przypalony bigos
Neblina/gotujmy.pl
Triki kulinarne

Często przypalasz bigos? Powiedz temu DOŚĆ! Wystarczy jeden mały trik!

Przypalony bigos w święta to chyba najgorsze, co może się przytrafić! Goście czekają z burczącymi brzuchami, a w domu roznosi się smród spalenizny. Co robić, żeby nie przypalić bigosu? Sprawdźcie ten prosty trik!
Katarzyna Wyborska
listopad 06, 2020

Czasami nawet wtedy, gdy bardzo się staramy, to bigos jak na złość się przypala. Można go pilnować i co chwilę mieszać, ale kto będzie tak długo stał nad garnkiem? Mamy dla was jeden prosty trik, dzięki któremu już nigdy nie przypalicie bigosu!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Bigos – tradycyjne polskie danie

Gulasz na bazie mięsa i kiszonej kapusty to bardzo charakterystyczne danie polskiej kuchni, niespotykane nigdzie indziej na świecie. Aromatyczny bigos najczęściej jemy w święta, ponieważ jego przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu i przyrządza się go w tak dużych ilościach, że potrzebni są goście, którzy pomogą go zjeść!

Najlepszy bigos to taki, który gotuje się przez kilka godzin, a nawet dni! Niestety, wadą takiego sposobu przygotowywania jest wysokie ryzyko przypalenia. Mimo, że z wierzchu bigos bulgoce, to spód może się przypalać. A nikt nie lubi jeść spalonego mięsa i kapusty! Jak więc temu zaradzić?

Nigdy więcej przypalonego bigosu!

Doświadczona gospodyni domowa mogłaby powiedzieć, że przecież wystarczy regularnie mieszać bigos i nic się nie przypali. To prawda, jednak takie rozwiązanie oznacza, że trzeba by cały czas stać nad garnkiem i mieszać co 15 minut. Byłoby to zajęcie nie tylko nużące, ale i bardzo męczące, ponieważ mieszanie dużych ilości bigosu stanowi spore wyzwanie dla naszych mięśni. Co więc zrobić?

To bardzo proste – wstaw bigos do piekarnika! Wystarczy przerzucić go do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni. Teraz możesz spokojnie wrócić do swoich zajęć nie martwiąc się, że bigos się przypali!

 

Źródło: smakosze.pl

Komentarze
Rozgrzewająca zupa
Pixabay
Przepisy Dodaj jeden składnik do zupy a rozgrzeje cię jak żadna inna. Idealna na zimne, jesienne chłody
Brak pomysłu na szybki, rozgrzewający podwieczorek? Co powiecie na soczewicę, mleko kokosowe i kilka aromatycznych przypraw?
Aleksandra Jaworska
listopad 06, 2020

Do jesiennych wieczorów pasuje kubek gorącej herbaty i ciepły koc, lecz nie tylko. Znacznie większe właściwości rozgrzewające ma zupa z soczewicy, wzbogacona mieszanką typowo zimowych przypraw. Soczewica jest spotykana w Grecji i niektórych państwach Azji Zachodniej, Środkowej i Kaukazu. Wiele krajów świata podejmuje się jej uprawy. Dzięki szerokiemu zastosowaniu kulinarnemu można czerpać z jej bogactwa właściwie bez końca! Pożywna miska  Zupa jako danie jest sycąca i zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jeden z pomysłów na zupę w stylu jesiennym, podaje autorka bloga, Kwelka gotuje. Oparte na bazie soczewicy danie, dzięki przyprawom takim jak czubrica, imbir, czy curry, posiada potrzebną w okresie jesiennym właściwości rozgrzewające. Co należy kupić? 1 puszka mleka kokosowego 0,5 szklanki soczewicy czerwonej 1 cukinia 2 puszki pomidorów 2 marchewki 1 cebula 2 cm startego imbiru sól, pieprz 0,5 łyżeczki curry Kupione wcześniej warzywa kroimy drobno i podsmażamy na oleju kokosowym. Do smaku przyda się pieprz, sól, imbir i czubrica. Całość gotujemy około 10 minut. Na koniec od garnka powinny trafić pomidory, mleko kokosowe, curry oraz kurkuma. Przez kolejne 10 minut zupa puści aromat. Możemy doprawić do smaku użytymi wcześniej przyprawami i dla ozdoby (jak i zawartości żelaza) ozdobić gotowe danie natką pietruszki lub sezamem.   Źródło: WP Kuchania/Przepis z bloga “Kwelka gotuje”

