale w większości domów znane są po prostu jako kotlety mielone. To danie wykonane ze zmielonego mięsa przygotowuje się z dodatkiem surowych jajek i tartej bułki. Mięsem najczęściej wykorzystywanym do kotletów jest mielona surowa karkówka wieprzowa.

Zobacz także
faworki pieczone z ciasta francuskiego

Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

Różne dodatki do kotletów mielonych

Siła kotletów mielonych leży w prostocie. Raczej nie dodaje się do nich różnorodnych przypraw, wystarczy sól i pieprz. Niektórzy dodają do mięsnej masy surową posiekaną cebule lub czosnek albo cebulę lekko przysmażoną na maśle lub oleju przed dodaniem do mięsa. To wszystko zabiegi zmieniające delikatnie smak kotletów. My mamy dla was sposób, który sprawi, że kotlety będą lżejsze i rozpływające się w ustach.

Sekret pysznych kotletów mielonych

Jeśli dodajecie do masy na kotlety bułki tartej, wasze kotlety są mniej soczyste i twardsze niż te, które uzyskacie, przygotowując je naszym sposobem. Proponujemy, żebyście następnym do kotletów dodali zmoczoną i odsączoną bułkę. Bułkę tartą zachowajcie do obtoczenia w niej gotowych kotletów przed smażeniem.

Lekkie kotlety

By skorzystać z naszej propozycji, przygotujcie czerstwą lub świeżą bułkę. Najlepiej sprawdzi się tu zwyczajna biała bułka pszenna lub kajzerka. To doskonały sposób, by wykorzystać czerstwą bułkę, na którą może nie mielibyście już ochoty w innej formie. Będzie ona idealnym dodatkiem do kotletów. 

  1. Przed rozpoczęciem gotowania zamoczcie bułkę w mleku. 
  2. Kiedy bułka będzie już całkiem nasiąknięta, odciśnijcie ją mocno w dłoniach.
  3. Bułkę zmieszajcie z mięsną masą na kotlety. 
  4. Mieszając mięso, porozrywajcie bułkę w palcach na mniejsze kawałki, aby rozprowadzić ją równomiernie w masie na kotlety.

 

kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy
Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby tradycyjny, niedzielny posiłek u babci. Pora odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.

Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z mięsa wieprzowego, a konkretnie z wieprzowej łopatki. Niektórzy eksperymentują także z dodatkami w postaci mięsa wołowego lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Mielone popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Przepis na kotlety mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Jak już wspomnieliśmy, zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy, zmielony boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku...

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Przepisy
Przepis na fenomenalne klasyczne kotlety mielone. Wystarczy kilka prostych kroków!
Macie ochotę na klasyczny, polski obiad? Wykorzystajcie ten prosty przepis na mielone — wychodzą idealnie!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych ? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw . Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone! Jak zrobić idealne mielone? Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie! Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki. Cebula – koniecznie zeszklona na maśle! Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziesz wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Przepis na kotlety mielone Aby przyrządzić kotlety mielone, przygotuj poniższe składniki: 600 g wieprzowiny bez kości 1 cebula 1 jajko 150 g tartej bułki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut. Przygotowanie Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony. Podajemy z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub zasmażanymi buraczkami. Jeżeli spodobał się wam ten przepis, to więcej znajdziecie w książce „Kurs gotowania” Marka Łebkowskiego!

Kotleciki z kalafiorem
Flickr/mimiczoko
Newsy
Twoje dzieci nie lubią warzyw? Oto prosty sposób, by przemycić je w tradycyjnych kotlecikach
Warzywa powinniśmy jeść od najmłodszych lat. Jeśli wasze dzieci mają z tym problem, zróbcie danie, które z pewnością przypadnie im do gustu. Sami też będziecie się nim zajadać!

Dziecięce podniebienie to prawdziwie wymagający konsument. Młodemu pokoleniu niełatwo dogodzić. Jest jednak kilka potraw, które maluchy zjedzą z przyjemnością. Przedstawiamy jedną z nich. Charakterystyczny zapach O ile kalafior nie zachęca nas swoim zapachem podczas gotowania, to z pewnością do jedzenia zachęcą nas jest jego wyjątkowe właściwości i bogaty skład. To jedno z warzyw, którego nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy, nawet całkiem dorosły łakomczuch. Kalafior ma silne działanie przeciwnowotworowe, co zostało niejednokrotnie udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i jest wskazany dla osób z reumatyzmem. Spożywanie kalafiora, a także brokułów, może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty. Naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady przekonują do częstego jedzenia kalafiora. Ich zdaniem warzywo zawiera substancje, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ustalono, że dzienne spożycie 50 g kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani nawet o 28 procent! Przepis na kotlety mielone z kalafiorem Jeżeli jesteście fanami kalafiora i chcecie przekonać do jego smaku i zalet młodsze pokolenie, proponujemy wypróbowanie poniższego bardzo prostego przepisu. Wystarczy do tradycyjnych mielonych dodać pół małego kalafiora. Gwarantujemy, że wasze dzieci poproszą o dokładkę! Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, pół małego kalafiora, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego, Olej do smażenia. Sposób przygotowania Płuczemy pod...