białka jajek jak wykorzystać
AdobeStock
Triki kulinarne

Idealny sposób na wykorzystanie resztek białek! To genialne, co można z nich zrobić!

Nie masz co zrobić z nadmiarem białka? Oto kilka ciekawych sposobów na wykorzystanie białek i uprzedzamy - nie chodzi o bezy!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Jeżeli przygotowujesz dużo ciast i kotletów, to z pewnością żal ci wyrzucać za każdym razem bardzo dobre białko z jajek. Problem ten znają też bardzo dobrze rodzice małych alergików ze skazą białkową, a także dorośli uczuleni na białko jaja kurzego. Ale białek nie trzeba wyrzucać! Można z nich wyczarować przepyszne bezy lub, jeśli absolutnie nikt w waszym domu białek nie je, wykorzystać je w naprawdę niekonwencjonalny sposób! Jeśli chcecie się dowiedzieć, co można zrobić z białkami jajek, przeczytajcie ten artykuł!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Maseczka do twarzy

Proteiny zawarte w białkach jajek mają naprawdę dobroczynne działanie na skórę! Doskonale nawilżają twarz, a zimą wzmacniają ją, dzięki czemu będzie lepiej chroniona przed mrozem.

Domowe farbki

Białka jajek świetnie się nadają do zrobienia własnoręcznych farbek do malowania! Wystarczy wymieszać białko z odrobiną wody i pigmentu. Wykonanie takich farbek jest banalnie proste i warto wykorzystać ten pomysł np. podczas leniwego popołudnia z pociechami! Farby z białka wspaniale nadają się do malowania palcami, dzięki czemu maluchy mogą rozwijać zdolności motoryczne i wyobraźnię. Dawniej farba z białek jaj była wykorzystywana do malowania obrazów – przynajmniej dopóki nie wynaleziono farby olejnej. Jednak do dziś można podziwiać średniowieczne dzieła namalowane białkiem z odrobiną pigmentu!

Odżywka do włosów

Nasze mamy i babcie nie słyszały o czymś takim jak „odżywka do włosów”. Sposobem na wypadające, łamliwe i suche włosy była mikstura z jajek, rumianku i oliwy! Wystarczyło nałożyć ją na włosy tak, jak odżywkę i poczekać kilka minut. I pamiętać o tym, żeby spłukać ją zimną wodą – w przeciwnym razie białko się zetnie. Uwierzcie, że wyciąganie kawałków ściętego białka z włosów naprawdę nie jest przyjemne.

Sposób na skaleczenia

W kuchni skaleczyć się jest naprawdę łatwo. Jeżeli właśnie zacięłaś się nożem i wszystkie plastry się skończyły, wykorzystaj jajka! W ugotowanym jajku, na jego powierzchni tuż pod skorupką tworzy się cieniutka błona. Stanowi ona świetną alternatywę dla plastrów! Przynajmniej dopóki nie znajdziesz apteczki…

Naturalny klej

Gdy podczas wyklejania z dzieckiem figur z papieru odkryjesz, że skończył wam się klej, uratują cię białka jajek! Białko dość mocno się klei – na tyle, żeby można było z jego pomocą kleić do siebie kartki papieru. Wystarczy za pomocą pędzelka nanieść trochę białka na kartkę papieru, skleić i gotowe!

 