Przeczytaj
magda gessler przepisy
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy Pyszne i soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler! Domownicy będą chcieli WIĘCEJ!
Chcesz zrobić kotlety mielone, które oczarują domowników i sprawią, że będą cię błagać o dokładkę? Koniecznie wypróbuj ten przepis od Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Znana restauratorka Magda Gessler od lat z powodzeniem ratuje upadające lokale. Ma świetne pomysły nie tylko na kreatywne nazwy restauracji i odświeżenie wystroju. Kluczem do sukcesu jest pyszne jedzenie z przepisów Magdy Gessler! Dziś pokażemy wam, jak zrobić soczyste kotlety mielone z przepisu restauratorki. Rozpływają się w ustach!   Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kotletów mielonych. Za tym przysmakiem przepadają nawet małe dzieci! Kotlety są proste w przygotowaniu, pyszne i pasuje do nich mnóstwo dodatków – doskonale smakują z kapustą albo buraczkami. Kotlety mielone Magdy Gessler – przepis Do przygotowania tych soczystych kotletów potrzebujecie: Kilogram mielonego mięsa wieprzowego 2 jaja Dwie bułki kajzerki Mleko 2 duże cebule Masło (ok. 50 gram) Bułkę tartą Sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli. Gotową cebulę studzimy i mieszamy razem z mięsem w dużym naczyniu. Dodajemy sól, pieprz, jajka i 50 ml wody. Kajzerki namaczamy w mleku, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Uzyskaną papkę dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kulki, które następnie obtaczamy  w bułce tartej i smażymy na głębokim i rozgrzanym tłuszczu. Wskazówka Magdy Gessler Pamiętaj o tym, żeby zwracać uwagę na to, gdzie kupujesz mięso! To sprzedawane w marketach często nie jest zbyt smaczne, dlatego najlepiej zaopatrzyć się w nie w porządnym sklepie mięsnym lub u dobrego rzeźnika. Źródło: przyslijprzepis.pl Źródło zdjęcia: ziutula/gotujmy.pl

Przeczytaj
kapusta kiszona jak zrobić
Monika/AdobeStock
Przepisy Kiszona kapusta jak marzenie! Ten SEKRETNY sposób znają tylko nieliczni!
Kiszona kapusta to podstawa wielu polskich dań. Jak zrobić domową kiszonkę, która zachwyci domowników? Sprawdź ten przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Leczy przeziębienia, wzmacnia odporność, a do tego smakuje obłędnie – chyba wszyscy Polacy kochają kiszoną kapustę. Dowiedz się co zrobić, by ten znany przysmak był jeszcze lepszy! Domowa kapusta – dlaczego warto? Zalety kiszonej kapusty doceniane są od wieków. Początkowo był to po prostu sposób konserwacji tego warzywa na zimę, a dziś kiszona kapusta jest składnikiem wielu dań. Doskonale smakuje też podawana jako dodatek do obiadu. Kiszonka wspaniale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C. Jak zrobić pyszną domową kiszonkę krok po kroku? Przygotowanie domowej kiszonej kapusty wcale nie jest trudne! W tym artykule przedstawiamy wam krok po kroku, jak samodzielnie zrobić smaczną kiszonkę. Przygotuj składniki Do zrobienia kiszonki potrzebujecie: Kilogram kapusty Sól (1-2 łyżeczki) Słoiki Jeżeli chcecie, to do smaku możecie dołożyć różne dodatki, np.: Startą marchew Kwaśne jabłka (odmiana szara reneta) Żurawinę Śliwki węgierki Przełóż kapustę do słoików Kapustę należy dokładnie umyć i oczyścić - wszystkie liście z brązowymi plamami wyrzucamy. Siekamy bardzo drobno. Pamiętajmy o tym, żeby wyrzucić trzon! Posiekaną kapustę przekładamy do słoika – najpierw około 2 lub 3 garści i ubijamy je mocno pięścią. Przysypujemy solą i czynność powtarzamy. Kładziemy do środka słoika kolejne garści kapusty, ubijamy, solimy itd. Dorzucamy kapustę tak długo, aż zapełnimy cały słoik. Jeszcze raz ubijamy. Następnie słoik przykrywamy wyparzonym talerzykiem i dociskamy go stawiając na nim drugi słoik wypełniony wodą. Poczekaj, aż się ukisi! Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość – kapusta będzie się kisiła przez ok. 2 tygodnie!...

Przeczytaj