Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze!

Przechowywanie kawy?

Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach!

Jak przechowywać kawę

Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!

 

Zobacz także:

  1. Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła.
  2. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia!
  3. Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło.

Jak przedłużyć świeżość kawy?

Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę!

Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze kilku stopni zdecydowanie przedłuża jej świeżość. Dlatego właśnie poleca się przechowywać ją w zimnej spiżarni lub… w lodówce! Pamiętajmy jednak o tym, że wówczas musimy bardzo szczelnie zamknąć pojemnik z kawą – w przeciwnym razie ziarna przejdą zapachem wszystkiego, co mamy w lodówce. Może komuś będzie odpowiadać kawa o smaku boczku lub sałatki jarzynowej, jednak zakładamy, że większość woli kawę bez takich dodatków. Kolejnym miejscem, w którym warto przechowywać kawę jest zamrażarka. W temperaturach poniżej zera kawa zachowuje swój aromat przez około miesiąc! Warto więc przyjrzeć się swoim nawykom, jeśli chcemy się cieszyć smakiem świeżej kawy jak najdłużej.

 

Źródło: mashed.com