Sposób na odświeżenie sałaty
Pixabay
Triki kulinarne

Co zrobić, żeby sałata zawsze była jędrna i chrupiąca? BAJECZNIE prosta metoda!

Zdrowe odżywianie jeszcze nigdy nie było tak modne jak dzisiaj. Jednym z głównych elementów każdej diety jest oczywiście sałata! Podpowiemy więc, jak sprawić, by zawsze była jędrna i chrupiąca.

Niezależnie od rodzaju, sałata przechowywana przez kilka dni zazwyczaj traci swój urok. Aby nie chodzić po nią codziennie do sklepu warto zastosować jeden prosty trik. Możesz mieć pewność, że twoja sałata już zawsze będzie wyglądać apetycznie i zdrowo!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na szybko

Za chwilę mają przyjść goście, a ty właśnie zauważyłaś, że twoja sałata straciła świeżość? Nic straconego. Kluczem do sukcesu, a jednocześnie sekretną metodą na przywrócenie jej jędrności w kilka minut jest… woda!

Wystarczy, że włożysz liście ulubionej sałaty do miski pełnej zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny (wystarczy jedna łyżka) i pozostawisz na około 6 minut. Po tym czasie sałata będzie jak nowa, a twoi goście zachwyceni!

Na spokojnie

W przypadku, kiedy masz więcej niż kilka minut czasu, możesz zastosować też drugą metodę na odświeżenie sałaty. Tutaj również niezbędna jest woda. Wystarczy, że zanurzysz w niej liście sałaty i dodasz kilka kostek lodu. Tak przygotowaną wstaw do lodówki na całą noc. Rano będziesz mogła z niej przyrządzić przepyszne śniadanie dla całej rodziny!

Źródło: mashed.com

Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz
Adobe Stock
Newsy
Sałata ma gorzki smak? Wystarczy, że zrobicie z nią 1 banalną rzecz
Wasza sałata ma nieprzyjemny, gorzki smak? Wiemy dlaczego. I wiemy też, jak temu zaradzić.

Świetnie komponuje się z oliwą, dressingiem czy zwykłą śmietaną lub jogurtem. Sałata to zdrowy dodatek do obiadu, ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie. Co zrobić, żeby pozbyć się z niej gorzkiego smaku? Dlaczego warto jeść sałatę? Istnieje wiele gatunków sałaty. Najpopularniejsza z nich to sałata masłowa o delikatnych, słodkich liściach i łagodnym smaku. Wszystkie odmiany sałaty masłowej mają gładkie, luźno zwinięte liście, które często są sprzedawane z korzeniami, aby zapobiec szybkiemu więdnięciu. Sałata masłowa jest pełna witamin i składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K, wapnia i żelaza, które pomagają wzmocnić kości i zwalczać choroby zapalne.  Ponadto: sałata masłowa zawiera folian, który wspiera zdrowie reprodukcyjne  jest niskokaloryczna, ale za to bogata w niezbędne składniki odżywcze (porcja 100 g zawiera tylko 13 kalorii) jest praktycznie beztłuszczowa zawiera około 95% wody, więc może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia, a także może pomóc w utracie wagi sałata masłowa dostarcza również trochę potasu, manganu i witaminy C jest bogata w żelazo, które odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych krwinek Skąd się bierze gorzki smak w sałacie? Zdaniem wielu ogrodników, gorzki smak sałaty jest skutkiem letnich upałów. Co to dokładnie oznacza? Otóż, sałata jest znana jako warzywo lubiące chłód. Gdy temperatura wzrasta, roślina przechodzi w tryb dojrzewania i kwitnie — wypuszcza łodygę i kwiaty. To właśnie podczas tego procesu powstaje w niej gorycz. Zbyt mała ilość wody również może sprawiać, że sałata staje się gorzka. Brązowe brzegi liści to znak, że sałata nie była regularnie podlewana. Niewłaściwe odżywianie rośliny. Bez odpowiednich składników...

Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Flickr
Newsy
Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Sałatę masłową można spotkać o tej porze roku w każdym sklepie i w każdym warzywniaku w naprawdę okazyjnych cenach. Problemem może okazać się jej przechowywanie. Kiedy skusicie się na kolejna główkę sałaty, a w domu nie ma chętnych na jej zjedzenie – pojawia się nie lada zagwozdka.

