białka jajek jak wykorzystać
AdobeStock
Triki kulinarne

Idealny sposób na wykorzystanie resztek białek! To genialne, co można z nich zrobić!

Nie masz co zrobić z nadmiarem białka? Oto kilka ciekawych sposobów na wykorzystanie białek i uprzedzamy - nie chodzi o bezy!

Jeżeli przygotowujesz dużo ciast i kotletów, to z pewnością żal ci wyrzucać za każdym razem bardzo dobre białko z jajek. Problem ten znają też bardzo dobrze rodzice małych alergików ze skazą białkową, a także dorośli uczuleni na białko jaja kurzego. Ale białek nie trzeba wyrzucać! Można z nich wyczarować przepyszne bezy lub, jeśli absolutnie nikt w waszym domu białek nie je, wykorzystać je w naprawdę niekonwencjonalny sposób! Jeśli chcecie się dowiedzieć, co można zrobić z białkami jajek, przeczytajcie ten artykuł!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Maseczka do twarzy

Proteiny zawarte w białkach jajek mają naprawdę dobroczynne działanie na skórę! Doskonale nawilżają twarz, a zimą wzmacniają ją, dzięki czemu będzie lepiej chroniona przed mrozem.

Domowe farbki

Białka jajek świetnie się nadają do zrobienia własnoręcznych farbek do malowania! Wystarczy wymieszać białko z odrobiną wody i pigmentu. Wykonanie takich farbek jest banalnie proste i warto wykorzystać ten pomysł np. podczas leniwego popołudnia z pociechami! Farby z białka wspaniale nadają się do malowania palcami, dzięki czemu maluchy mogą rozwijać zdolności motoryczne i wyobraźnię. Dawniej farba z białek jaj była wykorzystywana do malowania obrazów – przynajmniej dopóki nie wynaleziono farby olejnej. Jednak do dziś można podziwiać średniowieczne dzieła namalowane białkiem z odrobiną pigmentu!

Odżywka do włosów

Nasze mamy i babcie nie słyszały o czymś takim jak „odżywka do włosów”. Sposobem na wypadające, łamliwe i suche włosy była mikstura z jajek, rumianku i oliwy! Wystarczyło nałożyć ją na włosy tak, jak odżywkę i poczekać kilka minut. I pamiętać o tym, żeby spłukać ją zimną wodą – w przeciwnym razie białko się zetnie. Uwierzcie, że wyciąganie kawałków ściętego białka z włosów naprawdę nie jest przyjemne.

Sposób na skaleczenia

W kuchni skaleczyć się jest naprawdę łatwo. Jeżeli właśnie zacięłaś się nożem i wszystkie plastry się skończyły, wykorzystaj jajka! W ugotowanym jajku, na jego powierzchni tuż pod skorupką tworzy się cieniutka błona. Stanowi ona świetną alternatywę dla plastrów! Przynajmniej dopóki nie znajdziesz apteczki…

Naturalny klej

Gdy podczas wyklejania z dzieckiem figur z papieru odkryjesz, że skończył wam się klej, uratują cię białka jajek! Białko dość mocno się klei – na tyle, żeby można było z jego pomocą kleić do siebie kartki papieru. Wystarczy za pomocą pędzelka nanieść trochę białka na kartkę papieru, skleić i gotowe!

 

Źródło: mashed.com

Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
Czy słyszeliście kiedyś o korzystnym wpływie tego produktu na włosy? Przetestujcie go jeszcze dziś.

Miliony kobiet i mężczyzn wydają w drogeriach prawdziwą fortunę na to, by mieć piękne i zdrowe włosy. Chodzą na profesjonalne zabiegi i używają różnych „obiecujących cuda" produktów. Tymczasem klucz do zdrowych i pięknych włosów tak naprawdę znajduje się pod naszą ręką. Są nim zwykłe kurze jajka! Jajka sposobem na mocne i zdrowe włosy Większość kobiet przynajmniej raz w swoim życiu zainwestowała w jakiś drogi szampon, maseczkę, odżywkę lub serum, aby mieć zdrowo wyglądające włosy. Kosmetyki te nie zawsze jednak działają i mogą powodować obciążenie włosów (i naszego portfela). Czy wiecie, że jajka mogą być naturalną alternatywą, która zapobiega wypadaniu włosów i przyspiesza ich wzrost? Oto kilka powodów, dla których warto zacząć stosować je na włosy: Wspomagają wzrost włosów. Jajka są bogate w proteiny, które odżywiają włosy oraz przyspieszają ich naturalny wzrost. Większa elastyczność włosów. Żółtka jaj są bogate w luteinę, która nawilża włosy, poprawiając ich elastyczność. Składnik ten sprawia również, że włosy stają się oporne na łamanie, dzięki czemu mamy  mniej rozdwojonych końcówek. Mniejsze wypadanie włosów. Jajka są bogate w białko, które pomaga wzmocnić mieszki włosowe. Jajka stymulują skórę głowy, wzmacniając cebulki włosów.  Dodają połysku włosom. Używajcie maseczki z jajek na włosy, aby zapewnić swoim włosom silne odżywienie. Taka mikstura nada waszym matowym włosom zdrowego połysku. Jajka pomagają zachować naturalne olejki we włosach, w przeciwieństwie do szamponów, które zwykle je usuwają. Jajka regenerują zniszczone włosy. Włosy składają się głównie z...

torebki po herbacie
AdobeStock
Newsy
Wysuszcie zużyte torebki herbaty na kaloryferze. To, co się stanie absolutnie was zaskoczy
Herbatę można nie tylko pić, ale i wykorzystać do różnych innych rzeczy - a konkretniej torebki po herbacie! Sprawdźcie ich zastosowania.

