Polędwiczka wieprzowa
Gotujmy.pl/renatka1
Triki kulinarne

Doskonały sposób na przygotowanie delikatnej i soczystej polędwiczki wieprzowej. Pół godziny i gotowe!

Wieprzowina to popularne mięso, po które często sięgają Polacy. Dania z wieprzowiny często uzupełniamy ryżem, opiekanymi ziemniakami lub buraczkami. Mięso jest łatwe do przyrządzenia, o ile znamy kilka kulinarnych sztuczek. Ciekawi was jakich?
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

 

Informacje o spożywaniu wieprzowiny można znaleźć w najstarszych źródłach pisanych, jak i w mitologiach, np. greckiej i rzymskiej. O gotowanym mięsie wieprza wspominał sam Homer. W XVI wieku tylko w jednej paryskiej hali targowej potrafiono sprzedać blisko 31 tysięcy świń.

Wieprzowina dla wszystkich

Wieprzowina, dzięki łatwości rozrodu świń, stała się szybko najpopularniejszym mięsem. W uboższych gospodarstwach dbano przede wszystkim o właściwe wykarmienie koni, a żywności często nie wystarczało dla krów. Zwierzęta hodowano na pastwiskach i wypasano na polach. 

Świnie były traktowane jako źródło taniego mięsa i nie poświęcano im większej uwagi. Hodowla świń rozwijała się głównie w okolicach Lublina, a także w Polsce centralnej. Z czasem do rejonów hodowlanych dołączyła Wielkopolska, Mazury i Podlasie. 

Mięso spod lady

Aktualnie wieprzowina gości  na stołach wszystkich warstw społecznych. W niektórych kulturach mięso wieprzowe jest bardzo popularne, m.in. w kuchni polskiej i chińskiej, w innych – żydowskiej i muzułmańskiej – ze względu na nieczystość rytualną świń jest zakazane.

Idealne na weekend 

Momentów, w których nie chcemy stać przy kuchni, a potrzebujemy zjeść coś pysznego, jest w miesiącu co najmniej kilkanaście. Pieczone polędwiczki wieprzowe przyrządzić nietrudno. Jednocześnie to mięso kruche, delikatne i idealne na sobotnią, rodzinną kolację.

Składniki na soczyste polędwiczki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej lub polędwiczek

  • 2 łyżeczki brązowego cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

  • 1/4 łyżeczki papryki

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1/4 łyżeczki chili mielonego lub w płatkach

  • 1 łyżka oleju

Krok po kroku

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Od polędwicy odkrawamy nadmiar tłuszczu i srebrne błonki. Mieszamy brązowy cukier, sól, mielony czosnek, paprykę, czarny pieprz i chilli. Mieszanką przypraw posypujemy całą powierzchnię polędwicy.

Następnie obtaczamy ją dokładnie w oleju. To ważny element, który doda polędwicy chrupkości! Pół godziny w piekarniku wystarczy, żeby danie nabrało odpowiedniego koloru. Po tym czasie polędwica jest gotowa do spożycia. Smacznego!

 

Źródło: Beszamel.se.pl

 

Komentarze
Pieczona gęś
Adobe Stock
Przepisy Aromatyczna pieczona gęś z chrupiącą skórką! Tego przepisu nie powstydziłaby się nawet Magda Gessler!
Choć gęsina to mięso, które dzisiaj nie należy do często spożywanych przez Polaków, kiedyś jadał ją sam król, szlachta i arystokracja. Nie wiedzieć czemu, z biegiem lat ptak ten został zastąpiony drobiem, wołowiną i wieprzowiną. Jednak pieczona gęś tak naprawdę nigdy nie miała sobie równych!
Weronika Kępa
listopad 17, 2020

Gęsina to mięso, które bez dwóch zdań zapisało się w polskiej tradycji. W dawnych czasach serwowano ją głównie w okresie jesienno-zimowym. Wielu nie wyobrażało sobie bez jej udziału noworocznego obiadu. Ptak cieszył się również popularnością w okresie karnawału. Dzisiaj mało kto już o nim pamięta. W niektórych domach podaje się go na święta, jednak trzeba przyznać, że należy do to rzadkości. Ten przepis powinien to zmienić! Będziesz potrzebować 1 wypatroszona gęś 1 duże jabłko (najlepiej żeby było dosyć kwaśne) 1 gruszka 4 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki miodu Pół szklanki białego lub czerwonego wina (weź takie które najbardziej ci smakuje, możesz też użyć cydru) Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, kminek Podane składniki wystarczą na ok. 6 porcji. Przygotowanie Wypatroszoną gęś umyj dokładnie. Jabłko i gruszkę (możesz obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne) pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce włóż do wnętrza gęsi, a następnie zaszyj otwór, tak aby składniki nie wypadły podczas pieczenia. Mięso nasmaruj dokładnie solą i pieprzem, następnie posyp tymiankiem i kminkiem. Na dno dowolnego naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki białego lub czerwonego wina (bądź cydru, jeśli jego smak bardziej ci odpowiada). Ułóż mięso w naczyniu piersiami do dołu. Wokół tak przygotowanej gęsi ułóż przekrojone na pół ząbki czosnku (nie musisz ich obierać). Piekarnik nagrzej do 220 st. C i włóż do niego gęś. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz przez ok. 3,5 godziny. Co jakiś czas koniecznie zaglądaj do gęsi i podlewaj ją winem z dna. Do podlewania możesz...

Przeczytaj