Miękkie i lekkie kotlety mielone.
Gotujmy.pl
Triki kulinarne

Kotlety mielone będą lekkie, jak chmurka. Wystarczy dodać do nich tylko jedną rzecz

Chcecie ulepszyć dotychczasowy przepis na mielone? Spróbujcie następnym razem dodać do nich tego składnika!

Kotlety mielone to danie, które rzadko zawodzi. Te idealne są miękkie w środku, a chrupiące od zewnątrz. Kiedy kotlety mielone wychodzą twarde, warto dodać do nich jednego składnika. Może znacie już ten sposób, ale jeśli nie, koniecznie musicie go wypróbować!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety mielone

W Małopolsce nazywane czasami sznyclami, ale w większości domów znane są po prostu jako kotlety mielone. To danie wykonane ze zmielonego mięsa przygotowuje się z dodatkiem surowych jajek i tartej bułki. Mięsem najczęściej wykorzystywanym do kotletów jest mielona surowa karkówka wieprzowa.

Zobacz także
faworki pieczone z ciasta francuskiego

Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Różne dodatki do kotletów mielonych

Siła kotletów mielonych leży w prostocie. Raczej nie dodaje się do nich różnorodnych przypraw, wystarczy sól i pieprz. Niektórzy dodają do mięsnej masy surową posiekaną cebule lub czosnek albo cebulę lekko przysmażoną na maśle lub oleju przed dodaniem do mięsa. To wszystko zabiegi zmieniające delikatnie smak kotletów. My mamy dla was sposób, który sprawi, że kotlety będą lżejsze i rozpływające się w ustach.

Sekret pysznych kotletów mielonych

Jeśli dodajecie do masy na kotlety bułki tartej, wasze kotlety są mniej soczyste i twardsze niż te, które uzyskacie, przygotowując je naszym sposobem. Proponujemy, żebyście następnym do kotletów dodali zmoczoną i odsączoną bułkę. Bułkę tartą zachowajcie do obtoczenia w niej gotowych kotletów przed smażeniem.

Lekkie kotlety

By skorzystać z naszej propozycji, przygotujcie czerstwą lub świeżą bułkę. Najlepiej sprawdzi się tu zwyczajna biała bułka pszenna lub kajzerka. To doskonały sposób, by wykorzystać czerstwą bułkę, na którą może nie mielibyście już ochoty w innej formie. Będzie ona idealnym dodatkiem do kotletów. 

  1. Przed rozpoczęciem gotowania zamoczcie bułkę w mleku. 
  2. Kiedy bułka będzie już całkiem nasiąknięta, odciśnijcie ją mocno w dłoniach.
  3. Bułkę zmieszajcie z mięsną masą na kotlety. 
  4. Mieszając mięso, porozrywajcie bułkę w palcach na mniejsze kawałki, aby rozprowadzić ją równomiernie w masie na kotlety.

 

mielone soczyste z pomidorem
Flickr
Newsy
Lubicie soczyste kotlety mielone? Zróbcie je w ten sposób. Przyda się pewne warzywo
Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Ten babciny sposób raz na zawsze rozwiąże problem suchych i mało apetycznych „mieloniaków”.

Źle dobrane mięso do kotletów mielonych i kłopot gotowy. Czasem nawet tłusta z zasady łopatka wieprzowa może nie zdać egzaminu. Dlaczego? Chodzi oczywiście o to, że kotlety mielone po usmażeniu są zbyt suche i przez to kompletnie niesmaczne. Przedstawiamy wam dzisiaj babciny, nietypowy sposób na ten problem. Chodzi o dodanie do mięsnej masy na kotlety jednego składnika. Jak sprawić, by kotlety mielone były soczyste? Jest nim pomidor. Koniecznie sparzcie pomidora i pozbawcie go skórki przed dodaniem do mięsa. Potem pozostaje solidnie wymieszać i mięsna masa nabierze bardziej soczystego wymiaru. Przekonacie się o skuteczności tego patentu kiedy tylko pierwszy raz go zastosujecie. Jeśli podczas wyrabiania mięsa przesadziliście z ilością pomidora, możecie nieco „usztywnić” kotlety dodatkową bułką tartą. Z czym podawać takie kotlety mielone? Postawcie na klasykę. Ziemniaki tłuczone, marchewka gotowana, a może surówka z kapusty kiszonej lub buraczki? Co wybierzecie? Przepis na soczyste kotlety mielone Składniki: Ok. 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 czerstwa bułka Pół szklanki mleka 1 jajko 1 pomidor Pieprz Sól Olej lub smalec do smażenia Opcjonalnie – bułka tarta Przygotowanie: Czerstwą bułkę namoczcie w mleku. Cebulę pokrójcie ostrym nożem na bardzo drobną kostkę. Pomidora sparzcie wrzątkiem i zdejmijcie z niego skórkę. Wymieszajcie dokładnie mięso z jajkiem, cebulką, pomidorem i przyprawami – odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Mięso wyrabiajcie tak długo, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodajcie do mięsa odrobinę bułki tartej – zróbcie to, jeżeli mięso na kotlety wyszło wam niezbyt zbite. Formujcie kotlety i spłaszczcie je lekko od góry....

Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...

Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wystarczy, że usmażycie je na tym tłuszczu
Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Z czym podawać mielone? Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami,  surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką. Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche. Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka. Jak przygotować soczyste mielone? Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę ? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę. Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach. Przepis na kotlety mielone Składniki: Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego 1 mała bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula...

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy . Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe. Składniki na wiosenne mielone Ok. 500 g mięsa mielonego Jajko Szczypiorek Bułka Sól i pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie wiosennych mielonych Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj. Włóżcie do miski mięso mielone. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę. Na talerz wysypcie bułkę tartą. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony. Serwowanie kotletów mielonych Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem. Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty , buraczki , tarta marchewka lub tradycyjna mizeria . Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...