Większość wrzuca sałatę masłową do lodówki bez większego namysłu wprost do lodówki. To jednak droga na skróty. Sałata lodowa pozbawiona odpowiedniej „troski” i nieodpowiednio przechowywana szybko straci swoje walory, czyli świeżość i delikatność. Sałata masłowa spośród innych sałat wyróżnia się niemalże kremową konsystencją.  Zastanówmy się więc, jak powinno się ją przechowywać po zakupie, by przedłużyć jej „żywot” po zerwaniu przez uprawiających ją plantatorów. Dlaczego sałata masłowa psuje się tak szybko? Zastanawialiście się, dlaczego sałata masłowa sprzedawana jest zazwyczaj wraz z zachowanym w dużej części korzeniem? Właśnie ta część sałaty ma pomóc jej w nie zepsuciu się w krótkim czasie od zbioru do trafienia na stół konsumentów. Trzymanie sałaty masłowej dłużej niż 2-3 dni w lodówce czy gdziekolwiek indziej bez odpowiedniego zabezpieczenia mija się zwykle z celem. Jeżeli jednak pozwolicie, by korzeń sałaty miał dostęp do choćby odrobiny wody, to uda się wam zachować jej świeżość na dużo dłużej. W jaki sposób najlepiej przechowywać sałatę masłową w lodówce? Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest nasz nietypowy trik, który zapewni świeżość nawet na kilka dni bez użycia korzenia. Jak to zrobić? Oddzielcie korzeń od sałaty lub oderwijcie po kolei wszystkie liście. Umyjcie liście sałaty pod bieżącą wodą i śmiało pozwólcie zamoczyć się im w misce z wodą. Przygotujcie ręcznik papierowy - nie odrywajcie go na pojedyncze listki, tylko przygotujcie dłuższy arkusz ręcznika. Mokre liście sałaty wyłóżcie na całej długości arkusza. Pozwólcie, by wilgoć przenikła z sałaty na papier. Taki zabieg pozwoli wysuszyć się liściom, które przez...

Został wam głąb po sałacie? Nie wyrzucajcie go do kosza, możecie dużo zaoszczędzić
AdobeStock
Newsy
Został wam głąb po sałacie? Nie wyrzucajcie go do kosza, możecie dużo zaoszczędzić
Zapewne nie zawsze zużywacie warzywa w całości. Czasem zostają po nich resztki: obierki, łupiny czy głąby - jak po sałacie lub kapuście. W obecnych czasach szkoda wyrzucać je do kosza.

Sałata to warzywo, które włożone do lodówki szybko traci jędrność. By zawsze mieć pod ręką kilka świeżych liści warto wyhodować je samodzielnie. Zielony ogródek na parapecie to proste w wykonaniu i obsłudze rozwiązanie na smaczną i sprężystą sałatę.  Odżywcze właściwości zielonej sałaty  Sałata to ulubione warzywo dietetyków. Sałatki na jej bazie pozwalają utrzymać prawidłową wagę. Niewiele jednak osób wie, że zawiera ona również witaminy i substancje odżywcze.   Jest bogata w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie tłuszczów oraz cukrów. Jest też źródłem witamin z grupy B, E i C, a także żelaza, potasu i magnezu. Zatem jest nie tylko smaczna, dietetyczna, ale również odżywcza, wprost idealna do tego, by stale mieć ją pod ręką  Jak szybko i tanio wyhodować sałatę w domu?  Nawet jeśli nie macie talentu do ogrodnictwa, możecie w krótkim czasie i tak naprawdę małym nakładem pracy stworzyć zielony parapet we własnym domu. Okazuje się, że sałata nie musi być wysiewana jedynie z nasion, lecz może wyrosnąć z tego co zwykle wyrzucacie do śmieci.  Można do tego wykorzystać różne odmiany tego warzywa, na początek jednak warto wybrać sałatę rzymską. Ma wydłużone liście, dzięki czemu maleje ryzyko przypadkowego ich moczenia i gnicia. Podobnie jak sałatę możecie uprawiać kapustę, np. pekińską. Wystarczy tylko, że zostawicie ich głąby.  Sadzenie i uprawa sałaty z resztek, krok po kroku  Trzon sałaty, z którego wyrastają liście, odetnijcie od reszty rośliny na wysokości min. 2 cm.  Umieśćcie go w pojemniku z wodą o głębokości około 1 centymetra.  Trzymajcie roślinę w pojemniku na parapecie i zmieniajcie wodę każdego dnia  ...

Sałata masłowa
Adobe Stock
Newsy
Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem
Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób.

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, sałata masłowa, cykoria – wybór sałat w sklepach spożywczych jest ogromny. Najczęściej sałata jest dodatkiem do obiadu lub podstawą sałatki, która jest oddzielnym i pełnowartościowym posiłkiem. Wydawałoby się, że sałatę można jeść wyłącznie na surowo. Co by się stało, gdyby sałata została poddana obróbce termicznej? Sałata gotowana w mleku Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu. Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty. Jeżeli jesteście wielbicielami tradycyjnej kuchni, to wypróbujcie sałatkę gotowaną na mleku. Najlepsza będzie do tego sałata masłowa lub lodowa. Liście sałaty sparzcie wrzątkiem. Włóżcie je do rondla, zalejcie mlekiem i dodajcie odrobinę soli. Gdy mleko się zagotuje, przetrzymajcie jeszcze sałatę na ogniu przez ok. 2 minuty. Wyjmijcie ją z mleka i podawajcie z bułką tartą i masełkiem. Palce lizać :) Sałata z grilla czy smażona? Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy, musicie dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie. Ponadto do smażenia sałaty potrzebny jest tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze spalania. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Sałatę smażymy bowiem technikami sautening i stir-frying. Obydwie sprowadzają się do krótkiego obsmażenia danego składnika w bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób w warzywie zostaje większość...