Źródło: mashed.com

Komentarze
Nuggetsy z kurczaka
maho/Adobe Stock
Zdrowie Co się stanie, gdy będziecie regularnie jeść nuggetsy? Niektóre składniki mogą doprowadzić do długotrwałych problemów zdrowotnych!
Gotowe nuggetsy z kurczaka to szybkie i wygodne danie. Ich smak niemalże uzależnia. Chrupiące kąski mają jednak swoje ciemne strony. Czy są niezdrowe?
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Świetnie przyrządzona panierka, smaczne mięso i trudna do opisania chrupkość – za to wszystko niektórzy z nas uwielbiają gotowe nuggetsy z kurczaka. Kupujemy je w sklepach, zamawiamy w barach. Ponadto często są ulubionym (niesłodkim) przysmakiem naszych dzieciaków. Jak nuggetsy szkodzą zdrowiu To danie, jak każda przetworzona żywność, ma swoje minusy. Dlatego jeżeli nie możemy się oprzeć po raz kolejny chrupiącej skórce i piersi z kurczaka, przemyślmy ten temat na spokojnie. Może czasem warto przyrządzić kurze mięso w domu, nieco innym sposobem? Nuggetsy z kurczaka sprzedawane na wynos to źródło nasyconych tłuszczów, których zbyt duże spożycie z pewnością zaszkodzi naszemu organizmowi. Ponadto w tych kawałeczkach kurzego mięsa obsmażonych we fryturze znajdziemy ogromne ilości sodu. To wszystko sprawi, że nuggetsy będą smaczne, ale ich wpływ na nasze zdrowie będzie opłakany. Tak nie stanie się oczywiście, jeżeli to danie występuje w naszej diecie tylko okazjonalnie. Jedzone regularnie nuggetsy, zwłaszcza w duecie z innymi fast-foodami, takimi jak frytki to prawdziwe zagrożenie dla naszego serca. Poszukiwanie zdrowego balansu Jakby tego było mało, taka dieta prowadzi w szybkim tempie do cukrzycy, a także przyspiesza przybieranie na wadze. Wspomniana nadwyżka sodu w organizmie, to z kolei szybka droga do podwyższonego ciśnienia tętniczego we krwi. O konsekwencjach tych chorób nikogo nie trzeba informować. Unikajmy więc zbyt dużej ilości pochłanianych nuggetsów i innych fast-foodów. Ważne, byśmy potrafili zaszczepić  odpowiednie zachowania żywieniowe wśród najmłodszych. Promujmy więc gotowanie we własnym domu i prowadzenie zdrowej i zbilansowanej diety wśród najbliższych. Co zamiast nuggetsów? Postarajmy się czasem o ugotowanie mięsa drobiowego. Idealnym...

Przeczytaj
Przesiewać mąkę, przesiewanie mąki
photoguns/Adobe Stock
Triki kulinarne Nigdy nie przesiewacie mąki? Możecie zrujnować swój przepis! Dowiedzcie się, dlaczego
Warto przesiewać mąkę czy nie warto? To pytanie zadajemy sobie wszyscy przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta. Spróbujmy odpowiedzieć sobie na to odwieczne pytanie.
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Ten dylemat spotyka nas za każdym razem, gdy planujemy upiec jakieś ciasto. W większości przepisów widzimy poradę dotyczącą przesiewania mąki. Tak samo jest we wszystkich niemal programach kulinarnych, które oglądamy w telewizji. Przesiewanie kiedyś i dziś Na sam początek mała ciekawostka. Otóż w dawnych czasach piekarze przesiewali mąkę z nieco innych powodów, niż obecnie. Taki zabieg pozwalał oddzielić od mąki niechciane ziarna, które zawieruszyły się podczas jej mielenia albo innych nieproszonych gości, a więc różnych insektów żerujące w w workach ze zmielonym ziarnem pszenicy. Dzisiaj mąka ze sklepu jest już sprzedawana w czystej, zabezpieczonej postaci. Po co nam zatem przesiewanie mąki w dzisiejszych czasach? Warto czy nie warto? Mistrzowie piekarnictwa przesiewają mąkę do pieczenia już z przyzwyczajenia. Skoro tak, to większość z nas uzna, że tak po prostu trzeba.  Nie jest to jednak wyczerpująca temat odpowiedź. Warto zadać sobie pytanie, po co to w ogóle robimy. I czy nie jest to po prostu strata czasu dla każdej zabieganej gospodyni domowej? Przesiewanie mąki ma jednak konkretne plusy. Oto niektóre z nich: Przesiana przez sitko mąka staje się nieco bardziej puszysta i lekka. Wszystko to za sprawą powietrza. Ponadto przesianie mąki z innymi suchymi składnikami sprawia, że łatwiej się razem połączą. Ciasta pieczone z wykorzystaniem przesianej mąki będą wyraźnie lżejsze i nieco bardziej pulchne. Teraz pozostaje jeszcze jedna kwestia. Jak przesiewać mąkę? Tu wystarczy zwykłe, małe sitko o drobnych oczkach. Mało rozsądne wydaje się zakupywanie specjalnych mechanicznych urządzeń do przesiewania mąki, które są dostępne już na rynku. Zaufajmy starym sprawdzonym metodom z czasów naszych babć! Źródła: mashed.com,...

Przeczytaj