Znawcy herbaty preferują zaparzanie jej w dzbanku, jednak wiele osób nadal wybiera herbatę w torebkach. Jest znacznie wygodniejsza i szybsza w przygotowaniu. Poza tym dziś można kupić coraz więcej dobrej jakości herbaty pakowanej w torebki! Ale czy wiedzieliście, że herbata w torebkach jest dobra nie tylko do picia? Sprawdźcie, do czego można ją wykorzystać! Zaskakujące zastosowania torebek po herbacie Wydawałoby się, że pakowana w torebki herbata nadaje się tylko do picia. Ma jednak sporo ciekawych zastosowań, które warto wykorzystać! Znaliście niektóre z nich? Czyszczenie dywanów – łatwo wyczyścicie plamę na dywanie lub wykładzinie, jeżeli użyjecie torebek po herbacie. Wystarczy ją zaparzyć, a następnie przeciąć torebki i przełożyć liście do osobnego naczynia. Wlejcie trochę wody, wsypcie łyżkę sody oczyszczonej i wymieszajcie. Tak powstałą pastą natrzyjcie plamę na dywanie, zostawcie na 20 minut i po tym czasie usuńcie pastę odkurzaczem. Odżywka do włosów – przed myciem włosów zalejcie kilka torebek herbaty wrzątkiem. Gdy nieco ostygnie, wypłuczcie włosy w herbacie i po 10 minutach spłuczcie. Będą miękkie i lśniące! Usuwanie nieprzyjemnych zapachów – można łatwo pozbyć się brzydkich woni z mieszkania, używając do tego torebek po herbacie! Po zaparzeniu odciśnijcie torebkę i powieście na kaloryferze. Gdy wyschnie, zawieście ją tam, gdzie unosi się brzydki zapach – torebka go wchłonie! Ulga przy ukąszeniach – jeśli zostaniecie ukąszeni przez osę albo komara, to przyłóżcie torebkę po zaparzonej herbacie do miejsca ugryzienia. Zadziała antybakteryjnie i przyniesie ulgę. Odstraszanie szkodników – w blokach myszy to rzadkie zjawisko, jednak ten, kto mieszka w wolnostojącym domu dobrze zna problem szkodników. Zwłaszcza w chłodne...

Macie zniszczone i połamane paznokcie? Nałóżcie na nie ten produkt z lodówki
AdobeStock
Newsy
Macie zniszczone i połamane paznokcie? Nałóżcie na nie ten produkt z lodówki
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnym wpływie tego składnika na włosy, skórę i paznokcie? Najwyższa pora go przetestować.

Zwykle dodajemy go do ugotowanych jajek, sałatek lub kanapek. A co powiecie, gdyby położyć odrobinę majonezu na paznokcie? Majonez na zniszczone paznokcie Majonez to jeden z najpopularniejszych dodatków, który genialnie podkręca smak wielu dań. Okazuje się, że majonez może być używany nie tylko do jedzenia, ponieważ zapewnia wiele korzyści kosmetycznych. Wasze paznokcie są zniszczone, kruche i łamliwe? Wzmocnijcie je majonezem. Jak to zrobić? Zanurzcie paznokcie i skórki w naczyniu z majonezem i pozwólcie im moczyć się tak przez około pięć minut. Róbcie tak regularnie, a będziecie mieć piękne i mocne paznokcie. Aby wasze dłonie wchłonęły jak najwięcej białka z majonezu, nałóżcie majonez równomiernie na dłonie, a następnie załóżcie rękawiczki. Taki zabieg sprawi, że wasze paznokcie będą wyglądać na mocniejsze, zdrowsze a wasze skórki zmiękną. Inne zastosowania majonezu w kosmetyce Odżywka do włosów z majonezu Cierpicie z powodu suchych i łamliwych włosów? W tej sytuacji także pomoże wam majonez. Wystarczy, że zastąpicie swoją codzienną odżywkę do włosów właśnie nim. Żółtko jajka w majonezie zawiera lecytynę, która pobudza wzrost włosów, podczas gdy ocet złuszcza skórę głowy. Dzięki temu wasze włosy będą miękkie, lśniące i zdrowe. Dla pięknej cery Nie musicie już wydawać fortuny na profesjonalne zabiegi na twarz, kiedy możecie zadbać o swoją twarz w domu. Wystarczy, że połączycie majonez z miodem, płatkami owsianymi lub bananami. Wysoka zawartość białka ukoi waszą skórę, nadając jej delikatny blask. Pielęgnacja stóp Majonez zadba nie tylko o wasze dłonie, ale również o wasze stopy. Połóżcie na stopy majonez delikatnie pocierając...

jajko
AdobeStock
Newsy
Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?
Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych!  Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj.  Właściwości zdrowotne jajek Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin! W jajkach znajdziecie między innymi: Sporo dobrze strawnego białka Dobrze przyswajalne żelazo Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach! Magnez, potas, wapń Która część jajka jest najzdrowsza? Żółtko jaja Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z...