przypalony bigos
Neblina/gotujmy.pl
Triki kulinarne

Często przypalasz bigos? Powiedz temu DOŚĆ! Wystarczy jeden mały trik!

Przypalony bigos w święta to chyba najgorsze, co może się przytrafić! Goście czekają z burczącymi brzuchami, a w domu roznosi się smród spalenizny. Co robić, żeby nie przypalić bigosu? Sprawdźcie ten prosty trik!

Czasami nawet wtedy, gdy bardzo się staramy, to bigos jak na złość się przypala. Można go pilnować i co chwilę mieszać, ale kto będzie tak długo stał nad garnkiem? Mamy dla was jeden prosty trik, dzięki któremu już nigdy nie przypalicie bigosu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bigos – tradycyjne polskie danie

Gulasz na bazie mięsa i kiszonej kapusty to bardzo charakterystyczne danie polskiej kuchni, niespotykane nigdzie indziej na świecie. Aromatyczny bigos najczęściej jemy w święta, ponieważ jego przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu i przyrządza się go w tak dużych ilościach, że potrzebni są goście, którzy pomogą go zjeść!

Najlepszy bigos to taki, który gotuje się przez kilka godzin, a nawet dni! Niestety, wadą takiego sposobu przygotowywania jest wysokie ryzyko przypalenia. Mimo, że z wierzchu bigos bulgoce, to spód może się przypalać. A nikt nie lubi jeść spalonego mięsa i kapusty! Jak więc temu zaradzić?

Nigdy więcej przypalonego bigosu!

Doświadczona gospodyni domowa mogłaby powiedzieć, że przecież wystarczy regularnie mieszać bigos i nic się nie przypali. To prawda, jednak takie rozwiązanie oznacza, że trzeba by cały czas stać nad garnkiem i mieszać co 15 minut. Byłoby to zajęcie nie tylko nużące, ale i bardzo męczące, ponieważ mieszanie dużych ilości bigosu stanowi spore wyzwanie dla naszych mięśni. Co więc zrobić?

To bardzo proste – wstaw bigos do piekarnika! Wystarczy przerzucić go do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni. Teraz możesz spokojnie wrócić do swoich zajęć nie martwiąc się, że bigos się przypali!

 

Źródło: smakosze.pl

Gotujecie bigos czy pieczecie?
AdobeStock
Newsy
Gotujecie bigos czy pieczecie? Druga metoda ma jedną niebywałą zaletę
Niektórzy zamiast długiego gotowania bigosu, wolą upiec go w piekarniku. Metoda ta ma pewną niebywałą zaletę. Przeczytajcie.

Tradycyjny polski bigos to danie, które gości na naszych stołach nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. W polskich domach równie chętnie jada się go także na co dzień - najczęściej z ziemniakami lub z pajdą świeżego chleba. Jak przygotować idealny w smaku bigos? Sekret idealnego bigosu Bigos to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Danie to przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni. W tradycyjnym przepisie nie może też oczywiście zabraknąć przypraw. Jakie przyprawy dodać do bigosu? By nasz bigos wyszedł smaczny i aromatyczny, warto do niego dodać: ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Całość należy dusić możliwie długo na wolnym ogniu, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, a po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. A czy słyszeliście kiedyś o przyspieszonej wersji bigosu a mianowicie o bigosie z piekarnika? Bigos ten praktycznie robi się sam i co najważniejsze – nie musimy ciągle stać w kuchni, by go mieszać i doglądać, ponieważ nic się nie przypala. Jak przygotować taki bigos? Przepis na bigos z piekarnika Składniki: ok. 1 kg kiszonej kapusty ok. 400 g kapusty włoskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 garście suszonych grzybów Przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do bigosu, czerwona czubryca, liść laurowy, ziele angielskie.  1/5 szklanek wywaru z żeberek 2 łyżki smalcu Przygotowanie: Namoczcie grzyby w ciepłej wodzie,...

Bigos wyszedł za słony? Te 2 rzeczy pomogą go uratować
Adobe Stock
Newsy
Bigos wyszedł za słony? Te 2 proste rzeczy pomogą go uratować
Bigos składa się z wielu składników, z których wiele już przed doprawieniem jest słona. Dlatego nigdy nie przyprawiajcie bigosu solą, dopóki nie dodacie ostatniego z nich.

Bigos, to jedno z tych dań, które im dłużej się gotuje, tym jest smaczniejsze. Zaczynacie więc go gotować z dużym wyprzedzeniem, żeby każdego dnia włączyć go na godzinę, po czym wystudzić, a na koniec jeszcze zamrozić. Kapusta poddana takim zabiegom jest dobrze zmacerowana, składniki przechodzą swoimi smakami, a przyprawy oddają kapuście cały swój aromat. Ale co zrobić gdy pod koniec gotowania okaże się, że bigos wyszedł za słony? Nie, nie wyrzucajcie go. Podpowiemy jak go uratować. Jak uratować przesolony bigos? Są na to dwa proste sposoby. Jeden to próba wyciągnięcia z kapusty nadmiaru soli. To klasyczny trik sprawdzający się w przypadku zup czy sosów. Do zbyt słonej potrawy należy dodać dwa obrane ziemniaki. W czasie gotowania ziemniaki wchłoną nadmiar soli. Trzeba jednak pamiętać, aby ich nie rozgotować. Wyjmijcie je z kapusty, zanim się rozpadną i ponownie nasolą potrawę. Jeśli gotujecie bigos zgodnie z zasadami tj. wstawiacie go kilka razy, za każdym razem możecie dodawać dwa małe świeże ziemniaki. Innym sposobem na uchronienie bigosu przed wyrzuceniem, który sprawdzi się przy bardzo dużym przesoleniu, jest użycie dodatkowej ilości odciśniętej kiszonej kapusty i białej kapusty i kilku pomidorów. Musicie dorobić dodatkową ilość bigosu, który tym razem będzie pozbawiony soli i rozprowadzony w przesolonej części pozwoli równomiernie rozłożyć się soli w daniu. Chcąc zastosować ten trik przygotujcie: Dodatkowo 1 kg kiszonej kapusty bardzo dokładnie przepłukanej w wodzie i odciśniętej z soku Ćwiartkę słodkiej kapusty drobno poszatkowanej 3-4 pomidory obrane za skórki Przełóżcie przesolony bigos do większego garnka, dodajcie świeże porcje kapusty i pomidory, gotujcie powoli od czasu do czasu mieszając, aby dokładnie połączyć ze...

