najlepsze tabletki do zmywarki
AdobeStock
Triki kulinarne

Czym najlepiej myć naczynia? Wielki test UOKiK! Wygrywa...

UOKiK przeprowadził test aż 60 różnych środków do mycia naczyń w zmywarce! Sprawdźcie, kto jest faworytem!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Gotowanie jest bardzo przyjemne. Smaki, zapachy, a na koniec pyszny, ugotowany samodzielnie posiłek – czy jest coś bardziej satysfakcjonującego? Niestety, po każdym gotowaniu trzeba posprzątać, a tego raczej nikt nie lubi. Szczególnie, gdy jesteśmy zmęczone po kilku godzinach stania nad garnkami. Dlatego wiele osób chętnie inwestuje w zmywarki, by oszczędzić sobie pracy i płacić niższe rachunki za wodę. A jakie środki najlepiej sprawdzają się do mycia w zmywarce? Sprawdzamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Alternatywa dla ręcznego mycia

Zmywarka to prawdziwe zbawienie w wielu domach. Jeżeli masz dużą rodzinę lub często wyprawiasz przyjęcia dla gości, to dobrze wiesz ile czasu i wysiłku zmywarka potrafi zaoszczędzić. Wystarczy po prostu opłukać brudne naczynia, włożyć do urządzenia, dodać tabletkę lub płyn i po dwóch godzinach wyjąć błyszczące, czyste naczynia! Jeśli zastanawiacie się, jakie tabletki do zmywarki sprawią, że garnki i talerze będą lśnić, to nie musicie dłużej szukać metodą prób i błędów – UOKiK stworzył ranking tabletek do zmywarek!

Najlepsze tabletki do zmywarki

UOKiK poważnie wziął się za testowanie domowych środków czystości. Niedawno opublikowali ranking proszków do prania, a teraz sprawdzali skuteczność dostępnych na rynku tabletek do zmywarki. Kto wygrał?

 

W teście udział wzięła większość popularnych tabletek do zmywarek – także marek własnych takich sklepów jak Lidl czy Lewiatan. UOKiK testował tabletki w kilku kategoriach. Oto wyniki!

  1. Najskuteczniejsze tabletki: Finish, a zaraz za nimi W5 (marka Lidl)
  2. Najgorsze tabletki: Kraft
  3. Najlepszy stosunek jakości do ceny: Filip i Big Efekt

UOKiK zwrócił też uwagę na uczciwość producentów. Okazało się bowiem, że w opakowaniu tabletek marki Ludwik jest ich mniej, niż obiecuje producent!

A czy wy macie swoje ulubione tabletki do zmywarki?

 

Źródło: UOKiK

Komentarze
mycie naczyn
Adobe Stock
Newsy Te płyny do naczyń poleca UOKIK. Który najlepiej poradzi sobie z górą naczyń po świętach?
Po świętach dwie rzeczy są pewne. Będziemy najedzeni i nie będzie komu zmywać. Jeśli znacie podobne rozterki z autopsji zapraszamy do lektury. Oto lista płynów do naczyń, które rozprawią się z tłuszczem i ciężkimi zabrudzeniami.
Aleksandra Jaworska
grudzień 22, 2020

Jeśli to zazwyczaj wy zmywacie po obiedzie, wiecie, że niemożliwe jest umycie tłustej patelni samą wodą. Czym jest emulgacja? Cząsteczki patelni nie mieszają się z tłuszczem. Emulgacja to proces rozbijania tłuszczu na mniejsze cząstki tak, aby jego połączenie z wodą było możliwe. Właśnie w ten sposób tworzy się emulsja. Badane płyny posiadały zdolność emulgowania tłuszczów. Co ważne, im wyższa wartość emulgowania tłuszczów przekłada się na skuteczniejsze usuwanie przez płyn tłustych zabrudzeń. Z pierwszych wniosków, nawet pojemności płynów mogą się różnić. Lewiatana cytrynowego, jednego z tańszych płynów, jest o 30 ml mniej niż deklaruje na etykiecie producent. UOKiK przebadał płyny do naczyń Najwyższe wyniki zdolności myjącej uzyskał płyn Fairy cytryna, Pur Sekrety Kucharza Soda Efffect i Ludwik cytrynowy. Najgorzej w tej kategorii poradziły sobie Lewiatan cytrynowy i Help cytryna. Badania co przeprowadzane cyklicznie i podawane do publicznej wiadomości. UOKiK stoi po stronie konsumentów i wspiera ich, aby podejmowali swoje decyzje zakupowe na podstawie rzetelnych danych. Najlepszy płyn do mycia naczyń wg UOKiK Przetestowano 10 najpopularniejszych marek płynów do zmywania, wytypowanych na podstawie rozeznania rynku, które przeprowadziła Inspekcja Handlowa w supermarketach, dyskontach i drogeriach. Cztery z nich to marki własne: Lewiatan, Lidl oraz dwie z sieci Biedronka. Wszystkie płyny, zgodnie z przyjętymi założeniami, zawierały od 5 do 15 proc. anionowych środków powierzchniowo czynnych oraz poniżej 5 proc. niejonowych środków powierzchniowo czynnych i/lub amfoterycznych środków powierzchniowo czynnych. Przyjrzano się kilku kluczowym parametrom wpływającym na jakość i komfort zmywania. Po pierwsze, zbadano zdolność...

Przeczytaj
przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...
Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące! Czyszczenie garnka solą Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało. Soda i ocet Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych. Kwasek cytrynowy na spalone garnki Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie...

Przeczytaj
Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem
W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem. Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne. Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie.  Zalety gotowanych warzyw Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu. Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych , które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań. Patent na nietypowe gotowanie warzyw Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie. Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością . Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody,...

Przeczytaj
Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden magiczny składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzasz domowej roboty smalec koniecznie dodaj do niego majeranek!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziesz potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyj, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieść na zimnej patelni. Ustaw średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszaj mięso i zmniejsz moc palnika. Odstaw na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodaj do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększ moc palnika. Całość smaż jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszać, a następnie odstaw do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelej do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóż do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych. Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Źródło: gotujmy

Przeczytaj