Informacje o spożywaniu wieprzowiny można znaleźć w najstarszych źródłach pisanych, jak i w mitologiach, np. greckiej i rzymskiej. O gotowanym mięsie wieprza wspominał sam Homer. W XVI wieku tylko w jednej paryskiej hali targowej potrafiono sprzedać blisko 31 tysięcy świń.
Wieprzowina dla wszystkich
Wieprzowina, dzięki łatwości rozrodu świń, stała się szybko najpopularniejszym mięsem. W uboższych gospodarstwach dbano przede wszystkim o właściwe wykarmienie koni, a żywności często nie wystarczało dla krów. Zwierzęta hodowano na pastwiskach i wypasano na polach.
Zobacz także:
Świnie były traktowane jako źródło taniego mięsa i nie poświęcano im większej uwagi. Hodowla świń rozwijała się głównie w okolicach Lublina, a także w Polsce centralnej. Z czasem do rejonów hodowlanych dołączyła Wielkopolska, Mazury i Podlasie.
Mięso spod lady
Aktualnie wieprzowina gości na stołach wszystkich warstw społecznych. W niektórych kulturach mięso wieprzowe jest bardzo popularne, m.in. w kuchni polskiej i chińskiej, w innych – żydowskiej i muzułmańskiej – ze względu na nieczystość rytualną świń jest zakazane.
Idealne na weekend
Momentów, w których nie chcemy stać przy kuchni, a potrzebujemy zjeść coś pysznego, jest w miesiącu co najmniej kilkanaście. Pieczone polędwiczki wieprzowe przyrządzić nietrudno. Jednocześnie to mięso kruche, delikatne i idealne na sobotnią, rodzinną kolację.
Składniki na soczyste polędwiczki:
-
600 g polędwicy wieprzowej lub polędwiczek
-
2 łyżeczki brązowego cukru
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
-
1/4 łyżeczki papryki
-
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
-
1/4 łyżeczki chili mielonego lub w płatkach
-
1 łyżka oleju
Krok po kroku
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Od polędwicy odkrawamy nadmiar tłuszczu i srebrne błonki. Mieszamy brązowy cukier, sól, mielony czosnek, paprykę, czarny pieprz i chilli. Mieszanką przypraw posypujemy całą powierzchnię polędwicy.
Następnie obtaczamy ją dokładnie w oleju. To ważny element, który doda polędwicy chrupkości! Pół godziny w piekarniku wystarczy, żeby danie nabrało odpowiedniego koloru. Po tym czasie polędwica jest gotowa do spożycia. Smacznego!
Źródło: Beszamel.se.pl