Każdemu z nas zdarzy się o czymś zapomnieć – na przykład o marchewce, która utknęła w szufladzie lodówki i nikt już w zasadzie nie pamięta od kiedy ona tam leży. Zauważyłaś, że taka marchewka z czasem robi się… biała? Nie uwierzysz, dlaczego tak się dzieje!

Biały nalot na marchewkach – co to jest?

Większość marchewek z czasem robi się pomarszczona, giętka i pojawiają się na nich czarne plamki. To oczywista oznaka tego, że warzywo się psuje i trzeba je jak najszybciej zużyć. Jednak co w sytuacji, gdy na marchewce pojawia się biały nalot? Czy jest się czego obawiać?

Jak się okazuje, białe plamy są charakterystyczne dla tzw. marchewek baby, czyli młodych okazów. Nie wykształciły one jeszcze skórki, która tworzy ochronną warstwę zapobiegającą utracie wilgoci. W wyniku tego młode marchewki pokrywają się białym nalotem gdy wysychają. Marchew baby uzyskuje się też poprzez mycie, obieranie i krojenie dojrzałych korzeni. To powoduje, że trzon marchewki jest odsłonięty i warzywo szybciej traci wodę.

Jak pozbyć się białych plam na marchewkach?

Jeżeli chcemy usunąć biały nalot z marchewek, to najlepiej zanurzyć je w wodzie. Korzenie wchłoną trochę utraconej wody i się zregenerują. Jednak jeśli białe plamy nie znikają, może to oznaczać, że marchew uszkodzona przez obieranie lub cięcie na kawałki bezpowrotne utraciła swoje cenne enzymy i zaczęła pokrywać się nalotem. W takiej sytuacji niestety marchewki są do wyrzucenia.

Zobacz także:

 

Źródło: mashed.com

Źródło zdjęcia: pixabay.com