Jakie mięso dodać do młodej kapusty? Pamiętajcie, że to nie to samo co zwykły bigos!
Gotujmy.pl
Newsy
Jakie mięso dodać do młodej kapusty? Pamiętajcie, że to nie to samo, co zwykły bigos!
Bigos z młodej kapusty wydaje się łatwym, prostym i szybkim daniem. Tymczasem „wyłożyć się” można na tak prostym etapie, jak wybór mięsa do potrawy. Uważajcie! Tutaj nie ma czasu na długie duszenie karkówki czy łopatki!

Pamiętajmy, że młoda kapusta albo nawet coś w rodzaju bigosu z młodej kapusty to zupełnie inne danie niż zimowo-jesienny bigos z kapusty kiszonej lub wykonany z mieszanki kapusty kiszonej i kapusty świeżej. Czym różni się bigos tradycyjny od młodej kapusty smażonej? W czym tkwi różnica między oboma tymi daniami? Kapusta kiszona ma to do siebie, że wymaga zwykle długiego gotowania do miękkości i oddania pełni aromatu. Podobnie podczas przygotowania tradycyjnego bigosu postępuje się z mięsem. Nie od rzeczy są opinie niektórych, że dobry bigos powinno gotować się nawet kilka dni... W wielkim garze, na wolnym ogniu, czekając aż wszystkie składniki dokładnie przenikną się nawzajem swoimi smakami. W tradycyjnym bigosie jest więc miejsce na tłuste mięsa wymagające długiej obróbki termicznej. Świetnie wypadają w nim posiekane drobno wieprzowe łopatki , karkówki itd., które stają się niezwykle kruche po długim i starannym gotowaniu. Jakie mięso dodać do młodej kapusty? Kapusta młoda rządzi się swoimi prawami. Krótkie gotowanie sprawia, że jest aksamitna i mięciutka. Siłą rzeczy nie ma więc miejsca i czasu, by razem z nią dusić w nieskończoność twardawe mięso. Zamiast tego świetnie sprawdzi się zwykła, niezbyt wysuszona kiełbasa. Oprócz tego warto poeksperymentować z mięsem z kurczaka – to z kolei mięso „lżejsze” i chudsze od mięsa wieprzowego. Znane są także przepisy na kapustę młodą na podsmażonym chudym boczku. Takie składniki podkreślą lekki, wiosenny charakter młodej kapusty. Podsumujmy zatem. Do młodej kapusty możecie dodać takie mięso jak: Miękka, aromatyczna kiełbasa krucha Mięso drobiowe (mięso luzowane z uda, podudzia, skrzydełek) Chudy boczek Chude mięso innego rodzaju Czytaj także:...

Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
AdobeStock
Newsy
Bigos wyszedł niesmaczny? To wina 1 składnika. Powąchajcie go
Sztuka gotowania bigosu polega nie tylko na odpowiedniej technice, ale także doborze składników. Dlatego tak ważne jest, by umieć rozpoznać, czy wszystkie składniki użyte do bigosu są smaczne.

Bigos to jedno z typowych dań polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza podczas świąt i dużych spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Zwłaszcza w górach tradycją jest podawanie gościom domowego bigosu. Czasem jednak ta klasyczna potrawa nie wychodzi pomimo przestrzegania wskazówek podanych w przepisie. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie. Jak wybrać dobrą kapustę do bigosu? Podstawę bigosu stanowi kapusta – kiszona i słodka. Dlatego tak ważne jest, by wybrać smaczną kapustę dobrej jakości. Wówczas możecie mieć pewność, że wasz bigos wyjdzie smaczny! Kupując kapustę kiszoną do bigosu, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak pachnie i jaki ma kolor. Nie powinna być biała, tylko lekko żółta. Z kolei zapach nie powinien być kwaśny ani octowy – jeżeli go wyczujecie, oznacza to, że do kapusty dodano różne dodatki, które nie powinny się w niej znaleźć. Równie ważne jest odpowiednie przechowywanie kapusty. Jeśli czujecie w niej alkohol lub drożdże, to niestety kapustę należy wyrzucić – taki zapach to znak, że proces fermentacji przebiegł nieprawidłowo, a zjedzenie takiej kapusty grozi silnym bólem brzucha i wymiotami. Jaki tłuszcz do bigosu? Kolejnym ważnym składnikiem bigosu jest tłuszcz. Najlepiej jest dodać do niego tłuszcze zwierzęce, czyli boczek, smalec i tłuszcz wytopiony z mięsa – nadają one potrawie wyjątkowy aromat! Z kolei jeśli przygotowujecie bigos w wersji jarskiej, to użyjcie olejów roślinnych. Świetnie sprawdzi się zwykły olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jakie przyprawy dodać do bigosu? Żaden bigos nie może się obejść bez odpowiednich przypraw i ziół. By wyszedł smaczny i aromatyczny, dodajcie do niego: Ziele angielskie Kminek Liście laurowe Ziarna jałowca Majeranek Pieprz Jakie...