Sposób na odświeżenie sałaty
Pixabay
Triki kulinarne

Co zrobić, żeby sałata zawsze była jędrna i chrupiąca? BAJECZNIE prosta metoda!

Zdrowe odżywianie jeszcze nigdy nie było tak modne jak dzisiaj. Jednym z głównych elementów każdej diety jest oczywiście sałata! Podpowiemy więc, jak sprawić, by zawsze była jędrna i chrupiąca.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Niezależnie od rodzaju, sałata przechowywana przez kilka dni zazwyczaj traci swój urok. Aby nie chodzić po nią codziennie do sklepu warto zastosować jeden prosty trik. Możesz mieć pewność, że twoja sałata już zawsze będzie wyglądać apetycznie i zdrowo!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Na szybko

Za chwilę mają przyjść goście, a ty właśnie zauważyłaś, że twoja sałata straciła świeżość? Nic straconego. Kluczem do sukcesu, a jednocześnie sekretną metodą na przywrócenie jej jędrności w kilka minut jest… woda!

Wystarczy, że włożysz liście ulubionej sałaty do miski pełnej zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny (wystarczy jedna łyżka) i pozostawisz na około 6 minut. Po tym czasie sałata będzie jak nowa, a twoi goście zachwyceni!

Na spokojnie

W przypadku, kiedy masz więcej niż kilka minut czasu, możesz zastosować też drugą metodę na odświeżenie sałaty. Tutaj również niezbędna jest woda. Wystarczy, że zanurzysz w niej liście sałaty i dodasz kilka kostek lodu. Tak przygotowaną wstaw do lodówki na całą noc. Rano będziesz mogła z niej przyrządzić przepyszne śniadanie dla całej rodziny!

Źródło: mashed.com

Komentarze
Fish and chips
tjaša smrekar/EyeEm/Adobe Stock
Triki kulinarne Ta prosta sztuczka sprawi, że twoja ryba z frytkami będzie zdrowsza! Decyduje jedna rzecz!
Kochacie rybę z frytkami tak jak Anglicy? To ciężkostrawne danie nie cieszy się niestety renomą wśród lekarzy. Jeżeli jednak macie ochotę na taki obiad, podpowiemy wam jak go przygotować.
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Fish and chips, czyli rzeczona ryba z frytkami przywędrowała nad Wisłę z Wysp Brytyjskich. Tam to danie cieszy się sławą narodowego specjału Zjednoczonego Królestwa. Spacerując po ulicach każdego brytyjskiego miasta z pewnością natkniemy się na wiele barów i restauracji, które serwują to pyszne połączenie. Sposób jego przygotowania jest powszechnie znany – trzeba wysmażyć na głębokim tłuszczu oba składniki i obiad gotowy. I w tym miejscu pojawia się u wielu z nas pewna wątpliwość. Czy można pozwolić sobie na takie tłuste szaleństwo? Mamy dla was jednak radę, by nieco zmodyfikować ten kanon angielskiego menu. Zamiast smażenia, polecamy po prostu pieczenie! W ten sposób sprawicie, że wasze danie nie będzie pływało w okropnym tłuszczu. Ryby w większości są tłuste same w sobie. Ich smażenie w głębokim oleju zostawmy więc Anglikom. Z frytkami sprawa jest nieco bardziej złożona. Tak, to prawda. Smażone w głębokim tłuszczu są po prostu najlepsze. Jeżeli jednak wasza wątroba nie akceptuje tego typu przysmaków, warto spróbować upiec ziemniaki w piekarniku z niewielką ilością oleju. Tego rodzaju frytki też mają swój urok i dodatkowo są o wiele łatwiejsze do przyrządzenia. Co więcej – nie zaleją wrzącym olejem całej waszej kuchenki! Źródło: mashed.com

Przeczytaj